Операция на миома - 8

• 64 012
  • 790
  •   1
Отговори
# 300
@Такава съм , неприятни за мен причини доведоха да знам нещо по темата. Не е мое твърдение, а на лекари, че лапароскопската операция не е с по-малко рискове от отворена коремна.
Пребивавайки много месеци по различни болнични отделения се запознах с живите примери. Затова заставам зад всяка дума, която писах по-горе, но подчертавам, че не съм медицинско лице. За истински здравни съвети се пита читав лекар.
На всички, които им  предстои тази операция желая можещи лекари, късмет и внимателно проучване на всички възможни аспекти.
Ще отида и  по-далеко, проверете в регистъра на БЛС дали избрания от вас лекар има придобита специалност. Информацията е публично достъпна онлайн. Защото оказва се, че насрещната регулация макар задължителна не се извършва. И зависи само от вас да проверите правоспособен ли е лекаря, който сте избрали.
Не плаша никого.  Казвам само - умната.
На майка ми махнаха 15см миома в едно с матката, защото беше на 50+  и нямаше никакви проблеми. Оперира я академик Горчев в Плевен преди десетина години.

# 301
Здравейте, оперирах се коремно от миомни възли. Предстои ми забременяване, когато лекарите позволят, страх ме е междувременно да не се върнат гадините. Какво мога да пия превантивно? Чай от турта?

# 302
Здравейте, следих темите от самото начало, искам да кажа, че информацията от жени, оперирали се от миоми ми беше много полезна. Всички останали лечения с билки и тинктури не искам да коментирам.
Моята операция беше вчера при др Танчев в Токуда, и смея да твърдя, че мина добре. Той е изключителен професионалист, както и отношението в болницата беше страхотно. Една жена беше публикувала супер подробно как преминава хоспитализацията и лапароскопията при него, при мен се случи всичко, което тя беше изброила, за което съм ѝ много благодарна.
Накратко, прием предния ден, вода и храна до 18 часа, клизма, операция на следващия ден - при мен интервенцията продължи два часа, цял ден в реанимация, раздвижване на следващия ден и изписване.
Въпреки че аз най-много се притеснявах от пълната упойка, при мен това беше най-приятното от цялото преживяване. Нямах никакви проблеми след събуждането, освен че много ме болеше корема, буквално усещах местата на шевовете. Раздвижването също беше доста трудно, но с обезболяващи и достатъчно крачки всяко следващо ставане от леглото е по-лесно. Нямам представа колко ще продължи възстановителния период, в момента просто се чувствам една идея по-отпаднала, но смятам е нормално. Подуването в корема, за което всички говориха го има и при мен, надявам се да изчезне до няколко дни.
Много жени казват, че болката е несравнима със тази при секцио, аз не съм раждала и не мога да кажа това. За мен просто беше важно да запазя матката си и да не стигам до коремна операция. Единствено др Танчев се съгласи да направи лапароскопия, за което съм му много благодарна. За информация едната ми миома беше 5 см на вътрешна стена , а другата 1 см на външна.
Дано и моята информация е полезна за някоя от вас.

# 303
  • Sofia
Бързо възстановяване! Сигурно аз съм тая с подробните обяснения и сравнението със секцио, но то болката може би зависи и от какво е рязано, така че при всеки е различно. Ще мине бързо, не се притеснявайте.
Понеже пишете за отпадналост да кажа, че точно така бях писала и аз - колкото и бързо да мине болката, това си е операция, дайте си малко време. Повече почивка и леки движения. Болката ще отмине за няколко дни, отпадналостта - за около 10-тина беше при мен, разбира се всеки ден е все по-добре. Аз се бях засилила да се връщам на работа след няколко дни, но не стана така. Здравето е най-важно все пак.

