На пазар в Одрин, Лозенград и Чорлу - 41

• 89 464
  • 744
  •   1
Отговори
# 195
  • Ст.Загора
Автобусите също ли чакат много на границите, знам че са на отделно гише от автомобилите, но дали не обслужват с приоритет колите, а за бусовете да е отворено само 1 гише примерно?
Вчера бях с автобус , на отиване 3 часа чакахме , на връщане 2 ч. Скоро няма да си го причиня . Направи ми впечатление че нямаше коли на връщане , по 5-6 на гише , но на отиване огромни колони .

# 196
  • до най-прекрасния мъж
Тези със знаменцата май отдавна ги няма по границата.
Радвам се да го чуя, но те бяха изчезнали по едно време и после пак се появиха. Последния път, като пътувахме, беше преди Ковид и ни спаси това, че на последното гише се скапа системата и те решиха да си направят пауза и заминаха на някъде. Иначе, разправяхме се с тях един път, хем казах на ММ да не им спира. Много са нагли и чак се пазарят колко пари да им дадеш и стоят пред колата. ММ му вика на единия Вземай 20 лири, като ти давам, и изчезвай, иначе Полис и му показа телефона си. Онзи взе парите, даде едно знаменце и се омете. После на едно от следващите пътувания, се прибираме и някакъв костюмар взе да ни гони вътре на ГКПП, преди последната турска кабинка и ММ не му спря. Но онзи взе да ръкомаха и да крещи Багаж контрол и ние спряхме. Овори багажника, видя покупките и каза Давай. Беше с обикновен черен костюм, по нищо не можеш да разбереш кой и какъв е. То вече не знаеш на кого да спираш или да не спираш.

# 197
Тези със знаменцата май отдавна ги няма по границата.
Аз никога не съм ги виждала , на нито една от границите 😀

Искам само да поправя нещо, че на Българската граница зелена карта НЕ искат, тя се представя само на Турската ГКПП и дезинфекцията не е заради Ковид , имаше си я много преди него 😊
Също така и ако колата не е собственост на някой от пътуващите , ще ви трябва пълномощно (заверено при нотариус) от собсвеника на автомобила преведено на английски или турски .
На турско нали плащаме 60 лири или 3 Евро заради Ковид-19, беше въведено точно по време на пандемията и в началото даваха пакет съдържащ две маски за лице +шишенце с дезинфектант.
На влизане в България плащаме такса дезинфекция заради африканската чума по свинете.
И така да е за зелената карта, ако я нямаш ,като идеш на турската граница ще я поискат, така че е задължителна.

# 198
  • Бургас / UK
Не съм казала , че зелената карта не е задължителна, поясних къде я искат, а не хората да подават излишни документи където не трябва.
Дезинфекцията я има от “100” години, просто по време на Ковид комшиите раздаваха комплектите с маски и дезинфектанти и да цената е 60 лири .

# 199
  • София
Таксата дезинфекция от турска страна я въведоха по време на ковида, но не заради самия ковид. И не е свързана с маските, които даваха безплатно.
Относно зелената карта - искат я от турска страна. За България на нас зелена карта не ни трябва и на граничарите българи този документ им е напълно излишен за проверка. Това си е допълнителния документ на колата за пътуване в държавите, обозначени на самата зелена карта.
Иначе искам да попитам хората, които са ходили тези дни, как е по границата. Ще ходим на 5ти август в петък като тръгваме от София. Чудя се в колко да тръгнем, тъй като сутринта искаме да минем по-бързо. За на връщане не ми пречи да стоя на опашката. Просто привършиха хубавите турски запаси и е време за един Одрин. 😄
И още един въпрос - тъй като няма подправки на петъчния пазар, може ли да ме ориентирате от къде да си купим? Иска ми се нещо насипно, а не в пакетчета от Мигрос. Просто не се сещам да съм виждала такива места. И как са цените в мола, има ли намаления вече или още не?

# 200
Насипни подправки има на закрития пазар.

# 201
Автобусите също ли чакат много на границите, знам че са на отделно гише от автомобилите, но дали не обслужват с приоритет колите, а за бусовете да е отворено само 1 гише примерно?
Сега се чух с колежка, че си е в София вече и да я чакам утре да ми донесе баклава в офиса. Joy Днес 5 ч и 30 мин само от турската страна са седяли. Там гишето за автобуси е едно като се слиза от рейса и влизаш в сградата да ти ударят печат. Вече от българската страна 4 гишета били отворили за рейсове, демек 4 ленти има за рейсове, но много бавно било. Пак се слиза от рейса, влиза се в сградата, проверява се паспорта. Всеки рейс на скенера минавал. И там още 3 часа.
Общо към девет часа.
Каза че е съжалила, че с кола не е тръгнала, а с екскурзия. По гишетата за автомобили нямало никакво забавяне. По 5-6 минути на кола.
И аз все съм се чудила. По екскурзии никой няма да си позволи да внася нерегламентираните и неразрешени неща.
За мен това е подигравка да висиш с часове на тая жега. Турците иди дойди, тях не ги вълнува много какво носиш. Българските граничари даже под седалките ровили. Бежанци ли ще крием по тия екскурзии не знам. Фирмите що не направят един бойкот..

# 202
  • София
Относно опашките - в понеделник чакахме по 2 часа и на отиване, и на връщане (Малко Търново).

Към колко часа бяхте на отиване?

# 203
Някой тези дни /събота или неделя/ минавал ли е през Кап. Андреево с автомобил? Много ли се чака на границата? Какво е положението?

# 204
Събота чакахме 3 часа на влизане (М.Т.), на излизане в неделя бързо минахме, за по-малко от час, отвориха допълнително гише за автобусите, но имаше много народ.

# 205
  • Варна
pticasprujina, в колко часа застанахте в събота на МТ?

# 206

Към 6:30 някъде.

# 207
Здравейте, някой ако може да ми помогне от къде да закупя мастиковата паста, къде ли не питах из Одрин, но никъде не я открих. Благодаря ви!

# 208
  • Димитровград
Оттук:  https://www.google.bg/maps/@41.6740596,26.5531451,3a,51.5y,145.9 … 6384!8i8192?hl=bg
И от магазинче за подправки на покрития пазар съм купувал.
Относно големината на порциите тава джигер намерих тази снимка от 2015г - Kirkpinar:

# 209

Към 6:30 някъде.

С кола или автобус?
Чудя се за Малко Търново, с кола, по кое време на деня е най-малко натоварването на граничния пункт?

Общи условия

Активация на акаунт