Медицински Университет

• 146 106
  • 1 617
  •   1
Отговори
# 255
Изпитът там е тест, медицината решават същия тест, но пишат и тема след теста.
Бих казала, че форматът на изпита е логически и не изисква зубрене както в МУ-София.

# 256
Изпитите в СУ за медицина и фармация залагат не на заучени фрази, точно цитирани от стр.105 в учебника за 8 клас на едно от издателствата, а се държи на знания. Като материал обхваща почти всички уроци, с изключение на профилите от 11 и 12 клас. Тестът не е труден, но просто се изисква сериозно четене и логика. За медицина се пишат и четири теми, но те не се оценяват по шестобалната система, а се получава “Да” и “Не”.

По химия изпитът е тест от 20 въпроса, които също обхващат целия материал. След това има 4 логически задачи- 2 по органична химия и 2 по обща и неорганична химия. В задачите не се изисква подробно описание като в МУ, но си трябва логика, тъй като те нямат сборник. Дефакто отиваш на място и каквото се падне това е. За медицина пак пишат 4 теми по химия.

Който ще кандидатства в СУ трябва да се подготви сериозно.

# 257
Честито и от мен на новоприетите медици и на щастливите им родители! Да не загубят никога настоящата емоция към професията!

# 258
Тази година, във Варна, част от изпитните материали бяха неща от профилите. Даже деца, които са се готвили за Сф, са се оплакали след изпита сега юни, че тази тема по Биология - Еволюция не са я учили с такива подробности.

# 259
Какви са баловете за мъже във Варна?

И още един въпрос имам - децата ви ходиха ли на курсове или уроци за ДЗИ по БЕЛ?

# 260
https://www.mu-varna.bg/BG/Admission/klasirane-na-studenti-mu-varna-2023
Не е ходил на уроци по БЕЛ, изкара над 5 на матурата. Имаха стабилна подготовка в училище.

# 261
  • Варненска клюкарка
Който ще кандидатства в СУ трябва да се подготви сериозно.
А, то защото подготовката за МУ хич не е сериозна.
И не се гнусете толкова от т.н. зубрене за КСК  част от нещата просто няма как да се възпроизведат на изпитите ако не си ги научил наизуст -  през годините зубренето и в МУ няма да ви се размине, има неща, които просто така се учат, а разбирането идва нататък.. Материала от дебелите анатомични атласи примерно - с терминология на латински.
През годините преди детето ми и племенницата ми да кандидатстват съм се интересувала в други теми защо в момента, в който бъдат приети в МУ хукват на там, че даже извън София и зарязват СУ Медицина, но смислен отговор така и не получих. По отношението,  останах с впечатление че СУ Медицина е   резервен вариант на МУ София. Пак казвам че не намирам логика в това, но на практика така се получава.

Радина, това което описваш при явяване по изпити за други МУ е едно от основните неща, които спъват  кандидатите, подробно съм го описала някъде назад... Миналата  година в темите за 12-ти клас пишехме майки на няколко деца, които кандидатстваха в различни МУ - дете от София не можа да мине 5.00 във Варна, че и доста под това  беше едната и оценка, а седмица след това в София направи две отлични оценки. Съученичка на сина ми във Варна беше с 2 отлични оценки на  предварителния, а седмица по късно в София беше около четворките. И от София и от Варна, масово бяха с четварки в Стара Загора. Но не защото на едното място изпита е бил по- лесен, а другаде по-сложен - не! Просто подготовката им е за друг МУ където има  разлики в изпитния материал и изисквания при разписването на задачите. То и в това е смисъла че подготовката за КСК за МУ започва с избор на конкретен университет.

Последна редакция: вт, 11 юли 2023, 16:45 от Беллора

# 262
Миналата година в Ст.Загора оценките и по двата предмета бяха много, много ниски. По химия там дъщеря ми с 5.15 беше на 23 място от всички кандидати. А на изпитите в МУ Варна изкара  по–високи оценки. И на двете места беше приета медицина.

