Помощ! Жега! - или 234-та лятна немска тема.

• 25 738
  • 751
  •   1
Отговори
# 510
Мама Ени мъжът ти ако разбере, че го отписа вече за концерта 😀
Аз го разбирам и на негово място щях да се самоизолирам.
Имам проблеми със съня. Заспивам късно, будят ме рано, ходя като самнамбул. Сънувам кошмари, истински хорор истории.

# 511
Криси, утре трябвада дойдат децата, а на 7-ми аз, снахата и внука летим към България. На тръни съм!

# 512
Аз пак за шофьорските. На автоматик или на нормални предавки ? Ако кара на автоматик после как минава на нормални ?

# 513
Моята дъщеря кара и на нормални предавки, и на автоматик. На приятели синът взе книжка само за автоматик. Още в началото на курса му предложили, защото се справял много зле с предавките. Сега има право да кара само автоматик, но може да се яви на допълнителен изпит за книжка за нормални предавки.
Инструкторът на дъщеря ми й казал, че на изпитите вече карат само коли с автоматик.

# 514
При нас можеш да избереш на какво да ти е изпита, но е в различни училища. Ние имаме едно , което много ни изнася защото теорията е в онлайн система, но пък само на автомати, а и часовете му са по-скъпички.
Може да се смени училище, но се губи вноската записване а тя е около 350 -500

За дъщеря ти , не е съвсем така с ограничението за автоматика от 1.04. Виж тук https://www.auto-motor-und-sport.de/verkehr/fuehrerschein-pruefu … zu%20f%C3%B6rdern.
Освен ако няма здравословни ограничения.
На мен проблема ми е , че всичко друго ми изнася, но ако при скъпите часове трябва допълнително още 10 часа ще ми излезне много скъпо .... много от детски ще пестим , може да се наложи да си продаде и играчките Simple Smile

# 515
Въобще вече не ме интересуват правилата им, да минава изпита и да ни се маха от главата това чудо.

# 516
май автоматика по-лесно се изкарва.

# 517
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Много ли коли на автоматик се карат в ДЕ, че чак отделен изпит предлагат?

# 518
Уф, нали с бързи темпове се пренасят в бъдещето. Електро, автоматик, макс. 130 ... с китайски производители, че немските нямат енергия за производтво , а и менажерията им нещо се сдърпа за косите  ...

# 519
Soft Click, за книжките имах предвид, че тези, които са изкарали след 2007 г нямат право да шофират тук с бг книжка. Имаше някакви уловки защо и как. По-старите шофьори могат да си карат с българските, както съм и аз.
За предавките и автоматик - както иска хлапето. На сина ми бяха предложили да кара основно автоматик, но взе часове и на предавки и имаше междинен изпит по темата.
Вече го видях как шофира и двата ни автомобила - моят е автоматик, на мъжа ми е с предавки. Справя се без проблем и с двата.

# 520
Soft Click, за книжките имах предвид, че тези, които са изкарали след 2007 г нямат право да шофират тук с бг книжка. Имаше някакви уловки защо и как. По-старите шофьори могат да си карат с българските, както съм и аз.

Всички с книжки от ЕС или ЕИП могат да шофират във всички страни от ЕС включително и Германия.

Welcher ausländische Führerschein ist in Deutschland unbegrenzt gültig?

Wurde Ihre Fahrerlaubnis in einem EU-Land oder in einem EWR-Staat ausgestellt, ist dieser in Deutschland unbegrenzt gültig.

https://www.bussgeldkataloge.de/auslaendischer-fuehrerschein/

# 521
след много приказки се оказва, че никой не може да ти забрани да си направиш книжката в която държава от ес искаш   

https://www.bussgeld-info.de/fuehrerscheintourismus/

но накрая

Nationales Recht und Urteil zum Führerscheintourismus
Insbesondere bezogen auf den Führerscheintourismus hat das Bundesverwaltungsgericht (BVerwG) 2008 (Urteil vom 11.12.2008, Az.: BVerwG 3 C 26.07) entsprechend geurteilt. Demnach kann auch für eine ausländische Fahrerlaubnis nachträglich eine MPU angeordnet werden und die Nutzung eines solchen Führerscheins in Deutschland untersagt sein.

Urteil: Führerscheintoursimus ist unter bestimmten Umständen unzulässig.
Neben den einschlägigen Urteilen kommt beim Thema Führerscheintourismus auch § 28 IV Nr. 2 der Fahrerlaubnis-Verordnung (FeV) zum Tragen. In diesem wird definiert, dass ein Führerschein grundsätzlich dann ungültig ist, wenn der Wohnsitz beim Erwerb nicht im jeweiligen Ausstellerstaat lag. Ist das der Fall, kann das also zur Ungültigkeit des Führerscheins in Deutschland führen.

Ausgenommen von der 185-Tage-Regelung sind Studierende oder Auszubildende, die während des Studiums bzw. der Ausbildung den Führerschein im Ausland machen und dort die Prüfung erfolgreich absolvieren.

# 522
Ето и на бълг.език за чужденците 🤣

"Трябва да подадете заявление за издаване на свидетелство за управление на МПС в страната, в която пребивавате обичайно. По правило това е държавата, в която живеете поне 185 дни всяка календарна година поради лични или професионални причини."

# 523
  • Germany
Сега остава да проверим, има ли вариант за няколко месечно пребиваване по програма Еразъм от ДЕ в БГ, които да съвпаднат с шофьорски курс в БГ и ще спестим няколко месеца детски Wink Но ще ни остане, като вариант за малкият син, защото големият реши да се запише от септември и ако види, че му идва нанагорно, ще паузира до другото лято. Шофьорският курс признат разход ли е в данъчната декларация?

# 524
мони и моето така. малко ще им дойде нанагорно, нали започват сега 2 те години за аби и ще се налага да изкарват отценките вече без грешки...
Също така аз както го пресмятах при 14 часа теория и изпит ... ще им се случи кормуването в най-неприятните , зимни месеци . И при средно 30-35 часа кормуване ... изпита дано дойде напролет, когато деня ще е по-дълъг и няма да има киша и поледици. Попресметнах го и ако не се напиняме да сме експресни може да има хубаво време и дълъг ден за изпита.
Аз карах изпит за книжка в София посред софийската зима и на софийските улици и със нашето улично осветление и регулация и мога да мо да кажа, че беше кошмар. Но и тук зимата си има специфики, като облечени в тъмни дрехи и неосветени колоездачи, които искат да ги зачитат като част от движението, но те да се съобразяват с другите само колкото уличните котки!

Общи условия

Активация на акаунт