Подготовка за нормално раждане -информация, въпроси, отговори. Тема 2

• 9 746
  • 71
  •   1
Отговори
# 30
Аз бях с епидурална, но до момента на поставянето й си има също болки които овладявах най вече с дишане.
Предполагам, че ако бях без и аз щях да се изтощя…и едва ли помагат пози за силните болки, но така или иначе все пак е часове и минава.
Моя позната втория път роди много бързо 3-4 часа и двата пъти ражда естествено и без упойки, нея е страх повече от тях.Всеки сам преценя как и от какво го е страх.
Аз съм на 52 години и не ми се мисли колко може да продължи раждането при мене...а и много мисля дали няма да навреди на мъничкото ни детенце...
Има и други упойки, освен епидуралната, които вършат работа.
От гледна точка на бебето, сигурно е най-добре естествено раждане без упойки, но пък трябва да се мисли и за майката. Не знам как се  ражда, ако не можеш да контролираш напъните си, защото си обездвижена.
Освен епидурална и спинална не съм чувала за други в БГ?! Ами аз първото раждане си бях абсолютно обездвижена, вързана долу горе за леглото, трябваше да напъвам абсолютно легнала. Ето това беше ужаса на ужасите!
"ultiva" се казваше моята упойка, проверете предлагат ли я в България. Венозно се прилага. Тя има много кратко действие, подава се, когато наближи силна контракция, бременната сама си натиска едно бутонче. По време на изчакване на следваща контракция, си без упойка.

# 31
Мисля, че не се прилагат никъде тези упойки в България. Cry
Само епидурална и но-шпа и производните, които хич не облекчават положението.

# 32
Според вас ли нужда от такава бутилка за промивки в родилното, пък и след това?

https://visvitalisbg.com/product/lansinoh-butilka-za-promivki-sled-rajdane

# 33
Моята психика се крепи само на епидуралната иначе ще рухна директно Simple Smile

# 34
е от какво ще рухнеш, не е чак болка за умиране... Сега вече е модерно да се ражда и без упойка.

# 35
е от какво ще рухнеш, не е чак болка за умиране... Сега вече е модерно да се ражда и без упойка.

Аз съм раждала веднъж без упойка, много добре знам какво е. Как го каза...много модерно го изживях преди 13 години, направо се модернизирах....

# 36
  • Германия
За тази бутилка специално не знам, а и в БГ болниците как е също не знам, но в болницата в Германия, където раждах, в банята всеки си имаше едно собствено “канче” да си полива като ходи в тоалетната. В къщи използвах каквото има под ръка, тоест една мерителна чаша, която си пълнех с топла вода и си поливах при всяко повещвние на тоалетната, горе-долу докато имах лохии. Много облекчава, отделно не ползвах тоалетна хартия като пишках че в началото и при мен долу положението беше майко мила 😬

# 37
В някои държавни болници си носиш всичко от лигнин до чаршафи, така че аз не бих очаквала персонално канче, ако ще раждам тук. Но и сякаш всяка чашка може да свърши същата работа и ми се струва ненужно това.

# 38
При много силни болки епидуралната упойка е много добра. Тя единствено премахва болката от контракциите, но не обездвижва тялото. Единственият минус е, че може да притъпи чувството за напън и да е трудно изгонването на плода. Друго важно е, че не слагат епидурална без да поставят система с окситоцин за да не спре родилния процес.

Аз имам едно раждане с епидурална и едно без. Първия път упойката ме спаси, защото заради окситоцина болките бяха много силни.  След упойката направо литнах. Второто ми раждане болките не бяха толкова силни и нямаше никаква нужда от упойка. Така че на момента може да се прецени. Единствено е добре лекарят да уведомява кога е време за упойка, защото идва един момент, в който вече е късно да се постави.

# 39
ами да, съгласна съм, който си е решил епидурална, да си я иска преди започване на болките.
И с това съм съгласна, че всяко раждане си е различно от предишното, едно може да боли повече, друго по-малко.

# 40
  • Пловдив
Аз лично канчета и производни не съм носила. Къпех си се нормално с душа.

# 41
Всичко е много индивидуално. Две раждания и при една и съща жена могат да протекат по съвсем различен начин. На мен лично много ми помогна позитивната нагласа при второто раждане, въпреки неприятния спомен от първото и това, че знаех какво не искам. Въпреки страха от болката се постарах да остана спокойна.
При първото раждане, преди 3 г., поисках епидурална, която не сам, че не ме облекчи никак, ами и тоновете на бебето започнаха да падат. В крайна сметка се наложи и ползването на вакуум.
За второто раждане, преди две седмици, реших, че не желая упойка и ще опитам да се движа, вместо само да лежа. Разкритие имах от поне две седмици - 4 см. - но пък преносих. Наложи се индукция. Хапче на предния ден и система окситоцин на висока доза на следващия не успяха да предизвикат контракции. Появиха се след като акушерката ми спука водите. Болка имаше, но родих доста бързо и се чувствах добре след това. Дишането и добрата концентрация ми помогнаха. За известно време седях и върху медицинска топка, тези големите, което мисля също ускори нещата.
Каните за измиване и на мен ми свършиха чудесна работа.

# 42
Момичета, след консултация с аг започнах да използвам маслото за перинеум на Веледа, за да не се стига до разкъсвания. Също така акушерката ми каза за цикатридина глобули, които могат да се слагат след 36-37 седмица, за овлажняване и по-лесно преминаване на бебето през канала. Не знам дали ще ми свършат работа тези неща, но ще пробвам. Може на някоя от вас да му е полезно и също да пробва щом се е насочила към естествено раждане. ☺️☺️☺️

# 43
  • София
Глобулите веднъж дневно ли слагате?
Чета ви и се опитвам да се ориентирам - ако не ми пускат окситоцин, тогава е по-вероятно да са по-малко болките и да нямам нужда от епидурална ли?

# 44
Глобулите веднъж дневно ли слагате?
Чета ви и се опитвам да се ориентирам - ако не ми пускат окситоцин, тогава е по-вероятно да са по-малко болките и да нямам нужда от епидурална ли?
Така съм чела. Окситоцинът изкуствено пришпорва нещата и болката била по-интензивна и често се стигало до разкъсвания и секцио. Аз родих без окситоцин и упойки. Имам страх от всякакви инжекции, но бях решила ако не издържам да си поискам епидурална. Не се случи, защото отидох в болницата с 8-9 см разкритие и нямаше време за нищо. Да уточня че съм човек с много нисък праг на болка. На зъболекар, за да ми сложат упойка първо ми пръскат лидокаин. Grinning Страхът от болката при раждане е по-страшен от самата болка. Болеше ме но не е нещо което не се издържа. Сега ми предстои раждане до месец и съм забравила как болеше, а беше миналата година. Просто не мога да си спомня какъв вид болка беше. И ето пак си ме е страх от неизвестното. Най-гадно на мен ми беше по време на напъните за изгонването на плода. Не че боли повече от контракциите, а е гадно, сякаш ти се ходи неудържимо по голяма нужда и все едно от налягането ще ти се пръсне всичко. А реално няма проблем. Не съм имала някакви разкъсвания, които да са сериозни.
Мнението ми е ако е възможно процесът да е естествен. Ако той тръгне от само себе си значи му е време и тялото знае как да се справи.
Глобули и аз мисля да слагам. Сега в сряда ще питам на тоновете какво мислят за поставянето на такива.

Общи условия

Активация на акаунт