Отговори
# 345
И при нас беше безсънна нощ след 2 ч като се започна на всеки час се буди мрънка.Към 6 сутринта едни зверски ревове и кърмата ми значителнлно  намаля.Все по-често му давам АМ.Едвам сега заспа преди това повръщания преобличания по 100 пъти.И на мен нервите ми не издържат особено вечер като не се успокоява с нищо.

# 346
  • София
Моята кърма намаля вечер, това и с големия беше така.. не знам на какво се дължи. Нощем има адски много, през деня също, но мине ли 8-9 не и стига. Дохранвам за сега само вечер 60 мл. Ще видим до кога. И тя мина някакъв скок тези дни, че през час ми висеше на циците, добре че сме сами та мога да си го позволя..
АА, не съм те разбрала. Но за мен това са си коликите - газове, пръцкане, неспокойство,  болка, твърд корем, реване и ръмжене - при някои по-леки, при други по-тежки.

# 347
Според Ася Демирева (има го някъде в последните и постове на фб страницата) това са нормалните пролактинови цикли и просто вечер между 7-9 пролактинът е най-нисък но пък бебетата тогава ядат най-малко и по-скоро по-често и за успокоение, защото преработват деня. Тоест нервничат защото имат нужда да сучат за успокоение, сучат по малко, после пак и така. Нощем и сутрин кърмата е най-много и тогава си набавят най-големия процент кърма в денонощието.

Възможно е да няма нужда от дохранване. Аз веднъж така додавах още и още изцедена кърма, изяде повече от 120 мл,  но продължаваше да нервничи и да търси да суче, като го сложих на гърда накрая сука 5 минути и заспа.

Но аз също давам допълнително, следя го че пълни памперси и наддава, но въпреки това ми е неспокойно. Сега е 4 кила, но продължава да яде хаотично, малко сега, повече после, някой път само от една гърда, после от другата, съответно постоянно съм нащрек и готова да се събличам. Съответно спи и на по-кратки интервали. Често се тревожа дали се храни достатъчно, общо взето всеки път като е неспокоен Simple Smile

Днес на обяд не знам колко време е помрънквал щ, но сънувах че вече съм го нахранила, докато се усетя са минали сигурно 30 минути, откакто е започнал да мрънка на глад, но аз съм се събудила колкото да отчета часа.

Умората на моменти е смазваща, и докато доскоро се чудех как да зарежа добавките сега се чудя дали да не мина на АМ частично и дали това ще облекчи положението. Мечтаех си да кърмя, а сега на моменти е малко мъчително.

Буквално чувствам как прегарям и малко се чудя дали просто аз не мога да се организирам и да спя достатъчно, дали не съм аз виновна че е постоянно на ръце, че не успявям да свърша нищо вкъщи. Успявам да изляза с него всяка сутрин вече за около час, но това май допълнително ме измаря вместо да ме тонизира, но се успокоявам че за него е добре да диша въздух.

# 348
И аз се посвещавам на редовното оригване, намерих ни най-продуктивната поза типа седяща с наклон напред. Дано даде резултат за газовете също! На последното ядене я прекъснах 5 пъти за оригване, всеки път имаше въздух! Само не знам накрая като заспи на гърда как да процедирам...

Деси, и аз бих пробвала Боуен терапия, ако продължи всичко и задълбочи още.

Също ям всичко, мина ми през ума да огранича рязко много неща и да ги включвам постепенно, за да видя има ли реакция при малката, ама нали уж не влиело какво яде майката...Все още го мисля дали да не експериментирам.

Не съм забелязала драстична промяна в количествата според денонощието, освен когато прави големи паузи.
Нощем/сутрин към 3 се налага да се цедя понякога. Дано се регулира вече тази кърма, уж към 4-6 седмица ще стане...
Предлагам двете гърди еднакво, но са с различно мнение. Лявата е свръх-продуцент, а дясната е много айляк. Снощи, за да облекча лявата изцедих 60 мл, а от дясната - 10 мл...Усещам как нещата вървят към това, че ще имам две гърди с различна големина и увисналост! Unamused

# 349
На мен не ми се получиха нещата с кърменето. Имах посещение от консултант по кърмене, пия хапчета и чая на ХИП за кърмачки, но в крайна сметка стигнах до две хранения с кърма дневно, след изцеждане. Сутрин успявам, на вечер почти нищо не се получава. Снощи изкарах от двете 10мл.
В крайна сметка, както каза и педиатърката, кърменето е много важно и хубаво за детето, но не трябва да е на всяка цена. Доста се изтормозих по темата първите дни.
Сега единственият ми проблем е, че не пълни памперсите много обилно и редовно. Предполагам, защото преобладаващото меню е от АМ.

