Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 53

• 29 019
  • 749
  •   1
Отговори
# 135
Благодаря ви момичета.

# 136
За двете жени имах предвид, че мазнините като подкожни "резерви" са 0% (визуално), не в менюто.
1:17000 е случай като моя - idiopathic hypothalamic amenorrhea, т. е. аменорея без нездравословна диета и/или прекаляване със спорт.

Когато един човек е с 0% подкожни манини, значи е мъртъв!

# 137
Бел Епок, при мен беше по същия начин с Глюкофаж с бавно освобождаване...Само че аз бях на 2х2000 мг. После намалих и постепенно го спрях. Сутрин винаги ми беше най-висока КЗ, но всъщност...така беше и без Глюкофаж.🙂 По едно време приемах Глюкофажа около обяд и вечеря (на два пъти разделях дозата). Мисля, че някой беше установил нормални нива на КЗ като приемаше Глюкофажа около 11 ч (преди обед). По принцип, не че е нормално сутрешната КЗ да е най-висока, но ако през нощта черният ти дроб си произвежда нова глюкоза или, ако има понижаване и после и покачване на КЗ, се случва. При ИР не е необичайно. Аз отдавна не се впечатлявам само от сутрешната стойност на КЗ. Не казвам, че не е важна, просто за мен е по-важно след хранене и по всяко произволно време през деня да е ок. И инсулинът да не е висок. Мерила съм с глюкомер- лягам с една КЗ, будя се с по-висока. Също съм засичала и как след полунощ стойността започва лека- полека да се покачва- с 0,1 или 0,2 (ако не някаква причина съм будна все още). При мен поне не важи, че с каквато КЗ си легна, то с така ще се и събудя. Понякога сутрешната е наистина като вечерната стойност или по-ниска, но се случва най-често след фаст или период на редуване на фастове и ВМ-НВХ.
0% видими (в смисъла на излишни) подкожни мазнини е вече съвсем друго нещо.😃 Но пак е доста субективно- за един може тези жени да нямат излишни мазнини, за друг може и да имат. Все пак, и в двата случая жените си имат достатъчно мазнини, щом са износили и родили деца...🙂 Мога да дам и обратбия пример- жени с видимо излишно тегло под формата на мазнини...и си имат точен цикъл, и си забременяват и раждат деца. Но има и жени с излишно тегло, които въпреки че си имат предостатъчно мазнини, пак нямат цикъл или е нередовен или не могат да забременеят...Та не всичко опира само до мазнините по отношение на цикъл и забременяване.

# 138
Разбира се, че това 0% описва начина, по който изглеждат, ясно ми е, че реално не са толкова...

# 139
  • Paris, France
За двете жени имах предвид, че мазнините като подкожни "резерви" са 0% (визуално), не в менюто.
1:17000 е случай като моя - idiopathic hypothalamic amenorrhea, т. е. аменорея без нездравословна диета и/или прекаляване със спорт.

Когато един човек е с 0% подкожни манини, значи е мъртъв!

...... и доста изгнил 🌞.

Мазнините не са само под кожата. Телесните мазнини не могат да се определят визуално. Мозъкът е изграден от мазнини, па бил той и с изгладени гънки 🤐. Мазнини има в мускулите, във вътрешните органи.

Хората, които нямат подкожни мастни клетки по рождение, събират мас във вътрешните органи и са стават бързо диабетици. Често така им слагат диахнозата липодистрофия. Деца, които са мускулести, нямат мазнина, а се оказват с ИР, високи триглицериди и диабет. Някои такива хора визуално плашат.

Пубертетът започва с каскада от натрупване на мазнини, ИР и тогава овулация и менструация. Слабите, недохранени момичета влизат по-късно в пубертет заради липса на мазнини. Липодуистрофичните се оказват с кистозни яйчници и повечето са със СПКЯ.

dolce, на диета от мляко и плодове сигурно ще пукна още на втората година, а тя се е хранила така над 40г. Каквото и да е яла преди това, то е изразходвано отдавна.

Елора, честит рожден ден! Здраве и късмет!
Има и аз въпрос. Приемам вечер Глюкофаж с удължено действие 2х750. Меря захарта с глюкомер и забелязах, че сутрин ми е най-висока - винаги между 5 и 5.5. Преди ядене пада на около 4.8-5, а един час след ядене, когато трябва да е в пик, пак е около 5.2 - 5.8. Храня се предимно с месо и салати, сурови ядки + малко бавен въглехидрат. На обед в края хапвам и малко плод - ягоди, малини или 1 нектарина. Нормален ли е този ритъм на КЗ? Не трябва ли сутрин да е най-ниска и да има по-големи амплитуди през деня?

Не е много нормален, но ако имаш висок кортизол, не е странно. Бих изследвала кортизол и ако не е висок бих махнала ядките и намалила драстично ВХ. Ако е висок бих минала на WFPBD без мазнини, в смисъл да са до 10-15% от дневните калории. Не ти е убийствено висока КЗ. Магнезий и останалото на първа пиеш ли?

