(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 49)

• 35 178
  • 783
  •   1
Отговори
# 600
Николай, сади морковите смело!
Най-хубавите моркови, които съм изкарвала бяха засадени трета седмица на август, чакахме внуче и реших да пробвам, въпреки че всички комшии и най-вече свекърва ми ме подлудиха, че е много късно и нищо няма да стане. Навлажнявах всеки ден пръстта, докато поникнат.Случи се и хубаво време. Последните една -две години пак садя средата на август, стават, но не са толкова големи и хубави.
Късмет!

# 601
Да ви питам нещо извън градините.
Скрит текст:
Може ли на мястото ми, докато съм в болничен да назначат човек?
Какво ства с мен когато болничният ми свърши? В работата не знаят до кога съм в болничен. То аз не знам, как е се случват нещата. Имахме колежка, която излезе за 5месеца преди две години и не назначиха човек на мястото и. Тогава работи шефа, но сега е друг.

# 602
По заместване може да, като се върне титуляра или го преназначават, или го свобождават. Така би трябвало - подобно, примерно, по време на майчинство.

# 603
  • София
Ох, писах, писах и изчезна!
morskibriz , няма как да назначат за постоянно на твоето място. Може по заместване или някой на граждански договор. Друг е въпросът, ако са решили след приключване на болничния да ти направят някаква мизерия. Законно могат да те освободят, след като се върнеш на работа, с едномесечно предизвестие. Леко възстановяване, не го мисли.

Аз днес ходих до градинката и строежа. Не беше поливано в тези жеги цели шест дни, защото лепнахме Ковид... Няма как да занимавам строителите и бях прежалила всичко, само за дръвчетата се притеснявах. Обаче, изненада - с изключение на краставиците, които очаквано маната беше превзела, всичко друго ме посрещна супер свежо!

Сега, от доматите чудеса няма да станат, но има по 3-4 на корен, ръгбито повече. Къснонасадените много са пораснали, но завръз почти никакъв.
Обрах за последно краставиците и ги оскубах. И моите ставаха топчести, но за сметка на това много крехки и без никаква горчивина, абсолютно целите ги хапваме. Сорта беше някакъв Corveta NM, уж устойчив, ама не!
Тиквичките - много доволно. Изрязах пак всички стари маносани листа, продължават да растат и раждат. Зеленият фасул - уж е вързал доста, но остава с дребна чушка. От доматите имаше един корен, на който всички плодове бяха болни - един с т.нар. котешко лице, другите с върхово гниене, и отстрани загнили воднисти петна. Отскубнах го.
Благодаря за споделянето на сортовете за ягоди и не само, записвам за догодина! Ето реколтата, една 15 литрова кофа. Че на тръгване и една комшийка ми връчи 7-8 гергани, не можели да ги изядат, пък и за кокошките имало още 😄

Aila, бързо да се справят с ВиК- то и баните ✌️За плочките, на мен много ми харесват именно за акцент на баня. Представям си ги точно в душ-пространството, съчетани с някакви  неутрални - мръсно бяло примерно Simple Smile

Последна редакция: ср, 27 юли 2022, 16:48 от sofyia

# 604
  • Русе
@merrynem, ехеее! Браво на теб и благодаря за съвета. Аз обаче нямам слънчево място и ще ги сложа на терен, огряван едва 3 часа сега. Тоест в късно лято ще грее час-два при слънчево време…:joy:
Един Господ знае дали ще излезе нещо при такава сянка.

# 605
Голяма жега е при нас, утре сутринта ще ходя да поливам, нямам търпение вече да откъсна първия червен домат, имам два, които ахаа да узреят вече. Онзи ден орязах пак тези, които имаха черно, не е много, но има. Напръсках с йод и сода.
Голямата ми дъщеря следи някакви влогъри, пръскали доматите с р-р от 10л вода, 7 гр суха мая, 7-8 к-ки йод (можело да се увеличат) и 10суп.лъж. захар. Това престоява едно денонощие и се пръска, може и да се полива. Някой пробвал ли е този разтвор?

Морски бриз
Скрит текст:
могат да назначат друг човек на твое място като в договора му пише, че е до завръщане на титуляра. Имах такъв случай преди време. Моя служителка излезе в болничен и счетоводителката ми ме посъветва да наема друга до завръщане на титуляра като това е упоменато в договора.
Скрит текст:

# 606
  • Между гори и планини
Аз днес открих земна бълха в градината. Първо ходят по зеле, хрян и кръстоцветни, правят листата на дантела. След това минават на зеленчуци. Открих баш в хряна, направо черен от дребни, скачащи бълхи. Та утре сутринта преди да стане много топло ще пръскам цялата градина с Децис - 3 дена карантина, а надвечер с бордомикс срещу мана, че два корена домати нещо не съмняват. Иначе в момента се храня само от градината, домашно кисело мляко и яйца от моите кокошки. Реално 2 седмици и до магазина не съм ходила. Егати кефа 😂

# 607
  • София
Доня, имаш предвид ЗЕЛЕВА бълха, нали? Мрази пепел. Не е страшен вредител, никога с нищо не я тровим, не е имало нужда. Когато за пръв път ни нападна мислех, че това е краят на вски кръстоцветни. Но не Simple Smile

# 608
  • Между гори и планини
Няма как да посипя цял двор с пепел. Имаше до боб, върху пипер, до домати ... Освен това и тия миризливки ще си вдигнат крачката, писна ми от тях .

# 609
  • Русе
И на мен ми писна от тях. Всеки ден убивам. Стават и все по-хитри и като ме видят и директно литват. Иначе преди бяха глупави и стоят на листото и аз ги хващам с ръка и бам мажа с крак. Онзи ден убих пак 100на.

# 610
Как вредят моризливките? Скакалците хрупат листата, ама тия не ги виждам да ядат нещо?

# 611
  • Между гори и планини
Като узреят домати, миризливките атакуват.

# 612
Като узреят домати, миризливките атакуват.
Моите домати си зреят отдавна, миризливки има тук-таме, ама не съм видяла да ги ядат изобщо.
Освен, ако някакви зарази не разнасят, на мен не ми пречат Flushed

# 613
Благодаря дами!
Ще си пазя леглото, пък дано не съм пътник на работното си място, защото малко ми остава до пенсия.
Намерих интересна статия за миризливките и как да ги прогоним без химия.

# 614
Вече имам първи узрял домат, сорт "Рома"
Имам един оцелял корен "Ръгби" и той е болен

Изрязах черното, дано се оправи.

Общи условия

Активация на акаунт