Операция на миома - 8

• 63 994
  • 790
  •   1
Отговори
# 345
И моята гинеколожка такива ми ги говори - бързо расте, трябва да излючим сарком. Как? С операция. После ходих при Д-р Яков в Майчин Дом Варна, според него вероятността е много малка, имал само два такива случая в практиката си. С моите кръвоизливи работата отива на операция. Искам да попитам тези, които вече са минали по този път - за колко време става възстановяването? Имам предвид да можеш да работиш, пътуваш, изобщо да живееш нормално...
Здравейте, аз мога да ви отговоря като прясно оперирана 😁 12ти ден след операцията се чувствам добре, но съм много далеч от нормалния живот все още 😁 изморявам се бързо, не мога да стоя продължително време седнала, защото много ми опъват конците все още, бях писала че на 9тия ден при мен се появи много силна болка, която за щастие отмина за два дни. Така и не разбрах от какво беше.
Много е индивидуално, жени тук са споделили, че бързо са се възстановили, аз така като се гледам, ще ми трябва месец поне. Коремът ми все още е леко подут, надявам се да спадне скоро, защото ме побърква 😀
И така, не е страшно, не е някаква нетърпима болка, просто си трябва време. Аз, честно казано се бях настроила за доста по-лек възстановителен период и малко с насмешка гледах на цялата операция, но не ми се получи точно така.

# 346
  • Sofia
Вие с лапаро ли бяхте? Понеже има голяма разлика във възстановяването между лапароскопия и отворена операция. При лапароскопията според мен 10-14 дни са достатъчни да се почувстваш напълно добре, при отворена операция - месец. Все пак да отбележа, че сравненията ми са между лапароскопия с премахване на матка и предходните ми две секцио операции. Може би не е точно аналогично на секцио, не знам.

# 347
Аз 15 дни след лапарото за премахване на матката се върнах на работа, като се пазеха да не вдигам тежко.

# 348
При мен вече мина месец след отворена и още ме наболява на места и корема и подпухнал на места. Много индивидуално е.

# 349
NBM , с лапаро бях. Но наистина е много индивидуално, всичките ми приятелки се възстановиха по-бързо от секцио отколкото аз от лапаро 😀 Не съм раждала и за себе си не мога да направя сравнение, само мога да кажа че вече 12ти ден пия обезболяващи всякакви, към които не съм алергична, не съм пропускала нито ден и повече от 30 мин не мога да стоя седнала, защото ме боли корема и ми опъват шевовете

# 350
Благодаря за отговорите! От това, което прочетох явно не става бързо възстановяването. Аз имам едно секцио, помня, че първите 3 дни болеше много, но после, покрай бебето, ми се губи колко време ми е трябвало да се оправя. Ако ми правят отворена операция дали ще могат да повторят разреза за секциото? Или се прави напречен?

# 351
  • Sofia
NBM , с лапаро бях. Но наистина е много индивидуално, всичките ми приятелки се възстановиха по-бързо от секцио отколкото аз от лапаро 😀 Не съм раждала и за себе си не мога да направя сравнение, само мога да кажа че вече 12ти ден пия обезболяващи всякакви, към които не съм алергична, не съм пропускала нито ден и повече от 30 мин не мога да стоя седнала, защото ме боли корема и ми опъват шевовете

Какви шевове имаш, те не са ли 3 малки дупчици? Лекарят какво казва за тази болка?

# 352
Благодаря за отговорите! От това, което прочетох явно не става бързо възстановяването. Аз имам едно секцио, помня, че първите 3 дни болеше много, но после, покрай бебето, ми се губи колко време ми е трябвало да се оправя. Ако ми правят отворена операция дали ще могат да повторят разреза за секциото? Или се прави напречен?

Аз след отворена миомектомия горе-долу на втората седмица бях добре и си действах нормално, като се пазих цял месец да не вдигам детето, за всеки случай (тогава беше на година и половина, около 10 кг). Не съм имала болки и не съм взимала никакви обезболяващи освен в деня на операцията в реанимация каквото са ми вливали. Имам секцио преди това и разликата във възстановяването беше огромна за мен, от миомектомията се възстанових в пъти по-бързо, на следващия ден бях горе в кафето на свиждане с близките ми, ходех си напред-назад, а болките бяха напълно търпими. При секциото бях доста по-зле и през целия ми престой в болницата слагах Профенид през 8 часа. Тогава също на втората седмица може да се каже, че се бях възстановила напълно, като пак се пазех от вдигане на тежко (количката например, все пак бебето е леко в началото). Но първите дни нямаха нищо общо, а всички в болницата упорито твърдяха, че секциото е много по-леко. Явно съм някакво изключение.

