(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 49)

• 35 758
  • 783
  •   1
Отговори
# 375
morskibriz, Недоволна, благодаря! Значи не пипам нищо по малините тая година и чакаме да видим догодина дали ще раждат или ще ги режа (хаха, това като вица - "Месо ли ще даваш или мляко?")

# 376
  • Между гори и планини
Божке, успях! Събрах 1 голяма кошница тиквички. Утре ще има краставици, боб и бамя за събиране.
По средата на поливането накрайника на маркуча се откачи, опръсках половината домати. Обаче как полях градината, реката Нил тече. Пипера беше толкова жаден милия, че свил листенца , за 3 дена! Полях много обилно всичко, няколко дни само ще бера. Ни плевя вече, ни копам! Най сладката част от градинарстването - поливаш, береш, ядеш. И чушките рибки дават, и чорбаджийски чушки започват.

Последна редакция: сб, 16 юли 2022, 21:33 от Доня Дафина Черешова

# 377
  • Русе
Браво на всички. Много яки снимки. Отдавна не съм писал и искам да пожелая успех на БИБ и да не се предава духом.
Аз подготвям дипломна работа, на 20ти е защитата. Пътувам напред назад, море правих.
Като си видях градината…ами не съм очарован. По-скоро мога само да се ядосвам. Най-добре е домата и патладжана. От 4 корена вече 10на патладжана все големи пазарски късам. И има още толкова бебета и все така расте добре. Биволското сърце е масово назряло и ядем вкусни салати. Краставиците са целите в мана, но няма да ги пръскам, защото и без това раждат малко и ми е все тая. Корнишоните са здрави и имат доста повече. Имам две тиквички. Пиперът от 10 корена беше направил около 50 бебета след като първат реколта се оказа болна. Е да ама абсолютно всички бебета са болни и сега. Пораснаха около 6-7см и всичките са в петна и не мога да ви опиша колко ме вбесяват. Имам запазили се 10на чушки от първата реколта, които са ярко червени вече и ще стане супер миш маш. И това ще му е. Вероятно ще ги изтръгна да не ме ядосват или просто ще спра да ги поливам. Из двора изникнаха 4 корена домати ей така от нищото. Явно от компоста. Имам някакво кръгло чери, също едър с по няколко домата на чепка и другите още не ги знам, но се сетих още като малки да ги пресадя из зеления боб да се торят и вървят брутално яко.
Също съм заринат с едни малки пиперки за пукане, които се оказаха бая люти. Станаха и те над метър високи … Simple Smile. Но раждат много поне. Лютите чушки са заринати чак начупили клонките. Зреят яко и вече сме нанизали бая да съхнат за чили. И така, поливаме редовно, че в Русе и суша, и жега.
Пълно е с миризливки. Убивам по 20-30 на ден.

# 378
  • София
Бриз, и ти като Доня, сега само ще ядеш Simple Smile
Ники, тези корнишони, дето били здрави, далече ли са от болните краставици? И предполагам, че си ги сял по-късно?
А за рибки и подобни, ако се задръстите с количества, моля да ми изпратиш, ще измисля някаква размяна. Това ми беше най-важния сорт за зимнина, а нито един стрък нямам. Миналата есен купих прескъпо от 2 места и през зимата като отворихме се оказа, че нямат никакъв вкус!
Пукани на котлон и горещо затворени с оцет, олио, чесън... и само изглеждаха като чушки...

# 379
  • Русе
Ами не са далеч, на 2 метра са. По едно и също време слагани. Но не ги лови засега тази кубинска мана.
За лютите чушленца…те не са рибки, а нещо друго мисля и ще ти ги покажа. Стига да има ще ти изпратя с удоволствие.
Като цяло обаче аз много се дразня и на това, че полагам супер много грижи в тази градина и накрая почти нищо не ям, защото баба ми къса и дава всяко нещо на роднините, които не са си мръднали и пръста за двора. Може да изглежда супер егоистично ама не е честно от пролетта всеки ден да се грижа, а градинарството не е лека работа и нещата, които съм гледал от бебета как растат…после да им ги откъсне да ги прати. Ако имахме много, да. Ама ние имаме по няколко корена от различните зеленчуци и опредлено ми става тъпо. Така че ако не ги раздаде тези чушленца, са за теб.
Вчера например беше откъснала единствените 3 съвсем малки патладжана…ама те и 5см нямаха още. Само и само да прати. И сега разбира се няма патладжан за късане. Догодина няма да развивам градината, защото аз влагам и желание, и страст в двора и искам после да се радвам на труда си като хапна. А не родата, която ама наистина не е и погледнала даже какво отглеждаме, просто да получава наготово. Знам как изглежда отстрани и че егоизмът не е добро качество, но в конкретния контекст просто ме изкарва извън баланс.

