Операция на миома - 8

• 63 939
  • 790
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте,
Прочела съм всички теми, и знам че повечето оперирани момичета по-рядко пишат вече. Интересувам се при кой лекар сте си правили лапароскопска операция със запазвате на матката. Знам, че е много индивидуално и по преценка на лекаря, дали да е отворена операция или лапароскопска.
Ще се радвам да ми пишете от кои лекари сте доволни.
Аз съм с лапароскопска. Бях при Л.Бойчев в Тутракан. Миомата ми беше една, на предната стена 6см. По-голямата част беше външна, по-малко в стената. След операцията разбрах, че реално е била 8см. Планирам бременност и аз се притеснявах дали трябва да е отворена. Доктора каза, че се шие на 2 етажа и щом е преценил, че може лапароскопски аз му се доверих. Важно е доктора да има достатъчно опит с тези операции за това реших да съм при него. Операцията е доста щадяща, възстановяването е бързо. Доволна съм и се моля да забременея и всичко да е наред.

# 436
Мили момичета, много ви благодаря че писахте Flowers Hibiscus
Дано има само успешни операции, бързо възстановяване на оперираните.
Аз също не съм раждала, затова искам да си да махне само миомата. Следя се при д-р Карагьозов във Вита. За него имам много добро мнение. Още в Токуда правеше много сложни операции и той ми предложи отворена.
Аз съм от Плевен, но не съм ходила при Горчев или Томов, но предполагам и те това ще предложат.
Violetka91 при кой се оперирахте в Плевен и доволна ли сте?
Faerlina, миомите явно са някакъв дисбаланс в организма, хормонален, но защо ? И аз това мисля, че и след операцията възможността за нови я има.
Наложи ми се лечение на няколко пъти с кортикостероиди последните две години и мисля, че от това порасна, преди това беше  до 3 см.
Deni5, отворена или лапароскопска е Вашата операция. И на мен ми обясниха, че трябва да се шие матката.

# 437
ilenna, не мога да кажа точно на какво се дължат, в понеделник АГ ми каза "Просто си такава, естрогенна." Joy Живот и здраве след като родя и се възстановя, ще говоря с нея какво може да се направи за вбъдеще, дали има нещо, което може да контролира за хормоните. Планирам да обсъдя с нея и поставяне на спирала по-натам, тъй като не планираме повече деца, а и тя даже ми каза, че не би ми разрешила трето предвид историята ми. Но не знам дали спиралата е съвместима с миомите, изобщо много въпроси излизат наново сега.

Таях надежди, че поне няколко години няма да го мисля това, а пък само няколко месеца изкарах без миома... Само се надявам да не се налага отново отворена операция, а да може лапаро/хистероскопски, защото все пак отворената е най-тежката от трите.

Последна редакция: ср, 25 окт 2023, 13:51 от Faerlina

# 438
Една от причините за миоми (не единствената) е наличието на висок естроген в организма.
Хормоналните спирали от тип Мирена понякога са препоръчвани като консервативно средство за борба с миомния растеж. Реално обаче те са инструмент за овладяване на абнормното кръвотечение, което имат някои миоматозни матки по време на цикъл. Нямат съществен ефект върху самите възли, тъй че ако нямате обилно кървене (което може да доведе след себе си анемия и др. последици) или не преследвате контрацептивния ефект, файда особена няма от тях. Някои гинеколози това няма да ви го кажат, но това е по-голямата част от научния консенсус, в България съгласуван с д-р Лъчезар Танчев.
Има и други консервативни методи, не всички са на база хормони. Повечето са краткотрайни решения (до 1 г.)

# 439
Разбирам, благодаря за информацията. Предишната миома започна да ми прави ужасни проблеми след като спрях да кърмя. Зверско кръвотечение, после анемия и това беше още една допълнителна причина да се махне. Ще видим какво ще става занапред, на първо време надеждата ми е ако остане малка до края на бременността, да я махнат при секциото. Ако това не се случи, ще го мислим.

# 440
Farrlina, нещо в хормалния баланс не е добре, но дори при малки миоми не се търсят причините, а чакат да порасне. И аз не знам защо е така, но никой гинеколог досега не е казал да изследвам хормони. Аз съм слаба, а холестерола ми е висок от 1,2 години, а доколкото прочетох и от него зависят хормоните. Ами има някаква връзка, но не се гледа на човек като цяло.

# 441
Farrlina, нещо в хормалния баланс не е добре, но дори при малки миоми не се търсят причините, а чакат да порасне. И аз не знам защо е така, но никой гинеколог досега не е казал да изследвам хормони.
Ами защото наличието на миоми не е патология, а е на практика нормата - към 80% от жените по света ги развиват до 50-годишна възраст, т.е. не може да се говори във фактологичния смисъл на думата, че здравата матка не развива миомни възли. Има различия в този процент за различните раси и популации, но като средностатистически данни - това е (като се има предвид и че множество жени по света остават необхванати от диагностиката, нищо чудно да е и по-висок).

