(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 49)

• 35 193
  • 783
  •   1
Отговори
# 525
Джоджена който прибрах за сушене, днес вече е готов и си го направих в бурканчета.

Оня ден ми се наложи да отрежа 2 клона на една смокиня, че много ми пречиха. Направих сироп от листа на смокиня. Не е като бъза, но и той е мн приятен за лятото.

Тази година само домати и краставици имам. За сега бера по 1-2 краставици на ден и през ден по 2 домата. Страх ме е от всички гадни мани. Мисля, че и при мен от вчера се появи....дано да греша.

# 526
Благодаря ви. Може ли рецепти с какво да пръскам тази кубинска и картофена мана

# 527
И у нас има мана. Вчера излизах, видях че краставиците са с кубинска. Казах на ММ да реже всички болни листа и да ги изнесе в кофата.  Рожба имат в изобилие, кое оцелее оцелее, за една салата или таратор ще има.

# 528
Привет дружина! Все успявам да прочета, но не смогвам да се разпиша Hug
Другата седмица почвам интензивна терапия за 5-6 седмици (трудно ще е), така че ваканция няма как да има. Поне няма да ме хоспитализират. Важното е да оздравея!!

morskibriz, почивай и се възстановявай! Работа винаги ще има за който си я търси като нас Kissing Heart

Ето и снимки от мойта джунгла.
Лавандула и риган. Пчелите поработиха добре, сега е време за сушене. От лавандулата ще напълня ароматни възглавнички.
Скрит текст:

Доматите все някога ще узреят, но добре че повечето са от семена, които сама събирах от вуйчовите ми домати. Те са отрупани, а розова магия се представя слабо.
Скрит текст:

Тези краставици Гергана ли са? Как мислите.
Скрит текст:

Зелен боб готвя вече няколко пъти, супер е! Както и капитано.
Скрит текст:

За всички дами!

Последна редакция: сб, 23 юли 2022, 17:52 от ~Биб~

# 529
  • Между гори и планини
Бързо оздравяване!
Краставиците не са Гергана, те имат гладка кора, тези имат друг вид. Всичко изглежда супер, ти се оправяй бързо!

# 530
Бързо оздравяване!
Краставиците не са Гергана, те имат гладка кора, тези имат друг вид. Всичко изглежда супер, ти се оправяй бързо!
Доня Дафина, бъркаш за Герганата - точно те са с бодилчета по кората. И на снимката е точно Гергана, ако не са измислили някой друг хибрид или сорт с подобен вид.

Последна редакция: сб, 23 юли 2022, 18:59 от Недоволна

# 531
~Биб~ бързо да минават седмиците на терапия:four_leaf_clover: Flowers Four Leaf Clover
Днес не се дишаше на сянка беше 30 градуса. Излязохме преди час да нахраним и напоим животинките и им набрах няколко кофи тученица, много я харесват.Толкова от мен, сега ще приготвя за хапване и ще търся рецепта за капитаното, но да не се вари 2 часа, че се притеснявам да не вземат някой режим на тока да сътворят.

# 532
  • София
Аз мисля като Доня, че краставиците не са Гергана  Simple Smile)
Биб,  звучиш чудесно! А дано всичко мине е замине!

# 533
Не знам сега какви неизвестни семена продават като Гергана, но винаги са били с бодилчета.

Популярен български салатен сорт краставици, подходящ за отглеждане на открито и в полиетиленови оранжерии. Плодовете са тъмнозелени с гланц и редки брадавички, с дължина 28-30см.
Според вас как трябва да изглежда Герганата? Във всеки случай е доста различна от пластмасовата масовка, която се продава по магазините.

# 534
Биб, след манипулациите ще си седиш в хубавия двор на ароматерапия, чудно място си направила. Дано минат леко дните!
Бриз, може мъжът ти да ти пуска снимки и клипчета, един път ти се е паднало да почиваш, никъде не мърдай.
Миналата година коментирахте аспержовия боб тука, и сега много се въртят такива снимки, чудя се да го пробвам ли догодина. Вкусен ли е?
Доня, като казваш, че е много вкусно от собствената продукция, ако искаш вярвай, даже кромид лукът ми се услажда повече, като е домашен. Един сочен, ароматен Heart Eyes

# 535
  • София
За мен Гергана е сладка средно дълга краставица,  със силен, специфичен аромат и гладка, "издута" кора, с бодлички, но без бъбунки и без каналчета и награпявания . Не прави, а частично извити.

# 536
Привет, градинари!
Николай , честито дипломиране. Много успехи ти пожелавам!
Биб, стискам палци всичко да се размине!
морски бриз , пази леглото щом се налага, има време за градината.
звездичка , не се отчайвай, с градинарството е така, една година има от нещо в изобилие, следващата изобщо няма. Много симпатична ми стана още в началото, когато сподели, че си засадила градината, а си начинаеща и с малки деца.

Вчера извадихме картофите. На едното място извадихме прилично количество, на другото сляпото куче ме изпреварили и ми оставило само 4-5 гнезда.

Това са картофите, мястото, където бяха веднага след ваденето и после ММ фрезова.
Имам въпрос : наесен ще сеем тук лук и чесън. Подходящо ли е сега да сея като сидерат фий? Ако не, какво друго? Благодаря!
Лукът тази година не стана (мисля че нещо сгреших в отглеждането), но и свекърва ми каза, че и нейния не е станал. И при двете ни плевелите превзеха лука, главите са дребни. Макар че плевелите винаги са ни превземали лука, ММ коси и аз вадя лука сама и е бил много хубав. Ето част от таз годишния

Краставиците на свекърва ми се маносаха, заредих разсад. Имаше краставици. Моите малко по-късно, но имам прилична реколта, късам непрекъснато (аз имам корнишони, едните ги отгледах от семена (на пакетче то пише корнишони "Ивесто къмпани", Пазарджик , другите купих за Гергана, те излязоха корнишони)

Това са корнишоните, които отглеждам от семена.
Да покажа пипера и доматите от днес

Доматите пръсках във вторник с йод и сода, сякаш има ефект. След седмица ли пак да напръскам? Краставиците и пипера може ли да напръскам? Благодаря!
В заключение само да кажа, че тази година доматите в нашия район много се развалят.

# 537
Ники,честито! Пожелавам ти реализация и бъдещи успехи!

Корнишони аз бях купила от Бриколаж на Лактофол и на тези фирма от Кауфланд пак пишеше парижки на пакета (в нета не намирам снимка на техните корнишони затова е пащърнак).
Станаха,много родиха, вкусни и много хрупкави са,тук-там има и с горчиви дупета,НО не знам от кои берем точно и кои хваля 😁.Намерих пакет с доста останали семки от тези на Лактофол и не знам татко какво е садил и да питам няма да помни.Аз от тях си взех семки и си правих разсад.Сега пак ще си взема,че ми се вижда много прераснал предния.

# 538
Точно влизах да пиша сорта на моите корнишони, "Париж" е. Хрупкави, много родовити, имам някои горчиви, но го отдавам на това, че не се поливат всеки ден и може да има засушаване.

# 539
Какво мога да засея сега в градината, освен салата, моркови и репички?

Общи условия

Активация на акаунт