СЕДМИ КЛАС 11.07.-17.07. Класиране, ела с добрата новина!

• 81 231
  • 1 086
  •   1
Отговори
# 540
Ох, и моят започна с песента"няма да ходя на второ класиране". Иска да се записва в Испанската и да не чакаме за НПМГ. То реално погледнато няма и да влезе там. Няма как да падне балът от 481 на 471. Ама пък поне ще си осигуря време да видя какво ще стане с АК.
За чакащите за АК - утре на сайта им в секция Новини в 16:00ч. ще напишат колко места остават свободни и кои проценти канят. Звънях да питам кога ще ми пратят договора за каката, та използвах да питам и за класирането. Посмяхме се, защото ми даде много хубави проценти за пример ( между 49 и 53), които ще поканят. Казах й на жената да се постараят и утре същите да обявят, защото прекрасно ни устройват.😀 Но просто ми даваше пример, дали ще е така предстои да разберем.
Иначе и моето дете не е отявлен математик, въпреки че добре се справя, но писахме НПМГ на първо желание заради профила информатика. За немската паралелка имаше повече шансове, нооо за немски не иска да чуе и изобщо не я писа като желание.

# 541
Моят син си избра математически профил, защото това му пасва най-много, без да е математически гений. Няма нищо против да учи чужд език, обаче да е английски. Е, да де, ама при нас комбинацията е английски и немски. Аз с този немски хич не го виждам. То и да беше френски, примерно, пак щеше да е същата работа. Лесно учи граматика, но много трудно думи. За английския му помага фактът, че го ползва ежедневно и през игри, филми, чатове. С немския нямаше да е така и би му било мъка да го учи. Природни науки - биология и химия - отхвърли категорично. Подкрепям го, специално биологията за мен е доста труден предмвт. Много неща трябва да се помнят наизуст, дори и само като имена  и понятия да е.. Географията е същата работа. В историята се справя добре с причинно-следствените връзки, но не може и две дати да запомни. И така. Харесва си математиката. Единственият предмет, при който не се налага нищо да помни наизуст, имаш право да ползваш формулите на всеки изпит. Единственото, което се иска, е, да схванеш логиката, да си "играеш" с числата и фигурите и да решаваш задачи. И така дружно решихме - математика ще е Simple Smile

# 542
  • В царството на игрите:)
Orka,
да не е и вашата Везни? Simple Smile
Моята е Везни и имаме същия казус като Orka. Ако на второ вляза в 31СУЧЕМ , губя ли си ИЕ + АЕ в 1 СУ.... ?Да, губиш го Simple Smile О, не е  сигурна гогава...Ама и АЕ + руски в 32ро не е сигурна,че иска /щото за там евентуално ще и стигне/, ама пък и харесва училището... Е, имала 2 дни да мисли. Точно лапешка работа Simple Smile
Наблюденията ми са, че тази година балът е по - висок със сигурност за СФ поне. В сравнение с предните 2-3 години нямаше да имаме тези проблеми, поне със споменатите училища. Просто в набор 2008 да си момиче е къса клечка. Разликите с момчетата са 40 точки на места и въпреки това съм "За" квотите. Преди 3 години бях със седмокласник и тогава си бях от добрата страна Simple Smile

# 543
  • Sofia
Само че огромната разлика тук е, че в СМГ не влизат заради бел не защото имат 60т там, за да говорим за липса на знания по правопис, а за точки около 90 при да кажем 97 по мат.
Та сравнението не е хич коректно с 60те т по математика.
Да. Да кажем, че детето не решава задачата от първия модул, която носи шест точки. То вече няма шанс за СМГ…
Едно време ( аз съм 87 набор) нямаше толкова високи оценки. Някой да има 5,90 - 6,00…това си беше за поклон. Вижте резултатите във високия сегмент сега.

