Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 53

  • 29 020
  • 749
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 133
Невена, много благодаря за отговора. Сол нигари- магнезиев хлорид не съм взимала никога. Ще потърся, няма проблем да се пие с магнезиев цитрат, нали?
Готвя само със зехтин и масло, олио не купувам. Полуфабрикати също.. Но кайма , свинско , телешко много често..В моя случай ще наблегна тогава на зеленчуци, има тук едни мини чушки  хрупкат и са идеални за навън..Забравих да кажа че съм 157 см и тежа 69 кила, свалила съм 4кила , всичко става многоо бавно..Целта ми е 50..толкова бях преди двете бременности ..омразна ми да слушам, че тялото се променя и че няма да мога да си възвърна формите от преди...не може да е вярно, отказвам да повярвам..Честно казано вече ме е страх да ям въглехидрати , заради ужасните симптоми след това, чувствам се като парцал..И да вметна че след втората бременност сама си назначих кръвни както и преглед при ендо, исках да се убедя в неграмотността или по-скоро нехайството им .. на първи и втори час инсулинът ми беше трицифрен ! Отговорът на ендото беше  ''не е зле''... Настръхнах и си казах че няма да позволя да стана редовен пациент на инсулин и само да ми говорят как диабетът е хронично заболяване.. дрън-дрън .. Убиват хората ...особенно тези които толкова много им вярват и не ровят и не търсят сами литература.
Хаха Невена ... Relaxed да си сменя ника... ами да може, но направо съм си тръгнала към диабета аз ...но се боря..А Азара е пример за мен Yellow Heart

Скрит текст:
diabetes, натрият и бикарбонатите в кръвта са ти ниски и даже под норма. Малко сода с лимонов сок няма да ти дойдат зле. Липсва ти цитрат. Гликираният е зле, в преддиабетни стойности. Намаляваш ВХ. След като ядеш мазно, трябва да приемаш достатъчно омега 3. Виж добавките в първия пост! Всичките са важни. Сърцебиенето след ядене изчезваше моментално от сол нигари - магнезиев хлорид. Ако това не помага, Б витамини, но коензимирани. К1 от листа итн. И Да си смениш ника, ей! В темата диабет вече нямаме след като Азара го утепа за нула време.

Оправи си храненето! Не е толкова важно да не ядеш ВХ и шоколад, колкото е важно да ядеш зеленчуци, прясна храна, да няма мляно месо, многп животински мазнини, полуфабрикати, олио и ВХ да ги ядеш само преди кардио.

Мария 1979, гликираният не е зле, но инсулин и КЗ са височки, триглицеридите също. Концентрирай се в добавките и храната! Имаш тегло за сваляне, предполагам. Като свалиш килата, пада и инсулинът на гладно. С твоите стойности нямаш нужда от лекарства. Изчети първия пост и започвай!

# 556
  • София
  • Мнения: 1 364
Сърцебиенето след ядене изчезваше моментално от сол нигари - магнезиев хлорид. Ако това не помага, Б витамини, но коензимирани. К1 от листа итн.
Мен ме интересува - от какво се получава това сърцебиене след хранене, понякога и аз имам. Пия магнезий от време на време, но сол нигари - не. От висока КЗ ли е или висок инсулин? Или неподходяща храна?

При мен КЗ рядко пада под 5. Откакто я меря у дома (5 месеца), не съм видяла такава стойност, докато инсулинът на гладно ми се подобри значително от режима, от 17 спадна на 5,48, както и обиколките и кг, всичко това спадна, но не и кръвната захар на гладно Thinking. Висока съм 166 см, в момента тежа 58,5 кг, на режим съм от 9 мес, в последните два - по-либерален.

Последна редакция: пт, 22 юли 2022, 09:57 от BFF_

# 557
  • Мнения: 133
BFF_ , според мен имаш още доста излишна захар и поради тази причина кр захар стои височка, време, търпение и постоянство..И всичко ще си дойде на място...организмът ни е интелигетна машина ..Според мен това сърцебиене се получава от неспособността на инсулина да свали кр захар до приемливи стойности и от рязкото покачване на захарта, тоест от неправилно хранене ...най-простичко казано.
Melusine, кр захар е била в норма за сметка на висок инсулин най-вероятно ... Инсулинът е стокиращ хормон ...тези 99.5 кг са показателни ,че инсулинът е висок, и аз така бях с първата бременност качих 22 кила!!! И въобще ве ми светна лампичката! Вече по време на втората бременност нямаше как да не ми светне.

