Родени през м. май 2022

• 11 730
  • 324
  •   1
Отговори
# 135
Може да ви се стори странно това ,което ще споделя. Но аз получих писмо по пощата от нашите здравни в Англия,че не е безопасно започването на захранване преди 6 месеца. Няма за къде да се бърза. Имат цял живот,за да ядат храна. До годинката основно трябва да е млякото и само да се запознават с различни храни. Замества се хранене,ако детето го желае. Но след пюрето пак се предлага мляко и няма нищо лошо,ако го предпочита. Защо се чака до 6 ти месец? В писмото ми пише,че трябва да са налице тези три фактора наведнъж: да може да стои седнало, да може да преглъща храната (тоест да изчезне този рефлекс на плюенето с езиче) и да може да хване и да поднесе храната към устата си. Според вас как се дава храна на полегнало 4 месечно бебе? В България педиатрите повечето изобщо не харесвам как мислят. Все чета по групите абсурдни техни изказвания. Дано вашите са свястни. Схеми има много. Харесвам идеята за захранване водено от бебето,но съм от страхливите мами и не посмях да го опитам. Научават се децата от много малки да се хранят самостоятелно. Но храната се предоставя на парчета,нарязана удобно за хващане и се слага пред детето, то да се храни само. Аз започнах традиционно с пюрета,първо основните зеленчуци, като в интернет проверявах кой е запичащ,кой разхлабващ и ги редувах като давах един и същ зеленчук по около три дни. За да се види дали няма да има алергична реакция към нещо и да се проследи от какво точно е . После добавих към въведения зеленчук нов. След няколко зеленчука започнах и с плодовете. Обикновено те са предпочитани от децата,защото са сладки и ако започнете с тях,може да се цупят после на зеленчуците. После по някое време са меса, млечни ,яйца. И после като е въведено почти всичко имате прекрасната опция за детска кухня,която аз нямам тук. Аз си взех уред на Филипс Авент ,който е 2 в 1. Готви на пара и после се обръща и пасира на пюре . За 20 Мин е готово пюрето. А има и пюренца в магазините,които също не са лоши. След годинката детето може да мине на обща храна, но с по-малко сол и подправки. Какъвто и стол да изберете за хранене, не закопчавайте коланите. Причината е-ако се задави ,да може да го изкарате бързо да му помогнете.

Изобщо не ми се струва странно. Това са препоръките и на световната здравна организация. Само че аз мисля да пропуснем пюретата. Според мен по-лесно се научават да дъвчат като не са яли пюрета преди това.

# 136
Да,така е. Просто останах с впечатлението,че повечето мислят за нормално започването на захранване на 4 месеца. А за захранването с парчета съм твърдо ЗА, просто както казах мен ме е страх,но осъзнавам ползите. Първото ми дете бързо свикна да дъвче, започнах да предлагам около месец след старта на захранването. Редом с пюретата давах и банан да се уче да дъвче,коричка от хляб и други неща,които ми се струваха,че не са опасни за задаване. Но децата се справят чудесно,дори без зъбки и имат инстинкт да изкашлят ,ако се задавят.

# 137
Здравейте мами, започнахте ли да слагате бебчетата на 45 градуса? 😁

# 138
Здравейте мами, започнахте ли да слагате бебчетата на 45 градуса? 😁
Ние не. Не знаем къде да я сложим така. В лятната количка я пробвахме, ама май още не е готова за нея. ММ като седи и я държи върху краката си седнала. Чудехме се дали да вземем барбарон за бебета, но май не си заслужава.
Аз имам друг въпрос. Вие със столчето от количката ли сте още? 0-13кг. дето се води. Щото ние се чудим дали да не вземем 0-18кг. някое хубаво с изофикс и 360 градуса въртене, но не знаем какво. Какви са вашите столчета?

