Медицински Университет

• 145 941
  • 1 617
  •   1
Отговори
# 960
  • Варненска клюкарка
Основното правило е да се избере един предпочитан МУ и подготовката да е по неговия формат, евентуално и допълнителна подготовка за още някой.Универсална за всички МУ няма. Моя студент се готвеше за Варна и за София, но след високите му оценки във Варна и приети почти половината му клас, така и не се яви в София, колкото и да настоявах за това, може би ако не беше се разболял точно за предварителния в София, щеше да опита и там, но след излизане на варненските резултати взе решение, че остава в родния си град.
Тази тема е полезна, защото сме събирали мнения как става подготовката, кандидатстването, записването и прочие. Аз поне бях изчела всичко в интернет, което ми попадна по въпроса 2 години преди неговото кандидатстване. Много съветвам родителите на бъдещите кандидати да направите същото, ще бъдете доста информирани когато му дойде времето, ще знаете кой момент е най-подходящ за започване на подготовка, вида и, интензивността и, къде да намерите необходимите учебници и т.н...

Последна редакция: пн, 15 юли 2024, 16:50 от Беллора

# 961
Тя мисли за Варна и Пловдив,като много се колебае още кой точно да е,резервни варианти Стара Загора и Плевен. За Бургас се чудя дали има смисъл.

# 962
Здравейте, моя съвет е да се готви за поне 2 университета, тъй като при момичетата конкуренцията е много голяма и за медицина за 1 място се борят 6 момичета. Направете си проучване в кои университета поне едното химията или биологията съвпадат. Моят син кандидатства дентална медицина. Опциите са София, Пловдив, Варна - като Варна не му харесва и въобще не се явява, а и като учебници и подготовка е различна от това за София. Много важни са предварителните изпити, за да се ориентирате как вървите с подготовката. Тъй като в Пловдив няма предварителен изпит, се яви в Плевен и София, като в последствие в Плевен подаде за специалност Фармация. За наше щастие е приет и на трите места и му се осъществи желанието да учи в МУ София. Датите на изпитите не съвпадат, но е изключително напрежение да обикаляте в 4-5 университета, но и само един е твърде рисковано

Последна редакция: пн, 15 юли 2024, 13:47 от aneli003

# 963
Направете справка по конспекти- както за химия, така и за биология. Не разчитайте, че “химията е еднаква”, ситуацията с КСК не работи така.
Когато аз кандидатствах миналата година, се готвих изцяло за МУ-Пловдив. Техните учебници и техен тип задачи, не съм си задълбочавала подготовката в други университети.
Явих се и в СУ, както и в Бургас (абсолютно излишни пари и разкарване). В СУ изпита беше доста труден, изисква разширена подготовка, успях да изкарам много добри резултати там и се класирах за специалност “Медицина”, но това беше в резултат на широката ми подготовка и купищата задачи, изрешени за медицинския, които бях разнообразни, тъй като за Пловдив няма конкретен сборник. По биология разчитах на самоподготовка, която в МУ Пловдив се увенча с отличен резултат.
Изпитът в Бургас дори не желая да го коментирам, ако някой има интерес съм склонна да споделя повече на лично съобщение.
С всичко това искам да наблегна, че е важно да си изберете конкретен медицински университет и да вложите енергия и сили там, особено ако става въпрос за момиче.
Към този университет си изберат и един за резерва- първо, за да се настроите за изпитна атмосфера, а и за резервен вариант.
Късмет и успех!

# 964
Въпрос към приетите вече медицина - за един университет ли се готвеха децата? Тъй като щерката се колебае между 2 и не знам до колко успешно би се подготвила за 2 университета. Има и 2 резервни варианта към този момент, но за тях конкретно няма да се готви, а каквото направи и ако не съвпадат датите на изпитите с другите
Моят син се готви за МУ София,но кандидатства  и в МУ Варна.Приет е и на двете места медицина,но се записа в София.

# 965
Избираш един университет и там влагаш усилията си. Останалите са резервни. Дъщеря ми се готви за Варна, резервни Плевен и София. Варна и Плевен са близки. София не и хареса въобще и отказа да ходи на редовни там( въпреки хубавите резултати). Приеха я и във Варна и в Плевен.
Само да посоча, че във Варна вдигнаха много бройките медицина. За две години от 150 станаха 200. Заслужава си, по-лесно се влиза .

# 966
  • Варненска клюкарка
Във Варна големия прием вече дава резултати- нивото пада ли пада.
Когато децата ни с Гамала влизаха преди 2 години баловете бяха други -
на второ класиране момичета с отлични оценки вървяха през 2-3 стотни, сега на първо с   4 -ки и нещо отгоре...

Форматите на София и Пловдив доста си приличат, добрата подготовка за едното място с малко разширение става и за другото. Ако сте момче и със знанията си не се молите за 4-ка, а сте с прилични навици за учене, влизате   навсякъде.
Плевен и Ст. Загора трудни изпити, няма сборници за подготовка, вместо това, огромни списъци с учебна литература, която няма изчитане, камо ли научаване, но се влиза с ниски оценки с подготовката за София и Варна.

Бургас само ако не ви е останала друга опция, но и тогава пак си помислете дали да не се пробвате пак следващата година. И аз както по-горе няма да влизам в подробности, моя студент има колеги от там които не знаят на кой Господ да благодарят че са успели да се преместят.

Последна редакция: вт, 16 юли 2024, 08:11 от Беллора

# 967
В МУ София неофициално , на студенти от Бургас не разрешават прехвърляне.

# 968
Искам да попитам как стои въпросът с общежитията на МУ София. Има ли места за всички? Разбрахме, че има класиране, но тъй като излиза в началото на септември, ако случайно не сме класиране дали ще има време да се търси квартира.

# 969
Излезна второ класиране за МУ Пловдив.

# 970
Мъж да си я този свят - 7 единици разлика жени-мъже за медицина, за дентална почти с минималния за кандидатстване 24

# 971
Така е! Винаги съм се напрягала от тази "полова дискриминация" при класиранията.
Да, нека има някаква разлика, но под например повече от две единици в сравнение с бала на жените, да не бъдат приемани мъже.

Последна редакция: вт, 16 юли 2024, 14:33 от gaMala

# 972
Здравейте, в СУ сме в "позиция в опашката" под №13. Имаме ли някакъв шанс на последното второ класиране или въобще да не се надяваме?

# 973
Мъж да си я този свят - 7 единици разлика жени-мъже за медицина, за дентална почти с минималния за кандидатстване 24

Това е от години и всяка година четем едно и също в темите.
Нищо няма да се промени колкото и да се пише за прословутите квоти.
За някои професии квотите са задължителни по мое лично мнение, тъй като те балансират съсловието.
  Също така например мъжките места се трансформират в женски за спец. Фармация. Не съм чула някой да се оплаква.
Защото обикновено мненията са “момчетата това, момчетата онова”.
Да, ама като жена е приета на мъжко трансформирано място - няма проблем, нали Simple Smile

# 974
Някой дали има някаква информация как се движат нещата със записалите се медицина момичета в СУ? Чудя се колко ли места ще останат свободни за второто класиране..

Общи условия

Активация на акаунт