Проблем с наемодтел

• 3 650
  • 54
  •   1
Отговори
# 15
ама собсвеникът често не иска друг да му ремонтира стената... и с право.
Аз съм разрешавала на наематели да ми боядисват и съжалявам - долнокачествена боя, или след бодисването не мога да измия петната по паркета, защото не са ги изчистили навреме. Изборът на цвят - също проблем.

# 16
  • Berlin
Оправи сам стената или си наеми човек за тая работа.
Потърси сам мебели, с които да замениш повредените и му ги предложи.

# 17
  • Варна
Никога не бих позволила наемател сам да ми ремонтира жилището, освен ако не му е това професията и не съм видяла лично негови обекти, които са ми харесали.
За мебелите - може да потърси, но да не очаква, че хазяинът е длъжен да ги хареса и приеме.

# 18
  • Berlin
Той ако не я оправи като хората, пак ще трябва да плати. Аз сама съм си боядисвала белите стени без никой нищо да ми каже, не в България обаче. Въпросът е да върна жилището във вида, в който съм го приела.

# 19
  • СИ
Договор нали имате? Договора урежда тези неща. Оставил си депозит, който следва да е достатъчен за да покрие евентуални сметки и щети. Щом наемодателя е пуснал човек с куче, значи е бил наясно, че ще има щети по апартамента, в такъв случай е можело да се застрахова с двоен депозит например. ...

Депозит от няколко стотин лева няма как да покрие възможни щети. Възможните щети от некоректни наематели са в размер на хиляди. Най-общото правило е, че трябва да оставиш жилището във вида в който си го получил. И обикновено притежателите на домашни любимци спестяват, че имат такива когато наемат жилища. Точно поради това, че оставят щети и проблеми след себе си и много не ги искат за наематели.
Мой приятел имаше ядове с една такава. В договора дебело и подчертано е описано на няколко места, че в жилището не може да се гледат домашни животни. Ама каката тихичко си донесла и три котки, които надрали мебели и дамаски. Освен това се носи и една миризма... Да ти се завие свят. И сега какво? Каката си събрала багажа с котките и не искала да плаща. Скъпо било да се подменят дамаски и да се чисти и боядисва. Осъди я, но общо взето няма голяма полза от това.

# 20
Пак добре само с котки. От съседния блок по нощите се изнесе мацка с две кучета, котка и костенурка. Бяха съсипали мебели от масивна дървесина, които тя не искаше да плаща.
И не, депозита е за евентуална застраховка, че няма да има пропуснат или забавен наем. Това, че понякога от него се одържа за дребни повреди е друга тема. Разбира се, че ако дивана се е изтъркал за 10години е нормална амортизация, но ако липсват парчета от него някак... Както е в вица "За това да ми кажете "Брат, то така си беше" няма да стане..."

# 21
  • Далечният изток
Да, депозитът е за неплатен наем и евентуално за неплатени битови сметки.
Вредите си подлежат на обезщетяване.

# 22
Тук няма никаква защита на наемодателите и доста наематели си правят,каквото си искат.Всички имаме клаузи,жилището да се остави в същият вид,в който е наето.Повечето не го спазват.Често се обаждат в последният момент,че в края на този месец напускат,а с депозита да се платят сметки и това/онова.Не съм чула,освен във форуми да казват наематели,някой на тръгване да боядиса стените.Обикновено казват:''Ами нормално захабяване,дощло му е времето''.Ако минаваха ситната цедка на големите градове в зап.Европа,нямаше да смеят да капризничат и да се пазарят,а някои и откровено да наглеят още преди наемането.Понеже не сме топ и желан град в Европа,ще си отдаваме на най-малкото зло,което одобрим от кандидатите.И колкото и да се пише по такива теми,колко добър град за живеене е София и как идват чужденци Joyтцъ,извън всякаква класация сме.Ако в бъдеще има на кого да отдаваме под наем,пак ще е добре.

# 23
  • София
Страшна наглост, аман от такива наематели като теб.

Най-вероятната развръзка е следната -- собственикът няма да ти възстанови депозита, ти ще се покриеш и ще го блокираш и толкова. Никой няма да се занимава със съд за още 1000 лева горница, освен ако не става въпрос за умишлен тормоз/лична вендета.
И докато е жив наемодателят няма да пусне повече човек с куче в имота си (както и трябва да бъде под наем. Като искате кучета -- купете си имот и сами си го ремонтирайте, какъв е проблемът?).

# 24
Договорът е валиден щом е подписан от двете страни. За каква заверка става дума в съда? НАП за платени данъци…
А апартамента с куче или без е редно да се върне във вида в който е бил. За вас са мебели на 100 години, за човека може да са символични или изстрадани дълги години. Много хора не допускат наематели с кучета и деца. Аз не допускам с животни.

# 25
Я, каква темичка.
По принцип наемодателят е прав. Обаче! Дава стари мебели, които - поне по думите тук - са оценени като щета. Сега иска да купи съвсем нови, вместо да потърси ВУ от ОЛХ, базар или някоя подобна платформа. Това е доста измекярско от негова страна.
Другото измекярско е дай тука едни пари, щото така казвам. Това са глупости. Взима се официална оферта за продукти с качество, аналогично с повредените, купува се, ремонтира се, представят се фактури и се плаща по тях.
Както не е ок кучето да изгризе и опикае мебелировката, така не е ок някой да се мъчи да замени за чужда сметка амортизирано ПДЧ с поръчков масив или да иска тройна цена за боядисване. Най-малкото с новите мебели наемът на жилището минава в малко по-висок сегмент. Хайде да не е чак пък такава аванта - хем новички готинки мебели без пари, хем и наемът 100-150+ лв отгоре, без да сме си мръднали пръста.

А за кучето, другия път си търсете необзаведено жилище, щом не сте възпитали и дресирали животното. Никой не е длъжен да търпи да му рушат собствеността.

# 26
... не е ок някой да се мъчи да замени за чужда сметка амортизирано ПДЧ с поръчков масив или да иска тройна цена за боядисване.

E, това май идва малко в повече, не видях да е искано такова нещо.

# 27
Не е писал, образно говоря, мислех, че си личи.
Каквото и да е новото, което е харесал, факт е, че е ново, а не ВУ от ОЛХ. От години съм под наем и предвид възможностите ми, никога не съм очаквала да съм в ново и лукс, просто посочвам фактите - масовата бюджетна квартира е със старите мебели, а често и уреди на хазяите, а ако не са имали нещо да оставят - взимат го ВУ/с транспортни дефекти. Тоест , неща, които вече са обезценени и/или амортизирани, а не нови-нови. Сега, понеже хазаинът пуснал куче и о, изненада, кучето повредило - хайде наемателят да купи чистак ново. Ами неприемливо е.

# 28
  • София
Т.е., хазяинът е бил глупав, че е взел (човека с) кучето и каква изненада, направили леш. И сам си бил виновен.

Ми и наемодателите точно това казваме ... Покрито мляко, котките не го лочат. Наем без животни, чиста работа.

Като някой не иска стари мебели, да търси наем на жилище с нови. Ако повреди стари, да знае, че ще трябва да плати нови.

# 29
А хазяинът знаел ли е, че ще има куче, преди да сключат договора?

Общи условия

Активация на акаунт