# 139
Ние сме си със столчето от количката. Много ни е удобно, мисля поне още няколко месеца да си останем с него.
Тая щуротия нашата иска вече да седи. Аз я държа на 45 градуса в мен поседнала и на леглото ни я слагам също. Ама тя направо иска да става 😄  И освен това заради трудното ѝ акане, я свикнах така поседнала да ходи защото ѝ е по-лесно та сега не ще да лежи вече изобщо 😂

# 140
И ние сме със столчето от количката - с него си пътува. Не знам дали скоро ще трябва да се сменя, чудя се има една подложка на него и не знам дали трябва да я махна след определено време?! Търся из нета някаква информация но нищо не откривам, а и ортопеда нищо не ни каза - каза само че е добро за нея. Thinking

# 141
Подложката най-вероятно е подложка за новородено и се маха след това.
Имам и друг въпрос. Бебоците вече нощем как спят? Ние сме в София и още спи по боди с къс ръкав и чорапки. Мисля да и сложа вече дългата нощничка. За трета поредна вечер ММ казва, че му е много топло, а на мен ми е студено и не можем да се разберем😂 Спим на затворен прозорец, но на него продължава да му е топло, а на мен студено.

# 142
Подложката най-вероятно е подложка за новородено и се маха след това.
Имам и друг въпрос. Бебоците вече нощем как спят? Ние сме в София и още спи по боди с къс ръкав и чорапки. Мисля да и сложа вече дългата нощничка. За трета поредна вечер ММ казва, че му е много топло, а на мен ми е студено и не можем да се разберем😂 Спим на затворен прозорец, но на него продължава да му е топло, а на мен студено.
И аз това мислех да ви питам - ами ние спим с летно чувалче, като отдолу е по боди с дълъг ръкав и голи крачета.
В стаята ни е 23 градуса. Гледам че добре си спи - не се буди. Като я взема сутрин си е нормално топла - по принцип отвреме на време я проверявам да не й е топло през нощта, но не нормално си е вратлето топличко.

# 143
И ние сме в София и от няколко дни спи с боди дълъг ръкав и чорапки и пролетно/есеннен чувал.
Littlemuffin потърси си книжката на столчето като сте то купували или потърси по модела в нета. Там ще пише със сигурност.

# 144
Здравейте мами, искам да попитам вие приспивате ли бебчетата с някакъв лек шум или нещо, което да е като фон? Защото аз напоследък започнах с някаква музика, или някакво говорене било на тв или радио, за да не се стряска от разни шумове, ако е тихо. Че имам чувството като започна да я приспивам и тя заспи и всичко живо започва да шуми или да тропа!!

# 145
Ние нищо не използваме. През деня почти не спи, а дремва 30-40 мин един-два пъти. Трудно я приспивам, но не използвам бял шум и подобни. Тогава гледам и аз да легна.
Иначе вечер заспива сама. Къпем, храним, слагаме я в кошарата и излизаме от стаята. Тя заспива моментално и без да мрънка. Колкото и странно и невъзможно да звучи, както твърдят мои приятелки, е факт😂 Не знаем как го постигнахме това, но от месец и половина всяка вечер заспива сама и сме много щастливи с ММ, че не трябва да се занимаваме да и пеем, люшкаме и т.н., а имаме повече време за нас. Като беше новородено я приспивахме с бял шум, после се научи да заспива сама в гнездото и вече сама в кошарата.

