(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 49)

• 35 621
  • 783
  •   1
Отговори
# 90
  • София

Втори опит за останалите снимки

# 91
  • Между гори и планини
Поправка. Сканирах ти листата
https://e-agro.bg/%D0%BA%D0%B0%D1%84%D1%8F%D0%B2%D0%B8-%D0%BB%D0 … 0%B8%D1%82%D0%B5/
Махни болните, напръскай с фунгоцид, ако имаш съмнение за насекоми, може да ги комбинираш. Тъй като групата е за био зеленчуци, а аз не съм много разбираща, не давам съвети за третиране и с какво.
Кога поливаш? Аз поливам само веднъж по сянка, или в 4ч сутринта. Вода да няма по листата, че става като лупа.

Последна редакция: пн, 04 юли 2022, 14:53 от Доня Дафина Черешова

# 92
Заслон, много странно изглеждат с петната между жилките. Защо ли ми се въртят някакви спомени за недостиг на някой микроелемент.
Не знам гъби да завиват така листата, а не е да не съм се сблъсквала с тях.
Оставям те да четеш от долния линк, дано си намериш проблема. Има подробни описания и снимки.
https://www.syngenta.bg/vegetable/domati/bolesti-pri-domatite?fb … Q6E1yjEHI_Sb6Jhdk

# 93
  • София
Листата си бяха завити по принцип, въпреки че сложихме засенчваща мрежа отскоро, пак са завити.  Сигурна съм, че завитостта не е заедно с другата болест.
Благодаря!

# 94
Поправка. Сканирах ти листата
https://e-agro.bg/%D0%BA%D0%B0%D1%84%D1%8F%D0%B2%D0%B8-%D0%BB%D0 … 0%B8%D1%82%D0%B5/
Махни болните, напръскай с фунгоцид, ако имаш съмнение за насекоми, може да ги комбинираш. Тъй като групата е за био зеленчуци, а аз не съм много разбираща, не давам съвети за третиране и с какво.
Кога поливаш? Аз поливам само веднъж по сянка, или в 4ч сутринта. Вода да няма по листата, че става като лупа.
Доня Дафина, аз всяка година се боря с алтернарията, при Заслон е нещо съвсем различно. По-светлите петна между жилките, преди да покафенее е нещо, което не съм срещала. За мене алтернарията отпада.

# 95
  • София/Варна
Светлото прилича на недостиг на магнезий. Тъмното, ако не е "мокро" на пипане е много вероятно да е нещо механично. Ако е мокро обаче е картофена мана. Може и да е нещо друго, но на мен до тук ми стигат познанията

https://www.syngenta.bg/vegetable/domati/bolesti-pri-domatite/nedostig

От това пък излиза, че имаш излишък. Странна работа.

# 96
Аз режа до здраво, когато имам такива жълти листа, изхвърлям надалече, измивам добре ножчето, с което режа, хубаво си мия ръцете.
Имам такива листа, при мен са най-долните. В неделя напръсках със сода. А предната събота с Шампион и Тепеки (по препоръка от агро аптеката, показах снимка, но тогава имах само завити листа и ми казаха, че може да е от сорта).
В селото, където е свекърва ми, съседите се оплакват, че доматите се развалят. На свекърва ми още се държат.
Сляпото куче е голяма напаст. Преди имаше едни димки, от които имаше полза, но ги забраниха. Слагаме капани, разни методи, които четем по вестници и Интернет, без особен успех. И както казва една съседка, сеем повече да има и за него, и за нас. 😊
Недоволна , благодаря за съветите. Няма да сеем зелеви, ще потърся и бял синап, после ръж.
Чесънът и лукът  се вадят, когато стъблото до почвата изсъхне, листата нагоре може да са все още зелени. Змей, виж на снимките ми по-назад как изглежда.

# 97
  • Бургас
Недоволна, открила ли си успешен начин за борба с алтернарията?

# 98
Недоволна, открила ли си успешен начин за борба с алтернарията?
Не особено успешен, но все пак я държа под контрол, за да не поразява доматите, а да се ограничава до листата. Но в моя ужасен климат и това е нещо. Преди бордолезов разтвор, от миналата година кисело мляко със сода и йод. И в проблемно време вместо йод малко син камък. Махам заболелите листа (гледам да я ограничат до долните). Има значение и сорта - някои са по-устойчиви, други не са.
Тежка химия от години не ползвам.
Но пръскам превантивно, веднъж на две седмици, дори и в началото на сезона, когато още няма болести.

# 99
Заслон, това според мен е листно завиване + липса на някакви микроелементи. Скоро четох за тези петна, ако го открия ще дам линк. Листното завиване си е болест. Не инфекциозна. Появява се от прекомерно колтучене, прекършване на върховете или премахване на листата. Обикновено при ранните сортове домати.
Ето[ /url] за недостига на микроелементи.И за листното завиване. … ane-po-domatite-2

Последна редакция: пн, 04 юли 2022, 17:44 от morskibriz

# 100
  • София
Не съм колтучила прекомерно,  защото за пръв път бях наистина редовна. И с махането на долните листа съм била по правилата - 2 броя на седмица.
Недостиг е, щото излишък  няма откъде да дойде. То недостиг-излишък е скачен съд, върви го разбери...
За София имате ли идея къде да го покажа на специалист?

И какъв е този недостиг, като има и такива

Последна редакция: пн, 04 юли 2022, 18:26 от ЗаСлон

# 101
А против листни въшки по доматите с какво да пръскам?
Аз до оня ден се борех с картофена мана (предполагаемо), сега тамън се зарадвах, че не виждам нови петна и ей на - появиха се въшки, че и два вида - черни и зелени.

# 102
  • Между гори и планини
Ако не държиш да е био - Мосиплан. Кратка карантина за хората, мисля 3 дни и две до три седмици защита. Циркулиране сока на растенията и който смучне умира

# 103
  • София
Аз май ги гътнах тези мушички с масло от нийм. Като се прибера ще видя и ако трябва пак ще напръскам.
Малко снимки и от мен от петък.

# 104
Контактни препарати за гадинки, от био до тежка артилерия, подредени по този признак:
-масло от нийм (нимазал)
- валмек
-Пиретроиди - карате, вазтак и подобни
-моспилан (не бих го ползвала).
Но с всичките от тях - пръскане късно вечер, почти на тъмно, за да не загинат пчеличките.

Общи условия

Активация на акаунт