Работа, CV-та, HR-и, съвети - 79

• 38 792
  • 990
  •   1
Отговори
# 705
Как се ориентирате какви са нивата на заплащане във вашите сфери? А при смяна на сферата?

Пускаш СВ-та първо във фирми, в които не държиш да започваш, казваш различна цифра и виждаш какво ще ти предложат насреща. Когато почувстваш, че си се ориентирала, кандидатстваш в тази, в която наистина искаш да работиш.

# 706
Не знам защо толкова хора се хвърлихте да ми обяснявате, че никъде няма еднакви заплати, като аз това не съм го твърдял никъде. Писах, че в големите коорпорации има определени диапазони по нива и длъжности. И че там можеш да си сигурен, че (почти) всички хора на дадено ниво влизат в съответния диапазон, изключенията са много редки. И диапазоните са избрани така, че да няма разлика в пъти между долния и горния край, най-често е около 20%.
И поне в ИТ сектора за големите коорпорации тези диапазони се знаят. Някои ги обявяват официално, при останалите рано или късно данните изтичат в интернет. като имаш 200+ човека на една позиция, едно ниво, в един град, все ще се намерят 10 да си напишат заплатата в някоя платформа като Glassdoor или в някоя група в социалните мрежи. Това е достатъчно за да се изкара диапазона и да се види дали някой преувеличава драстично. Не става въпрос да се знаят заплатите с точност до стотинката.
А на запад не само в ИТ сектора е такава ситуацията.

И не знам кой има проблеми с разбирането, ти сам даде пример как си поискал над тавана и въпреки това са ти позволили да продължиш напред с интервютата. Нарече го "губене на време", но я си представи следната ситуация - трябва по някаква причина спешно да започнеш работа някъде, на първите едно-две места си казваш колкото ти искаш и директно ти казват, че сте дотук, защото толкова не могат да дадат. Продължаваш да пускаш СВ-та, обаждат се и от други места, но и там не предлагат повече. А времето си минава и обстоятелствата те притискат. Накрая като нищо може да се наложи да започнеш не само на по-малкото пари, но и във фирма с по-лоши условия като цяло.
Ясни са проблемите с разбирането. Аз дадох пример как предварително съм говорил с HR за едно число, било ми е потвърдено, че мениджмънта са го одобрили, минал съм 3-4 рунда интервюта с много позитивна оценка и накрая ми е предложено драстично по-малко с аргумента "толкова ни е тавана". Което е точно губене на времето - 3-4 интервюта не се минават за 5 минутки и е нагла лъжа след като преди това изрично ми е казано, че с мениджмънта са говорили друго. Писах и че това е често срещана практика в една група фирми, като това не е само мое мнение, много хора знам, на които им е въртян тоя номер, просто е фирмена политика.
Имагинерните ситуации и останалото няма смисъл да ги коментирам.

# 707
Значи имаш късмет, че не си започнал във фирма, която тръгва с лъжите още преди интервютата. Щом си позволяват така да заблуждават кандидатите в самото начало, по-нататък ако приемеш работа при тях, доста неща ще те дразнят и в крайна сметка няма дълго да се задържиш там. По-добре няколко изгубени седмици в интервюта отколкото потрошени нерви, отново смяна на работа и кофти опит за СВ-то. Пък такива фирми винаги ще си ги има - за жалост.

Не знам защо толкова хора се хвърлихте да ми обяснявате, че никъде няма еднакви заплати, като аз това не съм го твърдял никъде. Писах, че в големите коорпорации има определени диапазони по нива и длъжности. И че там можеш да си сигурен, че (почти) всички хора на дадено ниво влизат в съответния диапазон, изключенията са много редки. И диапазоните са избрани така, че да няма разлика в пъти между долния и горния край, най-често е около 20%.
И поне в ИТ сектора за големите коорпорации тези диапазони се знаят. Някои ги обявяват официално, при останалите рано или късно данните изтичат в интернет. като имаш 200+ човека на една позиция, едно ниво, в един град, все ще се намерят 10 да си напишат заплатата в някоя платформа като Glassdoor или в някоя група в социалните мрежи. Това е достатъчно за да се изкара диапазона и да се види дали някой преувеличава драстично. Не става въпрос да се знаят заплатите с точност до стотинката.
А на запад не само в ИТ сектора е такава ситуацията.

И не знам кой има проблеми с разбирането, ти сам даде пример как си поискал над тавана и въпреки това са ти позволили да продължиш напред с интервютата. Нарече го "губене на време", но я си представи следната ситуация - трябва по някаква причина спешно да започнеш работа някъде, на първите едно-две места си казваш колкото ти искаш и директно ти казват, че сте дотук, защото толкова не могат да дадат. Продължаваш да пускаш СВ-та, обаждат се и от други места, но и там не предлагат повече. А времето си минава и обстоятелствата те притискат. Накрая като нищо може да се наложи да започнеш не само на по-малкото пари, но и във фирма с по-лоши условия като цяло.
Ясни са проблемите с разбирането. Аз дадох пример как предварително съм говорил с HR за едно число, било ми е потвърдено, че мениджмънта са го одобрили, минал съм 3-4 рунда интервюта с много позитивна оценка и накрая ми е предложено драстично по-малко с аргумента "толкова ни е тавана". Което е точно губене на времето - 3-4 интервюта не се минават за 5 минутки и е нагла лъжа след като преди това изрично ми е казано, че с мениджмънта са говорили друго. Писах и че това е често срещана практика в една група фирми, като това не е само мое мнение, много хора знам, на които им е въртян тоя номер, просто е фирмена политика.
Имагинерните ситуации и останалото няма смисъл да ги коментирам.

