(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 49)

• 35 701
  • 783
  •   1
Отговори
# 510
Ники, честито дипломиране и със здраве да си ползваш дипломата!

Герундия, колко сода и сапун на 1л вода

# 511
Николай, честита диплома, интересен профил, успех в професионалното развитие! Nature Star2 Градинарството виждам че си ти върви и без допълнително стискане на палци Smiley
Мойте домати нещо не са добре, почерняват около дръжката и не растат особено на големина: 
Скрит текст:
Ами започваш да отмяташ, кое от следните неща може да не е било равномерно: слънце, влага, почва, торене? Прилича на неравно зреене, което си е въпрос на метеорология, но и навява мисъл за други причини като малко калии, много азот, сбита почва, събиране на вода, сянка. Не ми се вижда особено изразено, може би е до климат, силна жега в края на зреенато, или застудяване, или дъждове и облачно, въобще някакъв екстремен стрес. И вирусче има такова, дето петносва целия домат прави на зелени плочки, и листата жълтеят леко, но не мисля че спира растежа като цяло затова вероятно не е. Това дето му викаш почерняване може да е до сорт, семена, генетика, по-интересно е защо се вижда повече зелено и неправилната форма, освен ако не е меко като изгнило тогава може да е от задържане на вода при поливането плюс климат ¯\_(ツ)_/¯

Аз не се оплаквам от ниска краставична реколта, оплаквам се че трябва да се готви твърде често едно и също. После до следващото лято няма да погледна зелен боб и тиквички Sweat Smile

Оплаквам се и че пропуснах да си набера зелен лук тая година, веднъж-дваж само откъснах, иначе като мина през супермаркета се присещам че ми трябва за готвене и си купувам, ама при мен пазаруването става автоматично - виждаш, вземаш, няма етап мислиш 😁 Присетих се че го има лука чак като гледах едно видео в тубата как сушаха нарязан зелен лук. Вече са му полегнали листата, но от лакомия чакам да стане все по-голям и още не сме вадили глави. Миналата година ми се видяха малки, тогава ММ нямаше търпение да ги тегли, сега реших да го оставя по-дълго, той е твърде зает да се занимава много с градината извън това да полее (а аз, както се вижда, вися във форумчето, а зеленчука е чааааак на другия край на двора...)

Аааа, и да се оплача, че дръжките на тиквичките са като кактуси 🤨

# 512
Тъкмо ходих да поливам и се оказва, че всичко е болно от нещо. Преди 2 дни не бяха така. Всичко е пожълтяло, а краставиците май направо са загинали. И без това от 5 корена оцеляха 2. От 4-5 дни няма никаква краставичка, а преди това имаше всеки ден по някоя узряла. Имали смисъл с нещо да пръскам или направо да махам корените? Сигурно вече ставам досадна, съжалявам. Другата година май няма да правим градина. Всичко е много сложно, а и с две малки деца нямам никакво време 😕
Краставиците

Домати. 5-6 корена от 15 имат жълти листа и черно по доматите. Още миналата седмица имаше един с жълти листа и 2 болни домата. Уж ги махнах ама явно се е разпространило.

Тиквичките

# 513
  • Русе
Благодаря ви отново Wink
@Звездичке, същото е и в моята градина. Нямаше ме 2-3 дена и крставиците напълно са се сринали. На ниво като твоите са. Тиквичките също. Зеленият боб е хванал същия паякообразен акар както и черито и усилено съхне. Не ми се пръска, уморих се. И без това зеленият боб надали ще оцелее жегите, които се задават. Пръснах само Герганата с Радомил. Обрах всички краставички и ще чакам 10на дена карантинен срок.
Доматките също са започнали да правят жълти петна по листата. Но в тези жеги това е положението. Реално китките могат да узреят и при маносани листа. Само вирусите по самия плод са истинската заплаха за момента.
Оказа се, че съм имал повече здрав пипер от очакваното. Във вътрешността на мястото са се било скрили и ги преборих още около 15 червени чушки от първата реколта. 5 вече обрах. От втората реколта изглежда ще има също по някоя друга здрава. Болните ги махам и отиват за манджи.

# 514
Николай, честито дипломиране и се надявам да се реализираш професионално в областта, която си учил.

Акарясалите растения ги пръскайте с валмек (стария и вече не наличен лиросект). По-добре от тежката химия - биологичен препарат е, от някакви низши гъби.
Акарите се развиват при ниска въздушна влажност. Преди много години една цветарска дружка беше забелязала, че акарите хич не обичат да се пръска с ледена вода долната част на листата, където те се въдят. Ясно е, че не е разумно за зеленчуци

# 515
Това на моите акари ли са? И май черни листни въшки. Едни много дребни

# 516
  • София
Звездичке ,според мен краставиците са с кубинска мана.
Доматите с картофена.
С първото има смисъл да се бориш.
Нека и другите кажат.

