ТУ София класиране 2022

• 4 955
  • 34
  •   1
Отговори
# 30
Честно казано не знам какво да избера .. Тази специалност е нова и няма откъде да получа информация.. Досега се занимавах с Web програмиране и това ми се струва доста далече... Ако някой има повече информация относно тази сфера бих му бил благодарен да сподели мнение.
Като бивш студент знам едно нещо,  веднъж влезеш ли винаги съществува възможност за прехвърляне от една специалност в друга.
За съжаление за тази специалност не е публикуван учебния план, но предполагам, че ще е близък до учебните планове на специалностите в същия факултет.
Отпаднали/отказали се студенти ще има още след първата сесия, тоест ще се освободят бройки във всички специалности. Всичко зависи от твоята мотивация и желание за успех.
Твоята работа е следната- когато започне учебната година отиваш в учебен отдел по твоята специалност и настояваш да получиш учебния план,  ако до тогава все още не е публикуван. Сравняваш двата учебни плана на твоята и на желаната специалност ,  за да видиш какви различни дисциплини имаш. Ако става въпрос за една или две дисциплини нещата са лесни.  Отиваш в приемното време на декана на факултета към който е желаната ти специалност, ако той не е някой серсемин,  в моята практика не съм срещнала много дръпнати декани, обикновено са разбрани хора,  спокойно и уважително обясняваш ситуацията, как си имал висок бал, но въпреки това не ти е достигнал и че имаш желание при освобождаване на бройка да се прехвърлиш в желаната специалност. Казваш че си запознат (най-добре да носиш копия на двата учебни плана) с различнитедисциплини и молиш за разрешение да посещаваш часовете на тези дисциплини, които липсват в твоя план,  а са налични в желаната специалност. Ако ти даде такова разрешение нещата се улесняват за теб, стига да не се припокриват с другата ти програма. И при този разговор той ще ти обясни каква точно е процедурата. Но по мое време беше следната, пишеш молба до декана,  той пише резолюцията в която описва условието и гониш изпълнение на условията. Гониш максимален успех през първата година, ако е необходимо да полагаш допълнително изпити обикновено имаш един семестър да ги вземеш, но ако ти е дал разрешение да посещаваш лекциите няма да е проблем за теб. Деканите и преподавателите обичат амбициозни млади хора и им помагат.

# 31
Учебен план за интелигентни системи и изкуствен интелект:

Учебен план за информатика и софтуерни науки

Единственото което се припокрива и в двете специалности е Обектно ориентирано програмиране и може би математически анализ, доста изпити ще ме чакат

# 32
  • Wonderland

Единственото което се припокрива и в двете специалности е Обектно ориентирано програмиране и може би математически анализ, доста изпити ще ме чакат
Намирам специалността, в която сте приет за много перспективна. Помислете и, че след 5 години когато излезете на пазара на труда няма да имате конкуренция, тъй като ще бъдат сравнително малко специалистите и то главно, които са завършили в чужбина и са решили да се върнат в България.

# 33

Намирам специалността, в която сте приет за много перспективна. Помислете и, че след 5 години когато излезете на пазара на труда няма да имате конкуренция, тъй като ще бъдат сравнително малко специалистите и то главно, които са завършили в чужбина и са решили да се върнат в България.

Да и аз мисля, че е доста перспективна. Но не знам какво мога да работя след това като професия. Ако имате информация бих Ви бил доста благодарен.

# 34
  • Wonderland

Да и аз мисля, че е доста перспективна. Но не знам какво мога да работя след това като професия. Ако имате информация бих Ви бил доста благодарен.
Ето топ 5 на реализация на студенти, завършили вашата специалност:

Artificial Intelligence Research. ...
Software Engineering. ...
Natural Language Processing. ...
User Experience. ...
Data Analytics.
Бъдещето е прилагане на интелигентни системи. мисля, че ще се реализирате без проблем. Например в нашата фирма цялото производство се контролира от едни платки, които са програмирани да задвижват определени неща (съжалявам, но не мога да го обясня по-добре, в администрацията съм)В България нямаме такива специалисти и затова при проблем викаме чужденци. В бъдеще всяко производство ще разчита на смарт технологии, които ще увеличат производителността, ще намалят разходите. В България леко сме изостанали, но фирма, която иска да оцелее има нужда да прилага интелигентни системи, да се развива. Ако ви е интересно прочетете за Нокиа и защо от лидер се превърнаха в аутсайдер. Просто техните конкурети ги изхвърлиха от пазара, защото се развиваха и прилагаха интелигентни решения, а Нокиа не.
Мисълта ми е, че реализация ще имате в почти всички сфери и производства. Знам, че се притеснявате от това, че е нова специалност, но според мен ние сме закъсняли. Обучение по нея се предлага във всички развити държави и реномирани университети от много отдавна.

Последна редакция: нд, 17 юли 2022, 22:31 от Sly Red Fox

Общи условия

Активация на акаунт