Последна редакция: пт, 22 юли 2022, 09:54 от diabetes

# 558
  • Мнения: 3 429
BFF_, и при мен е така. 165 см съм, в най-добрата си форма бях преди 5 години, 60-62 кг, супер изчистено хранене и по 10 тренировки на седмица, всеки ден силови + в 3 дни йога и пилатес. 9 месеца не бях близвала бяло брашно, захар и млечни и т.н. и пак КЗ на гладно ми беше 4,8-5,0. След 2 бременностти, в които свалях кг, и мъки за кърмене, в които качвах по 15 кг за 2 месеца, сега започнах диета при 99,5 кг (!!!) и КЗ ми е 4,7-5,1
При втората бременност заради гранични стойности за ГД следях КЗ по 3 пъти на ден, повишавала се е след хранене, но абсолютно в рамките на нормалното, не съм имала скокове в пъти, докато инсулинът ми определено не се държи така добре.
Вероятно си е особеност на организма, все пак затова референтните стойности са интервал, всеки организъм има оптимални нива за композицията и функционирането си, а може и просто да показва предиспозиция за проблеми.

Последна редакция: пт, 22 юли 2022, 10:55 от Melusine

# 559
  • Мнения: 378
Невена, може ли да си дадеш рецептата за шкембе чорбатакоято правиш ама с пропроции че аз нямам много нюх за готвене Grinning
С какво мляко я правиш? Прясно, кисело? Дали ще стане с кефир ?
И като съм запитала за млякото - искам да купя прясно мляко ама козе или овче..обаче не от магазина..най добре някоя ферма, не комерсиализирана..или някой дребен производител ..някой да знае такива?

# 560
  • Мнения: 302
kokix, ако е за София мога да ти препоръчам едно място в Банкя. Аз си квася от скоро с теяхно козе и овче мляко и става чудесно. Страничката им във фейсбук е „Мляко и млечни продукти“ - може да им звъннеш да разпиташ подробности. Аз пък си търся гъба за кефир.
Като ви слушам момичета с бременностите и кърменето - аз бях по същия начин. През бременността доста си похапвах, но не качих много, обаче после покрай кърменето като се почна едно плюскане на фавлички и то по всяко време на денонощието (общо взето на всяко кърмене)... Въобще не ми идваше на акъла колко вредно е това безразборно похапване. Но човек се учи докато е жив Simple Smile Поне се радвам, че хванах проблема сравнително на време и намерих тази тема и това мини-общество за подкрепа. Естествено много работа имам още, но вярвам, че се движа в правилната посока.

# 561
  • Мнения: 378
Zuhta, да, намерих им я във ФБ като търсех..но май не правят доставки, а аз съм в Пловдив..иначе им разгледах страницата, имат си асортимент, обаче не разбрах дали са им пасищни овцете..май са на фураж..
Намерих и една друга ферма с "уж" пасищни овце - така твърдят - ферма Реплянка..ама Видинско Grinning
Има и някаква ферма Овчарника..абе има ама де да знам качеството какво е..искам да са пасищни обаче, на фуражи сме се нагледали..
ПС: Ако искаш гъба има страница във ФБ ,постоянно предлагат и си разменят. Казва се " Кефир - да споделим здраве и опит" . Пусни пост, със сигурност веднага някой ще се отзове. Моята гъба е нова и малка, не съм я пробвала още и не се е размножила иначе бих пратила..

# 562
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
Аз пък да споделя, че при мене с въпросното wfpbd (дето все гледам в интернет точно както се казва, така, че ще си го наричам растително хранене), категорично отслабвам, както се случва и в момента щот преди месец за 2 седмици 4 кг, сега, за седмица 2 докато на кето (демек само месо и зеленчуци), не.

# 563
  • Мнения: 5 137
Невена, прочетох, че готвиш със зехтин. Не е ли вредно така? Където и да съм чела дават, че след термична обработка се превръща в канцероген. Преди и аз го ползвах за готвене /особено за зеленчуци в еърфраера/, но откакто прочетох за това го замених с масло. Зехтин слагам само на продукти, които не обработвам термично.


