Италия 154

• 41 219
  • 409
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте,предстои ми преместване в Италия, Падова,област Венето. Приятелят ми е италианец и се местя да жиевя при него. Нямаме брак към момента.Бихте ли ми казали, какъв е реда за резиденца там,здравни осигуровки,банкова сметка и т.н.В последствие,като се установя ще си търся работа. Предварително благодаря за отделеното време.
Ами трябва да се регистрирате на неговия адрес като част от семейното му гнездо, нищо че не сте женени.
С европейска здравна карта имате право на спешна помощ, но има  годишна такса  за граждани на ЕС, по спомен 500 евро, с която може да ползвате здравните услуги в Италия. За банкова карта/сметка трябва телефонен номер, предплатена карта примерно...
Много Ви благодаря за отговора. Да, аз ще се регистрирам на неговия адрес, не знаех, че може да се направи като част от семейното гнездо.
Много ми помогнахте. Благодаря!

# 346
За банкова сметка ще ви искат да имате вече резиденца. За тессера санитария не знам как може да се получи, ако не работиш или не си женен за човек, който работи в Италия. За първи път чувам за такава такса, дано другата потребителка да даде малко повече инфо. Голям проблем в Италия е, че в самите общини не са наясно с необходимите документи и започва едно размотаване безкрайно...

# 347
  • на острова на мечтите
Няма такса за tessera sanitaria. Подава се молба в здравната каса по местоживеене ASL. Четох някъде, че може да се получи по електронен път, но не се задълбочих, защото моята в още валидна и в момента е ми трябва.

# 348
https://italiancitizenshipassistance.com/italian-healthcare-and- … -and-eu-citizens/

Точката, която е за хора, които не попадат в безплатното издаване, а доброволно плащат. От 400 евро започва.

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 07:20 от drago_2008

# 349
За банкова сметка ще ви искат да имате вече резиденца. За тессера санитария не знам как може да се получи, ако не работиш или не си женен за човек, който работи в Италия. За първи път чувам за такава такса, дано другата потребителка да даде малко повече инфо. Голям проблем в Италия е, че в самите общини не са наясно с необходимите документи и започва едно размотаване безкрайно...
Благодаря Ви за отговора. Доста е противоречива информацията навсякъде.
Още веднъж благодаря на всички.

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 21:14 от Mariya_S

# 350
Най-бързо и лесно се вади кодиче фискале, а ще ви трябва. Първо идете там. Нищо не изискват като документи или регистрации. Вади се с БГ паспорт или лична карта.

# 351
  • на острова на мечтите
Вярно, първо Agenzia delle entrate,където издават  Фискален Код. Забравила съм точният ред.

# 352
Вярно, първо Agenzia delle entrate,където издават  Фискален Код. Забравила съм точният ред.
Благодаря на всички. Много сте мили!

# 353
  • MI
Вече съм позабравила детайлите, но минах по точно този път преди 10на години, преди да се оженим. За резиденца виж тук:
https://www.anagrafenazionale.interno.it/servizi-ai-cittadini-europei-eng/
Без това няма как да оправиш и здравното осигуряване. В общи линии зависи дали работиш тук, дали имаш осигуровки в България, не знам какво ти е точно положението. Прочети внимателно, в общи линии или работа тук, или сума с която да докажеш че можеш да се издържаш, или брак. За кодиче фискале няма проблем, но той не ти помага особено с осигуряването.
За банкова сметка, можеш в пощата да си направиш и без резиденция като европейски гражданин. Поне преди само там имаше такава възможност.

# 354
Вече съм позабравила детайлите, но минах по точно този път преди 10на години, преди да се оженим. За резиденца виж тук:
https://www.anagrafenazionale.interno.it/servizi-ai-cittadini-europei-eng/
Без това няма как да оправиш и здравното осигуряване. В общи линии зависи дали работиш тук, дали имаш осигуровки в България, не знам какво ти е точно положението. Прочети внимателно, в общи линии или работа тук, или сума с която да докажеш че можеш да се издържаш, или брак. За кодиче фискале няма проблем, но той не ти помага особено с осигуряването.
За банкова сметка, можеш в пощата да си направиш и без резиденция като европейски гражданин. Поне преди само там имаше такава възможност.
Много благодаря за линка. Там е описано много ясно. Разбрах какъв е алгоритъма. Аз се осигурявам в България, но като замина поне няколко месеца няма да работя,докато си намеря нещо подходящо. На първо време ще си направя здравна застраховка от тук, после вече по стъпките, които с описани. Благодаря за отделеното време.

# 355
  • на острова на мечтите
Привет привет! Знам, че беше обсъждано преди доста време, поради което аз  съответно съм забравила всичко, относно аргумента, как стоеше въпроса за къщите за едно евро!? Преди малко ме запита моя близка позната, та ако може някой по-вътре в нещата да ме насочи, как стои този въпрос! Благодаря 🤗

# 356
Привет привет! Знам, че беше обсъждано преди доста време, поради което аз  съответно съм забравила всичко, относно аргумента, как стоеше въпроса за къщите за едно евро!? Преди малко ме запита моя близка позната, та ако може някой по-вътре в нещата да ме насочи, как стои този въпрос! Благодаря 🤗
Има една жена в Фейсбук, Kristina Pavlova, която разказва за къщата за 1 евро в Сицилия, която са купили. Даваха семейството по Нова ТВ или подобен канал. Познатата сигурно нея е гледала? Може да й пише и да пита.
Иначе накратко: Обясняваше, че къщите се предлагат от организация, която не взима комисион. В общината оставили гаранция, май 5000 евро, която им връщат след 2 или 3 години като свършат с ремонта. Не било задължително да живееш в къщата и в Италия въобще. Ремонтът сами си правиха, но как са оправили този ремонт документално не разказва в подробности, а то не е като в България... Каза и че в някои общини данъците на тези имоти били по-ниски, за да са по-привликателни ако се купуват като втора къща или ваканционен имот.

# 357
  • на острова на мечтите
drago_2008, благодаря за бързият отговор.
Ще предам. Помня, че имаше нещо повече от едно евро -гаранцията от 5000 евро.

# 358
Има срок от 1 година да се внесе и одобри проект на реставрацията, като проектът трябва да покрие някои задължителни параметри. След това има срок, в който да се изпълни проекта, около 2-3 години.

# 359
  • на острова на мечтите
Barbabeau, благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт