Операция на миома - 8

• 63 908
  • 790
  •   1
Отговори
# 465
Violetka 91 доста подробни изследвания ти е назначила. Аз съм правила tsh, ft4, тат, мат, в12, д, глюкоза, феритин, желязо, пролактин, креатинин. За в12 и д е хубаво поне седмица са не си приемала витамини.
Половите не съм, преди време само прогестерон, но знам че е хубаво да се изследва на 7 ден след доказана овулация.
Да, не съм пила витамини никакви последния месец може би специално заради изследванията. Аз поисках да ми назначи повече неща, понеже никога не съм изследвала никакви хормони. Сега тръпна в очакване.

# 466
Здравейте, има ли дами, при които миомите са се върнали и колко време след операцията се случи?

# 467
Здравейте, има ли дами, при които миомите са се върнали и колко време след операцията се случи?

Оперираха ме февруари тази година от 7 см възел по предна стена. Преди 2 седмици в 15та седмица от втора бременност (първата беше преди махането на миомата, като изкарах бременността с нея около 6-7 см), имаше нов възел 2.3 см пак по предна стена. Има-няма 8 месеца от махането на първата до появата на втората.

Честно казано не очаквах да е толкова бързо, мислех, че поне няколко години ще си поживея без миоми, но уви.

# 468
Дами, правихте ли ямр, туморни маркери или някакви други образни изследвания преди операцията?
Възможно ли е да не е премахната изцяло миомата и пак да нараства? И само с ехограф ли се проследявате след операция?
В темата тук бях прочела за случай с премахната голяма миома и оставени по-малки.

# 469
На мен не са ми назначавани такива изследвания. Имах една миома и тя беше премахната, не е имало други, които да са били оставени. При отворена коремна щяха да видят ако е имало още, но явно не е имало. След това съм проследявана само с ехограф. Новата пак е по предна стена, но доколкото разбирам не е на същото място и според АГ е напълно новообразувана.

# 470
Момичета, колко време след лапароскопска операция се върнахте на работа? А да шофирате?

# 471
Шофирам от 10 ти ден, болничен 34 дни ми дадоха. Но аз работя в семейна компания, моята работа си вършех от вкъщи от 7 ден след операцията (административна) иначе тежко все още се пазя да вдигам.

# 472
  • София
Бях си взела 5 дни болничен, защото нищо не ме болеше, което се оказа голяма грешка. Общо 2 седмици почивах, единствено заради световъртеж и гадене. Във фитнеса се върнах около месец след това.
Да шофирам по принцип можех няколко дни след операцията, но съм автоматик, ако има някакво значение.

# 473
  • Бургас
в четвъртък ме оперираха, събота ме изписаха и в понеделник карах от нас до работа и обратно. Тоест 4 дни след операцията. Кога да се върнете на работа зависи от самата работа. Ако е административна, не виждам проблем.

# 474
  • Варна
Здравейте, от известно време чета тук и определено намерих полезна информация за себе си. Затова реших да споделя и моята история и дано тя да е от полза за някого.
Ще започна разказа по-отдалече.

Не много отдавна при рутинен преглед ми откриха два миомни възела - 7 и 3 см, както и желязодефицитна анемия заради често обилния цъкъл. С две думи - ами сега?

