Работа, CV-та, HR-и, съвети - 79

• 38 738
  • 990
  •   1
Отговори
# 795
По принцип е така, но според мен това на снимката може да се тълкува и като искане за незабавно прекратяване.
Та е неясно, какво значи "одобрена", защото предизвестието не подлежи на одобрение, то просто се входира.
Няма такъв филм. Съвсем ясно си е. Работодателят не може сам да си интерпретира каква дата е имал предвид служителя. Ако го направи, може да се окаже, че дължи обезщетение, защото го е освободил по-рано, отколкото той е искал. Няма ли дата на прекратяване по взаимно съгласие, този текст просто се пренебрегва, защото е непълен.
Подобни заявления не се тълкуват. Каквото пише - това се приема. Ако нещо не го пише, не можеш да си го допълниш по свое си усмотрение.

# 796
Срещала съм два подхода:
- дават ти договореното бруто + добавка за стаж
- дават ти някакво намалено бруто, което заедно с добавката за стаж да направи договореното бруто.

И за двете си има доводи - като цяло добавката за стаж не е долюбвана от по-модерно мислещите фирми, защото дискриминира младите можещи за сметка на старите (не толкова добри). И затова ти дават заплата според как те оценяват, а за да са ОК със закона наместват и добавката за прослужено време.

# 797
Може ли малко да сменя темата и да върна пак тази с брутно- нетно възнаграждение?

Имам оферта за работа с Х брутно годишно възнаграждение. Питах ги това включва ли стажа, не можаха да ми кажат, защото пейрола се правил от външна компания и не знаели дали ще ми го признаят?!?!? Дърпак, суках, настоявах, но не се ангажират колко ще ми е нетното. Което ме изнерви, а са голяма международна корпорация.
Въпросът ми е: при положение, че брутото е фиксирано, може ли нетото да варира в зависимост дали ми (не) признаят 11 години стаж?
Сега в нета с калкулаторите изчислявам някакво нето, без стаж, това ли ще е накрая по сметка? Притеснявам се да не ги признаят и да не получавам още по- малко?
Благодаря

Би трябвало брутото да е без стажа. На мен са ми искали трудови характеристики от предишни работодатели, за да ми признаят стаж, а не само по трудова книжка. Вероятно затова не знаят дали ще ти го признаят.

# 798
Може ли малко да сменя темата и да върна пак тази с брутно- нетно възнаграждение?

Имам оферта за работа с Х брутно годишно възнаграждение. Питах ги това включва ли стажа, не можаха да ми кажат, защото пейрола се правил от външна компания и не знаели дали ще ми го признаят?!?!? Дърпак, суках, настоявах, но не се ангажират колко ще ми е нетното. Което ме изнерви, а са голяма международна корпорация.
Въпросът ми е: при положение, че брутото е фиксирано, може ли нетото да варира в зависимост дали ми (не) признаят 11 години стаж?
Сега в нета с калкулаторите изчислявам някакво нето, без стаж, това ли ще е накрая по сметка? Притеснявам се да не ги признаят и да не получавам още по- малко?
Благодаря
Брутно трудово възнаграждение е основното трудово възнаграждение плюс всички плащания с постоянен характер (като клас прослужено време). След като са комуникирали брутно, а не основно, значи това е възнаграждението с включен клас в него. След като им представите документи за стаж, ще разделят това възнаграждение на основни и клас.
Фирмите често не желаят да коментират нетно възнаграждение, защото утре ще се променят осигуровките и ще получавате по-малко, по независещи от фирмата причини. Затова се коментира или основно, или брутно възнаграждение.

# 799
Това без стажа се води основна заплата, а не брутна, то е вписаното в договора. Но двата термина често се бъркат, затова е важно какво ще пише в договора.
Поискай си договора и длъжностната характеристика предварително за да ги прегледаш и виж какво число ше напишат там. То е преди добавката за стаж.
    Няма такъв филм. Съвсем ясно си е. Работодателят не може сам да си интерпретира каква дата е имал предвид служителя. Ако го направи, може да се окаже, че дължи обезщетение, защото го е освободил по-рано, отколкото той е искал. Няма ли дата на прекратяване по взаимно съгласие, този текст просто се пренебрегва, защото е непълен.
    Подобни заявления не се тълкуват. Каквото пише - това се приема. Ако нещо не го пише, не можеш да си го допълниш по свое си усмотрение.
    А стой та гледай как няма такъв филм, особено в по-малките градове. В България каквито филми има в Холивуд не могат дори да си ги представят.
    Затова питам, ако е предизвестие, какво значи, че е одобрено?

# 800
    Брутно затова е брутно, защото включва и класа/стажа. Няма какво да се интепретира и да зависи и да се бърка, колкото и да му се иска на човек. Смятате си с калкулатора чистото от това, което имате сега като оферта без да си фантазирате добавки.

# 801
    По принцип е така, но според мен това на снимката може да се тълкува и като искане за незабавно прекратяване.
    Та е неясно, какво значи "одобрена", защото предизвестието не подлежи на одобрение, то просто се входира.
    Точните му думи бяха "молбата е разписана"
    Извинявам се неяснотата.
    Утре ще питам счетоводителя.