# 350
Здравейте,мамчета! Надявам се да не ви се натрапвам. Моето момиче е вече на месец.Като имам време следя всички бебешки от тази година. Честити ви бебчета и бързо възстановяване. Отдавна се каня да напиша един пост за кърменето, с което не искам да налагам личното си мнение, а просто да помогна с идеи. Ако и на една мама ѝ помогне прочетеното,ще съм щастлива.
  Аз кърмих две години първото и не беше лесно,но пък беше прекрасно и ми се иска да споделя личен опит. Не съм някой фанатик и да отричам изкуственото мляко. Знам,че съдържа всичко необходимо за растежа на бебето и децата на АМ също порастват здрави и силни. Но си бях решила,че каквото зависи от мен,ще направя, за да мога да кърмя. Бях започнала да чета от много рано по въпроса,за да бъда подготвена. Много полезен е блогът на Хедра. От всички мои приятелки с бебечета само две успяха да издържат повече време да кърмят. Всички други се отказаха по различни причини още в началото.Гърдата успокоява,приспива ,топли,успокоява и коликите. Бебето плаче не само от глад,а от търсене на близостта на мама, да го гушне и ще иска да цока, за да получи и близост, не само мляко .В началото гърдите може да са препълнени ,болезнени, да има нужда от леко изцеждане на ръка за облекчение(най-добре под топъл душ)Но с времето се нормализира всичко и производството на кърма става според търсенето. Тялото има точно толкова,от колкото има нужда бебето. Няма режими за новородено бебе. В болницата казват давай на три часа,но най-доброто за бебето е кърмене на поискване без часовник. Колкото повече цока ,толкова повече мляко ще имате.Ако решите или се наложи да давате изцедена кърма, чувала съм майки да успяват и карат така доста време замразявайки и за по дълъг период ,но това се получава с редовно цедене. Иначе ако само пробвате веднъж ,два пъти е твърде възможно да изцедите съвсем малко ,но това няма да означава ,че нямате достатъчно кърма. Бебето е най добрата помпа. Аз никога не успявах да изцедя повече от 20-30мл ,а след това детето си е цокало без проблем до 2г. Та помпата изобщо не е показател за количеството кърма,което имате . Това беше основната причина,поради която моите приятелки повечето се отказваха. Всички казваха нямам кърма . Как разбра,ами изцедих и нямаше,а не е било така.
Кърмата не свършва току така. Образува се нова постоянно с често кърмене. Друга грешна практика е бебче мрънка за мляко след два часа и да каже майката,че ще изчака да станат три часа,за да има повече мляко. Чакането няма да събере повече. Кърменето ще. Или пък Ами наяде се бебче и само след половин час пак искаше и мрънкаше. Значи нямам достатъчно.Това  е напълно нормално поведение ,особено в началото и също в периодите на бърз растеж или зъбки . Тогава цокат много на често,за да си увеличат естествено количеството на кърмата,защото както казах тялото произвежда толкова ,от колкото знае,че бебето има нужда. Моята дъщеря си е искала дори на половин час и ако не знаех,щях и аз помисля,че не ѝ стига.
 Кърмата се променя по цвят,по състав според нуждите на бебетата. Ако вие сте болна, не се спира да се кърми, търсите алтернативни лекарства,съвместими и кърмите дори още по-често,за да предадете антитела на бебето.
  В началото няма непробуден сън. Постепенно някои кърмения ще отпаднат,но моето до последно си се будеше цяла нощ,макар и един два пъти. Та трябва да сте подготвени,че няма да спите непробудно доста време. Имат понякога жълтеница в началото и тук казваха,че с повече кърмене минава по бързо,но понеже тя ги прави поспаливи трябва да се буди бебето да се кърми,защото ако го оставите ще си спи. Да ,вярно че казват гладно бебе не спи,но е добре съвсем в началото да се буди,ако проспива по големи интервали. Гъделичка се ,кърми се по памперс само, разсъблечено, за да не му е топло и уютно и да заспива от това. Когато порасне малко,тук ми казаха като си стигне рожденото тегло,тогава може да не се буди. Но моята дъщеря така и нямаше по-дълъг сън от 3-4 часа през нощта. Колкото и да е хубаво и полезно кърменето, не винаги се получава ,наясно съм,понякога причината може да е нежелание или пък незнание,понякога има друга медицинска причина, проблем. Има консултанти, потърсете помощ от тях преди да се предадете. В много редки случаи нещо наистина налага кърмата да бъде заменена с АМ. Ако не наддава добре бебето, ако се направи пробно кърмене тоест се претегли преди кърмене и след и се види,че не яде достатъчно. Но всяко дохранване в един момент ще доведе до намаляне и после спиране на кърмата. Защото дава сигнал на тялото,че коремчето е пълно и няма нужда да се произвежда още кърма. Също в началото е нормално да ви боли малко,докато се напаснете. Но в повечето случаи след регулиране на кърмата болка няма. Боли леко при засукването и "слизането" на млякото. Трябва да е правилна позицията,широко отворена устата,зърното да сочи нослето на бебето, да захапе не само зърното а голяма част около него ,зърното остава назад към небцето. Така няма да ви боли. А ако боли Правилното откопчване е като вкарате леко кутре в ъгъла на устичката и така ще развалите вакуума. Ако дръпнете ще ви боли много. За разраняване има много хубаво кремче лансинох без отмиване преди кърмене и да дишат без дрехи малко.
 Важно е и на вас да ви е удобно,вашата позиция,легнали или подпрени с възглавници,да не ви боли гърбът. Трябва да ви е приятно ,иначе не се получават нещата,а и няма смисъл да се мъчите взаимно. Ако сте изнервени и напрегнати ,бебчето също усеща. То има нужда от спокойна и щастлива мама. Затова винаги съветът ,който давам е,ако на майката не ѝ е приятно ,по-добре да спре. Ако е Ненаспана,изнервена,неспокойна,ако я боли прекалено много, няма смисъл да си го причинява. Разбирам напълно всички,които не успяват по една или друга причина и вярвам,че всички правим най доброто за децата си,без значение как точно. И още нещо,което забелязвам споделят мамите в мойта група. Всички педиатри,особено по-възрастните съветват да се спре нощното хранене още на 1-2 месеца да почива стомахчето. Това са стари препоръки. Гладно бебе не трябва да се залъгва с вода. Който е решил да кърми,кърмете си на поискване без да гледате часове,интервали. Още при разбуждане, не чакайте да заплаче от глад,че като е изнервено трудно захапва.Ръчички в юмрук и към устатаса знак,че е гладно. Ако се дърпа,може да се изцедят капки в устата да усети и да се залъже да захапе. С кърма не се преяжда.Има някакви норми на качване,но пак не всички са еднакви,едни вървят по-дребни,други по-едри. Не бива да се сравняват.
Надявам се съм била полезна. Прекрасни моменти с новите членове на семействата ви желая. 🥰 Ще хвърлям по едно око при вас и ще пиша,когато имам какво да споделя. Бъдете здрави !
[/quote]   

