Рим - 25 тема

• 48 853
  • 745
  •   1
Отговори
# 210
Адресът е извън mura aureliane , така че е извън фиксираната цена. Но тя така или иначе не е 30 евро от летището към центъра. На пазарлък е работата. Така или иначе само това Ви е варианта без прикачване.
Вариант 1 - автобус 720 до началната спирка на метро В Laurentina, слизане на спирка Bologna и от там пеш до адреса около 500 м.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mappa_Linea_B_-_Metropolitana_di_Roma.PNG
Вариант 2 - шатъл до Термини и от там пак метро до Bologna

# 211
Благодаря за бързия отговор!
Да попитам - кой шатъл е най-удачен от летището до Термини и колко според вас приблизително време ще отнеме цялото пътуване и при вариант 1 и при вариант 2
Благодаря! Извинявам се за многото въпроси, но времето ще ни притиска постоянно.

# 212
Около час, час и малко първият вариант.
Вторият около час пак, евентуално малко по-малко, ако няма трафик.
Sit Bus  Shuttle, но и другите стават. Билети се продават в автобуса.

# 213
Огромно благодаря за съветите!
Последно - понеже сме с тийн, който  всъщност е първопричината да бъдем в Рим на 09.09 - става на 18 години на този ден и естествено би желала да отделим от времето си за шопинг - какво ще препоръчате улица Via del Corso или някой МОЛ и кой.

# 214
Само на един мол съм ходила много отдавна, но е доста отдалечен - Portra di Roma.
https://www.google.com/maps/place/Porta+di+Roma/@41.9720324,12.5 … 0324!4d12.5408932
Автобус 38 от Термини ходи до там, около 40 мин.пътува.
Иначе да Via del Corso,  Via Nazionale.

# 215
Безкрайни благодарности!
Ще последвам съветите ви.
Дано и времето е с нас и оставим един незабравим подарък-спомен за пълнолетието на моето съкровище!
Бъдете здрави и продължавайте да помагате все така безрезервно!

# 216
Автобус 80 от p.zza Venezia също отива до Porta di Roma.

# 217
Здравейте,

опитвам се да резервирам билети за Колизеума, но се затруднявам с безплатните билети за децата.
Единствената опция за безплатен билет, която виждам е за 17:15 часа, но като чета описанието в текста излиза, че това не е фиксиран час и билетът може да се завери според часовете на билетите за възрастни.
Правилно ли разбирам или не?

# 218
Мисля, че някой беше писал, че детските билети важат за целия ден. Така, че си влизате заедно, нищо не се заверява. Поне така си мисля, не съм 100% сигурна. Предполагам, че не гледат часа на детските билети.

# 219
  • Milano
Безплатните билети:

По отношение на часа:

# 220
  • В центъра на моретата
Ето малко инфо за 17.09. https://www.wantedinrome.com/news/romes-buses-trams-and-subways- … CrCGJbboJjwz-zDlw

# 221
Благодаря за линка за повикването на такси, много беше ценно за нас, като по-зрели 😆 хора го ползвахме когато се изморим. Работи безотказно, цената е до дестинацията +5 евро за повикването.

# 222
Да напиша и за нашето пътуване до Рим.

Първо отзив за такситата - от Чампино до централната зона , бяхме близо до бул. Виктор Емануел таксито от и до летището си беше 31 евро. На отиване го взехме от пиацата пред летището, на връщане викнах с мобилното приложение Free now. Много съм доволна от него, благодаря че беше препоръчано в темата от Lady Vengeance, от апартамента ни също него ми бяха препоръчали за придвижване. Няколко пъти още го ползвахме, само веднъж не успяхме да извикаме такси, в понеделник сутринта в 9 часа. Мисля, че беше и заради местоположените ни - в една от преките на Via Guilia където всички улици са еднопосочни и трудно се влиза. Но за летището сутринта нямах проблем, веднага получих потвърждение и за 2 минути колата беше долу. Плащах кеш.

Относно мястото където ни беше апартамента, това за мен е най-удобната част за настаняване, всъщност най-хубаво е на via Coronari и близките й преки улички (преди там сме отсядали), но и до via Guilia е добре. Трастевере и Ватикана са на 15 минути пеша, Пиаца Навона на 10, Пантеона на 15 минути макс.