Срещнах се с няколко лекаря, за да реша какво да правя от тук нататък.Та един от тях, директно още с влизането през вратата, без да ме е прегледал и без дори да сме говорили, отсече - "ти си много бледа, директно си за операция и отстраняване на матката и това е". Излязох от кабинета втрещена и дори ядосана. Според другите лекарски мнения, от нищо подобно нямаше нужда, имало си лекарства за тази работа....
Като прочетох листовката на конретното лекартво за свиване на миома и за страниничте му ефекти - така и не започнах да ги пия. Някъде тогава из нета прочетох "мъдрата информация", че с напредването на възрастта и влизането в менопауза, миомите спирали растежа си, сами се свивали и проблемът се решава... Супер! Аз съм на 40+, значи това може да свърши работа за мен ...
Голяяяяяма глупост! Мястото на миомите въобще не е мястото в организма и напредването на възрастта само забавя възстановяването на тъканите от техните последици!
Но тогава се хванах като удавникът за сламка за идеята,че всичко ще е наред и без да споделя с никого, продължих живота си напред. Пиех желязо от време на време и други добавки за общо подсилване на организма. Времето си минаваше, работех, живях и си вярвах, че всичко ще е наред. Дори пропусках прегледи, казвайки си, че съм си добре и толкова...
Но каквото повикало, такова  се обадило. И ето, че не след дълго се оказах с още по-силно изразена желязодефицитна анемия - хемоглобин 63 (при нормални стойности 120 - 160), желязо 2,5 (при нормални стойности 6.60 - 26.00). Освен това си имах нарастнала матка с множество възли по нея, достатъчно голяма да не се хваща от ехографа... горе-долу колкото 7 месечна бременност. И всичко това определено бе довело до влошено качество на живот, лесно задъхване и умора.
Ето тук вероятно ще попитате - е, добре как така се остави, как стигна дотук и защо.... Да му се не види, пустий страх от операция... пустий страх от неизвестното най-вече... какво ще се случи ако се остранят органи... и някаква много плаха надежда, че евентуално нещата може пък да се оправят някак си...

Следва продължение...

Последна редакция: чт, 09 ное 2023, 22:16 от _Мария Жекова_Фотограф

# 475
Мария на това дередже съм и аз. С матка с много миоми свличане ва матката и анемия. Декември се оперирам лапароскопски. Ще ми махнат матката. Надявам се поне да не пипат яичниците, ако са здрави и каквото токова. На 49 съм с цикъл все още.

# 476
  • Варна
Мария на това дередже съм и аз. С матка с много миоми свличане ва матката и анемия. Декември се оперирам лапароскопски. Ще ми махнат матката. Надявам се поне да не пипат яичниците, ако са здрави и каквото токова. На 49 съм с цикъл все още.

Успех! Всичко да мине гладко, по план и с бързо възстановяване.Hands Plus1

Та...
За да се направи коремна операция за остраняване на матката - хистеректомия (който беше единствения вариант в моя случай), трябва хемоглобинът да е над 100 единици. Така че, мина известо време в пиене на добавки и желязо(Сорбифер), както и приемане на силна храна - коприва, ядки, черен дроб и други, преди да стигна тези стойности. Използвах времето и да почета, да се поуспокоя и приема това, което ми предстои, да поразпитам и да си избера лекар и болница. Тук намерих доста информация за  различни варианти - и за Варна и за цяла България. След известен размисъл се спрях на д-р Илиян Иванов, онкология СБАЛОЗ Варна “Д-р Марко Марков”.
Теоретично такъв тип операции се поемат от здравната каса, но се заплаща:  избор на екип - 900лв, анестезия - 50 лв, храна - 40 лв общо за 7те дни престой.
Казват, че за нещата, които ни се случват, си има причина и вероятно е така. Беше време за сериозни промени. И започнах от човека в огледалото (както се пееше в една доста известна песен Simple Smile ).

Последна редакция: чт, 09 ное 2023, 22:19 от _Мария Жекова_Фотограф

# 477
Успех , Мария 🌺 Надявам се скоро всичко да е зад гърба Ви . Аз две години се влачех по клиниките с моята миома . Преминах три хистероскопии , за да я премахнат напълно , защото беше на много неприятно място и имаше риск от перфориране на матката . Моята цел и мечта е забременяване .

# 478
Бях си взела 5 дни болничен, защото нищо не ме болеше, което се оказа голяма грешка. Общо 2 седмици почивах, единствено заради световъртеж и гадене. Във фитнеса се върнах около месец след това.
Да шофирам по принцип можех няколко дни след операцията, но съм автоматик, ако има някакво значение.
Ехааа, браво на вас! Ама 5 дена са до никъде 😄 Автоматика е по-лесно предполагам 🙂

# 479
  • Sofia
Автоматикът няма съединител, няма нужда от сила там, затова.
Иначе и аз подкрепям, дайте си поне две седмици почивка, дори след лапаро, което не боли особено.

Общи условия

Активация на акаунт