(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 49)

• 35 196
  • 783
  •   1
Отговори
# 570
Олеле Айла, това няма изчистване Confused
Цветята са разкошни.
Моите ягоди отчасти са изсъхнали, поливачът май не им е обърнал внимание. Изрязах сухите листа, надявам се да изкарат пак. Някои растения нямат нито едно листо вече, но розетката изглежда жива.

# 571
Поветицата е страшна напаст и при мен. Превзела е френското грозде, въпреки борбата ми.
Кой искаше снимка на вейков фасул?
Снимах в сумрака докато поливахме тази вечер, но се вижда горе-долу. В ляво смилянския фасул , в дясно чушки.

# 572
  • София
Аила, как я бориш тази поветица, при нас също е голяма напаст?
По принцип фрезоваме и после копаем редовно и я държим под контрол в останалата част на градината. Само, че при ягодите е фрезовано само веднъж, тоест от полянката направихме градина и веднага насадихме ягоди. И не можем да се справим там с нея. Досега най-много усилия тази година сме хвърлили за копаенето  и плевенето на ягодите и виждате какъв е резултата. Затова всички стари редове 10тина, ще ги извадя и изхвърля корените ягоди, само последните три реда, целогодишни ще запазя. Поръчала съм найлон и мрежа, както и твърди маркучи за капково и ще ги местя в друга част на двора, където няма толкова поветица. Мразя найлоните и не исках да се стига до там, но нямам избор. А на старото място на ягодите ще започнем редовно да фрезоваме и да махаме корените, дано успеем да държим нещата под контрол, както на останалите места по този начин.

# 573
Тази увивна трева поветица се казвала, а аз и казвам грамофонче 😆.Наистина е ужасна и колко трудно се скубе.Има и една дето се лепи по дрехите и много трудно се изчиства от тях тя също е отвратителна,но пак не и знам името.

# 574
  • София
Тази увивна трева поветица се казвала, а аз и казвам грамофонче 😆.Наистина е ужасна и колко трудно се скубе.Има и една дето се лепи по дрехите и много трудно се изчиства от тях тя също е отвратителна,но пак не и знам името.
Лепка?
Иначе и грамофонче съм чувала, виж и при мен как хубаво е нацъфтяла. За редовете с еднократните ягоди мъжът ми се майтапи, че и те са цъфнали Simple Smile

# 575
Да си кажа за поветицата, че ми е най-омразния плевел Simple Smile. Размножава се и от семена, и вегетативно. Семената могат да покълнат и след повече от 10-15 години. След фрезоване, ръчно прекопаване или оран, стъблото се надробява механично. Всяко парче, по-голямо от 1-2 см. се превръща в ново растение. Кореновата система е метри встрани и надолу. Дългосрочното справяне с този плевел е изключително трудоемка задача и отнема много време: системно ръчно плевене за недопускане на семена, без фрезоване/копаене и оран, затъмняване на засегнатите площи с покритие срещу плевели. Като знам как се радвах на цветчетата преди 5 години, не знам затъмняването до кога се предполага да продължи Simple Smile.

# 576
Моите бяха така, ама с детелина. Е тва няма махане. Скубах 3 реда 4 часа, ама я изчисти, сега е по-добре. Ще мятам найлон май преди есен 😁

# 577

..............................................................
Морскибриз, оправяй се и чакаме снимки на тази послушна градина.
,..............................................................
Моите домати все така вяло растат. Догодина ще си посадя повече Албенги, никакви розови и ще добавя Ръгби. ,..........
Плевелите ни победиха за поредна година, в градината, но този път и цветната е много, много зле. От липса на реколта не се оплаквам. Яд ме е за царевицата. Фасул разбрах, че на става или ние не можем да отгледаме, но пък ние не сме му много фенове. Ще заложа на предзимен грах......ако ММ сколаса със задачките. Аз съм бита карта още дълго.
Снимки едва ли..... малко ми е трудно да вървя с две патерици и да снимам. Пък и сега прохождам.
Интересно сетих се за мойте  2-3 корена батат. Ми никъде не ги видях. Дали и те са попаднали в неполиващата се част?! Ще помрънкам следващия път половинът да ги потърси.
Тази година на дневен ред беше банята и тоалетната, но пак се разминахме. Добре, че купихме соларен душ още първата година.
Спорен ден, момчета и момичета!
Опс. Забравих доматите. Дам и аз забелязвам, че директните ми сортове боледуват по често, дори сърцето на Албенга е не съвсем читаво. Затова ми се ще да намеря 2-3вкусни високодобивни и устойчиви хибрида, с които да направя зимнина, а другите да си ги садя за разкош по няколко корена.
Консервните Рома и подобни не ми допадат.