Някой беше питал за улици за пазаруване, значи това са най-известните:
Via Corso
Cola di Rienzo тази е до Ватикана, започва от моста Маргарита Савойска, който е до площад Пополо
Via Guibbonari която е до Кампо дей Фиори - тук има местни бутици, както и известни марки като Beneton и  Timberland.
Apia Nuova но тя е по-далеч от центъра и е доста дълга за обикаляне
Аз много харесвам и via Babuino, която започва от площад Испания, върви успоредно на Корсо и стига до площад Пополо
От площад Испания в посока via del Tritone също има хубави магазини специално за кожени изделия, там има и вход за търговския център Rinascente.

Споделям заведенията, които посетихме
Antico cafe Greco това е най-известното и най- старо кафене в Рим. Отворено е след първото такова във Венеция - кафе Флориан.
Най-страхотното кафе, което някога съм пила! Сладкишите им бяха като домашни, обстановката прекрасна. Любопитното за това кафене е, че има бронзов портрет на собственика, изработен от българския скулптор Асен Пейков (който предполагам знаете е направил и статуята на Леонардо да Винчи на Фиумичино).

Il duca di Trastevere - много близо е до моста Ponte Sisto, храната много ни допадна, има всички типично римски ястия - Салтимбока, Паста качо е пепе, Трипа ала романа.
Trattoria Antonio - до Пантеона, в една от уличките с много заведения. От всички места, в които се хранихме това на мен лично най ми допадна. Няма пици, има паста, месни и доста рибни ястия, хайвери и подобни. Целият таван беше изрисуван, масите и сепаретата луксозни.
Pizza Navona Notte - много приятно заведения, малко встрани от лудницата на съседната улица. Пиците бяха чудесни.
Trattoria Polese- тук също имаше всички римски типични ястия, също много ни хареса, а десертите им бяха божествени!

До Пантеона има едно кафене, в което може да се пие кафе и седнал, може и на бара, както предпочитат италианците. Има отделно и магазин в помещението, където продават най-известното кафе в света - Ямайска синя планина, 78 евро килограма.
Сладолед ядохме в Gelateria Romana (на Cola di Rienzo) и Gelateria del teatro  на via dei Coronari.

За Капитолийският музей - страхотен музей, много добре организиран, лесно се ориентираш при все, че са различни сгради. Сутринта при отваряне не се чака за билети, и в самия музей преди обед нямаше много хора. Интересните неща са статуята на Марк Аврелий, на площада пред музея е копие, вътре е оригинала, вълчицата с Ромул и Рем, останки от статуята на император Константин (едни огромни длани и стъпала). Пинакотеката е интересна също, има две картини на Караваджио.
Двете сгради са свързани с т.нар. Лапидариум където има гравирани камъни от римско време. Там е и т. нар. Табулариум, от който има гледка много близка към Форума. Посетихме и кафето на горния етаж с гледката, да хубаво е, но и от други места има панорамни гледки към Рим, мен поне не ме впечатли кой знае колко.
Ватиканските музеи - не ми хареса, че са направили някаква организация, при която на практика обикаляш целия музей за да стигнеш до Сикстинската капела и съответно да излезеш през стълбището Браманте. Страшна тълпа, лудница, преди не беше така.

Въобще в Рим ужасно много туристи, много, 90% от които американци. На мен ми дойде в повече, пък съм виждала доста тълпи из Италия преди пандемията.

И щях да пропусна - и на Форума, и във Ватиканските музеи влязохме един час преди часът, определен на билетите ни.

# 223
MissChanandlerBong, благодаря за споделеното, а може ли линк към апартамента?

# 224
Потърсете Residenza Gonfalone в букинг, те предлагат няколко апартамента във входа на сградата, мисля, че 5 или 6, с различни размери.

Още нещо да добавя, мисля, че не е споменавана тази църква из темите (ако е, съм пропуснала) - San Luigi dei Francesi, намира се на 2 минути от пиаца Навона, в посока Пантеона. В едната капела има три картини на Караваджо за апостол Матей.

Общи условия

Активация на акаунт