Набор 2003 - класиране, избори. Горещ юли !

• 60 447
  • 748
  •   1
Отговори
# 645
С интерес установих, че да те приемат медицина в най-желания МУ София е достатъчно да си изкарал 3 на двата изпита и 4.50 на матурата по БЕЛ. И съответно да има кой да ти плати таксата за платено обучение.
Какво де случва тогава в другите медицински унита и следва ли да се притеснявам за качеството на част от бъдещите лекари?. Защото честно казано, не знам някой да е приет и да не е завършил освен ако сам не се е отказал.

В другата тема го смятахме - последния приет има бал 22.49. Това са тройки на всичко - тройка на КСК и тройка на ДЗИ БЕЛ..

Последна редакция: пн, 01 авг 2022, 13:12 от marinadp

# 646
  • Отвъд алеята зад шкафа
Този бал за платено или за държавна поръчка е?

# 647
  • София
За държавна момичета беше 36.95.
Доколкото знам под 24 бал не приемат държавна.

# 648
Този бал за платено или за държавна поръчка е?

Платено. И е без квоти класирането.

Като за фармация например обявените места са 65, а са приети само 9 души.

# 649
За държавна момичета беше 36.95.
Доколкото знам под 24 бал не приемат държавна.
Не приемаха и платено, до миналата година.Тази година МУ-София не обявиха минимален бал за участие в класирането.
В МУ-Варна имат изискване за минимален бал 24.

# 650
  • Стара Загора
В МУ Пловдив и ТрУ бяха обявили минимален бал 28. В Пловдив не видях да има приети с по-нисък бал от 28, дори и платено, но в Стара Загора има приети платено с 25 и нещо. Странна година за кандидатстване беше с това ново балообразуване.

# 651
  • Чикаго / София
Не мисля, че човек трябва да се притеснява за нивото на бъдещите лекари по признак бал на приемане след гимназия. Има доста младежи, които влагат усилия в следването си, независимо, че не са били отлични ученици и не са изкарали високи оценки на матури, изпити и пр. Важно е кой как учи вече след като е приет и с каква диплома ще завърши. Дано изискванията при следването да са високи, това е по-важно, отколкото изискванията при приемането.

# 652
  • Варненска клюкарка
Във Варна чак такива низини няма. Имам спомен че последния приет платено беше с бал 30,45 или някъде там.
Този бал 22,49 е с почти 20 точки под максималния - ами прекалено е! Означава към 3,20 на трите балообразуващи оценки и вероятно системни пропуски в знанията, не искам да си представям мотивация на някой с такива оценки. Не си представям и как човек без стабилни навици за учене би се справил с чудовищни обеми информация, които трябва да се учат почти наизуст, заради сложната терминология, която няма как да се замени с друго каквото им хрумн.
Не е честно и спрямо тези които остават извън класирането с далеч по-високи балове, но не можещи да си позволят госишната такса от 10-12 хил.лв.

# 653
номерът не е в обема информация и наизустяването- това  го искат само на КСК! нататък е въпрос на осмисляне на обемите и хващането на логиката на нещата. Който си има акъл, си го ползва по предназначение. Другото го пише в справочниците. И затова към днешна дата диагнози не се слагат от компютри по пълния обем литературна справка, а от жив човек, който мисли и се насочва към определено четиво, ако има нужда да си опресни или да сравни.

# 654
  • София
А миналите години нещо по-различно ли е било?

# 655
  • София
Истината не е ли някъде по средата между казаното от Беллора и ra2? Тоест, че и след КСК си има предостатъчно материал както за учене наизуст, така  и  за осмисляне/разбиране на логиката.. Simple Smile

# 656
  • София
Минали години се взимаше удвоената оценка от изпитите и оценката от дипломата по химия и биология (някак си по подразбиране шестици). При две тройки на изпитите и тройка на матурата по БЕЛ тази година се получава бал 21. При същите две тройки миналата година и дежурните шестици в дипломата, балът е 24 (т.е. и миналата година  минималният бал отново е покриван с две тройки).

# 657
Мога да модифицирам мнението си след казаното от Русалка- ако способността за справяне е 100%, то тя е сума от наизустяване и осмисляне в различни пропорции. При едни е 10 срещу 90 за запаметяването, за други- 10 срещу 90 за осмислянето. Ясно е, че без някаква фактологична основа няма как да се мисли. Но и само с фактология без мисъл е невъзможно. Фактологията може да се компенсира по време на текуща работа, докато мисленето не може. Него или го има, или го няма.

# 658
  • Русе
Освен че не съм съгласна с механични сметки , имам опит с изискванията на образователната ни система, които според мен са в посока автоматизиране за сметка на осмисляне, и с доста примери на отлично справящи се с формата на системата и доста неадекватно реализиране по-късно и обратното. Ключът е не толкова в усилията, а във фокуса. При някои хора  откриването и фокусирането става на по-късен етап, но пък е по-зряло
   Бих погледнала и от друг аспект. Без значение как си влязъл в системата на новото образователно ниво, ако университетът и в частност системата не култивира необходимите качества, няма значение колко много отлични са били кандидатите .

# 659
Липсата на минимален бал за кандидатстване, на мен ми е изключително неприятна. Прекалено меркантилна политика от страна на университета.На всяка цена да се приемат всички с тройки, кандидатстващи платено.
В МУ-Варна и тази година има минимален бал за прием 24.
Не че има значение с какъв бал е приет даден кандидат.Критериите в университета са високи  и обемите за научаване, наистина са чудовищни. Студенти отпадат поради невъзможност да се справят.Засега щерката знае за двама. И двамата не са платена форма на обучение.

Общи условия

Активация на акаунт