(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 49)

• 35 770
  • 783
  •   1
Отговори
# 345
  • Между гори и планини

Обрах малко люти чушки би зелен боб

Наздраве дружина , с първата ми за сезона домашна шопска салата!

# 346
  • На морето!
Наздраве!
Много са ти добре доматките- с бордолезов разтвор ли са пръскани?

Аз събрах 3 по-едри краставици и напръсках с Алиет флаш. След 7 дни пак, по препоръка от просавача. Благодаря ви за бързите и компетентни съвети! 

# 347
  • Между гори и планини
Последното пръскане беше а бордомикс. Преди това с Радомил 3 пъти. И с Мосиплан веднъж когато имаха мушици.

# 348
Някой с впечатления от препаратите на BIONA?
https://www.agropreparati.bg/bg/products/preparati/biofungicidi- … nsekticidi-biona/

# 349
Здравейте,
Някой ползвал ли е окосена трева за мулч около доматите? Имаме полянка с райграс и като я окосих оня ден ми хрумна да сложа окосеното около корените на доматите. Дали ще им се отрази добре? От една страна ще се задържа по-дълго влагата, но от друга - не ми е ясно тия микроелементи от тревата полезни ли са за доматите или не.

# 350
  • Бургас
Моите домати са мулчирани с окосена трева, но при мен не е само райграс - има си и троскот и глухарчета и каквото друго се сетиш. Не съм забелязала проблем.

# 351
Ходих днес в агроаптеката да питам за върховото гниене по доматите ми и жената ми даде един тор с калций за пръскане по листата, а също и още един, който се разтваря във вода и да поливам корените. Каза ми, че причина за това гниене може да е прекаленото поливане. Трябва на често и по малко да се полива, но като цяло това не било болест.
Четох, че големите жеги блокират усвояването на калция в почвата и затова се получава това гниене.

# 352
  • На морето!
И моят мулч е от окосена трева. След всяко косене на двора (има всякакви треви, билки, плевели) събирам и слагам около корените. Ако няма нацъфтели плевели я слагаме в компостера.

# 353
Естествено, че може да се мулчира с окосена трева, както и със всичко зелено растително (желателно е да няма семена, че после ни чака плевене). Мулчът не само задържа влагата, в тези жеги предпазва от прегряване почвата и помага за по-добрата й структура.

# 354
  • Между гори и планини
Аз вчера като прекопах доматите, оставих плевелите накъсани между тях. Да пазят влага. За първи път градината ми е толкова суха, зимата почти нямаше сняг, пролетта не валя. Дори крушата пред нас която народи много плод, не може да узрее.

# 355
Днес извадих лука и чесъна. Дребничък, но тази година такъв се получи.
Питането ми е на мястото на лука какво мога сега да засада?

# 356
  • София
Здравейте, направо влизам с въпросче, днес заварих един от доматите в този сид, идея какво му е и мпже ли да се оправи без химии, в сряда си беше ок...

# 357
  • София
Отговарям, без да знам отговора. Действай по спешност Sad
Слагаш еднократни ръкавици или посредством някакви найлонови пликчета и го изскубваш. Изнасяш го внимателно в контейнерите за смет или на огнището.
После четеш и мислиш.

Моля за рецепта за зелен фасул, да става много вкусен, че вече ще ни писне Simple Smile

Чер старозагорски фасул след като е родил пиково дали ще има втори пик? Засега виждам около 20% да дозряват, но без цвят.
Като узреят и те трябва да го скубя ли?

Последна редакция: сб, 16 юли 2022, 14:17 от ЗаСлон

# 358
  • София
😭😲😲😲😪Ти направо ме разтреля с този отговор, не мога ли поне да пробвам само да кръцна засегнатата част???

# 359
Аз  да се похваля с първа краставица 🙄

Както е видно от фона, би трябвало да съм затрупана с краставици, ама не.
Доматите ми са отрупани с плод и почват да се чупят. Връзването е много трудно вече, кършат се много лесно и вече счупих два клона 🙄. Какво правите вие?

Общи условия

Активация на акаунт