Италия 154

• 42 200
  • 409
  •   1
Отговори
# 210
Документ не трябва, но някои гранични служители не са много наясно със закона, оттам идва и "проблемът". Изисква се пълномощно, само ако се пътува в трета страна - различна от местожителството или националността на двамата родители. Ако все пак в паспорта е вписано, че детето е жител на тази трета страна, дори и тогава не могат да искат. Моите деца са българи/италианчета, но дълго време живеехме в други държави и съответно в паспорта им пише, че живеят в съответната страна - специално бях проучвала закона още тогава.

# 211
  • София
Извинете за нахлуването, но по туристическите теми не можах да се ориентирам - Когато е обявена обща стачка (като очакваната на 26.05.), такситата работят ли по принцип или само, ако индивидуално си решат да не участват?

# 212
Здравейте!
Предстои ни преместване скоро в Неапол. Интересувам се за българските училища. Проучих в интернет и намерих такива в Неапол, Салерно и Рим. Може ли някой да сподели актуална информация за тях, съществуват ли, какво е нивото на подготовка, кога са записванията и всичко друго, което смятате за важно за споделяне.
Извинявам се ако темата вече е дискутирана, но нямам възможност да изчета всичките 154 теми Simple Smile
Благодаря на отзовалите се!

# 213
insey аз не съм в Италия, но ми излиза че има новини в темата, явно и аз нещо съм питала тук. За училищата исках да пиша , че в голям град като неапол не знам дали ще обикаляш за такова училище. Аз имам приятелка на която сина и ще завърши българкса онлайн гимназия , като си живее в Германия. Т.е. налага се да пътува за някои изпит , но други са онлайн , като цяло ... може и от дистанция.  Съвсем нормална диплома дават.

# 214
Иска ми се присъствения вариант, поне така мисля сега от България. Онлайн работи повече за по-големите деца, малките си търсят контакта с деца.

# 215
след 8 ми клас и не се искат присъствени. само няколко от изпитите . останалите онлайн. май почти сичко изкара онлайн. само няколко пъти отиде до бг и това беше.

# 216
Здравейте! Отново съм аз. Търся учител по пиано в района на Неапол. Ако говори и английски ще е повече от чудесно!

# 217
Здравейте отново,
Идвам с нова питанка.Grinning
Съпругът ми получи съблазнително предложение за работа в района на Пистоя. Има ли някоя от вас, която да живее в този район?
Катания не се оказа нашето място.

Благодаря ви!

# 218
Според мен щом има добро предложение и не сте щастливи, където сте, не пречи да опитате нещо ново. Също зависи и какво не ви харесва в Катания. Ние живеем още по-на север и съм доволна. Имаме приблеми с бюрокрация, както и всички други хора в Италия, но ми прави впечатление, че повечето неща се получават накрая.

# 219
Здравейте. Родих април детето ми и двамата с мъжа ми сме българи, синът ми има италиански акт за раждане и осигурителен номер. Въпроса ми е може ли някой друг, а не ние, да подаде в общината в България преведения и легализиран акт за раждане, за да го регистрира, без пълномощно? Има ли глоба за неспазване на шестмесечният срок за регистрация? Колко струва да се извади бг акт за раждане чрез консулството? Благодаря ви!

# 220
моите са вече големки, но в бг това свърши майка ми с едно пълномощно. регистрира децата на нейния адрес . взе им актовете за раждане. За паспортите ние лично се подписахме, но във ваканцията и тя ги взе. Сега не знам как е , но може същото

# 221
  • Terra incognita
Не, не може друг да извади българския акт за раждане. Вероятно е възможно само чрез нотариално заверено пълномощно.
Мисля, че консулството не може да извади такъв акт, той се издава от общината, към която е вписана майката.
Не, няма глоби, даже си мисля, че това е някакъв мит. И двете ми деца са регистрирани в България доста след навършване на 6м, даже дъщеря ми беше на 2г, когато миналата година за пръв път я доведохме и регистрирахме. Никакви глоби не сме плащали, дори не е ставало въпрос за това.

# 222
пълномощното е обикн. бланка попълва се в консулството. поне в Германия беше така. Сори, не пиша от Италия, появяват ми се в обновените те ми защото нещо съм попитала тук.
и няма глоби, но ако се чака става все по комплицирано. след 14 се искат подписи на двамата родители, след 18 се иска да е работил 3г. в бг ... изобщо процедурата става сложна.

# 223
Вие имате ли италианско гражданство? Ако детето няма друго гражданство, освен българското, може и да е наложително да се спази срокът, защото де факто през този период няма официално гражданство. Поне така разсъждавам, но може и да греша.

# 224
Snowche да, това е основен въпрос. Аз не знам защо останах с впечатлението , че детето е с италианско гражданство, но то било само италиански акт за раждане ... то не е същото. Сори.
Да, ако детето има само едно, то се спазват сроковете от бг закона. В консулството се дава пасаван за пътуване.

Общи условия

Активация на акаунт