На море в Гърция 2022 - III

• 57 453
  • 760
  •   1
Отговори
# 405
молец, Икария е островът, който тотално ми промени мнението за няколко дни Simple Smile
Бяхме там отдавна (преди 7-8 години), не беше планирано и като цяло аз се дърпах, но половинката го влечеше. Спомням си, че когато фериботът наближи Агиос Кирикос, първата ми мисъл беше "Дано това да е някой друг остров!" Smile Изглеждаше позанемарено и олющено отвсякъде, с изоставени стари коли и трактори, точно както каза Миленка, абе с две думи, нищо не ме грабна и се чудех какво изобщо правим на това място. Бяхме запазили хотел в Арменистис и на път за там изпаднах в лек ужас Smiley
Хотелът обаче беше много хубав, с разкошна гледка към морето и в следващите дни лека-полека започнах да оценявам спокойствието навсякъде, милото отношение на местните, храната, тишината, гледките, докато пътувахме през острова. Мога да кажа, че южната страна на острова не ми хареса докрай (освен Сейшелите), но на север си заслужаваше. Категорично няма нищо общо с Цикладите, не мога и да го сравня с никой друг остров на който съм била, но да кажем, че Лимнос е направо космополитен на фона на Икария.

# 406
Deviant Art,
благодаря сърдечно за това мнение, дава ми най-обхватна представа за острова от всичко прочетено досега (особено след като съм имала възможност да сравня постовете ти от други острови с моите впечатления от тях).

И какво интересно научих днес. Алексис Зорбас, истинският, де, който всъщност се казва Йоргос и е от област Македония, бил прекарал по-голямата част от живота си (22 години) и отгледал 12-те си деца в едно село на дланта на Халкидики - Палеохори, където (припад, припад!) ходехме няколко зими подред. Наследниците му са дарили къщата на държавата и сега ще се прави музей от община Аристотелис.

Някои в темата знаят, че ходя специално по всички места на Казандзакис, от Крит до Мани, но тази съвсем нова информация ме зашемети, особено предвид колко пъти съм била на това затънтено и с абсолютно нищо незабележително място!

Източникът https://greekreporter.com/2022/07/04/the-story-of-the-real-life- … new-greek-museum/

# 407
За Сирос и Икария каква логистика използвахте? Ферита от Пирея ли?
Игривата слива, Полет на Уиз от София до Миконос. От там с фериботи: Миконос-Сирос, Сирос-Икария, Икария-Миконос, все с Блу Стар.
миленка_д, с кола под наем сме, да. И на Сирос наехме, макар че съвсем не е наложително. Има си добре работещ обществен транспорт. Похвалвам фирмата веднага - Smiling Cars. Не са най-евтините, със сигурност, но ударих на камък с няколко запитвания и се уплаших да не ми стъпи двойно накрая, ако се забавя още. 40 Евро на ден ни таксуваха, много адекватна и бърза комуникация, съвсем нова кола.
Deviant Art, благодаря ти! Точно това търсим, да.Blush

# 408
  • София
Deviant Art, разбирам те напълно защо си се почувствала така. Макар че при нас аз бях иниациаторът и бях във възторг. Само че нашият ферибот го смениха в последния момент и ние пристигнахме в Евдилос късно вечерта вместо в Агиос Кирикос през деня. Евдилос е много приятно и красиво място с хубави заведения около морето. Действително от другата страна е по-неразвито, въпреки че е столица, и може да остави смесени чувства.

... не мога и да го сравня с никой друг остров на който съм била...
Ето това е много точно.

Последна редакция: ср, 06 юли 2022, 23:12 от миленка_д

# 409
Здравейте, планираме почивка в района на Волос. Има ли да се организират някъде в района еднодневни турове с лодка до Скиатос и Скопелос. Толкова са близо до брега тези острови, а единствената опция, която намерих е с ферибот.
Elizabeth cruises виж, не тръгват от Волос, но можете да отидете до началната им спирка, и на Платания разбрах че спират, но не съм им писала още, че ние сме Септември. Излязоха ми и една две лодки, че тръгват от Западен Пелион, но още не съм ги проверявала. Ние ще сме към Милина и търся и аз вариант за дневен круиз, ако имаш повече инфо пиши, моля те.

Точно в района на Платания ще сме. Благодаря ще ги проверя и ще пиша!

# 410
Не сме били Гърция отпреди пандемията 🤔 Ще отседнем в района на Катерини, но ще тръгнем предния ден и ще направим междинна нощувка някъде. Пътуваме от Северна България. Преди години сме отсядали в хотел Erodios на езерото Керкини по препоръка на темата, но цената му в днешни дни не ми допада. 😀
Ще се радвам на предложения за хотели и разходки дори и на територията на България.

