Подготовка за малкия човек - тема 19

• 36 399
  • 766
  •   1
Отговори
# 600
  • Бургас
Момичета, колкото и да сте чели на теория, напрактика нещата стоят по-различно. Моят опит с кърменето е много, много скромен. Едва 20 дни кърмих моето момиченце. Висеше с часове на гърдите ми и се съдираше да реве гладна. Положих усилия, цедях, давах й да суче, но не ни се получи. Вадех по 50-60 мл кърма от двете гърди с помпата, а тя сучеше и спеше върху мен по над час. Зърната ми станаха на рани, постоянно мажех с Лансинох
Преди 15 години имах същия проблем, трудно е след секцио, а някои тогава твърдяха, че е и невъзможно. Зорът беше един месец и тъй като съм голям инат явно, успях да кърмя до 1.1година. Хедра, ако не се лъжа, тогава консултираше във форума, аз май затова се регистрирах...Сега, след толкова време, сигурно всичко ще ми е като за първи път, дано да имам по - голям успех със старта и пр.

# 601
С някои неща не мога да се съглася.
Като например за наспаната майка - нали разбирате, че милиони майки по света са ненаспани, тяхните бебета/деца не са добре ли?
И другото- каквото е писано- това си е чудесно оправдание, ако не желаете да кърмите, а ако желаете не може да разчитате на това. Има много информация, консултанти, клипове, много неща могат да се направят, за да се стигне до успешно кърмене е повечето случаи.
Ние минахме през много трудности, защото не бях подготвена и не потърсих помощ, но с доста четене успяхме да се справим и да си го кърмя.
Но пък и не съм имала очаквания да съм наспана с новородено бебе 😆, че даже и доста след това. Нормално е бебетата да се будят често и то не само, за да ядат, та има и деца на АМ, които се будят много и до късно.
Напълно съм съгласна с този пост.
Искам да допълня, че аз успях да кърмя именно благодарение на много подготовка, четене, слушане на лекции и самонахъсване. Не съм слушала коя приятелка колко лесно/тежко е започнала.
Минахме през много трудно раздвижване заради ниско кръвно, незасукващо бебе, 45-дневна жълтеница, шест фототерапии, запушване, поддържане на 39,8-9 телесна температура, АБ и лечение, заплаха, че ще стигна до хирургията, слабо наддаване, рефлукс, консултант, който ми каза, че може да има отражение върху здравето на детето в дългосрочен план и разбира се, прекрасната Ася, която на два пъти ми вдъхна кураж с оценката си за ситуацията.
През първите 45 дена безброй пъти чух "спящо бебе не се буди" и "бебетата растат, докато спят", обаче аз знаех, че не е така! Ако я нямаше подготовката, щях просто да си мисля, че имам супер спокойно бебе и съм изтеглила шестицата от тотото. Ако не се бях самонавивала, че ще успея, щях да се откажа, понеже наистина боли и е неприятно, и ти се спи, и си задаваш въпроса ''дали постъпвам правилно спрямо бебето''.

Днес моята госпожица прави седем месеца и по този повод ще дам на бъдещите майки един непоискан съвет:

Четете, слушайте, подготвяйте се! Когато чувствате, че не може да поемете повече информация, прелейте малко от вашата в главата на мъжа ви. Много по-лесно е, когато и той знае какво да очаква. При достъпната информация, която ни обгражда от всякъде, добрата подготовка не струва нищо - за разлика от скъпата помпа на Медела (и аз имам да не си помислите друго Grinning ), комеплект шишета на Авент, стерилизатора и сушилника, които в общия случай купуваме ей така за всеки случай, ако се наложи.

# 602
  • Бургас
Ох, това с тежката и продължителна  жълтеница е ужасно. Чак скрелите на очите му бяха жълти. Вяло, заспало, нищо не го събужда. Може тотално да провали кърменето и при най- добро желание. Аз също почти си докарах мастит, а бяхме като скачени съдове, постоянно почти на гърда /което също не е ок и разранява още повече гърдите/.