Аз пък да споделя, че при мене с въпросното wfpbd (дето все гледам в интернет точно както се казва, така, че ще си го наричам растително хранене), категорично отслабвам, както се случва и в момента щот преди месец за 2 седмици 4 кг, сега, за седмица 2 докато на кето (демек само месо и зеленчуци), не.
Би ли споделил едно твое дневно меню при този вид хранене, както и с какви количества се храниш за да се заситиш?

# 564
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
Ям колкото ми се яде (е последната седмица всъщност спирах като почвах да усещам лека тежест в корема, което е правилното, защото нали човек трябва да спира докато е още гладен, докато аз цял живот съм се тъпкал до пръсване. Laughing Само бобови боб леща нахут и някой и друг зеленчук, (вчера ядох домати и краставици), някоя тиквичка на пара, зелении не ям с друго освен с риба (къдрава салата и риба тон класика Yum), зърнени отдавна не съм ял (вчера си взех ориз баланс и кафяв, че бяха намалени), ама и днеска ще ям добруджански боб, че запасите стояха отдавна и реших да ги поизчистя, но сега ще трябва да зареждам, че не бях купувал от година, а сега всичко е поскъпнало мноого, плодове почти не, странно но нещо не ме привличат много много, последните няколко дни хапвах ябълка (че пак имаше някакви дето бяха почвали да поомекват, не че бих си купил), и днеска и банан (че имаше намалени и си избрах няколко малки). И така. Simple Smile

# 565
  • Мнения: 3 429
За зехтина и аз се зачудих, беше ми попадало преди години, че това важи само за extra virgin и той трябва да се консумира само суров, докато с pomace например нямало проблем да се готви. Но общо взето аз готвя само с масло, а зехтин и авокадово масло ползвам сурови за салати.

# 566
  • Мнения: 5 137
Ям колкото ми се яде (е последната седмица всъщност спирах като почвах да усещам лека тежест в корема, което е правилното, защото нали човек трябва да спира докато е още гладен, докато аз цял живот съм се тъпкал до пръсване. Laughing Само бобови боб леща нахут и някой и друг зеленчук, (вчера ядох домати и краставици), някоя тиквичка на пара, зелении не ям с друго освен с риба (къдрава салата и риба тон класика Yum), зърнени отдавна не съм ял (вчера си взех ориз баланс и кафяв, че бяха намалени), ама и днеска ще ям добруджански боб, че запасите стояха отдавна и реших да ги поизчистя, но сега ще трябва да зареждам, че не бях купувал от година, а сега всичко е поскъпнало мноого, плодове почти не, странно но нещо не ме привличат много много, последните няколко дни хапвах ябълка (че пак имаше някакви дето бяха почвали да поомекват, не че бих си купил), и днеска и банан (че имаше намалени и си избрах няколко малки). И така. Simple Smile
Благодаря, ще взема и аз да се тествам с това хранене тогава, па току-виж сваля проклетите 2 кила, които ме мъчат от 1 месец. Нямат сваляне и това е. А как обичам бобец Purple Heart....

# 567
  • Мнения: 302
kokix, благодаря, ще потърся групата за кефира. Иначе за млякото не съм питала лично, но моя позната ми каза, че е пасищно (самите животни ги гледат извън Банкя, това със сигурност го знам).
Да споделя опит - аз доста успешно готвя без мазнина и накрая добавям зехтин преди сервиране. Става за всякакво печено и варено, особено ако е бавноготвено. Особено ако е месо - хвърлям го във фурната на 150 градуса и забравям за него 2-3 часа.

# 568
  • Paris, France
  • Мнения: 17 539
Мен ме интересува - от какво се получава това сърцебиене след хранене, понякога и аз имам. Пия магнезий от време на време, но сол нигари - не. От висока КЗ ли е или висок инсулин? Или неподходяща храна?

Получава се от това, че след нахранване няма достатъчно магнезий за черен дроб и черният дроб дърпа от кръвта. Моментното падане на магнезий, който отпуска кръвоносните съдове води до рязкото им свиване. Това не се случва при достатъчно клетъчен магнезий. Само добавяне на магнезий намалява ИР с над 40%. Един от механизмите на действие на Метформиновите препарати е закарването на повече магнезий към черен дроб. Само дето така го изчерпват с времето, а и изчерпват Б12. Добавка на магнезий е по-ефективна от Метформин във всякакъв план. Инсулинът също свива съдовете и ги втвърдява.