# 146
Мамита, ето разболях се😡 Дигам втори ден поред 38.2, а сега даже и 38.5. Пия парацетамол и успявам да я сваля. Правих тест, не е ковид, но това не знам какво значение има, защото така и иначе е вирус. Лекарката каза само, ако е ковид да не кърмя. Но, просто няма да ви обяснявам, колко е трудно и гадно в това състояние да се кърми с маска при това. Много се притеснявам малката да не се зарази. Просто....ужас, е сега разбрах наистина думите на моя израждаш лекар. "Трудното мина, започва страшното. " С какво мерите температура на бебчето, аз взех един от тези безконтактните термометри, инфрачервен мисля беше, но нещо не знам защо не ми показва правилно. 😔

# 147
Ние използваме бял шум почти от самото начало, но само през нощта. Исках да различава дневния от нощтния сън. Още го използваме през нощта, но през деня си спи без бял шум и то има една дълга дрямка от 2-3 часа обикновенно след 1вото хранене или след 2рото. Останалите 2-3 са по 30на минути. Ние искаме да я учим да може да спи на нормален шум, за това го ползваме още. Но определено на нас много ни помогна като беше новородена! Използвам приложение на един стар телефон, звука имитира майчината утроба.

# 148
Мамита, ето разболях се😡 Дигам втори ден поред 38.2, а сега даже и 38.5. Пия парацетамол и успявам да я сваля. Правих тест, не е ковид, но това не знам какво значение има, защото така и иначе е вирус. Лекарката каза само, ако е ковид да не кърмя. Но, просто няма да ви обяснявам, колко е трудно и гадно в това състояние да се кърми с маска при това. Много се притеснявам малката да не се зарази. Просто....ужас, е сега разбрах наистина думите на моя израждаш лекар. "Трудното мина, започва страшното. " С какво мерите температура на бебчето, аз взех един от тези безконтактните термометри, инфрачервен мисля беше, но нещо не знам защо не ми показва правилно. 😔
Купи обикновен електронен термометър. Нашият е такъв, на лорели. Гледах и една биба с термометър, но не ми се виждаше, че ще отчита правилно и точно.
Не се притеснявай за бебчето. То ще е добре. Аз, откакто се е родила, съм била болна 2-3 пъти по една седмица + -
ММ си взимаше хоум офис, за да я разхожда, храни, къпе. Аз се движех все с маска, проветрявахме постоянно. Къпали сме я тогава и заедно. Лицето ми е било много близко до нейното, но съм била с маска. Не се е заразила. Почивай повече и ако има кой да ти помогне - още по-добре. Гледай да се наспиваш. Сънят също много ми помагаше. Спах в хола на дивана, а ММ с бебето в спалнята. Той ставаше през нощта да я храни, понеже я храним на люлката, а тя е в хола - аз толкова бях зле, че изобщо не се събуждах от нейния плач, от правенето на млякото и от храненето😂Аз пиех колдрекс макс грип лимон. Много ми помага, само да се усетя, че ще се разболявам и пия едно и след 4 часа - второ.
За кърменето не мога нищо да кажа. Не съм кърмила. Но по-добре бебче да хапва АМ, отколкото да стои гладно, ако се окажеш положителна от ковид. Прави тестове всеки ден. Аз правих сутрин и вечер почти всеки ден, когато бях болна.

# 149

Аз също взех такъв ама я меря по 5-6 пъти до като му повярвам😄 обясниха ми внимателно в центъра на челцето на 2-3см разстояние да меря.
Не се притеснявай и аз бях болна че даже детето се разболя първо и после ние с ММ. Не беше вдигала температура но имаше сополи и кашлица. И то това преди 2 месеца сигурно. Беше си гадничко да го слушаш такова дребно как кашля :/ ама ѝ мина за 2 дни!
Слушах Ася Демирева в един уебинар обясняваше че и с ковид можеш да кърмиш, така че не се шашкай. (Бих ти препоръчала по принцип за всички въпроси за кърменето да се обърнеш към нея, аз лично много ѝ се доверявам и няколко пъти съм ѝ звъняла до като кърмех. Всеки ден без неделя между 18:30-19:30ч можеш да ѝ звъннеш) Виж имаше един сайт в който можеш да проверяваш лекарствата които приемаш до колко са съвместими с кърмене, но по мой спомен за температура препоръчваха повече ибупрофен от колкото парацетамол.

Общи условия

Активация на акаунт