В момента чета ... 78

• 42 993
  • 740
  •   1
Отговори
# 510
Действието се развива в Албания в книгата,за България не знам…но наистина остайниците са вречени да са асексуални и също това става,когато са чисти/девствени/…

# 511
Щом ви е харесала "Остайница", може би ще харесате и "Посърналият април" на Исмаил Кадаре. Също за традицците в Албания.
Както и повестите му са много хубави.

# 512
Остайница е като бурнеша ли? Гледах предаването преди няколко месеца - жените, които дадоха се възприемаха като асексуални, нито една не беше лгбт https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/az-sam-burnesha-ka … i-v-albanija.html

Не знаех, че и в България има такава традиция...
За България не съм чула,аз написах Балкански страни. От книгата разбрах за Патриалхални общества в Северна Албания, Косово, Македония, Сърбия,Босна,Хърватска,Черна гора ,в които конституционално приета е смяната на пола. Това е личен избор,с цел повече права в обществото. Там са изброени и няколко имена с които се наричат Остайница е едно от тях.
 А относно ЛГБТ ,с спойлер да не издавам
Скрит текст:
главната героиня в книгата се оказва влюбена в друго момиче

# 513
  • Бургас
Само за справка да попитам,че нямам никакво време да търся инфо.
Излезе ли новата книга от поредицата за Бергман на Ю&Р ?

# 514
От документалния филм останах с впечатление, че у тези жени има някаква тъга - сякаш съжаляват за живота, който са могли да имат. Поне при повечето имах такова усещане.
Едната я питаха нещо за транссексуалността - вече не помня подробно какво каза, но обясняваше, че няма нищо против транссексуалните, но тяхното е различно.

# 515
  • Mostly in my mind
Свърших "Гробът на сестра ми". Хубав трилър. 4/5. Гледам 7 книги има с Трейси Кросуайд. Не тая надежда да издадат останалите.
Започнам прословутия "Хартиеният дворец". Идвам и с първи въпрос. Какво се  е случило със снимката на авторката? Първоначално си помислих, че е белег, но на снимките й в интернет няма такова нещо

Последна редакция: пт, 05 авг 2022, 21:26 от Лолита

# 516
Какво да се е случило със снимката на авторката? Аз май нищо не съм забелязала..а дори не се сещам и как изглеждаше..

# 517
  • Mostly in my mind
Нали знаеш, че имам малкo професионално изкривяване. Simple Smile

Скрит текст:

При теб така ли е, Миж?
Ето и уж оригиналната снимка. https://www.thetimes.co.uk/article/miranda-cowley-heller-the-tv- … t-novel-2h3gs92jb

Последна редакция: пт, 05 авг 2022, 22:50 от Лолита

# 518
А, не, на моя екземпляр нямаше такива петна.
Щях да ги забележа.
Според мен е дефект при печата.

# 519
  • София
Миранда  Хелер са я докарали на Хелбой Smiley
Скрит текст:
Докато се чудех какво да чета подхванах осмата за Робърт Хънтър ("Смъртоносно обаждане"). Поне знам, че няма да ме разочарова. Чете ми се нещо разтърсващо и запомнящо се, такова дето се помни цял живот. Обаче не знам къде да го търся. Отвсякъде ме дебнат лгбт тематики и многострадални майки, които са жертви на света, децата си, мъжа си, обществото. Ето, и в "Миракъл Крийк" всички са ми противни.

Последна редакция: сб, 06 авг 2022, 00:03 от iveto_11

# 520
Леле, какви ценички тия новите книги (Малибу и Двореца)... Ще ги чакам пиратски Sad Ще почвам една хумористична за офис поведение, но утре ще пиша как се казваше...

