Живот без деца

• 11 634
  • 223
  •   1
Отговори
# 75
Зависи за къде се отнася. Аз съм от малък град и там никаква работа няма.
Тук в София работа има, но повечето хора искат без образование, без особени компетенции нещо лекичко, ако може да работят за много пари. Давам пример - във фирмата, в която работи приятелят ми търсят склададжии, без умения и образование, просто да редят и разтоварват. Няма хора, хващат се и напускат за дни. Много им е работата, а заплатата им се струва малка 1400лв.
Не споря, че не е много. За мъж особено, ако трябва да носи повечето пари е много малко. Ако плащат наем още повече. Но без образование колко смятате, че трябва да взима един човек? Двама, ако работят за тази сума биха се справяли и с наем и дете.
Аз съм работила като студентка като продавачка - 12ч. на крак, редиш и склад и магазин, кашони носиш, разопаковаш. Ама съм оцеляла, платих си образованието и сега взимам повече пари.
Начини винаги има за всичко.

# 76
Моля ви се, стига с това оправдаване, че никога не се знае.

# 77
Във всеки град почти има Лидл или Кауфланд. Там заплатите са прилични и работата не е лоша.
Жена на 32 и мъж на 38 да са чак пък толкова бедни, че да се чудят за дете.... Не казвам, че не е възможно,  съдби всякакви,  но на тези години може да се работи и по-тежка работа и да се изкарат пари.
Нещо пропуснах защо им е такова положението.....

# 78
  • София
Моля ви се, стига с това оправдаване, че никога не се знае.

Това е любимото оправдание на много хора...
Повечето хора "с възможности" заделят и по някой лев, за да няма "никога не се знае". Не познавам нито един човек, който да е добре финансово и да няма план Б, заделени пари или друг вариант за справяне, ако нещо се случи.
Също така познавам изключително малко деца на богати хора, които да са разглезени, неизпълнителни, лишени от амбиция и прочее. Абсолютно сиромахомилско мислене е, че е най-добре едно детенце да расте по-бедничко, че да стане по-борбено и успешно.

# 79
  • София
YSt, родителите ти не е трябвало да те карат да просиш в магазина. Криво-ляво са те отгледали и идва ли би ти харесало така да планират семейството, че теб да те няма изобщо. Има те.

# 80
YSt, родителите ти не е трябвало да те карат да просиш в магазина. Криво-ляво са те отгледали и идва ли би ти харесало така да планират семейството, че теб да те няма изобщо. Има те.
Ами аз "родители" нямам, имам само майка. Но това е друг въпрос. Просто дадох пример колко зле може да се отрази на едно дете живот под прага на бедността. И това, че сме оцелели в тежките години около деведесетте не означава, че ни е било готино...

Но поне имах образование, което не е много сигурно дали ще се случи с хипотетичното дете на автора на темата, който откровено подхожда с "не мога", " няма как" и т.н.

# 81
Криво-ляво са те отгледали и идва ли би ти харесало така да планират семейството, че теб да те няма изобщо. Има те.
Не знам откъде го вадиш този довод, виждам и че ти е доста любим, но е напълно безсмислен. За да се усеща липса на нещо или някого, първо трябва да го е имало.

# 82
  • София
Няма такова нещо като любимо. При толкова оплакване опциите са две - въпреки лошите времена хората се решават да родят или не раждат изобщо. Но всяко родено дете въпреки времената вече съществува като човешко същество и живее на белия свят, за да се оплаква от родителите си колко зле са го отгледали и колко трудно е било. Инфантилно, на ниво 5-годишно. Възрастният трябва да е наясно, че родителите му са направили каквото са могли според своите разбирания и обстоятелства. Именно, че човек се е родил, пък после се оплаква. Едва ли тук някой е живял в коптор.

# 83
Всеки има какво да каже на психиатъра си. Като навърти години и сам е  родител, съзнава ,че и неговите са направили каквото могли, грешили като него, радвали се като него. Нищо ново няма.

# 84
'Според своите разбирания и обстоятелства' е доста широко понятие и е любимо удобно оправдание, когато някой много си фантазира, но в реалността не иска да си даде много зор за постигане на някаква цел, защото поддържането на целта после изисква още повече зор.
Децата няма как да осмислят живота на двама презряващи маргинали, но пък презряващите маргинали могат прекрасно да съсипят живота на 1-2-5 деца 'според своите разбирания и обстоятелства'.

П.п. и да, забелязах как се изсули от възможността за дълбоко философски диалог.

# 85
  • София
Вече се разбрахме, че темата е пързалка. Маргиналите хич и не се замислят туби или ноттуби.
Какво дълбоко философско има да му търсим на имането или нямането на деца? Хората се възпроизвеждат. Който не иска - да не се. Да си гони възвишените цели. Останалите раждат.

# 86
Според теорията за прераждането духът при всички случаи ще се прероди, ако не в едно конкретно тяло, в друго. Т. е. "теб нямаше да те има" не е съвсем така.

# 87
Затова е по-добре да се роди в семейство на адвокат и лекарка, вместо да е шестото дете на 20годишното Гюлчи.

# 88
  • София
Всеки е част от културната си среда. Да не подценяваме чак толкова 20-годишното Гюлчи и да не надценяваме толкова авкоката и лекарката, че не се знае кой как ще се развие като родител. Всеки прави толкова, колкото може. Ако си слага високи летви има вероятност никога да не успее да ги прескочи като вътрешно разрешително за имане на дете.

# 89
  • София
Затова е по-добре да се роди в семейство на адвокат и лекарка, вместо да е шестото дете на 20годишното Гюлчи.
Абсолютно.

Общи условия

Активация на акаунт