Всякакви въпроси относно пералнята - тема 14

• 63 825
  • 759
  •   1
Отговори
# 405
Да, с течен. Даже сега като се замисля, го слагам директно в барабана, въпреки че в упътването пише, че трябва да се слага в отделението за прах. Това ли е проблема? Flushed
Не е проблем, че го слагаш директно в барабана, а че переш с течен. Мини на прахообразен, бери на високи градуси и дълги програми с максимални изплакване и мисля, че проблемът ще изчезне.
То хубаво, ама в днешно време повечето дрехи, които си купуваме са за пране на деликатна програма.

# 406
Да, с течен. Даже сега като се замисля, го слагам директно в барабана, въпреки че в упътването пише, че трябва да се слага в отделението за прах. Това ли е проблема? Flushed
Не е проблем, че го слагаш директно в барабана, а че переш с течен. Мини на прахообразен, бери на високи градуси и дълги програми с максимални изплакване и мисля, че проблемът ще изчезне.
То хубаво, ама в днешно време повечето дрехи, които си купуваме са за пране на деликатна програма.
Защо? Някакви специални ли купувате? Деликатната програма е за пране на едно-две неща от деликатни тъкани- коприна, дантела...

# 407
  • до най-прекрасния мъж
И аз имам такъв проблем. Вече няколко дрешки на бебето излизат така. Само тях пера с течен, нашите са с прах и съответно са повече перални от нейните. На какво може да се дължи? Пижамка и къси панталонки са пострадали. Не е мухъл, не са стояли мокри. Пералнята е на 12 г, като преди 4 сменихме лагери на барабана.

# 408
При мен такива петна се случиха когато преди много години ми донесоха течен препарат - немски Персил, пояснявам марка и страна на закупуване, за да е ясно, че не е някой некачествен или менте.
Междувременно и моя приятелка, започнала и тя да ползва течен, изпищя от такива петна.
Спрях да го ползвам и петната изчезнаха.

# 409
Сиви, направо черни петна се явяваха по дрехите от разбири лагери на стара пералня, вече година и три месеца пера в новата и още стоят по калъфките, които сменям през ден. Вероятно е машинно масло , за да е толкова устойчиво.
А по- предната ми правеше многобройни жълтозелени петънца по дрехите- открих една бебешка калъфка отпреди 15 години и си спомних за тях. Никой не успя да каже от какво са, здрава пералня я изхвърлих заради това. Повече не съм имала проблем.

# 410
Не може да се гадае така. В много случаи причините са комплексни. Освен от техническа повреда, в много случаи може да са и от продължителна неправилна употреба. Ако хората виждаха какво има под барабана щяха да изпълняват стриктно съветите, които многкратно са давани в тук.

# 411
Не може петната да са от течния препарат, десетилетия пера с течен Ариел и нямам петна. Такива петна са от масло или някакво замърсяване в пералнята.

# 412
При мен такива петна се случиха когато преди много години ми донесоха течен препарат - немски Персил, пояснявам марка и страна на закупуване, за да е ясно, че не е някой некачествен или менте.
Междувременно и моя приятелка, започнала и тя да ползва течен, изпищя от такива петна.
Синия гел Персил за цветно наистина беше проблемен преди години /7-8/ . Помня , че си бях купила туба за 60 пранета /от Кауфланд/  и оставаха ужасни сиви петна по дрехите от него . Няколко години след това избягвах да купувам Персил гел . Всъщност като се замисля от 3-4 години не съм го ползвала .. Трябва да го пробвам да видя как е сега ..

# 413
Не може да се гадае така. В много случаи причините са комплексни. Освен от техническа повреда, в много случаи може да са и от продължителна неправилна употреба. Ако хората виждаха какво има под барабана щяха да изпълняват стриктно съветите, които многкратно са давани в тук.

Пералнята ми е на пет месеца. Дори и да не спазвам всички препоръки на производителя пак не виждам как за толкова кратко време ще натрупа такива замърсявания. Отделно писах по-напред, че правя профилактично почистване със специален препарат. След него също се получават петната.

# 414
  • до най-прекрасния мъж
Чистя я редовно с препарат за почистване на перални, откакто се роди бебето, даже по-често. Пера поне 1 път седмично на 95 градуса нашите бельо и хавлии, така съм свикнала. Лагерите си сменихме сами с ММ, така че й видях всички чаркалъци. Честно казано очаквах вълци и лисици да изскочат отвътре, гледала съм и аз много клипчета, но не. Всичко беше чисто, тук там тъъънички наслоявания котлен камък. Явно я почиствам добре. Затова и не мога да си обясня тези петна. Възможно ли е сушилнята да е причината? Но пък само на няколко бебешки дрешки? Странно, наистина. Като ги изпера отново, ще видя дали петната седят. Дъщеря ми е малка, няма къде да се изцапа така.

# 415
Не може петната да са от течния препарат, десетилетия пера с течен Ариел и нямам петна. Такива петна са от масло или някакво замърсяване в пералнята.
Е, като казвам, значи е така. Просто се довери. Ако петната бяха от масло или някакво друго замърсяване, те нямаше да се повлияят от връщането ми към прахообразен.

# 416
  • Deutschland/HE
Джорджия и на мен ми е трудно да повярвам, че е виновен само течният препарат. Ползвам само течен препарат (основно Ариел), пера на ниски градуси, Не ползвам омекотител и съм нямала никакви петна по дрехите. Веднъж-два пъти седмично пера на 60градуса, а почистване правя два пъти годишно. Пералнята ми е евтино Горение на 8г вече.

# 417
Аз от близо 10 години опит с прането и много различни перални винаги пера с течни прахове и съм нямал никакви проблеми. На средно дълги програми между 1:30-2 часа.

# 418
От години пера на час,на 60 градуса микс и само с турски течен ариел.Предната я почиствах с препарат един два пъти месечно,сегашната си има самопочистваща програма.Щом петната са само на бебешките дрехи не е ли възможно да са от някой крем с който мажете детето или знаменитите черни капки за нос ако сте ползвали?Сушилнята няма откъде да направи петна,особено като са само на едни дрехи.Предполагам ги перете и сушите отделно и все щяха да се петносат и други освен детските.

# 419
Не знам какво толкова ви е трудно да повярвате. Ще обясня още веднъж тогавашната ситуация и приключвам, че ми омръзна едно и също да се предъвква.
Преди около десетина години ми донесоха от Германия течен Персил. Течните препарати в България по това време все още бяха новост, та може и преди повечко години да е било.
До тогава перях само с прахообразен Ариел. След известно време забелязах по по-светлите дрехи сивкави, като гумени, точки - по-големи и по-малки.
Тъй като ми бяха донесли 2 бутилки, едната дадох на моя приятелка. При нея се появи същият проблем.
На тогавашната ми пералня програмата за цветно пране беше 1:36 ч., а за бяло - 1:45 ч. И двата вида пране, до ден днешен, ги пера на 60 С. И тогава, и сега задължително добавям допълнително изплакване.
Да се върнем на петната. Когато установих проблема, веднага превключих на прахообразен препарат. Петната постепенно изчезнаха от дрехите и повече не се появиха. Въпросната пералня ползвах благополучно допреди 3 и половина години и такива петна повече не видях.
Моята приятелка също превключи на прахообразен. И при нея петната изчезнаха.
Та чудещите се да кажат - течен препарат или масло от пералнята?!

Общи условия

Активация на акаунт