Относно разреза - при мен повториха този от секциото и имам само един белег.

# 353
Супер, значи мога да се размина с един белег! Овладяха ми последния кръвоизлив с Дицинон, от ден 16 ще пия Примолут Нор за намаляне на симптомите. Според док ако вляза в менопауза мога и да се размина с операцията. Знаете ли колко време може да се отлага с таблетки прогестерон? 2, 3 месеца? В края на годината ще стана на 50 години, ама едва ли ще вляза в менопауза просто ей така...

# 354
Който не планира бременност, и няма противопоказания, може да се интересува за хормонална спирала Мирена за овладяване на кръвоизливите. При повечето жени се получава, има и теми за нея. Едно от условията е маточната кухина да не е изкривена от миомата/те/ и да позволява поставянето на спиралата, както и да няма противопоказни заболявания от упътването. При добро стечение до няколко месеца /от 3 до 7-8, при други и повече/, лигавицата изтънява, Ц. значително намалява или дори спира и гадините няма от какво да се хранят и не растат.

# 355
Който не планира бременност, и няма противопоказания, може да се интересува за хормонална спирала Мирена за овладяване на кръвоизливите. При повечето жени се получава, има и теми за нея. Едно от условията е маточната кухина да не е изкривена от миомата/те/ и да позволява поставянето на спиралата, както и да няма противопоказни заболявания от упътването. При добро стечение до няколко месеца /от 3 до 7-8, при други и повече/, лигавицата изтънява, Ц. значително намалява или дори спира и гадините няма от какво да се хранят и не растат.

Непременно ще попитам, благодаря! Flowers Tulip

# 356

Какви шевове имаш, те не са ли 3 малки дупчици? Лекарят какво казва за тази болка?
Три дупки са да, но тази на нивото на матката е доста далеч от малка 😃 тя се посъбра вече де, но беше около 2 см.
Лекарят ми е в отпуска тази седмица и не съм звъняла, защото ми е неудобно, но болките отминаха така или иначе. Относно конците - резорбиращи са и чакам да се разградят, външните, предполагам и вътрешните са такива.
На контролен преглед съм след две седмици и тогава мисля да си говоря с доктора по-обстойно.
Пак казвам, до човек е, аз имам много нисък праг на търпимост на болка, алергична съм и не мога да взимам силни болкоуспокояващи, но в никакъв случай не е нещо непоносимо и драматично. Бих посъветвала всеки да си ползва колкото почивка и болничен му е необходим.

# 357
Абсолютно подкрепям. Много ме е яд че се върнах на работа. Ама като ми се ходи в Гърция, няма как! 😂

# 358
  • Бургас
Да се включа и аз. При мен лапароскопия с премахване на матка. Приеха ме с тежък кръвоизлив в понеделник, успяха да ме оперират в четвъртък, изписаха ме в събота. В неделя полежах и понеделник отидох на работа за няколко часа. В края на седмицата вече си стоях почти по цял ден. Но се пазех, не съм вдигала нищо един месец. Аз работя седнала на компютър и се чувствах супер добре. Имаше случаи, когато се чувствах по-изморена и си оставах у нас де. Иначе болничният ми беше 2 месеца.
За спирала Мирена: поставиха ми я точно с тази цел преди година. Шест месеца след поставянето й направих този брутален кръвоизлив, след който ме приеха по спешност с хемоглобин първо 69. Опитаха да закрепят положението с Дицинон и Примолут Нор. На шестия ден нов още по-силен кръвоизлив, хемоглобинат падна под 55 и вече нямаше мърдане. Аз си мисля, че тази спирала ми разказа играта, но може и да не е така де.
Моят съвет е да се оперирате. В момента се чувствам толкова добре, че се чудя как съм можела да го отлагам.

# 359
Здравейте, момичета.
Скоро навърших 34 години, а малко преди рождения ми ден ми откриха миома 10 см.
От голям областен град съм и гинеколожката ми препоръча д-р Валери Нецов. Отидох на преглед при него и тъй като не съм раждала се налага да бъде коремна операцията. От 2 години правим опити за забременяване, но не се получаваше.
Утре постъпвам в София мед за коремна операция при д-р Валери Нецов.
Ходих на консулт и в Плевен в "Света Марина" при д-р Радински, който също ми направи много добро впечатление, но беше категоричен и на същото мнение като д-р Нецов, че трябва да е коремна с цел запазване на матката.
На 20 години имах приключения с болници и доктори и ходене по мъки 3 години и сега изпитвам невероятен страх. Получавам много силни паник атаки, колкото по-малко остава. Моля се само всичко да мине добре. Успех желая на всички, на които им предстои!

Общи условия

Активация на акаунт