(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 49)

• 35 184
  • 783
  •   1
Отговори
# 540
Тази сутрин изчистих още стотина квадрата. До седмица градината ще е градина с не змиярник. Цвеклото е поникнало.Вчера сложих двайсетина корена броколи, но за тях отреждам място някъде по края което да не  е централно да го обикалям посред зима. До февруари бера. Та около клетката на  токачките ми се видя подходящо. Значи днес да търся и аз такива корнишони.

# 541
  • София/Варна
Какво мога да засея сега в градината, освен салата, моркови и репички?
Копър, нисък боб за зелен, ряпа-дайкон,бяла,черна, корнишони-ако е топло и през нощта при вас, за зелен лук и чесън. Малко по-нататък и спанак.
При нас сутрин е 14-16 градуса. Вчера следобяд на сянка беше 37.

# 542
  • София
Точно влизах да пиша сорта на моите корнишони, "Париж" е. Хрупкави, много родовити, имам някои горчиви, но го отдавам на това, че не се поливат всеки ден и може да има засушаване.
Веднага ги зачеркнах като вариант при мен. С моето нередовно поливане, веднъж или два пъти седмично гледам да избягвам краставици, които има риск да горчат. Миналата година бях насадила малко крокодилки, от които няколко пъти отхапахме за пръв път горчиви и тях също ги отписах. Досега подобен проблем с Южна наслада и Тести Кинг не съм имала. За съжление и аз съм насадила повече корнишони и не съм доволна, защото много бързо стават на големи бомбички, като ги берем нередовно и само късам и изхвърлям. Затова за втора реколта съм насадила само Тести Кинг, без корнишони. Моите също имаха пожълтяли повече листа и някаква мана, махнах листата, пръсках с нийм и сода, живи са, раждат по-малко, но нагоре си имат листа. Миналата година беше по подобен начин, но до късно си имах краставици, така че не им се притеснявам толкова.
Вчера чак към 7 отидохме до къщата, колкото да набера нещо и да пусна да се полива. Днес няма да ходя, мисля в понеделник отнова да отида и да гледам поне 2-3 пъти седмично да пускам капковото сега докато са жегите. Лошото е че двата тона вода от двата контейнера не стигат хубаво да се налее всичко, а и изтичат доста бързо сега, откакто с игла пробих повечето отвори на капковото.
По въпроса за ръцете и връзването на домати, опитах с ръкавици за миене от лидл, бях ги показвала, много са тънки и удобни и не се късат, но не мога да работя така. Съответно след онова велико връзване отново на доматите, ръцете ми бяха така:
Скрит текст:
Под душа, с доста сапун и малка четка дори почти не си личеше след това, освен около ноктите, където имам лошият навик и кожички да си дърпам.
Ето и малко набрани за съпоставка Капитано и Лоди, които са за зелен боб. Капитаното стават жълтеникави като узреят и знам кога да ги бера, Лодито са си все зелени, иначе друга разлика не откривам. Не съм готвила обаче още Лоди, само бланширах, но имат много хубав зелен цвят след бланширането, за разлика от Капитаното. На снимките не си личи, наживо е по-зелено.
Скрит текст:

Затворихме и няколко бурканчета, този път сладко от малини.
Скрит текст:
Открих и рецепта как да станат наистина хрупкави пържените тиквички. На децата им хареса, аз си предпочитам обаче по-класическият вкус, тук нещо не ми допадаше, иначе да бяха хрупкави. Рецептата е от Храна за мойте канибали. Режат се, солят се и се чака поне няколко часа да си пуснат водата. След това трябва да се измият добре, моите пак останаха солени, да се изцедят, след което се овъргалят в брашно или царевично такова, изчаква се малко да попите и се пържат. Наистина както пише в сайта се пържат съвсем за кратко, защото няма вода в тях вече, а и при мен особено с царевичното брашно, нямаше никакви остатъци от брашно в олиото и почти нищо не попиха от него. Но както казах вкусът не ми допадна особено може би защото бяха останали солени. Държах ги ден, защото ги забравих посолени и то с повечко сол. Друга част от тиквичките ги изпекох на фурна и ги замразих. Надявам се да стават после с чесън за разядка, защото и на нас вече ни писнаха. Набелязала съм си и от канибалите едни кюфтенца с пилешко и тиквички за следващият път.
Скрит текст:
А това са от вчера набраните неща. Извън кадър има и царевица и краставици. В момента едната кутия в хладилника е пълна с краставици и мисля да опитам и да затворя няколко буркана корнишони, както и люти чушки.
Патладжаните са ужасни тази година, едва сега почват, но и те горките не виждаха светлина дълго време покрай зелето.
Скрит текст:

А това са изостанали домати и краставици от предната седмица, плюс една касетка нахапани или с някакви проблеми домати. Скоро ще трбява да почна да ги затварям, но засега не са достатъчно, ще видя да пораздам малко домати и ще изчакам 10-тина дни без да бера, освен за хапване и да се почват бурканите.
Скрит текст:
Неизядени

Наранени и с проблеми домати

Краставици

Поръчах вчера найлон и мрежа за плевели за ягодите, както и твърд маркуч за капково за тях. От сайта, който ми препоръчахте, като говорих с тях и за проект за поливане на полянката и цветята. Приспадат си сумата после от поръчката, като не е задължително те да го изпълнят, само ще го калкулират. Вчера с един маркуч доста време изгубихме докато полеем овошките и розите.
Като казах ягоди, да похваля последните три реда, които и те са целите в поветица, но пък в момента имат ужасно много пъпки и цветове, а и набрах вече две шепички ягоди. Категорично ще си завъдя и ще гледам целогодинши поне половината от новите редове, които мисля да направя. Допада ми по това време отново да има ягоди, а не само началото на годината. Пуснах им и на тях капково и следващият път трбява да ги изчистя от поветицата. Останалите редове ще ги махам просто и затова не ги поливам вече, то и без това са само зелена шума. Тези целогодишните в оранжерията също цъфтят и раждат и от там ми допадат, но са по един корен и още не мога хубаво да преценя. Пускат си и ластунчета, така че ще ги завъдя и тях. Розовоцъфтящата ягода, засега само цъфти, засега ягода от нея не съм могла да опитам иначе изглежда много симпатично. Другата седмица ще се опитам, ако не забравя да ви снимам колко много са нацъфтяли в момента тези целогодишните. Малините се отказах да ги оправям за да успеят да узреят още сега, защото точно там ще копаят за канализацията да я подновят и няма смисъл.

Последна редакция: нд, 24 юли 2022, 12:48 от Aila

# 543
Айла, какви сортове са ти доматите? Разпознах някой, но не всички. Черитата ги помня.
Аз искам да се ориентирам към по-малко боледуващи сортове догодина, с добри вкусови качества, родовити и по възможност не индетерминантни. Последното не е толкова от значение.

# 544
  • София
Айла, уникална черна снимка, със сълзи се смях Simple Smile Ако си сложиш някой нежен пръстен от благороден метал и става сюжет за фото конкурс Simple Smile

# 545
  • София
Айла, уникална черна снимка, със сълзи се смях Simple Smile Ако си сложиш някой нежен пръстен от благороден метал и става сюжет за фото конкурс Simple Smile
Пръстен има Simple Smile Явно не си успяла да го видиш и той се е замаскирал Simple Smile
morskibriz не съм сигурна за всички сортове от набраните.
Със сигурност има Албенга. Той мисля е директен. Всичките според мен са интердетерминантни, тоест растат си докато могат. От безколови се отказах след миналата година. Меделината е голям едър и мисля че е директен също, макар че ти не питаш за това.
Ръгбито въпреки супер лошите условия между зелето и сланата вътре се представя прилично. Ако беше друг домат, щеше да е зле. Биволското, албенга, меделина и градинският са едри. Идеала никак не съм доволна тази година. Паулината е среден и добре се представя. Всъщност в оранжерията и градинският не е зле. Албенгата също е доста добре. Но като цяло аз нямам много боледуващи, изкубнала съм два три корена, имах и малко мухички, но не е нищо фрапантно. Дотук веднъж съм пръскала с нийм и калий и два пъти съм слагала биотор в контейнерите. Тези в оранжерията определено обаче са по-добре, не знам на какво се дължи, може би на найлона със засенчващата мрежа и по-слабото слънце. Там и мухички нямаха. А и като са само на капоково без дъжд ги поливам по-често. Но пък там има повече с този проблем със върховото гниене, доста изхвърлих вече, но пък е само на няколко корена.
Яд ме е за пипера, не знам дали споделих. Има доста чушки, но явно от малкото и нередовно поливане не са такива свежи и с дебела стена, а едни умухлени и тънки. Чудя се, тъй като имат още да растат, дали има шанс да се поналеят като и ако почна да ги поливам по-често? И чушките в оранжерията изглеждат по-свежи, лъскави и зелени и по-тежки и оводнени. Затова и подозирам, че нередовното поливане и жегите навън са по-големият проблем, защото макар и оранжерия покрай засенчващата мрежа, реално вътре е по-равномерна температурата и дори по-бавно изсъхва почвата, отколкото навън.

# 546
  • София
Пръстен имало Simple Smile))
Но аз си представях върху боядисаните, отрудените ръце да сложиш чист пръстен Simple Smile

Доня, моля те покажи увивен боб как изглеждат растенията в момента.  Твоите нали са обгрижени с поливането. Чудя се моите от суша ли умират или от болест.