# 708
Значи имаш късмет, че не си започнал във фирма, която тръгва с лъжите още преди интервютата. Щом си позволяват така да заблуждават кандидатите в самото начало, по-нататък ако приемеш работа при тях, доста неща ще те дразнят и в крайна сметка няма дълго да се задържиш там. По-добре няколко изгубени седмици в интервюта отколкото потрошени нерви, отново смяна на работа и кофти опит за СВ-то.

Наистина е извадил късмет с тези, тъй като има и такива, които ще му дадат поисканата заплата за да го привлекат, но скоро след това ще го натиснат за намаляването и с имплицитната заплаха, че при отказ ще му посочат вратата. Simple Smile

# 709
Дея, аз бях ползвала Заплатомер и периодично получавам информация за средното заплащане по моите критерии - най-общо, София+висше+секретарка+английски. Последният мейл беше преди около седмица и според него средното заплащане е 1700 чисто.

Glasdoor не топли българската синя якичка. И бялата в доста сфери не топли.

# 710
Секретарка като офис мениджър или като личен асистент? Защото за личен асистент това е много, много ниско.

# 711
Като офис мениджър.

П.п. един въпрос - сега направих пак теста. Накрая имаше нещо за управление на хора. Не видях някоя опция да се доближава до моето пъдарство. От мен се очаква да знам какво и защо прави колежката, да го проверя, да ù обърна внимание, ако бърка, да я поправя. Коя опция мога да избера?

Последна редакция: вт, 02 авг 2022, 23:47 от Нарцùса

# 712
Как се ориентирате какви са нивата на заплащане във вашите сфери? А при смяна на сферата?

В jobs.bg има филтър "само с посочена заплата". А някои фирми се чудят, защо не им работи обявата Grinning
Питал съм и HR агенции за съвет относно граници на заплата и дали е реалистично да поискам Х пари.
При смяна на работата и невъзможност да оценя търся абсолютен минимум - брутната да стане нетна.
На няколко пъти имах малшанс с новата работа и бях на зор, но и тогава несъм падал под предходната.
При тотална смяна трябва да сте готови да загърбите егото и очакванията си, докато се ориентирате.
Уви в България няма кариерен консултант, а подобна роля би помогнала на страшно много хора.
В чужбина имаше такива специалисти в университета, в джоб центъра или агенциите по подбор.

# 713
Има кариерни консултанти в България. При това някои са доста добри.
Но кариерният консултант няма да даде съвет колко да поискаш на интервю. Тяхната работа е съвсем различна.

# 714
От мен се очаква да знам какво и защо прави колежката, да го проверя, да ù обърна внимание, ако бърка, да я поправя. Коя опция мога да избера?

Това прилича на менторство, но то се използва в двойка опитен служител - новобранец. Случаят такъв ли е?

# 715
Нарциса, работиш в бг ООД, отговори получаваш от хора в корпорации с установена йерархия
то  боклуците няма начин да ги накараш да работят, намаш механизми и права да наказваш финансово и да уволняваш

Черната станция я разбрах мн добре, то си шеф пич, ама като ти се качат на главата и не искат за пет стотинки работа да свършат, няма начин да не обърнеш дебелото дърво

# 716
От мен се очаква да знам какво и защо прави колежката, да го проверя, да ù обърна внимание, ако бърка, да я поправя. Коя опция мога да избера?
Това прилича на менторство, но то се използва в двойка опитен служител - новобранец. Случаят такъв ли е?
То е менторство, но не на новобранец. Жената е от 15 години във фирмата, ако не и повече. Понеже във въпросника явно има значение при определяне на заплата, трябва да се посочи
'Отговорност за хора' с опции 'Лидерство', 'Контрол на ЧР', 'Член на топ мениджмънта' или 'Няма'.

# 717
Не съм сигурна, че Glassdoor става за България като достоверен източник на информация за работодатели и заплати. Не е чак толкова популярен при нас.

Иначе аз се опитвам да си изградя представа именно от интервютата, но не съм сигурна, че е точна. А и мен не ме канят на чак толкова интервюта - не съм тясно специализирана (все още).

Нарциса, това, което описваш, е нещо като team leader/supervisor, само че на един човек.

# 718
То е менторство, но не на новобранец. Жената е от 15 години във фирмата, ако не и повече. Понеже във въпросника явно има значение при определяне на заплата, трябва да се посочи
'Отговорност за хора' с опции 'Лидерство', 'Контрол на ЧР', 'Член на топ мениджмънта' или 'Няма'.
В случая изглежда да е по-скоро "Няма". Лидерството предполага да ѝ определяш задачите и после да ги оценяваш. Другите са още по-нагоре като отговорности.
Ама като ти е важно това, попълни два пъти анкетата и вземи средното.

# 719
Да, и аз отбелязах, че няма.
За пробата направих още един тест, в който отбелязах 'лидерство', нямаше разлика в заплащането.

Общи условия

Активация на акаунт