Набор 2003 - класиране, избори. Горещ юли !

• 60 440
  • 748
  •   1
Отговори
# 660
  • Русе
Университетите имат определени бройки за платено обучение. Не знам точно как се определят, но предполагам или би следвало да има връзка с търсенето на специалисти в национален мащаб. Тези бройки също са ограничени.
Процесът на обучение би следвало да си отсява кандидатите през годините. Няма лошо фунията да е широка на входа, особено като се самофинансира. Важното е процесът на обучение да е добър.

# 661
  • София
Амбър ме е изпреварила. Освен утвърден прием за обучение "държавна поръчка", всеки университет предлага и места за платено обучение, а какво ще му бъде утвърдено е друг въпрос, свързан с капацитет според НАОА и други неща, та платеното не се предлага, за да се приемат всички с положителен бал, а за да се запълни определена квота (предварително известна)

# 662
  • Варненска клюкарка
Германците явно също много си падат по обобщенията. Там няма как да стигне човек до КСК за медицина, без пълен отличен в дипломата  за средно образование и високи оценки на изпита. Дали пък не са разбрали за причинно-следствената връзка между високите  резултати в ученето и успешното развитие нататък конкретно за тази специалност? (далеч не за всички специалности искат пълен отличен в дипломата от училище, а и в много специалности приемат без изпит)  Нататък на изпитите в университета ако 2  (или беше 3 пъти) те скъсат на един и същ изпит (случва се, обемът на материала е огромен) завинаги приключваш с медицината като образование в Германия, независимо до кой курс си стигнал... А към това място гледат много български кандидат и дипломирани медици....
За мен този прием на всяка цена е много ниско ниво, чак не искам да повярвам, че става въпрос за МУ София Преди защо не се допускаше такова нещо?

Последна редакция: вт, 02 авг 2022, 12:29 от Беллора

# 663
  • София
Горното е до голяма степен вярно, за 99 % от с специалностите там ( независимо дали са с изпит някакъв или без, със събеседване или с  портфолио) фунията на входа е  доста широка и много силно се стеснява веднага, още след 1 семестър, затова и отпадащите са много като бройка. Почват 200, завършват  50-60. Но в медицината(хуманна/дентална) е много тясна фунията от-до. Може би все пак има връзка и затова, обратно на случващото се  в другите специалности, супер малко хора се отказват/не завършват/биват автоматично отписани заради достигнат лимит от скъсвания.

Отличните/ много добрите оценки по биология и химия  от КСК тук не гарантират, че ще си супер бъдещ лекар, да, но показват поне, че си достатъчно мотивиран да понесеш голямо натоварване при учене на толкова материал...Но и Амбър е права, изпитът там не предполага наизустяването на каквото и да е, той по-скоро проверява определени умения (голяма част от които също се тренират) и най-вече издържане на стрес..Та в това отношение наистина не могат да се правят сравнения. Отделно там системата е адски различна, всеки университет буквално си има свое балообарзуване, крайно различно, в едни изпитът е  с много голяма тежест спрямо дипломата, в друг  е тъкмо обратното, в трети са горе-долу равностойни, в четвърти, от по-малко желаните, имаш шанс и без изпита, само с отлична диплома, на доста места бонус към бала в точки носят и класирания на  състезания по биология и химия в международен мащаб....

Последна редакция: вт, 02 авг 2022, 13:42 от пенсионирана русалка

# 664
  • Русе
Германците явно също много си падат по обобщенията. Там няма как да стигне човек до КСК за медицина, без пълен отличен в дипломата  за средно образование и високи оценки на изпита. Дали пък не са разбрали за причинно-следствената връзка между високите  резултати в ученето и успешното развитие нататък конкретно за тази специалност?
  до колкото тук беше споделен форматът на приемния изпит за медицина в германски университет, останах с впечатление ,че не се оценява голям обем наизустена информация, а се търсят уменията ,които споменах. За формирането на успеха и различията на германската образователна система ,критерии ,ранно профилиране. С една дума е съвсем неуместно да се правят изводи ,механично пренесени ей тъй на наша почва

# 665
Амбър ме е изпреварила. Освен утвърден прием за обучение "държавна поръчка", всеки университет предлага и места за платено обучение, а какво ще му бъде утвърдено е друг въпрос, свързан с капацитет според НАОА и други неща, та платеното не се предлага, за да се приемат всички с положителен бал, а за да се запълни определена квота (предварително известна)
Напълно наясно съм с утвърдения прием, както за държавна поръчка ,така и за платена форма .
Предварително известната квота е 50 места за специалност медицина. Приети са 53-ма . Оставам си с неприятното усещане .
Иначе съм съгласна с мнението и на двете ви.