# 263
Мили мами на деца, приети в МУ и такива, които имат информация от първа ръка.
Много се чудя възможно ли е дете да се подготви самО/на курс за изпитите. Моята дъщеря(сега завърши 11 клас) ходи на курс по биология и химия. Тя е доволна от курса, на пробните изпити в курса има оценки над 5.50, но мои близки бяха категорични, че трябва да са учители, които проверяват. Свързахме се с две учителки, които поизпитаха щерката и казаха, че не е правилно научена, не отговаря по определения формат, много е умна, но не са й преподавали добре, въобще.....щерката рева дълго и напоително.
В голям размисъл съм (аз по принцип не одобрявам да кандидатства медицина, но съм я оставила да взема сама решенията си) - дали да започва при тези учителки или да продължи с курса, от който тя е доволна и според нея от кандидатстващите тази година има приети.
Моля за съвет. Може и да напишете как са се готвили децата ви - частни учители, школа, самостоятелно и в кой университет са приети. Вероятно информацията би била от полза за много хора.

# 264
merrynem, то ако беше така, в София щяха да приемат само софиянци, защото само те могат да ходят на уроци при проверяващи учители. Или във Варна - само варненци. Със сигурност 80-90% от студентите са от други градове и са нямали достъп до височайшите услуги на проверяващите учители.
Интересно ми е какви са цените на уроците при тях?

# 265
merrynem, то ако беше така, в София щяха да приемат само софиянци, защото само те могат да ходят на уроци при проверяващи учители. Или във Варна - само варненци. Със сигурност 80-90% от студентите са от други градове и са нямали достъп до височайшите услуги на проверяващите учители.
Интересно ми е какви са цените на уроците при тях?

Преди години беше 2 хиляди лв курса за цяла учебна година.

# 266
Ние сме приети фармация и срокът за записване е утре. Същевременно утре се чака класиране в МУ Пловдив, където се надяваме да сме приети. Сега ще тичаме да се записваме, за да се описваме на другия ден..

# 267
Дъщеря ми е учи в МУ София. Не е ходила на уроци при проверяващи. По биология се готви сама. Познавам деца, приети без да ходят на уроци.
Разковничето е биологията да се знае буквално наизуст.

Последна редакция: вт, 11 юли 2023, 18:22 от Oma Desala

# 268
  • Варненска клюкарка
В тази тема има разкази на родители за подготовката на децата им. По биология доста деца се подготвят сами, има примери назад, чела съм и в други теми, а  и моето е от тези със самоподготовка по биология, повечето от съучениците му, които бяха приети в първа група на МУ също се подготвяха по този начин. Това си е разказвателен предмет и зависи от правилните учебници, способността за четене с разбиране и запомняне на терминология. Става с ежедневно четене с часове, като буквално се зубри наизуст. За химията, от това, което съм чувала от проверяваща, знам че често имат спорове една с друга при проверките и дружно спорят с професорите от университета.  Според мен си трябва учител добре запознат със системата. В този смисъл аз бих предпочела уроци от проверяващ и то от такъв препоръчан и като добър преподавател. Казвам го защото имам реални впечатления как работи такъв човек. Ако сте от град в който има  МУ търсете препоръчани имена, и хората, които имат лични впечатления от тях. На мен и химията не ми е струвала нищо - имахме изключително отдадена учителка в училище, по съвместителство работеща и като проверяваща в МУ. Направо ги разсипа от химия, минаха  сборниците от университета 3 пъти, с бонус, подробности за изискванията на МУ София, даде им синтезирана информация побрана в 3 към 100 листови тетрадки от които четеше всеки ден. Дори и да не беше се случил такъв късмет, бих я потърсила и бих плащала колкото каже.

Последна редакция: вт, 11 юли 2023, 18:23 от Беллора

# 269
За химията, от това, което съм чувала от проверяваща, знам че често имат спорове една с друга при проверките и дружно спорят с професорите от университета. 

Факт, едната проверяваща му отнема 1 т. , другата 7 т. Интересно, че до арбитър не е стигнала работата му, а са сложили средноаритметична оценка.  Беше много ядосан като си видя работата, специално ходи, защото беше убеден, че ще има 6 и на двата изпита. Лично той ходеше при частни учители, които са и проверяващи. В началото мислихме да е само по химия, но не съжаляваме, че по стечение на обстоятелствата тръгна и по биология. В училище имаше късмет да попадне на добро учителки, особено госпожата си по химия много си я харесваха, тя им беше и на профила последните 2 години. Много четене се изисква, но първото нещо което го попитаха е къде иска да учи, за да се съобразят с подготовката. Лично той се подготвяше за Варна и Плевен.

Общи условия

Активация на акаунт