ПП. Относно упойката да кажа, че само в Токуда ми се случва да нямам никакви проблеми след упойка, няма главоболие, повръщане и т.н. Имам сравнение и с други болници и нещата не стояха така. Не знам дали ползват някакви по-хубави и пречистени упойки, а на други места по-кофти варианти, винаги съм се чудила. Някой ако е запознат, моля да сподели Simple Smile

# 304
Бързо възстановяване! Сигурно аз съм тая с подробните обяснения и сравнението със секцио, но то болката може би зависи и от какво е рязано, така че при всеки е различно. Ще мине бързо, не се притеснявайте.
Понеже пишете за отпадналост да кажа, че точно така бях писала и аз - колкото и бързо да мине болката, това си е операция, дайте си малко време. Повече почивка и леки движения. Болката ще отмине за няколко дни, отпадналостта - за около 10-тина беше при мен, разбира се всеки ден е все по-добре. Аз се бях засилила да се връщам на работа след няколко дни, но не стана така. Здравето е най-важно все пак.

ПП. Относно упойката да кажа, че само в Токуда ми се случва да нямам никакви проблеми след упойка, няма главоболие, повръщане и т.н. Имам сравнение и с други болници и нещата не стояха така. Не знам дали ползват някакви по-хубави и пречистени упойки, а на други места по-кофти варианти, винаги съм се чудила. Някой ако е запознат, моля да сподели Simple Smile

Здравейте, да Вие бяхте 😁 много благодаря още веднъж.
Относно възстановяването - всеки следващ ден е по-добре, аз лично няма да се върна на работа преди 30тия ден от болничния, искам да съм сигурна, че се чувствам добре.
Относно болките, пропуснах да отбележа, че аз съм с непоносимост към аналгин и много алергии, за това на мен ми слагаха само парацетамол, предполагам заради това ме болеше повече. В реанимация аз бях единствената, която мрънкаше че я боли, всички други жени бяха окей и не се оплакваха 🙄 предполагам, че с по-силни болкоуспокояващи би било по-поносимо

# 305
Някой има ли правена лапароскопска миомектомия при доц. Цветков в Плевен?

# 306
И аз съм по този път. Ще следя темата. Имам миомни възли които растат, най-големия е 5 см. Желяжото ми е ниско ...много ниско. В момента пия Сорбифер за да го вдигна. Препоръчаха ми операция за премахване на матката. Мисля да е в Плевен. Задължително ли се отстраняват и яичниците при такава операция или не. на 49 г. съм и още имам редовен цикъл. Не ми се иска още да влизам в критическата, а ако премахнат яичниците ще се сблъскам челно с нея.

# 307
И аз съм по този път. Ще следя темата. Имам миомни възли които растат, най-големия е 5 см. Желяжото ми е ниско ...много ниско. В момента пия Сорбифер за да го вдигна. Препоръчаха ми операция за премахване на матката. Мисля да е в Плевен. Задължително ли се отстраняват и яичниците при такава операция или не. на 49 г. съм и още имам редовен цикъл. Не ми се иска още да влизам в критическата, а ако премахнат яичниците ще се сблъскам челно с нея.

Здравейте, не е задължително премахване и на яйчници. Аз се оперирах в Плевен, в Болница Света Марина при доктор Хинкова. Но моята операция беше миомектомия, тъй като не съм раждала. Най- голямата миома ми беше 5 см. Много съм доволна от грижите в болницата. Тъй като е университетска, има много студенти, които са внимателни и търчат около теб. Винаги на смяна е имало и старша сестра. Базата е прекрасна, чистят нон стоп, имате си баня в стаята, спешен бутон. Дано съм била полезна.

Добавям че съм оперирана предния месец и всичко ми е доста прясно. Ако имате въпроси относно болницата съм насреща.

# 308
Миомектомия на 49-годишни не се прави (вчера точно говорих с д-р Лъчезар Танчев по този въпрос), премахва се цялата матка. Но яйчниците и тръбите, ако са читави и функциониращи, се оставят.

Танчев впрочем е възпитаник на Плевенския университет и болница, преди славата да го доведе в София.