Melusine, честито бебенце! Да сте живи, здрави и много щастливи и елегантни заедно 💐. Много се радвам да те засеча, никак, че е точно в тази тема. ИР и килата пречат и на кърмене. Ще си върнеш старата форма, споко! Трябва време. 

За зехтина - Еxtra virgin olive oil (EVOO), нерафинирания зехтин с миризма на маслини издържа много добре на пържене на много високи температури, но само нерафиниран. Идеално маслините се берат леко недозрели и маслото се вади веднага. Съхранява се в тъмен съд. Тук е обяснено:

https://www.realsimple.com/food-recipes/cooking-tips-techniques/ … -smoke-point-myth

Бабите ми са от район, в който се готви основно със зехтин. Пържеха в зехтин. Няма проблем. Студено пресованият издържа до 210°С преди да почне да дими. Само студенопресован. Друг не ям и не купувам.

Шкембе чорба - 500, 600г 1кг или колкото намеря агнешко или овче шкембе измивам и нарязвам на много, много малки парченца. Заливам с вода да го покрие изцяло и варя на максимално налягане 30мин. Отварям като падне налягането, сипвам краве мляко колкото да стане повечко течност и загрявам, но да не кипва. В хаван счуквам 5-10 скилидки чесън със сол. Може и в резачка на пасатор. Слагам в купичка, доливам оцет и слагам лют, червен пипер на флейки, не на прах, но и на прах става. Серворам в купички и всеки си добавя от оцетната смес сам.

Майка ми първо вари цялото шкембе, после вади, реже и връща парченцата, но за мене това е трудоемко и цапащо, освен че пари. Тук се продава на парчета, не цяло.

# 569
  • Мнения: 3 429
Невена, благодаря 🌹 То бебето вече стана на 8,5 месеца и нещата ставаха само по-зле, въпреки уверения на лекари как просто съм изморена и нищо ми няма. Кърмих 6 месеца, така че и обяснението "задържаш вода от пролактина, като спреш да кърмиш, ще отслабнеш" видях, че не е баш така. Само за ориентир ще кажа, че забременях 96 кг, от 13-а седмица заковах на 92 и така до раждането. На изписването бях 82 кг, само месец и половина по-късно с кърмене бях 96. Супер лека и спокойна бременност имах, работих от офиса до последно, водех и прибирах от градина дете на 3 г. и прекарвах по 2 часа всеки ден след вечеря навън с него, паркове, футбол, тротинетка, отделно ходех 2-3 пъти седмично на фитнес до 3 дни преди да родя, последните пъти съм клякала с 4-5 см разкритие, даже не съм обърнала внимание. След раждането имах лек пролапс, почивах 2 месеца, после почнах пак 2 пъти седмично тренировки, изкарах 2 месеца така, но бебето се оказа много активно, имаше период, в който спря да спи изобщо през деня, и мъжът ми нямаше вече как да ме покрива и да работи. Та предполагам, че тоя момент, в който спрях физическата активност, буквално отприщи проблемите, които някак съм замазвала преди.
Като бременна нито ядях много, нито боклуци, обаче докато кърмех, майко мила... С първата си бременност качих общо 9 кг, пак за 1 месец кърмене още 15 отгоре. Естествено, ясно ми е, че се пълнее не от кърменето, а от безконтролното плюскане на боклуци, но аз буквално бях готова да убия човек за кутии вафли. Никога не съм била по сладкото, но сега умирах за захар и тесто.
Изследвала съм гликиран хемоглобин в 30. седмица заради ГД с гранична стойност на 1 час, след това един месец след като спрях да кърмя и да нагъвам вафли в промишлени количества, и двата пъти стойността беше близо до долната референтна граница.
Та обратно в играта съм от 2 дни с -1,3 кг вече, но те първите ще паднат бързо и лесно, защото 100% има много задържана вода, а и са ми ужасно много наднормените. Чета ви с удоволствие, мотивира ме тази споделеност всеки да разкаже какво работи при него.

Последна редакция: пт, 22 юли 2022, 15:49 от Melusine

Общи условия

Активация на акаунт