Италия 154

• 42 165
  • 409
  •   1
Отговори
# 105
За морето - морето в Калабрия е прекрасно, проблемът е плажът или по-скоро липсаата на пясък. Поне ние, където бяхме, имаше само камъни. А за храната, ако ям от гозбите на свекървата е чудесно, но по заведенията, които посетихме не беше нищо особено - пица и подобни. Може да дадете някакви препоръки за следващия път като ходим, аз обожавам морска храна и мноооого зеленчуци.

Марчела, с времето ще свикнеш с езика. Няма ли начин да започнеш да работиш някаква асистенстка работа или доброволец в библиотеката? За да не ти искат този тест на първо време.

# 106

Марчела, с времето ще свикнеш с езика. Няма ли начин да започнеш да работиш някаква асистенстка работа или доброволец в библиотеката? За да не ти искат този тест на първо време.
Нямам представа какви са вариантите. Знам само това, което съм прочела като официална информация. И то с Гугъл преводач. Grinning Тепърва ще проучвам на място.
Това е информацията за конкурса за библиотекари тази година:
Скрит текст:
Requisiti richiesti:

1) cittadinanza italiana o di uno degli Stati membri dell’Unione Europea. Sono
equiparati ai cittadini dello Stato italiano gli italiani non appartenenti alla Repubblica
Italiana;
2) età non inferiore agli anni diciotto;
3) godimento dei diritti politici: non possono accedere agli impieghi coloro che siano
esclusi dall’elettorato politico attivo;
4) non aver riportato condanne penali incompatibili con lo status di pubblico
dipendente che comporterebbero, da parte dell’Amministrazione che ha indetto il
bando, l’applicazione della sanzione disciplinare del licenziamento senza preavviso;
5) idoneità fisica all’impiego. L’Amministrazione sottoporrà a visita medica di controllo
il vincitore di concorso, in base alla normativa vigente;
6) avere ottemperato alle leggi sul reclutamento militare, per i soli candidati nati entro
l’anno 1985;
7) non essere stato: destituito, dispensato dall’impiego presso una pubblica
amministrazione per persistente insufficiente rendimento ovvero dichiarato decaduto
da un impiego statale ai sensi dell’art. 127, 1° comma, lettera d) del Testo unico delle
disposizioni concernenti lo statuto degli impiegati civili dello Stato approvato con
decreto del Presidente della Repubblica 10 gennaio 57, n. 3, o licenziato per giusta
causa o giustificato motivo soggettivo dall’impiego presso una pubblica
amministrazione.
Ai sensi del D.P.C.M. n. 174/1994, i cittadini degli Stati membri dell’Unione Europea
dovranno inoltre possedere, a pena di esclusione, i seguenti requisiti:
– godere dei diritti civili e politici anche negli Stati di appartenenza o provenienza;
– essere in possesso, fatta eccezione della titolarità della cittadinanza italiana, di tutti
gli altri requisiti previsti per i cittadini della Repubblica;
– avere adeguata conoscenza della lingua italiana.
Ai sensi dell’art. 38 del D.Lgs. n. 165/2001, così come integrato dall’art. 7, comma 1,
della Legge n. 97/2013, sono ammessi al concorso anche i familiari di cittadini degli
Stati membri dell’Unione Europea che non hanno la cittadinanza di uno Stato…(vedi bando).

Come titolo di studio serve la laurea indicata nel bando di concorso.

# 107
  • на острова на мечтите
Изпитът,на който трябваше да се явя аз, се казва CELI 5 DOC . Държи се в Университета за чужденци в Перуджа. Аз си мислех в Катания,ама не. Моята професорка настойник беше много любезна. Винаги на разположение. Изпитът се провежда в два поредни дни: писмен 7 часа и устен, за около час на другият ден. На първото явяване ме скъсаха. Наревах се добре. После се подготвих с помощта на учител. След регистрация в сайта на Университета, могат да се ползват за упражнение тестове от предишни години. За мое успокоение имаше и кандидати, които се явяваха за четвърти път. Ще се справиш.

Последна редакция: чт, 03 ное 2022, 22:35 от danilu

# 108
Изпитът,на който трябваше да се явя аз, се казва CELI 5 DOC . Държи се в Университета за чужденци в Перуджа. Аз си мислех в Катания,ама не. Моята професорка настойник беше много любезна. Винаги на разположение. Изпитът се провежда в два поредни дни: писмен 7 часа и устен, за около час на другият ден. На първото явяване ме скъсаха. Наревах се добре. После се подготвих с помощта на учител. След регистрация в сайта на Университета, могат да се ползват за упражнение тестове от предишни години. За мое успокоение имаше и кандидати, които се явяваха за четвърти път. Ще се справиш.

Много ти благодаря за подробната информация! Flowers Hibiscus
Ще се справя, разбира се! Все някога. Sweat SmileSweat Smile
До Нова година да си отметна изпитите за английската филология и учителската правоспособност, а след това ще залягам над италианския език. Все пак в Катания е една от любимите ми библиотеки. Two Hearts

# 109
  • Terra incognita
Здравейте!
В Северна Италия май грипът е подранил?
В нашето училище е нещо страшно, никога не съм виждала нещо подобно. Всички учителки на сина ми "окапаха" като круши, вкл и треньорът по баскет, за децата да не говорим. Не се беше случвало всички учители да се изпотръшкат по едно време.
Синът ми от вчера е с много висока и упорита Т до 40+ и упорита кашлица. Като слушам майките на неговите съученици, хич не е весело.
Надявам се всички да сте добре, където и да сте

# 110
Синът ми от вчера е с много висока и упорита Т до 40+ и упорита кашлица. Като слушам майките на неговите съученици, хич не е весело.
Карахме го миналата седмица аз и синът ми. Гадно беше Sad((( а и двамата сме от типа, които "никога не боледуват" и трудно ни ловят грипове/настинки, които караме бързо и на крак. А сега, първо той, след няколко дена и аз - поне три дни температура 39°, която се смъкваше само частично с такипирин. Брутална кашлица, бронхит. След няколко дена температурата спадна до 37 и нещо, но ужасната кашлица остава над една седмица. Оздравяхме вече, но аз поне все още се усещам с паднали батерии след този грип. Стискам палци синът ти да го мине по-леко!

