91 НЕГ "Професор Константин Гълъбов" - тема 9

• 71 073
  • 741
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Нали затова Ви посъветвах да пишете на онази немска образователна институция, която със сигурност знае отговора на този въпрос. Макар че вече има и деца, минали миналата година през  това класиране, само трябва да намерите такива. Най-голям шанс да се случи това има в упоменатата фейсбук група.

# 481
  • столицата
Ако не бъркам ПЧМГ не предлагаха профил био и химия, а знам, че имат дете в Хайделберг първи курс, медицина.

# 482
  • София
Ако не бъркам ПЧМГ не предлагаха профил био и химия, а знам, че имат дете в Хайделберг първи курс, медицина.

Почти на 100% съм убедена, че профилите нямат никакво значение и по новата система, в противен случай  щеше да има информация на сайта на hochschulstart.  A няма промяна по този парагараф, стои си пак обобщеното Hochschulzugangsberechtigung. И въпреки това бих накарала детето си да попита преди да декларира избора си на профили. Няма по-лесно нещо от пускането на един кратък мейл с този въпрос или от питането в упоменатата по-нагоре група.
Скрит текст:
Отделно за медицина/стоматология/фармация дори в обемния TMS изпит за прием немците не залагат на химия и биология като тук, че да искат да са учени интензивно. Въпроси по тези предмети + по математика и физика има в HamNat изпита,  но той е за силно ограничен брой унита - само Хамбург, Магдебург и Грайфсвалд. За денталната медицина в частност - само за Хамбург е нужен. А и въпросите в него не са профилиращи, а от общообразователна подготовка по 4-те предмета (вярно, че немската такава, но все пак)
Иначе ПЧМГ имат комбинацията биология и химия. Това им е профилът "Природни науки".  Имат и два различни математически, един с мат. и физика и един с мат. и информатика.

Последна редакция: вт, 31 яну 2023, 22:09 от пенсионирана русалка

# 483
  • София
ПЧМГ има обявен профил химия и биология на сайта си, но на практика не са сформирали такъв за випуска, който завърши миналата година. Приятелка с дете във въпросния випуск недоволстваше от този факт, защото предварително им бяха обещали, че ще има. Не знам дали в момента има сформиран такъв профил.

# 484
  • София
ПЧМГ има обявен профил химия и биология на сайта си, но на практика не са сформирали такъв за випуска, който завърши миналата година. Приятелка с дете във въпросния випуск недоволстваше от този факт, защото предварително им бяха обещали, че ще има. Не знам дали в момента има сформиран такъв профил.
Това само потвърждава, че профилите нямат значение. Ти познаваш майка на дете от випуска и знаеш, че е нямало достатъчно желаещи за тази двойка предмети, та да се сформира група. Галимар пък явно познава дете  оттам в Хайделберг, 1 курс. Тоест 1+1=2 Simple Smile Сетих се и за още един вариант за уточняване на нещата - разговор с г-н Björn Marinov, мисля че той отговаря за  консултациите, свързани с бъдещо следване в Германия.  От петте ДСД паралелки все някой миналата година е кандидатствал хуманна/дентална/ветеринарна медицина или фармация, та той най-вероятно знае. На сайта на немския отдел си има и мейл за целта:
studienberatung@da-galabov.eu

# 485
  • столицата
Русалке, и аз по твоята логика прехвърлих студентите по медицина/фармация в Германия, завършили НЕГ миналата година, но  в чужбина  знам само за деца от лайстунга, а в Бг - от ДСД и лайстунг. Simple Smile
Но за ПЧМГ-то съм сигурна.

# 486
Галимар, аз знам за едно момиче от DSD на 91 НЕГ че учи медицина в Германия, но не съм сигурна, че е била профил химия и биология.

# 487
  • тук-там
От миналата година аз знам само девойки от лайстунг. Но тази ще кандидатстват и такива, които са ДСД и не са профил биология и химия.

# 488
  • На планетата Земя
Много от кандидатстващите тази година медицина лайстунг обмислят да използват българските си дипломи, така че ...

# 489
  • тук-там
Е, те и миналогодишните така. Но с немска или бг диплома все са си профил биология и химия.

# 490
Много от кандидатстващите тази година медицина лайстунг обмислят да използват българските си дипломи, така че ...

Защото още не знаят какви ще са им оценките от абитурите, но ако вземат немска диплома с 1.0, препоръчвам да я използват, спестява доста време, усилия и пари

# 491
  • тук-там
Тези с немска диплома 1.0 е ясно, че ще я ползват.

# 492
  • София
Тези с немска диплома 1.0 е ясно, че ще я ползват.

Скрит текст:
Изненадващо познавам дете с немска диплома 1.0, но кандидатствало с българската за медицина. Предполагам, че доводът е бил, че с немската  си разпределен задължително при "лотарийното въртене" на единиците на Abibeste  към провинцията, от която е издадена дипломата. А с българската така и не стана  ясно къде я разпределят, вероятно е смятано, че има по-голям шанс така още на първата квота без TMS. Само гадая каква е причината за подобно решение,  детето вече е специализант, а тогава много не си давах зор да разбера кое и как става, понеже не ме касаеше пряко как се случва класирането конкретно за  медицина. Постарах се да се информирам в дълбочина, когато  ми се наложи вече.

ПП Бонус, колкото и смешно да звучи на пръв поглед (извън доводите в образователен аспект като познаване на системата и начините на оценяване, спестяването на пари за преводи/легализация на документи и по-бързото справяне с кандидатстването като време), е  получаването на общежитие. Не че има писано прaвило, но се вижда в годините, че притежателите на немска диплома като Bildungsinländer получават сякаш по-лесно оферти (разбира се, при подадени навреме заявления в порталите). Винаги има изключения, ама това само потвърждава правилото...

Последна редакция: ср, 01 фев 2023, 17:48 от пенсионирана русалка

# 493
  • На планетата Земя
Ще се радвам, като дойде времето, да ни огрее това неписано правило ... да стигнем дотам ...

# 494
  • тук-там
Т.е. в уни да кандидатства с бг диплома, а в общежитието с немска Wink

Общи условия

Активация на акаунт