# 521
Отвсякъде ме дебнат лгбт тематики и многострадални майки, които са жертви на света, децата си, мъжа си, обществото.
И мен тази тенденция взе много да ме уморява, дори не ме и дразни вече, просто ми е тъпо да чета едно и също във всяка нова книга. Затова започнах да предпочитам българските автори - тук тази задължителна схема все още не е превзела сюжетите и можем да четем за любов между мъж и жена, без в някакъв момент някой от тях да се осъзнава като неосъществен гей и да тръгне да се осъществява в следващите 400 страници.
Дочетох "Резерват за хора и вълци", много хубава, интересна и със собствен характер книга. Историята е на жителите от Старо село, най-затънтения квартал на Радомир, където хората пъплят облечени със сиви грейки, черни якета и кафяви шуби, свели поглед пред местния феодал, който притежава всичко и всички. Преплитат се различни съдби - на циганите, които чуват как Господ им говори, докато свирят, на билкарката Елена и нейната внучка, на една учителка по математика, която омайва мъжете, докато им шепне уравнението на любовта, а всъщност е от тези, който най-много обичат да смятат с пари, на сина и бащата, принудени да търсят печалба в чужбина, на бакалката, чистачката и метресата. Всички събития са обединени от приказката за любовта, която разказват хората по този край - че изпиеш ли сълзите на някой, той ти става другар за цял живот.
В началото историята много увлича, но краят не ме удовлетвори - очаквах нещо по-зрелищно, запомнящо се, ефектно, защото историята го обещаваше през цялото време, а останах с усещането за слаб финал, набързо скалъпен, разчитащ до голяма степен на интерпретацията на читателя.
Все пак това е една от най-хубавите книги, които прочетох напоследък. Взех си и "Зелените очи на вятъра".
Много голяма забележка имам към книжното тяло и няма да премълча - купих си книгата чисто нова от книжарница, не е пътувала по куриери и не е пипана от много ръце. Фолиото на корицата сe обели моментално, там където книгата се подпира на ръката ми, докато чета и в рамките на един прочит заприлича на абсолютна дрипа. Реших да го откъсна, за да не виси като парцал и да ме дразни, а то просто се обели изцяло с лекота. Такова ниско качество е обида не само към читателите, но и към автора, както и към всички, които са участвали в процеса.
Скрит текст:
Вие си преценете дали ще дадете 20 лв. за  такъв екземпляр. Жанет 45 би трябвало много да се срамуват от продукта, който пробутват на читателите си на доста солена цена.

# 522
  • Mostly in my mind
А, не, на моя екземпляр нямаше такива петна.
Щях да ги забележа.
Според мен е дефект при печата.
То все на мен ще се случи...

Леле, какви ценички тия новите книги (Малибу и Двореца)...
Да, и в същото време форматът на книгата е по-малък, а хартията една жълта.

# 523
Следващите книги на Юрт и Русенфелт и на Робърт Дъгони (преводите на български) се очакват догодина.

А тази измачкана корица, която виждам на снимката, най-вероятно не е по вина на издателството, а може би на куриера или на друг "посредник" между издателството и читателя. Бих ви посъветвала да се обръщате в такива случаи направо към издателството, обзалагам се, че ще ви заменят книгата.

Що се отнася до цените, 20 лв не е толкова висока цена, от години много книги са на такава цена. Но ако не сте разбрали, от повече от година хартията, на която се печетат книгите, е дефицитна и скъпа, което оскъпява поне донякъде и крайния продукт.

# 524
  • София
Изслушах "Отклонение", това е първият ми досег с Блага Димитрова и май ще се окаже, че не си пасваме. Толкова много описания и сравнения, в един момент се хващах, че не внимавам изобщо. Самият сюжет също не можа да ме грабне особено. 2.5/5
По другата засегната тема- в последното детско, което гледахме с дъщеря ми на кино- нещо за някакви животни супер герои, едното куче обясняваше как след като стопанката му си хванала приятелка вече не му обръщала внимание и дават кадър как двете си гукат до едно дърво. Еми прекалено ми е. И не е като да имам проблем с тези хора, имам приятел, който е хомесексуалист дори, обаче някаква граница като че ли трябва да има. Очаквам моментът, в който хетеросексуалните и белите ще бъдем дискриминирани. 🤦‍♀️

Общи условия

Активация на акаунт