(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 49)

• 35 765
  • 783
  •   1
Отговори
# 360
Колтучим и режем долните листа, за да зреят поетапно и да берем поетапно.

Дъст, за скубане е, съгласна съм със ЗаСлон.

Последна редакция: сб, 16 юли 2022, 14:52 от Mößbauer-Effekt

# 361
  • София
Дъст, затваряш очи и скубеш. Да беше само долу, при листата или пък само върха, а то плод и стъбло. Хич не ми харесва. А понеже казваш, че е само един стрък - махай го.

# 362
И за мене доматът е за скубане - по-добре един корен по-малко, отколкото заболели и съсипани всички корени.
Моля за рецепта за зелен фасул, да става много вкусен, че вече ще ни писне Simple Smile
Имам рецепта за изпитана туршия. Рецептата (може да се намалят пропорционално продуктите).
4 кг зелен фасул
1 кг чушки с тънки люспи (сладки или люти по желание, по-добре по-дребни)
3-4 връзки копър
5-10 глави чесън в зависимост от големината.
Марината:
1 литър вода
1 литър оцет
1чаша захар
1чаша олио
1 чаша морска сол (добре е да се намали, защото става доста солено).
Чушките се опукват с отрязани дръжки, бобът се измива и нарязва.
В кипящата марината на порции бобът се вари 20-25 минути, след това чушките 5 минути.
След това се объркват боба, чушките, нарязания копър и изчистения и нарязан на филийки чесън.
Пълнят се бурканите, заливат се с маринатата и се стерилизират за 5 минути.
Внимание с капачките на винт - не са маслоустойчиви. Не се препълват бурканите, внимателно с нещо напоено с оцет се забърсват ръбовете им до скърцане и така се затварят.

Последна редакция: сб, 16 юли 2022, 15:37 от Недоволна

# 363
  • София
Ох, ами то е и само едното стъбло на този корен, основното обаче, та мислех ако орежа само него... Иначе ми е жал защото като за първа година и първи опит сложихме само 6 корена... 🤷‍♀️
Сега ходих да си огледам и тиквите, само една женска пъпка има, вс мъжки, явно не съм читав градинар Simple Smile

# 364
  • София
Леле, само 6 корена! Ние сме със 160, лесно ми е да давам акъл за скубане.
А за тиквовите ако имаш търпение ще се възнагради!

# 365
Ох, ами то е и само едното стъбло на този корен, основното обаче, та мислех ако орежа само него... Иначе ми е жал защото като за първа година и първи опит сложихме само 6 корена... 🤷‍♀️
Сега ходих да си огледам и тиквите, само една женска пъпка има, вс мъжки, явно не съм читав градинар Simple Smile
Не мога да определя проблема, но болни домати и болно стъбло не водят до нищо добро.
От доста години опит - тръгнат ли такива неща по стъблото, няма спасение. Обикновено гъбичните проблеми тръгват от долните листа и с пръскане (не е задължително да е с химия) и с махане на болните листа може да се стопира проблема. На при такова стъбло и болни домати няма надежда.
Ето отново линк към болестите по доматите:
https://www.syngenta.bg/vegetable/domati/bolesti-pri-domatite

# 366
  • Между гори и планини
И аз казвам - скуби, че тая болест и по други да не тръгне.
Тиквичките ми раждат изключително много. Раздавам с торби. Днес пак има за бране.
Бяха хванали брашняна мана, два дена след пръскането, цъфнаха благодарни отново.
Дори плевели в градината с цветята имат брашняна мана, направо съм в шок! Не се е случвало до сега, при това е сухо и горещо!
Още малко да захладнее и влизам да връзвам домати и после ще полея, че е голяма жега и от вторник не съм поливала нищо с изключение на боб, моркови, бамя и краставици. Преди това ще се " парфюмирам" със селски парфюм - препарат срещу насекоми вампири.

# 367
  • София
Доня, кой е този твой парфюм Simple Smile

# 368
  • Между гори и планини
Доня, кой е този твой парфюм Simple Smile
Най - хубавият разбира се! Докато съм в градината не хвърлям къчове като бесен кон, защото нещо ме хапе

# 369
😭😲😲😲😪Ти направо ме разтреля с този отговор, не мога ли поне да пробвам само да кръцна засегнатата част???
И аз съм на мнението като останалите, но ако някой от останалите 5 корена има колтуци смело бучни няколко на свободното място. Имат време да се вкоренят и да дават плод.

# 370
  • Между гори и планини
Обаче да ги напръска с фунгоцид, не предпазващ, а лекуващ.
Аз в момента съм на ръба на нервна криза. Това да връзваш 53 кола домати, с техните колтуци си е голяма играчка. После ще поливам .. и ще се мръкне. И колтуците навързали, имаше паднали на земята, домати почти стигнали мрежата... Да минат жегите и ще им я махна. Но е приятно прохладно под нея.

# 371
Да си кажа и аз за почернелия корен домат. Хич не го бави, Скуби и хвърляй в кофата. Измий си ръцете и прегледай останалите пет. Насади култуците, както са ти казали и напръскай с йод или сода за хляб. Пръскай ги на всеки пет дни.
ММ е набрал 3 касетки домати в четвъртък. Краставици малко, но той по принцип ги открива когато са станали мутанти.
Аз съм в къщи от днес. Пазя леглото и само го привиквам да ми помага. Направо се чудя как сама се оправях в болницата, а днес съм като прегазена от влак.

# 372
morskibriz, бързо възстановяване!
Доня, аз превързах 10-ина корена и ми писна Simple Smile И минах на поливане Grinning
Ей ги мойте домати.
Кръгли:

Ръгби:

И пак ръгби:

Имам една тиква цигулка, много ме радва, води неравна борба с трева от всички страни. Обаче тиквата е голяма работа, не се предава.

И един въпрос - имам малини, които насадихме преди 2 години. Първата година бяха малки, есента ги орязахме до дъно. Тая година станаха големи, обаче не цъфтят и не връзват, само на листа и стъбло я карат.
Някаква идея защо е така?

# 373
Прекрасни домати, змей горянски.
За малините, раждат миналогодишните леторасли. Т.е. тези пръчки, които са изкарали тази година, трябва да дадат плод идната. Това за сортовете, които раждат само един път.

# 374
За малините - ако не са ремонтантни (двуреколтни), раждат на втората година. Ако сте изрязали това, което е поникнало миналата година, е ясно защо нямате малини. Режат се тези, които вече са дали плод предишната година.
Аз моите ремонтантни бурени не ги закачам. Раждат, докато могат. Единствено унищожавам тези, които ми превземат малката зеленчукова градинка.

Общи условия

Активация на акаунт