Разбира се, това е една създаваща доста неудобства норма и в крайна сметка нерядко се стига до операции и т.н., както и наличието им при млади жени не е съвсем ОК и е далеч по-рядко срещано. Но този статистически модел е донякъде причината да не се пипат миомите, ако са малки и не причиняват кръвоизливи и други проблеми.

# 442
Параход, и вие сте права, но все пак е толкова неприятно. Може и да е норма образуването на миоми, но аз си мисля че има някаква причина.

# 443
Знам, че е неприятно, потърпевша съм и аз и оттам идват заниманията ми с проблематиката.

Причина има - хормоналните процеси в човешкото (женското) тяло. Въпросите на медицината са къде минава границата на патологията, кое трябва да се лекува и кога. Много от гинеколозите се напълно невежи в областта на ендокринологията, и обратното. Не всички, разбира се.

# 444
Ендокринолозите, освен със щитовидната жлеза и хормоните ѝ, не се занимават с другите, поне аз като съм ходила на преглед. Може би тези които имат специалности гинекология и ендокринология, но са рядкост.
Да не отклонявам темата от операциите. Но наистина си е стрес и разбирам тревогите на всички. Просто се надяваме да е успешна операцията.

# 445
Ендокринолозите, освен със щитовидната жлеза и хормоните ѝ, не се занимават с другите, поне аз като съм ходила на преглед.
Е, не е вярно това. Ендокринолозите лекуват и диабет, и заболявания на хипофизата, и надбъбречни и т.н. - това са все жлези, които продуцират хормони. Как само щитовидната?!

Успех на всички, със и без операции.

# 446
Доколкото, четох има фамилна обремененост също. Майка ми е претърпяла два пъти операция на миоми. Аз утре имам час при ендокринолог, който се занимава и с полови хормони и ще обсъдя, питам и искам изследвания. Никога не съм изследвала хормони, все ще е полезно. Може би е хубаво и начин на хранене да се промени- да приемаме храни, не толкова богати на естроген, такива които балансират хормоните. Сложна работа, реално много жени има с миоми, дали от начин на живот, дали от друго, не знам.
Оперирана съм при доц. Хинкова. Доволна съм, малко е нахакана и не знам дали би била подходяща за всички. Аз нямах проблем с нея. Направи ми жестоко тънък разрез. Уж засега съм добре, Декември съм на контролен преглед и ще видим. Дано разреши да бременея.

# 447
Разбира се, ясно е, че синтетичните хормони особено в пилешкото месо могат да бъдат проблем за здравето. Но не е толкова просто. Теорията за естрогеновата доминантност, макар и много популярна, граничи с псевдонауката и редица от тезите й са силно спорни. Този хормон е от изключителна важност за правилното функциониране на женския организъм и репродуктивни способности и всъщност именно неговото изчерпване води до нежелателните промени в менопаузата. Така че от демонизирането му полза няма - именно жените с висок естроген са тези с хубава кожа, коса, добре запазена яйчникова функция, либидо и т.н.

# 448
Разбира се, ясно е, че синтетичните хормони особено в пилешкото месо могат да бъдат проблем за здравето. Но не е толкова просто. Теорията за естрогеновата доминантност, макар и много популярна, граничи с псевдонауката и редица от тезите й са силно спорни. Този хормон е от изключителна важност за правилното функциониране на женския организъм и репродуктивни способности и всъщност именно неговото изчерпване води до нежелателните промени в менопаузата. Така че от демонизирането му полза няма - именно жените с висок естроген са тези с хубава кожа, коса, добре запазена яйчникова функция, либидо и т.н.

Абсолютно съм съгласна! Именно за това казах, че ми се струва сложна материя и причините за появата им, може да са много. Но пък някои и друг профилактичен преглед и изследвания, не биха навредили никому. Аз лично съм ограничила пилешко месо, соя, захари. Пия билки за баланс на хормоните и като се сетя - Мака. Дай боже да задържа поне година, да износя бебче и после ще му мисля. Не ми се минава пак през операция.

# 449
Параход, имах предвид че ендокринолозите рядко се занимават с полови хормони.А че е сложна материя, да така е.
Violetka91, колко месеца ти каза доц.Хинкова за възстановяване на матката. Лесно ли понесе упойката.  
Четох за белия равнец, но нямаше в аптеката до нас. Ти комбинирани билки ли пиеш? Мисля и аз да си пусна хормони, до сега само пролактин, тестостерон и прогестерон съм изследвала и тези на щитовидната жлеза. В темата за хормони, където пише Денис има подробно описано в кои дни се пускат. Поне да знам имам ли някакви отклонения.
Metal.vixen, успех на операцията, твоята каква ще е.

Общи условия

Активация на акаунт