Работа, CV-та, HR-и, съвети - 79

• 38 805
  • 990
  •   1
Отговори
# 675
Не ти да казваш, Шер. Отгоре да се знае в какви граници се движат парите, това имам предвид, а не със сутрешното кафе да обменяте с колегите инфо.
Ее, да ама като научат, че на колежката за 5 години са й вдигнали с нищожна сума, а на другата, почнала вчера дават два пъти повече… ще стане страшно. А и никога двама души не работят еднакво, дори да са на една и съща позиция…
Пишеш за съвсем друг проблем, който не произлиза от това дали знаеш, или не колко взима колежката. Затова не е точно довод против достъпността на тази информация. Само показва, че някои хора не могат да си искат повече. Аз, за съжаление, съм от тях.

# 676
  • СИ
Аз съм абсолютно ЗА да са известни възнагражденията и общите положения от ДХ. Служител иска да си повиши възнаграждението - да поема повече задължения. Работодател/мениджър иска да се вършат повече задачи - компенсира служителя.

Поемането на повече задължения от служител обикновено не е свързано с повишаване на заплащането ами с потупване по рамото. Ако му ги възложат официално със съответния анекс е друга работа.
Естествено е работодателите и мениджърите да искат да бъдат свършени повече задачи за същите или по-малко пари. Не става въпрос за компенсиране, става въпрос за работа и плащане. Компенсацията е друго нещо.

# 677
Много интересно.
Почти всички жени с които съм говорил са привърженици на теорията за gender gap-а, тоест че глобално жените са дискриминирани от работодателите и им се плаща умишлено по-малко.
Същевременно, тук в женския форум, излиза че повечето жени са твърдо против всякакви опции това да се провери и да се изкара наяве.
Неприлично било да се обсъжда... Информация само за семейството било...

Много интересно наистина!

Жена ми и аз сме завършили един университет, една специалност със сходен успех.
Да кажем за 20 години разликата в заплатите ни е 1:3 в моя полза.
Ако сравня труда си с колега от чужбина резултата е 1:3 в негова полза.
Една от причините, за да не се излагат заплатите на показ е грозната дискриминация.

# 678
Бойко, аз лично не съм се чувствала дискриминирана на тема пол в компаниите, в които съм работила. В някакъв момент винаги се разбира кой колко взима, ако работите дълго време. Хората споделят, аз лично не съм от тях, но смятам, че съм взимала читави заплати. Не мисля, че колегата мъж до мен е взимал повече, заради пола си. Аз винаги си искам, смятам, че умея да го правя, а като му дойде времето за смяна, не се свеня да напусна.

Нарциса, разбирам те какво искаш да кажеш, но особено в голяма фирма не биха си сложили тоя таралеж в гащите…

# 679
Поне досега нерядко съм взимала даже и повече от познати мъже в бранша. Какви са тези джендър гапове. Там, където съм работила досега, няма такова нещо, дори имах работодател със стандартизирана заплата за позиция, ниво и сеньораж, там нямаше преговаряне. Имаше годишни бонуси и там си преценяваш, дали ще хвърляш нерви да се натягаш. Дори касиер да станеш в супермаркет, са еднакви заплатите.

# 680
Шер, и аз те, разбирам, кадърен и опитен човек не би взимал по-малко от някой с вчерашна диплома. Съответно голямата фирма няма да позволи да ù зацикли работата, като принуди първия да напусне, че да дойде втория да иска двойно и тройно.

Поемането на повече задължения от служител обикновено не е свързано с повишаване на заплащането ами с потупване по рамото. Ако му ги възложат официално със съответния анекс е друга работа.
Естествено е работодателите и мениджърите да искат да бъдат свършени повече задачи за същите или по-малко пари. Не става въпрос за компенсиране, става въпрос за работа и плащане. Компенсацията е друго нещо.
Компенсация имам предвид като това, което получаваш за труда си - заплата, хонорар, бонуси, мултиспорт, здравно и пр.

# 681
Точно най-големите фирми претендиращи, че няма дискриминация са най-големите расисти и дискриминатори по всички други параграфи. Например виждала ли си да работи някой колега с инвалидна количка, много нисък ръст или младеж от дом за сираци? Плащат си за подържане на добър имидж и правят бляскави събития, а зад фасадата няма нищо забележително, освен арогантност и лицемерие.

