Работа, CV-та, HR-и, съвети - 79

• 38 762
  • 990
  •   1
Отговори
# 750
И моят опит показва, че се назначават мениджъри на около 30-35 години в големите фирми. И не, не са връзкари, най-често са случайни, но преди това са имали опит със собствен безумен бизнес, който не е просъществувал - както беше писано малко по-горе в темата.

# 751
  • Бургас
Има една категория хора (дядо ми навремето им викаше търчи-лъжи), които много успешно могат да омайват хора и да се представят за много знаещи. Обикновено и въшния им вид излъчва една такава ерудираност. Те много добре се продават и ги взимат за мениджърски позиции без да имат опит и знания. Познавам такива. Така че, да, напълно вярнам, че има такива. Много често обаче след време нещата лъсват и се разбира що за стока са, но вече е късно, защото са попълнили сивито си с такава длъжност и нататък е малко по-лесно.

# 752
Стартъпите нормално се провалят в огромния си процент, това е глобална статистика. Та е нормално, ако някой не е сериен предприемач, да почне да търси сигурност в корпоративна среда. Не съм обаче забелязала такива хора да имат голямо предимство за мениджърски позиции от хора, които реално имат вече опит от друга организация.
При нас има регионални директори под 40. Не са супер много, но като цяло старши мениджмънтът се движи около 40 плюс-минус. В компанията е много силна културата на кариерно развитие и се насърчават хора, които го искат. Когато отказах директорска позиция, настана голям вой и срещнах голям отпор - наложи ми се да проведа редица срещи, за да обяснявам мотивите си да не искам това. Но аз просто съм в етап от живота си, в който не ме вълнува растеж, поемането на още ангажименти от определен тип ми носи досада и отегчение плюс още късни видеосрещи заради часовите зони.

# 753
Има и друг вариант - избрана е точно, защото са наясно за неквалифицираността като гаранция, че няма да представлява конкуренция и ще й се плаща по-малко от квалифициран човек със съответня “багаж” опит и образование.
Оказва се обаче, че са подценили факта, че дадеш ли позиция на някой, той неминуемо започва да вярва, че е подходвщ.
И под липса на опит, означава работа като обслужващ персонал в сферата на чистота и хранене.

# 754
  • Бургас
Има и друг вариант - избрана е точно, защото са наясно за неквалифицираността като гаранция, че няма да представлява конкуренция и ще й се плаща по-малко от квалифициран човек със съответня “багаж” опит и образование.

То хубаво, но една такава мотивация за подбор може да им излезе през носа, защото този неквалифициран кадър такива тъпотии може да натвори на фирмата, че после да не могат да ги оправят дълго време.

# 755
Имам въпрос. За времето, докато си бил на трудова борса, внасят ли се пенсионни осигуровки, за нои и за частни фондове, и ако не, могат ли да се внесат за въпросния период, и как се изчислява колко? Също, за отпуск по майчинство, особено ако е над 1 година? Най-вече ме интересува втория стълб на осигуряване.

Последна редакция: чт, 04 авг 2022, 10:03 от Анонимен

# 756
Скрит текст:

То хубаво, но една такава мотивация за подбор може да им излезе през носа, защото този неквалифициран кадър такива тъпотии може да натвори на фирмата, че после да не могат да ги оправят дълго време.
Факт. Писане на елементарна комуникация е мъка, възлага на колеги и след това ги копира грешно.

Последна редакция: чт, 04 авг 2022, 10:07 от Tsugumi_

# 757
  • София
Забравен профил, питай в счетоводната тема.
Отзивчиви са, отговалят  и помагат винаги.

# 758
Имам въпрос. За времето, докато си бил на трудова борса, внасят ли се пенсионни осигуровки, за нои и за частни фондове, и ако не, могат ли да се внесат за въпросния период, и как се изчислява колко? Също, за отпуск по майчинство, особено ако е над 1 година? Най-вече ме интересува втория стълб на осигуряване.
Не, не се внасят. Не, не могат да се внесат.
Осигуровки се изчисляват и внасят върху получен доход. По време на майчинство и по време, през което се получава обезщетение от БТ, доход няма. Съответно няма как да се изчислят и внесат осигуровки.

# 759
  • СИ

Да. И какво от това? Тази фирма си има собственик и хора, които я управляват. Тия хора, които са им забъркали някакви каши и са заминали, не са паднали от небето. Кой да им плаща грешките?

# 760

Да. И какво от това? Тази фирма си има собственик и хора, които я управляват. Тия хора, които са им забъркали някакви каши и са заминали, не са паднали от небето. Кой да им плаща грешките?

Нали знаете, че "Евтиното винаги излиза скъпо". Важи и за пазара на труда.

# 761
Голяма разлика има дали собственика участва активно в управлението на фирмата или го раздава глезено богаташче. И дали е тук на място или някъде в чужбина и само праща пари. Защото на мениджърите на заплата не им пука какво ще става с фирмата, пука им само да се засържат на позицията с минимални усилия. Ако имат вариант и да завъртят някоя далавера, да уредят приятели на големи заплати и т.н. още по-зле става.
Иначе, ако се замислят малко при подбора, на такива си им личи, като CVто им е 1 година мениджър, 1 година безработен (т.е. уж работи за себе си) и после пак. И абсолютно никога нямат много стаж на по-ниските позиции, защото бягат от истинска работа.

Стартъпите нормално се провалят в огромния си процент, това е глобална статистика. Та е нормално, ако някой не е сериен предприемач, да почне да търси сигурност в корпоративна среда. Не съм обаче забелязала такива хора да имат голямо предимство за мениджърски позиции от хора, които реално имат вече опит от друга организация.
Не става въпрос за стартъпи и за предприемачи, а за хора, които претендират, че имат свои бизнес за да прикрият че са уволнени и че не могат да се задържат повече от 2 години в една фирма.
Иначе голям управленски опит имат - ръководили са себе си и евентуално някой роднина във велик бизнес развивал се в кварталната кръчма...

# 762
Не, не се внасят. Не, не могат да се внесат.
Осигуровки се изчисляват и внасят върху получен доход. По време на майчинство и по време, през което се получава обезщетение от БТ, доход няма. Съответно няма как да се изчислят и внесат осигуровки.
Благодаря! А все пак, нали имаше три стълба на пенсионно осигуряване? Така излиза, че при еднакъв трудов стаж, жените трупаме по-ниски пенсии заради майчйнство, или не е така? Също, една година бях на борса преди време, затова правя сметки.

# 763
Аз някога съм била на борсата и доколкото си спомням тези десетина месеца ми се водят стаж и са ми плащани осигуровки. Има го отбелязано в трудовата ми книжка даже. Осигурявана съм на сумата, която получавам, предполагам.
Мисля, че и платеното майчинство се води за трудов стаж с осигуровки и прочее. Както и казармата на мъжете, но там стажът е само стаж, без осигурителни суми.

# 764
  • в сърцата на децата <3
Ако си взимала пари, върху тази сума ти вървят осигуровки. При майчинство - със сигурност имаш и здравни, и социални. За частни фондове зависи от работодателя дали ще ти ги внася, защото си в отпуск по майчинство - държавата ти плаща обезщетението, но си служител на фирма Х. На борсата по спомен също ти внасят осигуровките на база сумите, които получаваш.

Общи условия

Активация на акаунт