# 111
  • Terra incognita
О, много благодаря.
С Такипирина не става, давам Нурофен, само той смъква повече и за по- дълго.
Страх ме е за сестричката му на 2 годинки 😕 то и за мен ме е страх, ако се поваля, не мога да се грижа за тях, някакво кофти дежа вю ме преследва от боледуването от Ковид.
Но...каквото, такова. Ще мине и това.
А имаш ли представа дали става дума за традиционния грип, или е друг някакъв кофти вирус?

# 112
Ние така и не стигнахме до лекар, за да ти кажа потвърдена диагноза. Никак не ми е удобен личния лекар и нали "никога не боледуваме", не съм се занимавала със смяна, а трябва. Изключвам да е ковид, понеже го карахме съвсем скоро в края на септември. Първоначално мислех, че тъкмо заради ковид ни е отслабнал имунитетът и затова се разболяхме така, но като почна синът ми да звъни на съученици да иска записки по предметите, по които е отсъствал, петима поред му отговориха, че и те са си вкъщи болни с кашлица. Една учителка пък написала в електронния дневник дисциплинарна забележка на класа: "Nel giorno dell'interrogazione ci sono ben 10 assenti". Адекватност! Joy Но поне разбрахме бройката колко много бяха окапали наведнъж.

# 113
  • Terra incognita
Аз днес го отведох при педиатърката, много "мила" жена.
Първо ми се скара защо й звъня на мобилния, след като тя записва апунтаменти от 7 до 7,30 на стационарния телефон. Много добре го знам, но телвфонът просто директно ме отхвърляше, но тя реши, че нещо аз съм в грешка.
После се изрази, че in giro è una strage.

# 114
  • MI
Има грип, да. И ние сме болни, първо малката, сега и аз. Тя беше три дни с много висока температура, билки в стомаха и мускулите, има кашлица, много възпалено гърло. Аз съм ваксинирана и засега е по-леко. Водих я на лекар, прави тампон за някакви бактерии, но беше негативен и каза грип. Масово били болни децата. Всъщност половината група на дъщеря ми в градината е болна...

# 115
  • на острова на мечтите
И аз изкарах грипа с висока температура. Освен кашлица и разстройство за да в пълна радостта. И в.училище имаше доста болни, но не във всички класове. Гърлото все още ме наболява, което е странно. Обикновено ми минава за три дни.
Дано е само това за тази зима!

# 116
Потвърждавам, и при нас е същото. Моята дъщеря го хвана този грип, за съжаление не успяхме да сложим ваксините на децата навреме, трябваше да е тази седмица, но грипа ни изпревари. Тя е вече шести ден с температура, първите четири дни висока 39,5, брутално запушен нос, от вчера май е по-добре, вдига, но до 38,5. Малкия също го хвана, ще видим как ще протече при него. Ние с мъжа ми сме с ваксини и за сега се държим, а все пак аз поне съм нон стоп с децата, бърша сополи, дишат ми в лицето и спя при тях. Надявам се ако ме хваща поне да е след като се оправят те. В класа на голямата са на 50% отсъстващи, всички с тези симптоми, но не е ковид. Аз тест не съм правила все още, ще се съветвам днес с педиатърката.

# 117
Здравейте ,ние сме близо до Пиза *Тоскана* ,при нас засега само съм чула за няколко случая на такъв грип,в обкръжението има само едно дете цяла нощ с висока температура и повръщане.По принцип незнам дали е този вид грип за който говорите защото при нас средата на ноември започва такъв стомашен вирус,за трите години на детска моята го хваща към средата на декември ,но не е вдигала толкова висока Т.
Тази година за първа година на училище,но решиха да комбинират чата и са 28 родители и никой не споделя някакви подробности за боледувания.
Един въпрос при вас ръководителите на класа сами ли изготвят вербале или чакат на учителките

# 118
  • Terra incognita
Синът ми вече четвърти ден е с температура и брутална кашлица. Тази сутрин го водих да го преслушат, но бронхите са чисти.
Иначе този грип може да се изяви и с диария и повръщане, зависи къде се загнезди. Едно от децата в класа е точно с тези оплаквания. Днес са били само 8 в клас 😲
Относно вербалето, мисля, че нашата отговорничка сама го съставя.

# 119
Кажете, пробвали ли сте някога на кажете на фризьорката, че НЕ искате piega и тя да се съгласи?
Днес в прав текст питах задължителна ли е тая "пиега" и че всъщност НЕ я искам и в прав текст ми отговориха, че ДА! - ако не искам да си изляза с мокра коса, значи ще ме сушат, значи това е piega и отново бях подложена на безумно дългото ресане и изправяне със сешоар, което е комично, понеже съм с натурално права коса. Въпросната процедура всеки път е отбелязана +25 евро в касовата бележка.
Харесва ми мястото, харесва ми как ми правят косата, само тая пиега много ме дразни.
Според вас прави ли са, че изсушаване = piega и вие изобщо пробвали ли сте да я откажете и какво стана?

Общи условия

Активация на акаунт