# 682
В големите корпорации тук в БГ това се случва, някой започнал вчера взима повече от човек, който е в екипа от повече време. Това всички си го знаем…

Иначе , Пух, не мисля, че чак такава дискриминация има в сравнение с някоя бг малка фирма. Не съм разпитвала хората около мен дали са от дом, дали са в неравностойно положение или имат телк. Просто това са теми, които не е редно да се обсъждат и не са моя работа. Реално за една колежка с телк знам, но го научих на късен етап и с нея сме близки от години вече.

# 683
Пух, как можеш да работиш за хора и организации, за които имаш толкова негативно мнение, се чудя… напускай ги и намирай такива, които отговарят на твоите морални критерии и ценности. Иначе се получава малко лицемерно да хапеш така ръката, която те храни. С такъв подход към живота, че все някой те е ощетил, каквато и заплата да взимаш, няма да си доволен.

# 684
Много интересно.
Почти всички жени с които съм говорил са привърженици на теорията за gender gap-а, тоест че глобално жените са дискриминирани от работодателите и им се плаща умишлено по-малко.
Същевременно, тук в женския форум, излиза че повечето жени са твърдо против всякакви опции това да се провери и да се изкара наяве.
Неприлично било да се обсъжда... Информация само за семейството било...

Много интересно наистина!

А защо мислиш, че не сме го проверили? Ние сме една групичка приятели, 7 души, които преди 11 години работихме заедно в една фирма, и досега всички сме в един и същи сектор и си сравняваме и обсъждаме подробно заплтите. Различни са ни на всички и не е на база пол. Всеки се е съгласил по една или друга причина с фирмата и позицията си, никой не го прави от зор, защото сме в аутсорсинга, а там свободни места да искаш.

И нямам проблем приятелчето Митко да получава повече от мен като цифра, за други неща условията в неговата фирма са различни, задълженията също са му различни. Но имам проблем аз да съм обучена да върша работата на 4 екипа, и когато моята намалее да помагам в друг, а колежка да се справя едва-едва с нейните задължения и накрая да получим една и съща заплата, защото се водим на една позиция.

Вече казах, че ако има рейндж, това няма да помогне, защото много трудно ще убедят някой, че става за позицията, но все пак има доста да надгражда и затова ще започне от най-ниското. Ти каза, че искаш да виждаш таблички, но в същото време директно заявяваш, че се оценяваш на горна граница и дори над нея. Не знам в какво се опитваш да ни убедиш, всичките ти мнения се въртят околко това да не се прецакаш да започнеш на нещо под максимума. Точно заради такива като теб не си споделям заплатата. Искаш да действаш само в твоя полза и не се замисляш как стоят нещата от гледна точка на работодателя, а ти си зависим от него. И не се замисляш, че ако заплатите излязат "наяве", както си написал по-горе, много хора може да си тръгнат на момента.

# 685
Че има кофти фирми - има ги и едва ли са единични случаи. Но има и кофти служители. От скромния ми опит (все пак дори нямам навършени 30 години) смея да твърдя, че "най-онеправданите" и мрънкащи служители, които винаги ще намерят световната конспирация срещу тях и винаги ще са убедени, че някой цели точно тях да прецака, са точно служителите, които не изпъкват с качества и умения. Може да не са съвсем посредствени (каквито всъщност са повечето кадри по фирмите - мое мнение), но и не са баш "таланти" (ах, как я мразя тази дума за работещи - в днешно време всеки малко над средното ниво го спрягат за талант). С това не целя да обидя съфорумници, но в крайна сметка ако нещо не ти изнася в работата за дълъг период от време, не знам какво би постигнал с това да се оплакваш. Или промени нещо, или прави компромис и стискай зъби. Едва ли някой е вързан за фирмата/екипа си. Оправдавам само оплаквания, ако заради някакви непредвидени и тежки обстоятелства в личен план не можеш да търсиш друга работа.

# 686
  • СИ
...
И нямам проблем приятелчето Митко да получава повече от мен като цифра, за други неща условията в неговата фирма са различни, задълженията също са му различни. Но имам проблем аз да съм обучена да върша работата на 4 екипа, и когато моята намалее да помагам в друг, а колежка да се справя едва-едва с нейните задължения и накрая да получим една и съща заплата, защото се водим на една позиция.
...