# 140
И все пак, Невена, пълно е със "слаби, недохранени (диетуващи, спортуващи) и с липса на мазнини" жени, но света не се е свършил. Вярно, че случаите на стерилитет се увеличават, но причините почти винаги са други. Дори в този форум, в раздела за проблемното забременяване, почти не съм срещала случай с ниски ФСХ и ЛХ, ако е имало такива, то е свързано с кисти или други патологии, които при мен (и при ХА) няма...

# 141
  • Gotham City
Елора, честит рожден ден! Здраве и късмет!
Има и аз въпрос. Приемам вечер Глюкофаж с удължено действие 2х750. Меря захарта с глюкомер и забелязах, че сутрин ми е най-висока - винаги между 5 и 5.5. Преди ядене пада на около 4.8-5, а един час след ядене, когато трябва да е в пик, пак е около 5.2 - 5.8. Храня се предимно с месо и салати, сурови ядки + малко бавен въглехидрат. На обед в края хапвам и малко плод - ягоди, малини или 1 нектарина. Нормален ли е този ритъм на КЗ? Не трябва ли сутрин да е най-ниска и да има по-големи амплитуди през деня?

Не е много нормален, но ако имаш висок кортизол, не е странно. Бих изследвала кортизол и ако не е висок бих махнала ядките и намалила драстично ВХ. Ако е висок бих минала на WFPBD без мазнини, в смисъл да са до 10-15% от дневните калории. Не ти е убийствено висока КЗ. Магнезий и останалото на първа пиеш ли?
[/quote]
Благодаря, Невена!
 Да, имам висок кортизол поради стрес. Не знам какво означава съкращението WFPBD.
 Избягвам мазнини напоследък и тлъсти меса, понеже вдигнах холестерола, след като минах на предимно месо, масло, високомаслена сметана и яйца. Ядки ям заради калории, слаба съм и с тези режими оше отслабвам. И добавки пия на корем - магнезий, хром, цинк, Б група, Инофолик, канела, вит Д, желязо.

# 142
  • Paris, France
И все пак, Невена, пълно е със "слаби, недохранени (диетуващи, спортуващи) и с липса на мазнини" жени, но света не се е свършил. Вярно, че случаите на стерилитет се увеличават, но причините почти винаги са други. Дори в този форум, в раздела за проблемното забременяване, почти не съм срещала случай с ниски ФСХ и ЛХ, ако е имало такива, то е свързано с кисти или други патологии, които при мен (и при ХА) няма...

Ооооох, "слабостта", сама по себе си не предизвиква ХА. Аз не бях точно слаба като влязох в ХА, а в младостта си съм била и по-слаба без да влизам в ХА. Има жени с наднормени мазнини, които стават ИР като увеличат спорт или отслабнат. 8% от ХА са с над 22% мазнини. Да, повечето сме слаби, но има изключения.

https://www.noperiodnowwhat.com/hypothalamic-amenorrhea-info/hyp … t-fit-or-thin/%20

Има връзка с нивата на Т3 и лептин, а те донякъде са обусловени генетично, но се влияят от околна температура, ниво на активност, ВХ, мазнини итн.

Има дебели хора с нисък лептин, а има и с висок. Същото със слаби. Това обяснява защо инжекции с лептин докарват цикъл и качват FSH и LH.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3080974/

А повишаването на женския стерилитет в световен мащаб се дължи на покачването на възрастта на първо раждане, повишената миграция, промискуитет и брой полови партньори преди първо раждане и факта, че новородените момичета с аномалии или хромозомни дефекти, недоносените оцеляват благодарение на съвременната медицина. Няма общо с теглото.

Да, имам висок кортизол поради стрес. Не знам какво означава съкращението WFPBD.
 Избягвам мазнини напоследък и тлъсти меса, понеже вдигнах холестерола, след като минах на предимно месо, масло, високомаслена сметана и яйца. Ядки ям заради калории, слаба съм и с тези режими оше отслабвам. И добавки пия на корем - магнезий, хром, цинк, Б група, Инофолик, канела, вит Д, желязо.

Ти в момента нищо положително не правиш. ВМ-НВХ качва допълнително кортизол, а твоя изначално е висок. Бавни ВХ + плодове + ядки + сметана си е рецепта за омазняване на дроб.

WFPBD е веганска диета от цели храни, а за ИР и диабет е без мазнини. Подходяща е за слаби хора с висок кортизол. Тук е обяснена:

https://www.forksoverknives.com/wellness/plant-based-diet-benefi … -type-1-diabetes/

Омега 3 са супер важни за кортизол, но и ИР. L-theanine го сваля.

Като пия кортизонов препарат, инсулинът ми скача от 5 на 18 на гладно.

Bottom line - оправи си кортизол и 50% от ИР е подобрена.