Благодаря ви много за този пост. Беше ми много полезен🙂

# 351
И аз не знам къде се намирам, детето реве по цяла нощ по 10-12  часа,  ама дива истерия, видели сме се в чудо. Ни капки, ни сучене, нито носене на ръце не помагат. Явно от изтощение се скапах,климатик и сладолед и съм с температура от два дни че вечер вдигам над 38 и пих парацетамол.  Гледам да не кърмя много, че се притеснявам да не му лепна нещо, правих тестове за ковид и грип, отрицателни са, то не че има от къде да хвана нещо, ние сме в изолация с таткото от изписването. Едвам си седя на краката, особено като обикалям да го оригвам и унасям. Добре че ММ държи фронта, но това неспане с истеричен рев е разбиващо. За яденето аз му давам макс 60-70  мл, защото преяжда и после пак плаче много.

# 352
мексикана, не се притеснявай да кърмиш, може да си сложиш маска евентуално, но кърменето ще помогне по-скоро бебето да не хване вируса и се препоръчва да не се преустановява. Бързо оздравяване!

на мен също ми е много трудно и въпреки че ревах всеки ден от първите му 20 дни за това кърмене (отдавам го и на хормоните и на подсъзнателната ми тревога как иначе да общувам с това късче месо дето гледа през мене) мисля, че няма нищо лошо в АМ, позволява гъвкавост, спестява малко време, и пак можеш страшно много да си гушкаш детето, а и честно казвно нито храната ни е толкова чиста, нито АМ е като едно време. на мен донякъде ми е по-лесно защото ММ спи в кухньо-хола и не го будя за всяко ядене ама на моменти доста се напрягам - опитвам се да го отуча от силиконовите протектори и уж успява за едно две кърмения и после като огладнее много все едно забрввв че е сукал без тях и много се изнервя, мъничък е още. иначе съм вързана зв еднс поза за кърмене на дивана заради тях( футболна топка)  едва се събуждам нощем и той всеки път е много гладен, тичам към фотьойла слагам възглавници той плаче, слягям протектора, той го избутва с ръчички, ядосва се и в някои случаи при мен просто спира да тече от стреса, а и той яко е много гладен и сънен само дъвче зърното като биберон - няма как да потече, колкото и да му изстисквам, , и после тичям да се цедя посред нощ - все още става по-бързо от това да топля водв и да чакам да изстине за АМ, знам че има няквкви нагреватели, но още не въм стигнала до тях. Иска ми се да го усещям още като се е размърдал за да е по-спокойно засукването, ама няма как, защото съм дроб от уморя а и той не яде под час. И изобщо съм си дала един краен срок да станат по-поносими нещата, и после заради психическото ни здраве, ще сменя схемата, ако нямаме прогрес.