# 802

А ние откъде знаем, че няма дата? Видяхме една явно частична снимка на молбата/предизвестието, където липсва горната част и там може да има дата. Може и да има входящ номер с дата от деловодството. Няма как да знаем.
    Иначе добре си е написано, не вярвам да е изпусната баш датата.

# 803
    И аз съм нспускала по взаимно, трябва да има дата. Седнах да си говоря с тогавашния ми шеф. Казах му, че имам оферта, и искат да започна по-скоро. Той в началото разбира се не искаше да не отработвам предизвестие, но аз имах доводи. Накрая се разбрахме за компромисна дата, за да мога да си предсм нещата. Датата я вписах в молбата за напускане по взаимно съгладие. После от ЧР трябва да издадат писмена заповед за прекратяване от съответната дата, и да имаш писмено копие за себе си. Иначе могат да извъртят, че си разбрал, каквото ти изнася, и да съдят за обезщетение за неотработено предизвестие. Искайте си нещата на хартия, не разчитайте само на въздух приказки.

# 804
    Бойко, какви по-малки градове, бе човек. Момчето каза, че е на държавна работа. Разбирам, че много ги разбираш тия работи, обаче от щуротиите, които пишеш, може някой да се заблуди.
    Аз не споря, че има работодатели, които не спазват законодателството. Но в случая човекът иска сам да си напусне.

А ние откъде знаем, че няма дата?
    Датата трябва да е там, в текста, а не на произволно място в документа. Текстът трябва да е "да се прекрати договорът по взаимно съгласие, считано от......"
    Иначе то по документа може да има хиляди дати - дата на подаване, дата на получаване от работодателя. Но не може която и да е от тях да се счете за датата, от която служителят иска да му се прекрати правоотношението. Волеизявлението трябва да е категорично и недвусмислено.

Точните му думи бяха "молбата е разписана"
    Извинявам се неяснотата.
    Утре ще питам счетоводителя.
    Молбата е разписана, означава "молбата е получена и предизвестието тече от деня, следващ деня, в който е получена". Това не значи, че все още нямаш шанс за прекратяване по взаимно съгласие. Можете да се договорите и да пуснеш нова молба или да коригирате тази, като впишете датата, за която се разберете.

Последна редакция: чт, 04 авг 2022, 19:44 от Нищо лично

# 805
    Човекът стана ясно, че не успява да предаде правилно какво точно са си говорили, та си играем на развален телефон. Аз пиша щуротии точно толкова колкото и ти.

По принцип трябва да пише "прекратяване на трудовото правоотношение считано от" и там да пише дата, на снимката е изпуснато.
    Ако е само "разписано" това е едно, първоначално се държеше на "одобрена".

Брутно затова е брутно, защото включва и класа/стажа. Няма какво да се интепретира и да зависи и да се бърка, колкото и да му се иска на човек. Смятате си с калкулатора чистото от това, което имате сега като оферта без да си фантазирате добавки.
    Мнозинството хора в България дори не са чували за основна заплата, нищо че им го пише в договорите.
    Обзалагам се и че поне половината пишещи в тоя форум не правят разлика между двете.

П.П. Прочети само мненията на последната страница и виж колко хора пишат за брутно без стаж и брутно със стаж...

Последна редакция: чт, 04 авг 2022, 19:51 от bboiko

# 806
    • Сф

Благодаря
    Брутно трудово възнаграждение е основното трудово възнаграждение плюс всички плащания с постоянен характер (като клас прослужено време). След като са комуникирали брутно, а не основно, значи това е възнаграждението с включен клас в него. След като им представите документи за стаж, ще разделят това възнаграждение на основни и клас.
    Фирмите често не желаят да коментират нетно възнаграждение, защото утре ще се променят осигуровките и ще получавате по-малко, по независещи от фирмата причини. Затова се коментира или основно, или брутно възнаграждение.

Точно това се опита да ми обясни, но не го разбрах.
    В кой случай е по-изгодно за мен? Май да не ми признаят стажа и да ми запишат по- високо основно? Или нещо бъркам.
    Благодаря

# 807

А ние откъде знаем, че няма дата? Видяхме една явно частична снимка на молбата/предизвестието, където липсва горната част и там може да има дата. Може и да има входящ номер с дата от деловодството. Няма как да знаем.
    Иначе добре си е написано, не вярвам да е изпусната баш датата.
    Датата на подаване не е ли същото?
    Има си входящ номер.
    Това което снимах е молбата, другото само личните ми данни, подпис и дата.

# 808
    Трябва да пише молба по взаимно съгладие, считано от определена дата. Не може датата на подаване да се зачита, тя важи само за предизвестие.

# 809
    В кой случай е по-изгодно за мен? Май да не ми признаят стажа и да ми запишат по- високо основно? Или нещо бъркам.
    Благодаря
    Принципно нито ти, нито те имате право на избор, та няма какво да се чудиш.
    Иначе за числото вписано в договора важи принципът на Мечо Пух - колкото повече, толкова повече.

Общи условия

Активация на акаунт