# 143
Невена, лекар ли сте? Знанията ви ми се струват много повече от техните...

# 144
Здравейте. Днес си правих изследване за инсулинова резистентност. Стойностите на инсулина са доста извън нормата. Във вторник ще ходя на ендокринолог, но до тогава само ще го мисля. Дали тези стойности означават, че имам задължително диабет? Ще съм благодарна ако някой отговори.

# 145
Честит рожден ден и от мен, Елора! Flowers Hibiscus

Любопитно ми е, в какви граници ви се е движил инсулина на гладно, докато овладеете ИР?
Преди 1 месец - кръвна захар 5.71, инсулин 16.5
Днес - кръвна захар 4.34 като първоначално се зарадвах, но после излезе и инсулин 21.67

# 146
Еха, тия дни нямах много време да надничам и тук и да се зачитам, а то гледай какво става Grinning
Рожденнички имало, позавърнали се потребителки, абе все хубави неща.
Елора, честит рожден ден, макар и на патерица! Здраве ти желая най-напред, а всичко останало да ти се получава така както го искаш! Tada
Долче май също мярнах рожденничка тия дни, наистина все по диагонала профучавам напоследък, та на нея същите пожелания с още по-голяма патерица Grinning
Невена, липсваха ми твоите включвания, драго ми е да се засечем пак.
Ще има да наваксвам с четенето тук, напоследък нямах много време да си седна изобщо пред компютъра, а от телефона не ми е комфортно когато чета нещо по-съществено. Но пък от вчера вече не работя, та постепенно почват да ми се наместват дейностите в различния график, ще намеря време и за това. Ако не друго, стресът ще ми е по-малко вече Grinning

# 147
Натка, благодаря! И надявам се, че промяната в графика ти е за добро!🙂😉

# 148
  • Paris, France
Невена, лекар ли сте? Знанията ви ми се струват много повече от техните...

Не съм лекар. Писах няколко пъти, че съм влязла в ХА след рязко отслабване заради мазен черен дроб и ИР и съм станала ХА докато още имах патологично висок инсулин и КЗ на първи час. Когато се установи ИР диагнозата ми беше СПКЯ с нормални андрогени, без кисти, поради ИР. СПКЯ и ХА са взаимоизключващи се, но ето, че с хранене, за 6 месеца можем да излетим от единия спектър в другия. Оттам и задълбочените ми познания по въпроса 🥳.

Честит рожден ден и от мен, Елора! Flowers Hibiscus

Любопитно ми е, в какви граници ви се е движил инсулина на гладно, докато овладеете ИР?
Преди 1 месец - кръвна захар 5.71, инсулин 16.5
Днес - кръвна захар 4.34 като първоначално се зарадвах, но после излезе и инсулин 21.67

11 или 14 при диагноза (не помня точно), 8 след 6 месеца, през които пих 1 месец Метформин, отслабнах с 15 кила за 2 месеца, пих добавките от първи пост и 4 месеца спортувах по 60мин дневно. След още 6 месеца беше 7.5, след още година 6 и след още една 5. Стойностите са приблизителни. Три години ми отне да вкарам всичко в норма. Оттогава е около 5, като 2 пъти скача след прием на кортикоиди. Един път беше станал 18, но бях сама и дояждах боклуци като бели макаронени, забравени бисквити и подобни. Веднъж стигна 12, но ядях кето. Пада до изходна стойност за месец след спиране на кортикоидите при мене.

Не пишеш какъв ти е кортизола,как се храниш, дали си свалила кила. Ако си с висок кортизол, може да се е качил, ама пък тогава се качва и КЗ. Залагам на недостатъчно намаляване на ВХ, съпроводено с увеличаване на мазнини. Едното просто трябва да се махне ако искаш резултат.

Много хора почват да пият мазни кафета и да ядат ядки, но с ябълка, малко хляб и си мислят, че правят нещо.

Другото е да си свалила тегло, но да си имала мазнина в панкреаса и сега той да произвежда малко повече инсулин, защото е отмазнен. Излишната мазнина първо отива в черен дроб и после в панкреаса. При отслабване заминава по обратен ред - първо от панкреаса, а после от черен дроб. Много диабетици 2 установяват, че като отслабнат, започват да произвеждат повече инсулин, но все още вдигат КЗ, защото черният им дроб бълва глюкоза в кръвта. Като отслабнат още повече пада и КЗ след хранене и инсулинът на гладно пада.

Оправи си диетата и добавките!

natka, 🤗, липсваш ми! Радвам се да те прочета, най-много за късите гащи.

# 149
Здравейте! Преди 10 месеца ходих на ендокринолог и ми откри ИР. Пия глюкофаж сутрин и вечер по 500мг. Отслабнала съм с 20кг. от тогава. Въпроса ми е, кога да отида пак? Или да си пусна аз сама изследвания? Обадих му се, но той каза чак октомври месец, което ми се струва много.

Общи условия

Активация на акаунт