# 603
Потвърждавам всичко, което момичетата са казали дотук. Преди 11 г с дъщеря ми си мислех, че кърменето става ей така, че няма какво да объркам. Бях с плоски зърна, тя не успяваше да засуче. Бях си взела някаква скапана помпа с балонче, която не вършеше никаква работа. Добре, че жената в стаята ми каза за протектори. Дохранвах с АМ, но като се прибрахме бях решила, че ще кърмя на всяка цена ( чувствах се зле, защото не успях да родя нормално, а много исках). Два месеца беше на смесено хранене и с протектори,  на всяко хранене давах да суче, после мерех на кантарче и давах АМ. Тя беше много поспалива, а даже нямаше жълтеница. Казваха ми, че спящо бебе не се буди и няма как да спи ако е гладна. Да, ама не. На втория месец вече бях прочела всичко, което имаше като информация, писах си и с Aila от форума. Благодарение на нейните съвети и подкрепа успях. Кърмих дъщеря си до 1г и 7м.
Сега синът ми се роди месец по-рано. Бях подготвена с информация, но не и как да процедирам с недоносено. Този път в родилното ползвах електрическа помпа докато той беше в кувьоза. За щастие останах с него докато не го изписаха. Беше малък, а мен ме беше страх ужасно. Слагах на гърда(пак с протектори), после давах от специалното АМ, защото той беше слабичък и не биваше да се изморява, а трябваше да наддава. Почти до втория месец беше на смесено хранене. Ядеше на 2ч. Няколко нощи не успях да стана да направя АМ, установих, че и на кърма издържа и явно вече суче достатъчно и махнах добавката. Имаше кърмаческа стачка, скокове в растежа, клъстерно кърмене. Бяхме като скачени съдове, добре че каката ми е кротка. Сега младежа е на 1г и почти 2 месеца и още го кърмя.
Четете, подгответе се, защото кърменето не винаги се получава от само себе си. Трудно е в началото, изморително, ангажиращо. Но е уникално преживяване след като мине първоначалния труден период.
И не е на всяка цена. Не всяка жена ще издържи, дори и да ви дойде в повече, в крайна сметка важно е и майката да се чувства добре и да е спокойна.

# 604
Сега като сте подхванали темата за кърмене, аз пък да ви кажа имам други притеснения… ужасно много мразя да ми се пипат гърдите, зърната (които са плоски) и като цяло не мога да търпя изобщо никакво докосване там, но не от бременността, а през целият ми живот. Просто имам някаква непоносимост към докосване там… Има ли и някой друг така? И мислите ли изобщо, че ще е възможно да кърмя в тази ситуация?

Взела съм помпа, ще си взема и зърна, които няма да успея да запълня вероятно, защото съм с малки (не знам кои са най-добрите?) и се надявам да успея, но дали е възможно с тази ужасна непоносимост …..

# 605
И аз съм с непоносимост, но кърменето е различно. Веднъж като видиш две очички да те гледат сякаш нищо друго на света не съществува, вече не се замисляш дали да продължиш да се мъчиш (ако кърменето е трудно) или дали ти е приятно или не. Силиконовите протектори са на размери, на мен на Нук ми бяха най-удобни. Има особеност при поставянето им, Хедра го е обяснила в блога си.

Сега като сте подхванали темата за кърмене, аз пък да ви кажа имам други притеснения… ужасно много мразя да ми се пипат гърдите, зърната (които са плоски) и като цяло не мога да търпя изобщо никакво докосване там, но не от бременността, а през целият ми живот. Просто имам някаква непоносимост към докосване там… Има ли и някой друг така? И мислите ли изобщо, че ще е възможно да кърмя в тази ситуация?

Взела съм помпа, ще си взема и зърна, които няма да успея да запълня вероятно, защото съм с малки (не знам кои са най-добрите?) и се надявам да успея, но дали е възможно с тази ужасна непоносимост …..

# 606
Дарлинг, само да кажа, че плсоките зърна не е задължително да са проблем. Бебето не суче от зърното, а обхваща и ареолата и е нужно да се обособи достатъчно сукателна повърхност. За целта е важбно кърменето за почне въмзожно най-рано, докато гърдите все още са меки и бебето да се научи на лесно, така да се каже. Има значение начина по който се подава гърдата. С времето с кърменето е съвсем възможно зърното да се изтегли и пооформи. Опитай без силиконови зърна, има и техники за издърпване на зърното, както и такива приспособления. Вече ако не става, тогава може да прибегнеш към с тях с идеята в един момент да ги махнеш, защото могат да доведат до някои затруднения впоследствие.  Успех Simple Smile

# 607
Няма докосване на света, което да има общо с кърменето. А и гърдите чисто еволюционно са ни дадени с тази цел. Да, има период на свикване, първите 2 седмици е некомфортно, с помощта на крем с ланолин и максимално стоене без прилепнали дрехи и на въздух, зърната привикват. Моите са миниатюрни, бих казала в спокойно състояние почти невидими. При кърмене обаче стават огромни докато бебето суче. Не съм ползвала никога протектори.