# 411
Параход, благодаря и аз за статията, не ги знаех тези неща и я прочетох с интерес.

Миленка, да, Евдилос е съвсем различно и много приятно място. Ние обаче идвахме от Кос и съответно пристигнахме в Агиос Кирикос по светло. Споменът за гледката от ферибота към пристанището още ми е пред очите  - това е единственият остров, от който съм искала да избягам в момента на стъпването Laughing

Молец, информацията ми за таверните там не е актуална, но съм запомнила няколко, в които се връщахме. Проверих ги на картата, все още ги има и се казват по същия начин, но дали храната е същата... Първата беше Atsachas, над Ливади, вечер от терасата има хубава гледка и дори за обяд сме сядали. Другата е Kalaris в Гиалискари, но за да стигнем там има малко предистория. Първите няколко дни се хранехме основно в таверните около Арменистис, но ни направи впечатление, че в менюто няма абсолютно никакви риби и морски деликатеси, защото точно тогава синът ни реши, че му се ядат калмари и упорито ги търсеше. В една от таверните сервитьорката се оказа българка и ни заговори, попитахме я защо липсва рибата и тя каза: "Ами хората на този остров не са много по рибата, ядат основно месо". Това ни се стори много странно, затова после питахме и в хотела. Оттам много уклончиво ни отговориха, че рибни неща има, но на малко места Thinking След много увъртане ни препоръчаха Kalaris. Отидохме и наистина имаше защо - синът ми си получи калмарите и изяде всички (тогава е бил на 2 години), а докато ние се чудехме какво да си вземем, собственикът ни вкара направо вътре в кухнята да си харесаме сами Simple Smile Нямам идея каква риба ни опече, но оттогава не съм яла по-вкусна.

# 412
  • София
Caprice, някъде по Петрич или Сандански да потърсите за спане. Там поне има къде да се поразходите - Мелник, Рупите, Роженския манастир.

# 413
  • София
Аз мога да препоръчам на Икария таверната на Теа над плажа Наш - много вкусни традиционни ястия, особено задушено козе с лимонов сос, риба обаче не сме поръчвали https://goo.gl/maps/zdoSXJiweZ3Vgsas9.

# 414
Изрових малко снимки от Икария от архивите:
Скрит текст:

Арменистис

Евдилос

Сейшелите - точно тогава се случи облачно време, но цветът на водата пак е уникален

Евдилос през деня

Галискари

И най-първите ми снимки от острова, по-точно от Агиос Кирикос, които даже не знам защо пазя:
Скрит текст:

Надявам се в Агиос Кирикос да са се подобрили нещата, най-малкото да са разчистили пристанището и да са ударили по една боя на къщите, защото прави лошо впечатление. Макар че с всички други места на север, изобщо не ми липсваше ходенето в южна посока.

# 415
Caprice, виж като идея за нощувка Сапарева баня. От там до Катерини е 3,4 часа.

# 416
  • софия
Скромно Хидра 💙 За сега нещо нямам вдъхновение за снимки.
Скрит текст:
За дълъг път епас-ът за толовете е незаменим - няма сваляне на прозорци, размяна на пари и бележки, опашки. Минава се на парад.

На идващите в Нафплио препоръчвам с 6 ръце и 30 стомаха https://pidalio.gr/ Отдавна не бяхме попадали на такова място - безобразно вкусно, всичко, и съвременен прочит на традиционни ястия. Не е на туристик място, но абсолютно си заслужава нарочно посещение.

Почти всички, особено възрастните хора, пак носят маски навсякъде. Действа леко подтискащо.
Има хора, но не твърде много и е приятно населено.

Последна редакция: чт, 07 юли 2022, 09:35 от zvаnchе

# 417
Този плаж е жесток на Хидра, то е силно казано плаж, едни циментови гнезда на етажи, а си излетял неправилно от гнездото, а си станал на кайма😂
Много хубаво се плува в този пролив!

# 418
За дълъг път епас-ът за толовете е незаменим - няма сваляне на прозорци, размяна на пари и бележки, опашки. Минава се на парад.
Може ли малко повече информация за e-pass, откъде се купува и как се ползва?
Предполагам, тези които го имат преминават през отделни гишета, иначе не би имало смисъл в случай, че има коли пред вас.
Или ако има някакъв линк, където е обяснено?

# 419
  • софия
E-pass може да се вземе от будките след границата (Кулата) или да се поръча от https://egnatia.eu/en/online-services/egnatia-pass/?fbclid=IwAR1 … WV6zx1Cb3tQvBIe8Y След регистрация се попълва формуляр, който се връща подписан. Доставката и устройството са безплатни. Зарежда се сума и се минава се през означените пасове, не на тези, на които се плаща. Имаше и някакви отстъпки, но по-важното е, че осигурява удобство и бързина при пътуването. Устройството се слага под предното огледало. Ако сумата свърши, бариерата не се вдига и минаваш на тези за плащане.

Общи условия

Активация на акаунт