# 547
Айла, и според мен доматите в оранжерията се развиват по-добре от тези вън. Особено ръгбито, бера до много късно есен от него, когато е в оранжерия и почти не боледува. Тази година в оранжерия имам само няколко корена, онези от експеримента, които излазоха все черита. ММ им е кръстил борчета, не ги култучи и му приличали на бор.Yum
Сърцето на Албенга е хубав домат, но напоследък ми боледува, а аз вече няма да съм съвсем читава затова искам да засадя вкусни домати, които искат по-малко грижи. Ще ми се да са безколови, за да се размина и с култученето, но бих се прежалила и на високите стига да са вкусни и по.малко боледуващи.
Прави ми впечатление, че директните сортове боледуват повече, или пък да си въобразявам.....знамли....то от лежане изперках, а още месец ще е така.

# 548
Морски бриз, пожелавам ти по-бързо възстановяване.
Май хибридите са създадени основно за оранжерии. Но аз определено предпочитам директни сортове. По-вкусни са ми, а и с годините ги аклиматизираме към нашите условия.
За болестите все повече се замислям, че сами сме си виновни с това постоянно и безумно обработване на почвата и с тежката химия. По този начин унищожава ме целия полезен живот в почвата.
Предполагам, че всеки в темата по някое време е превърнал не обработвана преди земя в зеленчукова градина. Първата година и без никакво пръскане и торене всичко е много добре и с всяка година става все по-зле.
Току-що изгледах много интересен документален филм по Нова за южноамерикански фермер, който се е заселил в Харманлийско село. Интересно е да се изгледа, защото той почва да възобновява плодородието на почвата по естествен път. Не съм силна в преразказите, но ето и филма:
https://youtu.be/XBO9Ze9O9Qw

# 549
Скъпи съмишленици, сезонът е в разгара си. Всичко ражда и зрее и пак времето не стига. Изчистих първата реколта тиморки и навързах втората. Сях за проба корнишони професионални да видим какъв ще е резултатът след 45 дни.  Тогава трабва да родят. Крокодилките са в стихията си...набрах една кофа.  Тиквички подарявам. Капитаното е ужасно вкусен студен от хладилника Simple Smile извадих чудесна реколта от лук след като имах съмнения ще направи ли глави. Засушаване му и майката. Другата неделя ще вадя и червения. Насях ново редче с фасул джина...много го хвалят. Най съм щастливо от зелените домати. Да живее нимазала, ефектът е поразителен. Последните 7-8 г. не сме имали толкова зелени домати.

Зреят от около седмица, защото са по-късно засяти.
И зо капак - не стигнах до ягодите. На следващите момичета ще пиша на лс кога да пращам. Извинявайте!

Браво на еко инженера!!!!
Дръж се морскибриз, другото лято пак е наше Simple Smile

Последна редакция: нд, 24 юли 2022, 18:07 от Nothinger

# 550
  • Между гори и планини
Заслон, аз нямам увивен боб, само нисък.
Адски жеги е при нас в момента, всеки ден трябва да се полива, вяхне всичко за ден. Такива жеги в планината не съм очаквала, тревата в двора за първо лято пожълтя. Зимата нямаше сериозни снегове, пролетта не валя... Утре ще идва човек да замерва има ли вода за сонда в двора, защото каптажа ни не смогва на потреблението от стотици туристи, а кладенеца е с малък дебид.

# 551
Надали е само от химията. Аз за първа година правя градина, с нищо не съм пръскала и пак всичко е болно

# 552
По какво се познават цветовете на тиквите мъжки-женски? Цъфтят, а искам да пробвам да панирам.

Увивен боб поливан ежедневно, това е идея-фикс у нас, петролен кладенец да беше нямаше да се обгрижва толкова много Satisfied

Разни краставици, едната е белезникава някакъв странен сорт, вероятно е разсад вземан от пазара ¯\_(ツ)_/¯ Бодливите корнишони хич не ги харесвам, обаче ММ вади семки от миналогодишната реколта и си ги сади с голям кеф Rolling Eyes

На доматите оскубах доста листа и сега слънцето стига до плодчетата, надявам се да узреят по-бързо, сякаш са спрели да растат в жегата Thinking

# 553
Мъжките цветове на тикви и тиквички са на дълга дръжка. А на женските цветове в основата се вижда завръз.
Женски цвят (стъблото е дебело)

# 554
Айла, какъв сорт са ти целогодишните ягоди? Детето в името на ягодите изчисти мястото и е готово, само да намеря разсад и да минат жегите малко

Общи условия

Активация на акаунт