# 380
Николай, съвсем нормално си изглежда отстрани. Аз даже бих реагирала много по-остро, даже с риск да се скарам с баба си и с роднините. Говорил ли си с нея за това? За мен е недопустимо това което прави, дори без да те попита.
Може да са възрастови изменения при нея, но трябва в прав текст да и кажеш, че ти е неприятно и че няма да се занимаваш повече, ако продължава така.

# 381
  • София
Хаха, това е рационализъм, а не егоизъм Simple Smile
Не е рационално поведението на баба ти. Но пази си я такава, каквато е Simple Smile
Да, възрастови изменения са.

# 382
  • Между гори и планини
Много неприятно и на мен би ми станало. Като знам какъв гърч е докато се стигне ниво бране, ами да - егоистка съм. Първо да има за мен, после ако има предостатъчно за други хора.
Направих сутрешната си обиколка в градината, всяка сутрин, още преди кафето инспектирам всичко. Много са щастливи, че ги полях. Днес не само топло, но и ветровито, съвсем изсъхват нещата.

Ники, мислех си защо може твоят пипер да боледува, при всички грижи които полагаш.  Оже семената да са били болни. Аз купувам разсад вече трета година само един и същи човек, който го отглежда сам и продава на фермерския ни пазар. Дори после обменяме знания за отглеждане на зеленчуци , показвам му снимки.

# 383
  • Русе
Честно казано много се радвам, че ме разбирате. Говорил съм с нея, но се започва с едно мърморене, едни лудници. Аз пък се агресирам … и предпочитам да си мълча в крайна сметка. Просто ще ми е за урок да спра с градинката докато не си имам собствена, за да не хабя всекидневно нерви.
@Доня, същото си мисля за пипера. Най-вероятно семената са заразени с нещо, което не ми е ясно какво е. Само знам, че не е заразно, защото патладжанът се опира в пипера, но не е заболял от нищо.

# 384
  • Между гори и планини
А, не се отказвай от градината. Просто догодина сади повече 😉
И щом баба ти не разбра, говори с нахалните искащи. Кажи, че докато те си хапват, ти не можеш да се зарадваш на труда си.

# 385
Някои баби живеят, за да раздават. Едната ми баба беше такава. Получаващите може да са напълно невинни и да взимат, само за да не я обидят.

# 386
  • София
За 1 ден имам поразяване на 40 % от листната маса на една леха краставици от кубинска мана.
Снощи напръсках с био препарат ФИТОСЕВ. Фунгицид, но пише срещу брашнеста. Обаче за 1 нощ няма увеличение на поразените листа от кубинска Simple Smile Днес ще почистя и довечера пак ще пръскам.

Каква най-тежка концентрация прясно мляко със сода и йод да приложа? (купих мляко 3% )

# 387
Аз ползвам кисело, защото прясното после няма какво да го правя. На литър вода - 100 грама. Напръскай си и доматите.

# 388
Фитосейв е по-скоро за превенция, доколкото знам. Пише че е като ваксина. Много ми го похвалиха и по-миналата година купих един литър. Но не пръсках предварително, а след като се разболяха 🍅. Вече не помня какъв ефект имаше.
Пак направих пълнени половин -тиквички с кайма и ориз (като пълнени чушки) и се издух Grinning много вкусно. Имаме малки пиленца, обожават настърганите тиквички Grinning
Вчера откъснахме първия червен 🍅 толкова го чакахме, много закъсняхме с доматите тази година. Може би защото са много нагъсто садени.
Аз ползвам кисело, защото прясното после няма какво да го правя. На литър вода - 100 грама. Напръскай си и доматите.
А колко сода и колко йод се слага?

# 389
Содата малко на око, да шупне добре киселото мляко. Йод - 1-2 капки на литър вода.

Общи условия

Активация на акаунт