# 608
  • Германия

И аз съм така! Не знам дали бих казала че е ужасна непоносимост и мразя да ми пипат гърдите и зърната, но определено никога не ми в било особено приятно. Аз имах същите притеснения как ще издържа някой да ми смуче зърната, дори първите пъти наистина ми беше не само болезнено, но и много неприятно, ама много! И тогава се нахъсвах, че трябва да издържа САМО 6 месеца! Обаче след 1-2 месеца стана много по-поносимо, да не кажа и приятно. И така си изкарах 2 години кърмене на дъщеря ми, сина ми още го кърмя, той е на 2г3м вече.

Така че потвърждавам, в началото може да е много неприятно, самото засукване, минаването на млякото по каналчетата. Но с времето става по-поносимо

# 609
  • София
Благодаря, дами! :*

AloveUnreal, мога ли да попитам - на кого/какво би разчитала за кърмене, захранване, режим и тн? Просто ми е интересно - дали някаква книга или нещо друго. На мен ми е още далече, но искам да съм подготвена. 

Аз разчитах на себе си, което донякъде беше грешка, защото не потърсих помощ навреме. Изчетох и Хедра, гледах лекциите на Елена Василева и Ася Демирева и бях Що годе подготвена на хартия за кърменето, но на практик не се справих на 100%, защото храних смесено 5месеца и реших да прекратя като почна захранването. В почти всяка болница акушерките бутат ам в ръцете и казват да се цедиш да не направиш мастит, не подкрепят кърменето. В лекциите казваха, че кърменето не боли, което не е точно така, защото в началото докато слезе млякото и с бебето взаимно се научите как се прави, си болеше. На всички мои приятелки им се получи кърменето, аз знаех най-много от всички и им давах съвети и при мен не по ред причини.
Съветвам бъдещите майки да се подготвят със спането на бебето с книгата: “Как спят бебетата” на София Акселрод, защото дори и да кърмят на поискване, в един момент като порасне бебето след 2-3 месец, ще се наложи да въведат режим, за да спи цялото семейство и да имат спокойно дете. В началото бях на принципа: “Ще се водя по детето”. Голяма грешка - два месеца и половина неспане ми разказаха играта. Дори и да не въвеждате режим в началото (което е невъзможно за толкова малко бебе, освен ако не е на ам), има много полезни съвети как да изградите ритуали за сън и да подготвяте обстановката за спане. Днес гледах една лекция на сп.Кенгуру за развитието на мозъка на бебето и казаха, че една от предпоставките за правилно развитие на детето, е да се изгради циркаден ритъм. В което има логика, защото ако няма добър режим, не се наспива добре, не си почива мозъкът и детето е изморено и едва ли ще му се занимава с активни дейности, с които да се развива физически.
На д-р Харви Карп “Най-щастливото бебе” също не е лоша, има методи за успокояване и справяне с коликите.

# 610
Момичета , търся въртележка за кошара, като леглото е тип next to me. Препоръчайте ми някоя с хубави мелодии и музика и нежен дизайн. Вие към какво сте се насочили?

# 611
Ние избрахме една от Джъмбо - около 50 лв. Има български фолклорни приспивни песнички, мелодии, приказки... Опитах да кача снимка, но не се получи.
Ще я купим по-късно, защото в първите месец- два няма нужда от нея.

Момичета , търся въртележка за кошара, като леглото е тип next to me. Препоръчайте ми някоя с хубави мелодии и музика и нежен дизайн. Вие към какво сте се насочили?

# 612
  • София
Ние имаме на Tiny love една черно-Бяла. Малкия много й се кефеше, зяпаше я по половин час и се възползвах сутрин докато се пооправя. Като порасна, започна да протяга ръчичките към нея и да гали животинките и да им гука. 😃

# 613
Аз имам тази на Tiny love. Много й се радва. А напоследък го унася, когато пусна само да се въртят без музика.

# 614
Какво мислите за студеното стерилизиране с таблетки? От този тип:
https://remedium.bg/milton-sterilizirashti-tabletki-x28-broya-152752/p

https://www.baby.store.bg/p175409/tabletki-za-studena-sterilizac … aby-30-broia.html

Дали са достатъчно безвредни, нещо ми е леко съмнително?! Използвали ли сте или бихте ли използвали? Разбира се не вместо стерилизатор, а за помпата, шишета, биберони (каквото се наложи) по време на престоя в болницата, за залъгалките в ежедневието ако паднат на земята например и подобни варианти?

Същият въпрос и към мокрите кърпички за залъгалки - за ежедневието навън?
https://visvitalisbg.com/product/chicco-pochistvashti-karpichki- … agalka-16-br-7921

Общи условия

Активация на акаунт