Помощ! Жега! - или 234-та лятна немска тема.

• 25 783
  • 751
  •   1
Отговори
# 360
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Нашият проточен е на ток, но нямам база за сравнение с такъв на газ.
Даже преди съседът настояваше да сравняваме NK Abrechnung и от 3 семейства с по две деца, разликите бяха големи при потреблението на вода. За ток незнам те колко са плащали, но всички сме на проточен с ток.

Реа, бързо оздравяване!
Много е гадно в жегите с настинка!
Тества ли се? Мъжът ми също беше с хрема....

# 361
  • Germany
Правих два теста, отрицателни са. Днес пак ще направя. Може ли Ковид само с хрема (нямам температура и не ме боли гърло)?

# 362
Mоже, може.

# 363
Някой го карат без никакви симптоми 🤷♀

При мен тестът беше на 4ти ден положителен. (На 1,2 и 4 ден се тествах, на 3я бях зле и не успях).

# 364
Затова е толкова страшен

# 365
Ние имаме проточен бойлер на газ, ако това се има предвид под бойлер на газ, който се включва с пускането на водата. Нашият е суперстар, за подмяна и т.н., но се съмнявам да получим нов от фирмата хазяин. Всяка година ни правят профилактика, т.е. идват да го проверяват. Сметката за газ ни е ниска, но при нас само бойлера е на газ. Бих предпочела на ток, по-безопасен ми се вижда.

# 366
  • München, Deutschland
Софт, изпреварили са ме, но в Германия и аз съм чувала само за проточни на газ.

Приятели са с такъв и казват, че ако увеличиш Т, до която се топли водата в бойлера, се вижда в сметката (това преди газ-кризата). Отделно, те не са го сложили на много висока Т, за мен беше хладка водата и зимно време направо си ми е студено да се къпя там, а плащат повече от нас за топла вода (ние сме на Geothermie). При нас се къпем и малко по-дълго, и с по-топла вода за по-малко пари.

С други думи, не е евтин бойлерът на газ.

Не на последно място, уж има някаква бойлер част и някаква проточна и следва да затопля водата в "реално време" и да можеш на теория да се къпеш до безкрай с топла вода. Да, но като свърши водата от предварително загрятата част, проточната едвам успява да затопли... Не особено топлата предварително затоплена вода свършва за около 20 минути, зимата и малко по-бързо.

# 367
  • Германия
Такова нещо имаме и ние, не препоръчвам на никого. Хазяйката е слагала навремето каквото е намерила и не е мислила за пестене на енергия.

# 368
Тъй като не знам, дали това се дължи на старостта на нашия бойлер на газ, затова не го написах по-рано. Нагласили сме го така, че при ползване на топлата вода, да не се пуска студената, защото като се пусне едновременно топла и студена, топлата изчезва, остава само студената. После трябва да се спре напълно водата и да се пусне наново топлата и много фино, ама много, да се пуска студената. Затова се мием само с топла, която зимата е поносима, не гореща, но лятото става много гореща и се налага да смесваме студена и то не винаги успешно. Въобще бих предпочела нормален електрически бойлер. Иначе водата се топли, докато е пусната. Като спре и пуснеш наново, първоначално е студена, но тръгва след няколко секунди топла. Ако не стане, значи има проблем и трябва да се вика техник - случвало ни се е.

# 369
Нашият проточен бойлер определено е на ток. В същата и съседните (на един собственик са) изобщо няма газ. Парно с термопомпа, която работи на ток, но е много евтино и бойлер на ток. Сметките ни за ток са солени и те не включват тока за термопомпата. Той се плаща солидарно според квадратурата на жилищата. Съответно никой не пести от топло и пак е евтино. Но новото жилище и без това е с доста по-висок наем, парното е на газ, което през другия отоплителен сезон ще е скъпо, ако и за топла вода ток ще плащаме, се замислям.

# 370
Ние сме изцяло на ток, бойлерът е проточен и се къпем колкото искаме с топла вода. Не свършва и не правим такива акробатики като Дени.

Най-високата Т е 60С и я ползваме за ваната. Тогава дебитът пада, не е колкото при 40С, с каквато се къпя.

Незнам колко плащаме за ток, но подовото харчи повече и там сме пестеливи. Докато при къпането не толкова, но пак плащахме много по-малко вода от съседите.

# 371
Аз се чудя дали да си удължа картата за басеина. Всяка година си удължавам, но с тяхната морална и реформирана енергетика да не остана само с карта и без басеин.

# 372
bella-ciao,

Ако всичко е наред, успяваш ли да си избиеш парите? Аз ходя 4-5 пъти в месеца, изчислих, че ми е по-изгодно, да си купувам билети за 5 пъти, на цената на 4, отколкото да си купя карта за половин година, целогодишни няма.

# 373
Аз друг спорт освен плуване не обичам много. Ходя поне 3х седмично  на плуване вечер. Сега лятото с открития басеин ходя почти всеки ден пак вечер и с прекъсвания когато сме на езеро или пък на разходка някъде , но аз не обичам много да пеша. Т.е. на мен дори фамилната карта за басеин ми се възвръща добре .

Последна редакция: чт, 21 юли 2022, 15:31 от bella-ciao

# 374
Аз бях миналата седмица на закрит басейн и ми казаха, че отоплението е развалено, да си помисля дали искам да влезна. Басейна за неплуващи бил 28С и аз реших, че е ок.
Обаче и душовете бяха само със студена вода.
Малката не ме оставя много да плувам и след час вече ми беше студено, а на нея й посиняха устните.

Аз не бих си взимала карта за дълго, ако продължи проблемът с газа, то и там ще има спестяване....

Общи условия

Активация на акаунт