(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 49)

• 35 748
  • 783
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Фитосев цял литър е сериозна инвестиция! Моето мъничко шишенце е 12 лв Simple Smile

# 391
Директно пиша...пребориха се с част от ягодите и мога да изпратя на 3ма от вас. Първо ще кажа, че земята беше много суха и трудно вадех коренчета...затова някои са без и бих препоръчала да ги насадите в някокви кофички да се захванат и тогава в земята.
Първи в списъка са Yvka, Pea, papariga. . Ако са готови ще им пратя разсада. Другите моля за извинение...другата седмица...в цайтнот съм Sad.
Иначе продукцията е добре...но в двора имаме около 2 млн. комара...още толкова миризливки и направо се чудя културните растения как ще оцеляват за в бъдеще при толкова много и агресивни вредители?!?

Последна редакция: нд, 17 юли 2022, 18:00 от Nothinger

# 392
Първата шушулка от боба в саксията беше пожълтяла и я отскубнах....вътре имаше 4 пресни,узрели и красиви бобчета.

# 393
  • София
Nothinger. Аз съм за по-нататък и без това още найлон не съм поръчала.
Днес уж нищо нямаше да правим, след като вчера се скапахме на къщата, а чак сега се прибираме.
Искам да посъветвам тези с бамбукови колчета. Като връзват доматите първо превъртайте връзката два пъти около колчето. В противен случай се свлича надолу цялото растение. Бясна съм, повече от половината са се свлекли има дори и счупени отдолу корени и то разбира се тези които са тежали най-много, тоест с най-много домати. Малко след дъжд качулка, но се наложи да връзвам отново поне на две места над 100 домата.. Само 10тина, които бяха на обикновени дървени пръчки, които не са гладки бяха ок.
Доматите в оранжерията изглеждат много по-добре от тези навън. Навън имат мухички, пак трябва да пръска, както и някакви петна и доматите и пипера. Може би все пак е от дъжда.
Капковото тръгна след измиването на контейнерите, като поне половината дупки ги минах с игла и сега тече доста силно от там, но поне вече се поливат.
Напръскахме днес с Калций, изхвърлих поне 20 домата с изгнило дъно, като повечето са в оранжерията, така че най-вероятно и режима на поливане е оказал влияние.
Набрахме иначе пак малини, домати, краставици и новата реколта зелен боб от Капитаното.
Някои са направо на буквата s, други само на L, а трети счупени.

Последна редакция: нд, 17 юли 2022, 22:31 от Aila

# 394
Аз изскубах лука и чесъна, стига им толкоз зреене. Особено за лука, за него се конкурираме със сляпото куче. То успя да ми отмъкне почти всички картофи и сега като извадих картофите подкара лука, явно зимата ще е на картофена салата 😀
И както вече писах лука е супер, много съм доволна:

# 395
  • Между гори и планини
Оле, добре че не съм купила такива колчета! Моите са дървени, по лев едното, до нас ги правят, подострени и стабилни. И въпреки това към времето когато има зреещи домати, някои колчета не издържат и трябва да подпирам.

# 396
Във Варна оня ден взех 9 дървени колове за 25 лв. Мн скъпо ми се видя.

Лука ти е супер, моят е един ситен, ситен....направо се чудя дали не е същия като когато го засаждах хъхъхъ. Ама си го прибрах в мазата и ще го ползвам.

# 397
  • София
Да допълня Айла:
1. Домати на кол
Първо връзвам връзката за кола.  После правя хлабава примка  ПОД плодните китки. Не другаде.. Иначе всичко ми се е свличало.
И седях и се чудех как Айла само привързва и то където й падне. Викам си, че защото нейните домати са с яки стебла и защото е късметлийка. И на тези хлъзгави бамбуци...
2. Домати на връв.
Мразя пластмаси и като има конопени канапи за какво от пластмаса  ...
И като натежаха и един ден сварих 20 растения паднали наляво-надясно...било е страшно праскане... и цял ден трима човека вдигаме 2.50-метровите растения... А после нови канапи на останалите. И всеки път нови и нови на земята, щото е джунгла и не смогваме.
Оттогава САМО ПОЛИПРОПИЛЕНОВ КАНАП! Simple Smile

# 398
И аз да допълня Wink за домати основно зеленият сезал на Асенова крепост, който даже се води двугодишен!!! Това ако се вързват и усукват.

# 399
  • Между гори и планини
Аз връзвам със сезал. На Х , но в момента има места колтуци и клони, връзвам както мога.
Малко плодове от мен. Никакви грижи не полагам за горките овошки, само тези които посадих тази година поливам през няколко дни.

Ябълката петровка не ми е любима, а ражда много, празна година няма.

Лятната масловка, любима на сина ми, качва се на дървото и сам я изяжда. Сега е в чужбина, че се мъча аз, с кокошките дружно
Лятна круша бомбардировач. За ракия, добре че не е валяло да се налее със сок, че клоните увиснаха и ще се счупят. Раздаваме я на който иска, за прасета и коне, заедно с ябълките.
грозде Липа. Само поливам, с нищо не е пръскано, жилава работа, не боледува.
вкусен десертен сорт, заварихме го тънка пръчка. Или се маносваше, или не раждаше, тази година ме изненада.
Вилямова масловка, зрее средата на август - септември, сочна, плътна и ароматна. Любимата ми за сладка и пайове.
Имаме и жълта сочна есенна ябълка, но тя ражда през година, сливи, тази година нямат плодове и няколко ореха.

# 400
  • Gorni Bogrov
Моля помагайте с какво да пръскам,че краставиците ми умират?

# 401
  • Между гори и планини
Куардис. Махни болните листа, обери краставици които стават за ядене и пръскай. На 5 дни. Има 3 дни карантина.
С него пръсках и тиквички от брашняна мана.

# 402
  • Gorni Bogrov
Куардис. Махни болните листа, обери краставици които стават за ядене и пръскай. На 5 дни. Има 3 дни карантина.
С него пръсках и тиквички от брашняна мана.

Много благодаря!

# 403
  • София
Предните години пак бях с бамбукови колчета и пак така съм ги връзвала, но почти е нямало провиснали. Трябваше да ми намекнете по-рано да ги връзвам като хората Simple Smile
Добре, че са повече доматите и все ще има и за нас. И аз имах такъв домат с черно петно и аз ги скубя тях, нямат спасение. Изобщо първите два реда при мен домати, които бяха скрити от зелето за нищо не стават.
Като говорите за малини да ви питам нещо. На старите пръчки малините родиха този година, предната ги бяхме отрязали и все още берем макар да приключват. На новите пръчки, които се намират някъде в небето на около 2-3 метра почват обаче в момента да формират пъпки. Миналата година изобщо не успяха да узреят тези нови малини. Има ли какво да направя по въпроса? Мъжът ми предлага направо да орежем върховете и догодина тези пръчки да си раждат. Има ли как да ги стимулирам, по-бързо да се развият и да успеят да узреят преди есента? Те още не са дори цъфнали.
И за десерт една снимка на черитата тази година. Жълтото е Тайко. Червеното е Мила, кръглото е Блек чери и шареното е Индиго чери.

Последна редакция: нд, 17 юли 2022, 22:41 от Aila

# 404
Много ме дразните с тези снимки, Айла и Доня. Хеле пък като тръгнете да давате на съседки и кокошки 😂 При мен е само зелено

Общи условия

Активация на акаунт