# 517
Положението с мойте краставички е като при звездичка и Николай - преди 5 дни маната беше тръгнала, но още не беше много зле; днес вече всичко е леш - има много цвят, но листа почти няма, стъблото се е оголило Sad Не знам и аз да скубя ли краставичките или да пръскам Sad Жал ми е за тоя цвят…

# 518
Влизам със снимков материал и възникнали след него въпроси които все се каня да ви задам момичета и момчета.
Това са два корена домати, които както Доня Дафина Черешова не колтуча, така поне знам че от корен има няколко килограма, но подобно на Aila тази сутрин 50% изглеждаха така.Установих че всяко едно е много тежко и това е причината за смъкването и прекършване.

След "патеричките" са вече както трябва

та се наложи всички да привържа от средата нагоре да ги държат, а на някои и колтуците.
Ето и цялостно след едночасова борба
.
Та въпроса ми е ползвате ли ръкавици при работа при доматите и ако не (на мен лично никак не са ми удобни за работа там) как почиствате ръцете си. Аз имам и без друго проблем с кожата така се засичат пръстите, че понякога се чудя след ден в градината как да си покажа ръцете пред хората.

# 519
Почти винаги в градината ползвам ръкавици. Не са удобни, но по-добре така, отколкото съсипана кожа на ръцете.
Пробвала ли си различни видове? Дори съвсем тънички памучни вършат работа. Или слагай гумени пръстчета, но с тях не може да се работи дълго време, запарват.

Ако съвсем не можеш с ръкавици, пробвай преди това да  намажеш ръцете с много мазен крем. Той образува филм върху кожата и донякъде предпазва от оцветяване. Но пък с мазни ръце също е трудно да се работи Confused

# 520
Само с ръкавици в градината и на строежа. Иначе нямам сила и чалъм, както ме бъзика ММ 😁🤣
Моите домати половината изсъхнала от някаква мана ли какво, пръсках с нещо доста силно част от корените, ама май няма да ги бъде 🙄🙄 обрах една щайга карантина в мазето, че след 10 дни се се качваме на палатка поне някой домат да мога да взема с нас 🙄
Догодина само консервни и Черита, кучета са нищо не ги лови тях.
Пфуууу

# 521
  • Бургас/София
И аз имам проблем с ръкавиците, и един възел не мога да вържа с тях. Зацапаните ръце се почистват с доматен или лимонов сок. Аз ползвам от готовия лимонов сок , с него си чистя и ръцете от зацапване с череши.

# 522
  • Между гори и планини
Не използвам никакви ръкавици, не ми е удобно. Къпя се след градината, всичко се измива.
Удрят жеги, поливайте максимум през ден, много обилно, рано сутринта или надвечер. И в останалото време се наслаждавайте на лятото. Аз отивам да обера краставици, тиквички, зелен боб и чушки.
След две пръскания с Куардис и веднъж с бордомикс краставиците се задържаха . С едно пръскане на Куардис се махна брашняната мана по тиквичките. Трябва да пръскам пак, на 5 - 7 дни, за да няма ново тръгване .

# 523
  • София
Безвредният ФИТОСЕВ срещу брашнеста мана по тиквички и краставици работи! Отчитам добри резултати, ядем без карантина, пръскам на воля. Обаче е скъпо. Моята опаковка е най-дребната , затова.

И рецептата от вас срещу кубинска мана работи! - прясно мляко, йод, сода и вода Пръскам и ям, ям и пръскам... и всеки път си казвам, че ако дойде ден да използвам химия, аз ще падна жертва, щото никога не съм ползвала химия досега и не спазвам никакви правила на безопасност...

Листата на краставиците и тиквичките изрязвам до здраво, дезинфекцирам ножица и ръце след като приключа с различните сектори заразеност (то май и други болести има, но не ги различавам). Завръз на тези голи растения поне 150 броя има. И 5% от тях да изхранят ми стига, очевидно без листна маса няма да узреят всички. Но в новата зелена част ще се родят нови плодчета.

Допълвам: пръсканията досега са 1 път с ФИТОСЕВ и 1 път с прясно мляко. Задържах 1 седмица положението, тръгна пак брашнестата и малко жълти ретна и сега втори път ще пръскам.

Последна редакция: нд, 24 юли 2022, 07:32 от ЗаСлон

# 524
  • Между гори и планини

Днешният улов. Освен това имаше 3 изтървани тиквички по 3кг всяка които отиват при кокошките. Напълних 1 торба зелен боб във фризера. В момента се изхранвам само с плодове и зеленчуци от градината, домашни яйца и кисело мляко си правя сама, масло, сметана. В жегите си пасирам компот с вода, лимон и лед и става прекрасно питие. Много е хубаво да береш плодовете на труда си.

Общи условия

Активация на акаунт