Вие как приготвяте АМ по-бързо?

# 353
  • Замък сред облаците
Държим топла вода в термос ние Simple Smile Първо кипваме Девин изворна на котлона и я изчскваме да се охлади до поносима температура (нали не трябва да е над 40 градуса за АМ) и после наливаме в термоса. Той е с вместимост 400 мл и топлим вода 2 пъти на ден. Пробвахме и с 1л ама за 24 часа накрая изстива. Аз днес ще се мъча да кърмя на поискване. Стискайте палци!

# 354
И аз съм с термус. Въпреки, че ми е много тъжно, че не мога да кърмя, признавам си, с АМ се пести много време и е удобно. Все нещо хубаво трябва да има, първите дни доста си поплаках заради липсата на кърма и всички усилия, които положих.

Днес и аз имах тежка нощ, като цяло нощите са ми по-трудни. През деня е лесно. Все още съм в очакване на коликите, вчера имах подозрение, че се започва, но явно не бяха колики.

# 355
Здравейте и от нас,
и аз доста плаках пак заради това кърмене. Не става и не става, друго освен стрес и болка за мен не видях. Малчо изнервен, за голяма та няма време и от болка не можех да я гушна. Еми не е най- доброто за нас и минахме на АМ. И ние с термос процедираме. Вечер слагам на нощното шкафче готови 2-3 празни шишета, термоса и в разделител точно лъжички АМ за всяко хранене. Като се разбуди, слагам вода, сипвам АМ и готово.

Колики още няма и засега е супер кротушко. Шеле дано остане така. Само като е гладен се обажда. Ако го хвана преди да е станало критично си е тихо и спокойно вкъщи. Хапва и после разглежда света, слуша ни какво дърдорим и по някое време се сгушва и си заспива.

Последна редакция: ср, 03 авг 2022, 11:36 от Mateya Zoe

# 356
И ние изкарахме поредната безсънна нощ… рева от 20 до 3:30ч…. Няма успокояване.
Имам въпрос относно вит.К - от къде да го набавя? Болницата, в която раждах не ми е вариант, тъй като на изписването ми казаха, че нямало смисъл от 3-ти прием, но педиатърката ни каза ако намерим, че е добре дадем, но никъде не намирам…

# 357
  • Замък сред облаците
Доста тъпо… нашият ЛЛ държи налични капки в кабинета и те с колежката му дават на 30 ден вит К.

# 358
При нас е чудо вечерта - рев, свиване от коликите.. Приема биогая, също първо беше на биоамика, педиатърката я смени с абоколикен от вчера. Толкова жал ми става като го гледам как се свива милият и как плаче.. 😔
Ние минахме на Лактана и сме страшно доволни - изхожда се редовно и си го изяжда с апетит.
През деня и при нас е лесно - спи си човекът, но вечер е кошмар..🥲😅

# 359
Аз незнаейно как без да излизаме от вкъщи, цъфнах с ковид.... след 2 отрицателни теста, бам днес положителен. Единствено се виждахме с педиатърката преди седмица, тя твърди,че е здрава.. не знам от къде се взе това нещо, при все че даже храна си пазаруваме онлайн с безконтактна доставка. Както и да е , надявам се бебчето да е добре, че е толкова малък, че никакви лекарства не може да взима и сега треперя да не вдигне температура, че ако стигнем до инфекциозна болница, ще е ужас на цялата мизерия там.

Вие как борихте Ковид по време на бременност/кърмене? ЛЛ веднага ми нафраска антибиотик и ми каза: Спирай да кърмиш, няма да минеш без, ама ей така по телефона, без да ме е виждала. Аз искам да кърмя, дори и малко, все е нещо. Надявам се само д не тръгне надолу към гърдите възпалението.

Общи условия

Активация на акаунт