Сто и втора всесезонна плетаческа тема

• 51 294
  • 903
  •   1
Отговори
# 180
Дето питах за размери за жилетка, остана ми копчетата само да зашия... Ще има и шапка с останалата прежда...

# 181
Прекрсно жилетче е станало!
Може ли схемата, която трябваше да увеличаваш? Би ли споделила и как увеличи, какъв принцип ползва?

# 182
  • Бургас
Много садурско жилетче!

# 183
https://youtu.be/8dHptfcoNxE
От тук гледах схемата, а за размерите успях да намеря някаква схема, която беше в сантиметри и някак напаснах разделянето на броя бримки за ъглите. Е, няколко пъти и го разплитах 😊

Прекрсно жилетче е станало!
Може ли схемата, която трябваше да увеличаваш? Би ли споделила и как увеличи, какъв принцип ползва?

# 184
  • Балчик
времето захладня и захванах пуловерите.

# 185
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
страхотен е. Simple Smile и моделът също.

# 186
Започнах аз шала. Но нещо бъркам. Може ли да дадете съвет.

# 187
Наддаваш ли в десния край?
На 29 ред трябва да имаш 326 бримки. На 31 - 371.

ПП. преждата ми харесва много.

# 188
Може би защото редуваш лицева гладка с жартиерна плетка, се получава леко неравно по ръбовете. В оригинала май беше само жартиерна, тя свива леко плетивото.
При всеки нов сегмент имаш увеличаване на редовете от всеки цвят ( скъсен ред от началото на сегмента - от дупката) . Не мога да преброя редовете ти от снимката, но май си го правила така.
В самото начало, преди да започнеш с отделянето на сегментите, сякаш имаш доста по-малко наддавки. Трябва да се получава като полукръг, т.е. двата края да вървят по права линия още от самото начало. За да се постигне, има наддавки в първите редове, после отделя 6 сегмента и новите допълнителни сегменти започват от десния край, а не от средата.  Виж пак линка от Мьос - розовата начална част. Опитай да правиш наддавка след всяка бримка в началото, за да стане полукръг, а малко по-късно започни с отделянето на сегменти с дупките. Там е разликата с твоя шал - в този начален полукръг. Пробвай различни схеми на наддаване в първите няколко реда, за да го получиш.
Скрит текст:

Другата разлика, която забелязвам, оригиналът има много повече цветове от твоя. Някои са единични линии, без скъсени редове, други са със скъсени редове във всеки следващ сегмент. Разгледай именно през какъв интервал са скъсените редове. При теб май са по-рядко, но не съм сигурна. Брой редовете от снимката.

Пак ще кажа, направи си едноцветна мостричка, за да уловиш ритъма и схемата.
----------------------------------
AVA ROSE, чудесен пуловер. Каква е преждата и колко грама отидоха?

Последна редакция: нд, 11 сеп 2022, 13:02 от Diorela

# 189
Благодаря, дами. Разплетох го. Ще ползвам вашите съвети и пак ще покажа. Искам да разнообразя  малко модела, но да запазя ексцентричната форма. Много ме кефи 😊

# 190
Поправих се ☺️

# 191
Доста добре е станал този път. Нарочно ли в някои редове не си личат дупките?
Как е изплетено ръбчето - с I-cord, или двойная кромочная? Вижда се някакъв готин ред, с малки дупчици до ръбчето.

Аз опитах с мостричка, започнах я на 3 бримки и с много наддавки в началото да стане полукръг. После направих наметки, правя ги в реда, в който се изплитат скъсените редове, след крайната бримка от всеки скъсен ред на сегмента.  Отделих 3 бримки за крайни, правя наметка и точно след тях за новия сегмент, като за него наддавам, до до броя бримки от другите сегменти, плета ги без дупка, докато плета скъсените редове.  В самите скъсените редове крайна бримка ми е  бримката преди наметката. И дупките в сегментите се получиха доста по-гъсто от твоите, както в оригинала. В краищата - двойная кромочная, третата крайна бримка ми е за баланс.
Не зная разбира ли се, ако искаш ще снимам.

ПС. Може би ако се започне на 5  бримки и веднага се започне с двойная кромочная в краищата, ще стане още по-добре.

Последна редакция: вт, 13 сеп 2022, 00:43 от Diorela

# 192
Дупчиците се виждат на всички редовете, не е съм го изпънала. Краищата са Айкорд. Наддавам на всеки лицев ред до ръба. Може би съм го започнала на повече бримки отколкото оригиналния и ще стане по-дълъг, но това не е проблем, едра съм 😉. Като стане готов, ще покажа. Нямам много време за плетене..

# 193
Твоят ще стане интересен вариант на оригиналния. Каква ти е преждата и на мен ми харесва?
Каква форма искаш да постигнеш - по-дълъг и тесен, или по-широк и дъговиден? Дължината зависи малко и от това, вторият вариант при голяма дължина, ще стане огромен. 
Ето ги двата варианта

Аз опитах започване на 5 бримки, с двойная кромочная за ръбче от самото начало, още в реда след набирането на бримките и доста наддавки в няколкото реда - до 18 бримки.   Оставих по 4 бримки в краищата - по 2 крайни и по 2 за баланс, 6 наметки през 2 бримки.  По-лесно е така. Направих и съединяваща между началото на 2-те ръбчета и стана много добре.  За нов сегмент правя наддавки именно между 2-те бримки в краищата, които са за баланс, докато плета скъсените редове, като броя им трябва да е колкото са бримките и в старите сегменти, които се увеличават с по 1 бримка след всеки ред с дупки. Ако някой иска да плете вариант на оригиналния.

# 194
Преждата е Yarn art jesns и creazy.
Аз харесвам големите шалове. Ще плета докато стигна моя размер.
Нямам много опит в плетенето на 2 игли, но имам желание да се науча. Не се ориентирам в описания, трябва да видя схема за да мога да плета.
Диорела, дай да видим какво си заплела ти.

Общи условия

Активация на акаунт