Последна редакция: вт, 26 юли 2022, 06:51 от morskibriz

# 578
  • Между гори и планини
Поветица и троскот са най неприятните плевели. Едно коремче да остане от троскота, тръгва на ново . При мен където бяха картофите е плевясало. Но понеже е сухо и те страдат. Другата част на градината фрезовах няколко пъти и избиха малко плевели, възможни за скубане. В краставиците съм ги оставила вече, в пипера, там където няма всичко изгаря от жегата. Нашата вода дойде снощи, но вече беше почти тъмно, сутринта не съм чула будилника да стана в 5 и да полея. Дано издържат до тази вечер зеленчуците.

# 579
Aila, много красиви цветя, както и всичко от градината ти! Hug Аз да се включа за плочките, които си взела.
Имам подобни в апартамента ни в България в кухнята и коридора, но нашите са в протъркано кафяво-зелено. Съответно стените в кухнята са с цвят салвия (пастелен, светъл).
Може да оставиш стените бели, но ще стои като изрязано. Добре е да се пречупи с много светло бежово/крем например.

# 580
За сондата да споделя. Преди две седмици бихме. Излезе ни 900лв труд, с включените материали (4 броя тръби 2 цола по 3 метра).
И да питам някой спомена за предзимен грах. Може ли подробности за сорт и кога се сее?

# 581
  • София
За сондата да споделя. Преди две седмици бихме. Излезе ни 900лв труд, с включените материали (4 броя тръби 2 цола по 3 метра).
И да питам някой спомена за предзимен грах. Може ли подробности за сорт и кога се сее?
Аз миналата година бих сонда. 20 метра по 110 лв, тоест 2200 лв. Материали и труд.
При нас вода излиза на 4-ти метър. Мъжът ми настояваше да е само 10 метра, че няма смисъл повече, но исках да знам, че няма да се занимавам скоро пак и се навих на 20 метра, ако пресъхне някоя горна жила, да има и от долу. Така препоръчваше този, който биеше сондата. Дали заради парите не знам, но за 1000 лв отгоре не ми се рискуваше и исках да имам достатъчно вода да си поливам колкото и когато искам.
Аз предзимен грах не съм сяла и нямам идея кога и какво. Имам 6 кг от пролетният, които не виждам, кога ще ги изядем, така че ще пропусна есенният вариант.
Да се похваля, пристигнаха ми найлона, мрежата и твърдият маркуч за капковото за ягодите. Дано така успеем да победим поветицата Simple Smile

# 582
  • Русе
Здравейте!
Едно мутирало чери Мила си хапнах ей сега. Хаха

Корнишоните накиснати във вода и оставени навън са пуснали кълн точно за 24 часа. Внимателно ще ги посадя директно в почвата.
Да ви питам. Случайно някой да е слагал моркови по това време? Знам, че пише до края на юни да се сложат за късна реколта. Аз закъснявам с месец. Дали да не пробвам? Дори и да не станат големи, поне ще да млади и крехки и добре ще ми дойдат. Аз много обичам. В Русе при добра година е топло до средата на октомври. Може да се скапе още от септември, но последните години сякаш късно идва есента. Ще взема да пробвам сякаш, а. Ще имат два пълни месеца топло време. Не ги знам обаче колко време ще никнат…:) Simple Smile

# 583
  • София
Да ви питам. Случайно някой да е слагал моркови по това време? Знам, че пише до края на юни да се сложат за късна реколта. Аз закъснявам с месец. Дали да не пробвам? Дори и да не станат големи, поне ще да млади и крехки и добре ще ми дойдат. Аз много обичам. В Русе при добра година е топло до средата на октомври. Може да се скапе още от септември, но последните години сякаш късно идва есента. Ще взема да пробвам сякаш, а. Ще имат два пълни месеца топло време. Не ги знам обаче колко време ще никнат…:) Simple Smile
Моите моркови наскоро поникнаха, така че не виждам защо да не пробваш. Нищо не губиш. Аз ги нахвърлях до пипера от другата страна на капковото, за да не ги мисля и тях с поливането. Миналата година не извадих всички моркови и си презимуваха, така че при теб след като е до късно топло ще е супер, а и те няма да измръзнат лесно или изобщо.

# 584
  • Между гори и планини
Една есен не изкарах всички моркови и пролетта си бяха свежи в земята. Ако не ти ги отнесат мравките семената, с много поливане ще станат

Общи условия

Активация на акаунт