При такова положение (което е често срещано) винаги ми е било интересно следното: Защо колежката която едва се справя едно, че получава същите пари, но и никой не я пипа за нищо. Всичко пада върху този, който работи повече и се справя по-добре. Всичко се иска от него. А колежката получава снизхождение. Дайте да ѝ помогнем един вид. Някои го усещат много добре това и си живеят живота. Накрая като едното нищо може и да махнат тоя, който си е пукал гъза от работа и все е поемал някоя или нещо друго.

# 687
...
...

При такова положение (което е често срещано) винаги ми е било интересно следното: Защо колежката която едва се справя едно, че получава същите пари, но и никой не я пипа за нищо. Всичко пада върху този, който работи повече и се справя по-добре. Всичко се иска от него. А колежката получава снизхождение. Дайте да ѝ помогнем един вид. Някои го усещат много добре това и си живеят живота. Накрая като едното нищо може и да махнат тоя, който си е пукал гъза от работа и все е поемал някоя или нещо друго.

Ами няма как да са еднакви всички, освен това има и обем на работата, има и лесни и еднотипни задачи, които все някой трябва да ги върши. Освен това и фирма и екип стават много зависими от човека-оркестър, това не е добре и за фирмата, и за самия него в някакъв момент.
Лошото е наистина, че докато едни хора просто не могат повече, други наистина си знаят правата и мине ли им изпитателния срок, подкарват на минимума и край. В различни фирми съм виждала различен подход към подобни индивиди, но като цяло законите са едни за всички.

# 688
За различните нива на опит/знания/умения както съм писал има различни нива на старшинство. В твоя пример единият ще е ниво 2, другият ниво 5. Съответно различни заплати, бонуси и т.н. Същото важи и за различните роли/позиции. В големите корпорации си имат таблички за целта, показващи вариантите за хоризонтално и вертикално израстване със съответните диапазони за заплати, привилегии и задължения. В една или друга степен са публична информация. Няколко пъти при оферти за работа в чужбина ми пращат такава таблица още с представянето на фирмата. Официална, без NDA и подобни.

Да, но не навсякъде имат толкова много нива и има места, където хората формално са на едно ниво, но вършат различен обем работа. И да, честно е този с повече принос да взема повече, обаче по правило онзи с по-малкия принос не е много съгласен и твърди, че дава всичко от себе си. И в този случай е по-добре заплатите да са конфиденциални, защото само внасят смут в колектива.

А че има и фирмен интерес/дискриминация, има. Все пак фирмата гледа да не плаща абсолютния възможен максимум на всеки служител.

# 689
  • София
Боже, много хейт, много нещо.

Аз съм против споделянето на рейнджове. Но пък винаги ние работим с очаквания. Значи фирмите плащат това, което могат да си позволят. Ако си анонсирам рейнджа - никой няма да иска по-малко от максимума, което обезсмисля ренджа.

Ако някой поиска непостижима за нас заплата - не продължаваме процеса. На база поисканото, определяме за какво ниво на синьорити се бори кандидата.

Ама ...има хора с невероятно нереалистична самооценка. Не може на две магарета сеното да раздели, но са едни суми, едно чудо, искане за повишеиня през 3 месеца, с няма 2 години стаж - шеф на водопад, чудо.

Ама има и скромни и смирени хора, специалисти в областта си - на тях давам според рейнджа, независимо от очакванията им.

Масата от хората са по средата, с някои постигаме съгласие, с други - не. Нормално, нещата от живота.

Аз за себе си съм разбрала, че пълно щастие няма. Винаги едно е за сметка на друго - ако е много спокойно, то парите ще са малко. Ако парите са много - стрес много, разправии много.... За мен винаги е бил важен баланса. Важно ми е да се чувствам добре, да мога да уча нови неща, да се развивам в посоката, в която съм си избрала, да имам приятен  екип. Не гледам в паничката на колегите, не следя кой колко взема и дали социалните придобивки са по-по-най. Ако по някаква причина усетя, че мястото не е моето - търся следващото. Животът е прекалено кратък, за да го губим в сравняване, неудовлетвореност, завист.

Заплатите в една организация винаги се разбират, колкото и да са конфиденциални. Понякога, доста често, всъщност, се оказва, че именно най-любопитните не могат да го понесат.

Общи условия

Активация на акаунт