# 309
Миомектомия на 49-годишни не се прави (вчера точно говорих с д-р Лъчезар Танчев по този въпрос), премахва се цялата матка. Но яйчниците и тръбите, ако са читави и функциониращи, се оставят.

Танчев впрочем е възпитаник на Плевенския университет и болница, преди славата да го доведе в София.

Това всъщност не е точно така. Майка ми е имала миомектомия на тази възраст, тъй като тя не е пожелала премахване на органа, както и хирурга й. Зависи къде са миомите, премахване на органа в тази възраст е или заради местоположението на образуванията или заради желание на лекар/ пациент, тъй като шанса да се върнат е огромен.

# 310
То може при изрично желание на пациентката, това е факт, но няма медицински смисъл.

# 311
  • Sofia
Да, на тази възраст предпочитат премахване на матка, заради голяма вероятност миомите да се върнат отново. Но все пак е избор и може да се остави, ако пациентът държи на това.
Иначе аз съм с премахната матка, но налични яйчници. Имам си хормоналните усещания при цикъл - напрегнатост, болки в гърдите, стомах..всичко както преди, с тази разлика, че нищо не тече.
Някой по-горе писа за ниско желязо. Пак да кажа, че моето го повишиха два месеца преди операцията с еднократно вливане на специална система. Попитайте и за този вариант.

# 312
Здравейте, следих темите от самото начало, искам да кажа, че информацията от жени, оперирали се от миоми ми беше много полезна. Всички останали лечения с билки и тинктури не искам да коментирам.
Моята операция беше вчера при др Танчев в Токуда, и смея да твърдя, че мина добре. Той е изключителен професионалист, както и отношението в болницата беше страхотно. Една жена беше публикувала супер подробно как преминава хоспитализацията и лапароскопията при него, при мен се случи всичко, което тя беше изброила, за което съм ѝ много благодарна.
Накратко, прием предния ден, вода и храна до 18 часа, клизма, операция на следващия ден - при мен интервенцията продължи два часа, цял ден в реанимация, раздвижване на следващия ден и изписване.
Въпреки че аз най-много се притеснявах от пълната упойка, при мен това беше най-приятното от цялото преживяване. Нямах никакви проблеми след събуждането, освен че много ме болеше корема, буквално усещах местата на шевовете. Раздвижването също беше доста трудно, но с обезболяващи и достатъчно крачки всяко следващо ставане от леглото е по-лесно. Нямам представа колко ще продължи възстановителния период, в момента просто се чувствам една идея по-отпаднала, но смятам е нормално. Подуването в корема, за което всички говориха го има и при мен, надявам се да изчезне до няколко дни.
Много жени казват, че болката е несравнима със тази при секцио, аз не съм раждала и не мога да кажа това. За мен просто беше важно да запазя матката си и да не стигам до коремна операция. Единствено др Танчев се съгласи да направи лапароскопия, за което съм му много благодарна. За информация едната ми миома беше 5 см на вътрешна стена , а другата 1 см на външна.
Дано и моята информация е полезна за някоя от вас.
Желая Ви бързо възстановяване!
Аз също съм за операция при д-р Танчев и бих искала да попитам дали преди операцията бяхте прегледана отново и е било обсъждано с него какво точно и как ще се оперира? При мен планирана за понеделник операция с приемане в болницата в неделя предполага, че той ще отсъства когато ме приемат и се интересувам за процедурите през които ще премина предварително.
Благодаря!
Желая Ви здраве!

# 313
Ще Ви прегледа дежурният аг и ще направят кръвни изследвания,ЕКГ.Вечерта-клизма.
Успех!

# 314
  • Sofia
Ако имате притеснения или неяснота какво ще се оперира и дали съвпада с вашето желание, след постъпване за операция вече е късно за такъв разговор. Няма обстоен преглед и обсъждане, предполага се това вече да е изяснено.
Съветвам ви да потърсите доктора преди постъпването за операция.

Общи условия

Активация на акаунт