# 666
Точна си е бройката, Ома.
50 места на общо основание, 3 места по ПМС 228 и 7 места по ПМС 103. Общо 60 места, а са приети 53.

ПМС 228 са македонците. За тях във всички ВУЗ има отделни бройки.
ПМС 103 е българската диаспора в чужбина - Украйна, Молдова, Сърбия, Черна гора, Румъния, Казахстан. Те също имат отделни бройки във всички ВУЗ.
Като двете ПМС приравняват македонците и българите в чужбина от посочените държави със същия статут като българските граждани, които кандидатстват в текущата година и могат да кандидатстват и по държавна поръчка, и платено.
Доколкото съм запозната приетите по ПМС получават стипендия от държавата, независимо от учебния успех.

Последна редакция: вт, 02 авг 2022, 12:59 от marinadp

# 667
  • Варненска клюкарка
Амбър, без наизустяване в тази специалност никъде не става.
Племенницата ми учи в Москва - и там зубрят много. Без наизустена терминология няма как да изречеш една проста диагноза, да не казвам какви по сложни неща има...Зубрят мнаго, но от един момент започват да осмислят доста повече нещата.

# 668
Точна си е бройката, Ома.
50 места на общо основание, 3 места по ПМС 228 и 7 места по ПМС 103. Общо 60 места, а са приети 53.

ПМС 228 са македонците. За тях във всички ВУЗ има отделни бройки.
ПМС 103 е българската диаспора в чужбина - Украйна, Молдова, Сърбия, Черна гора, Румъния, Казахстан. Те също имат отделни бройки във всички ВУЗ.
Като двете ПМС приравняват македонците и българите в чужбина от посочените държави със същия статут като българските граждани, които кандидатстват в текущата година и могат да кандидатстват и по държавна поръчка, и платено.
Доколкото съм запозната приетите по ПМС получават стипендия от държавата, независимо от учебния успех.

Благодаря, явно не съм напълно наясно с приема Simple Smile.
Притеснението ми беше, че ако започнат да се правят компромиси в приема, ще започнат да се правят и други, в името на финансирането. Както се оказва, напълно неоснователно.

# 669
  • Русе
Амбър, без наизустяване в тази специалност никъде не става.

Ами като си трябва на специалността да се зубри, нека да се зубри каквото трябва  в университета, да ги оценяват в клиниките. Тепърва започна формирането на специалиста. Въпросът е каква е драмата, че някой не е покрил съмнителното ниво на критериите на формата на средното образование много добре. Много показателен е разривът, който се получи тази година с двойките на деца, готвили и представили се успешно на предварителни изпити към университет.  Практиката на някои преподаватели в софийски училища да подготвят успешно учениците си, загърбвайки насоките на МОН. А и доколкото се докоснах до профилираната подготовка по други профили, изцяло бих гласувала против тежестта на училищните резултати.Но това са си мои разсъждения, не ангажирам и не съм определяща насоки инстанция

# 670
  • столицата
Моля за помощ с идея за подарък за младеж, който навършва 18г.
На какво биха се израдвали вашите момчета?

# 671
  • Русе
Моля за помощ с идея за подарък за младеж, който навършва 18г.
На какво биха се израдвали вашите момчета?
 Май вече е доста индивидуално. Въпреки че е доста капризен и фиксиран върху дрехите, които носи, успях да получа одобрението му - като се придържам към някалко марки или предпочитаният му бял цвят. Марките ,които е голяма вероятността да не допусна грешка са - Nike, Carhartt, North face. Нещо за колата му, въпреки че нямам идея с какво я е окичил вече. Flash батерии, интересни мишки, слушалки. Парфюми - малко рисковано, но последния път заложих на Том Ford.  Раници - разни, въпреки че моето дете не си пада по чантички и ранички, освет като ходи да тренира, но си има любима и всички останали ги ползвам аз с голямо удоволствие.

Последна редакция: чт, 04 авг 2022, 10:32 от A m b e r

# 672
  • София
Ако не е за собственото дете, тениска Найк винаги се одобрява. Ако е за собственото, мизата се вдига 😂 маратонки, анцуг, смарт часовник...

# 673
  • столицата
Не е за собствено Simple Smile

# 674
  • София
Може и ваучер за спортен магазин, все ще го намести. Спорт депо имат подаръчни.

Общи условия

Активация на акаунт