Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво е кърменето и какви са проблемите, свързани с него?
Какви са препоръките за справяне със сърбежа по тялото по време на бременност?
Какви са методите за почистване на епизиотомия?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво е кърменето и какви са проблемите, свързани с него?
Кърменето може да бъде предизвикателство за много майки. Някои жени изпитват проблеми като плоски зърна, трудности при изцеждане и прекъсване на кърмата поради психични фактори. Опитът на една майка показва, че силиконовите протектори за гърди могат да помогнат. Важно е да се консултирате с лекар, ако срещнете проблеми с кърменето.
-
Какви са препоръките за справяне със сърбежа по тялото по време на бременност?
Сърбежът по тялото по време на бременност може да бъде причинен от различни фактори. Препоръчително е да се консултирате с лекар за диагноза и лечение. Междувременно можете да опитате отвара от билки, сода за къпане или мазане или оцет, който помага за облекчаване на сърбежа, но е само временно решение и може да изсуши кожата. Важно е да получите професионална консултация за намиране на подходящо лечение.
-
Какви са методите за почистване на епизиотомия?
За почистване на епизиотомия се препоръчва използването на вода, гел Гинексид и отвара от смрадлика. Смрадликата се приготвя чрез варене на 50 грама листа от смрадлика в един литър кипяща вода за 20 минути, след което се оставя да престои един час при стайна температура. След използване на отварата от смрадлика, тя трябва да се изплакне с вода. Важно е да се консултирате с лекар за правилното почистване и грижи за епизиотомията.
-
Какви са методите за справяне с безсънието по време на бременност?
-
Какво е преносване и как се установява?

), облякох се, дръпнах зарядното за телефона (оказа се, че съм взела грешното ). Мъжът ми през това време натовари куфара и сака в колата. Нямаше време да викам майка ми и да я чакам да дойде, затова детето направо с пижамата и в колата. Милото, дано не се е стресирало много. През цялото време съм го мислила какво ли му се върти в главата. По едно време започна да казва, че се притеснява за мама. Доста бърбори и заспа. 
След като стана ясно, че правя бавно разкритие, водите намаляват, а бебето си седи все така горе, може да настъпи инфекция, затова трябва да се действа. Направиха ми клизма, като очаквах да не е толкова гадничка. Изкъпах се и ме вкараха направо в родилна зала в 8.30ч. Първо ми включиха окситоцин. Засилиха се болките, но бяха търпими. Колко пъти ме проверяваха за разкритие и всеки път все по-болезнено. Докторът, още преди да започнем каквото и да е било, ми каза, че ще ми сложат и епидурална упойка. Аз такъв вариант не съм и мислила, изобщо даже, но ме убеди. Разкритието все така бавно ставаше, шийката беше много стегната и ми сложиха епидураланата. Самото слагане е доста неприятно. И не мога да кажа, че не е блаженство да не усещаш болките, но съм сигурна в себе си, че щях да се справя и без нея. При първото раждане не съм искала упойка. Слагаха ми и други обезболяващи, които много ме замаяха. Чувствах се изтръпнала и неадекватна. Едва си държах очите отворени. Направо си задремвах даже, докато чакам разкритие. Малко по малко се получваше, но пък шийката си седеше все така. Сложиха ми и втора доза от епидуралната и хайде отново не усещам контракции и прегледите за разкритие. Когато разкритието беше вече 8-9см ме караха да напъвам клекнала с широко разтворени крака. Ставах, кляках и пак ставах. А аз едва се държах на краката си, заспивах права. Колкото и да напъвах имах чувството, че нищо не ставаше. Легнах и продължих да напъвам. Имам чувството, че часове минаха. При мен бяха моят доктор плюс още един и две акушерки. Наложи се да ме натискат по корема, което не беше много приятно, защото буквално няма как да напъваш, когато някой ти спира въздуха.
Нямаше смисъл да броя напъните, защото бяха много. И вече останала без сили в 14.57ч се появи нашето малко щастие Мартин - 3.280кг и 50см.
Чух го как изплака и камък ми падна от сърцето, а очите ми се напълниха със сълзи.