# 544
  • Пловдив
Вече има статистика за Пловдив
https://www.ruobg.com/news/read/id/1926

# 545
  • София
Само че огромната разлика тук е, че в СМГ не влизат заради бел не защото имат 60т там, за да говорим за липса на знания по правопис, а за точки около 90 при да кажем 97 по мат.
Та сравнението не е хич коректно с 60те т по математика.
Ама не ми се карайте с нашите сега 60 т. по МАТ Simple Smile На детето ми му стигнаха за там, за където му трябваха. Не се сърдете на никой тук, а на системата. Аз също не исля, че деца , чиито мечта е само СМГ да бъдат изместени от деца колебаещи се какво точно им се учи, но и тези деца не са виновни. Системата им дава това право и те го ползват. Аз едно време влезнах само с БЕЛ в Хуманитарната гимназия в Пловдив, защото бях трагедия по МАТ, което не ми попречи после да имам две икономически степени в УНСС и сега да правя изчисления по цял ден.

# 546
Моята дъщеря тази година завърши с пълно отличие 12 клас в ПМГ в нашия град, с профил математика и информатика. Когато влизаше, преди 5 години, успяха да се вмъкнат доста момчета с нисък бал. Въпреки трудностите с математиката в 11 и 12 клас, те успяха да завършат и да учат в ТУ, с почти максимален бал. Та си мисля, че и средата е много важна. Трудности с математиката имаше и дъщеря ми.

# 547
  • София

Едно време ( аз съм 87 набор) нямаше толкова високи оценки. Някой да има 5,90 - 6,00…това си беше за поклон. Вижте резултатите във високия сегмент сега.

Ми за доста по-стари набори (около 73-74-75) това не е вярно. Доста хора ходеха на  изпита на СМГ като резерва  на ЕГ и изкарваха високи резултати. И аз, и други мои съученички от квартално основно училище имахме високи оценки, но отидохме в различни ЕГ, само една избра СМГ. И заради този отлив към ЕГ в СМГ се влизаше и с оценки около и малко под 5 по математика, което сега изглежда невъзможно..

# 548
  • Разпиляна във въображението
Въпрос за прословутите 300 лв. за първолаци и осмокласници. Кога се взима бележка, че детето е записано и да се кандидатства за тях? Може ли онлайн?

# 549
  • Sofia
Какви са тези 300лв за осмокласници?
Това с разнасянето на бележки насам-натам е голяма глупост, надявам се, че не се прилага наистина.

# 550
Всички семейства, чиито деца са записани за първи път в първи или осми клас на държавно или общинско училище имат право на еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на новата учебна. Дава се по 150 лв. първи и втори срок.

Отделно чакам да видя дали ще приемат безплатните учебници и да не се засилвам да купувам.

# 551
  • Варна
Въпрос за прословутите 300 лв. за първолаци и осмокласници. Кога се взима бележка, че детето е записано и да се кандидатства за тях? Може ли онлайн?
След като запишете детето, може да поискате бележка. Става онлайн през ССЕВ.

# 552
Благодаря!

# 553
Тъй като и ние се борихме за смг тази година, оставам с впечатлението, че там основно си остават децата, които са от 5-7 клас. Причината ми се струва в последствената трудност на задачите, които на възпитаниците на смг им се струват елементарни, а децата от други училища трябва да ходят две години на уроци, за да ги настигнат. Самите матури не отсяват наистина най-добрите по мат. Не може братовчедът на сина ми , който е от пети клас в смг и синът ми, който се стегна последните три месеца, да имат по 100 точки. За мен това означава, че няма една задача, която наистина да отсее математиците.
Другият парадокс е, че за истниските математици - олимпийци оставането в смг зависи от българския. Не го одобрявам това. Още на първата родителска среща на братовчеда на синът им тази година им бяха казали - българският ще определи кой ще остане да учи тук. Това е нелепо.
Всъщност зависи от българския само заради абсурдно високите минимални балове на училището. Все пак да не забравяме, че за разлика от езиковите, в СМГ математиката се взема по 3. Тоест, сто точки по математика ти дават приличен толеранс по БЕЛ, докъм 79-80 на второ класиране.
Обаче дете от петокласната реколта, приятелче на дъщеря ми, има 96 точки мат и 95 БЕЛ. 96 точки не значат, че задачите не са елементарни или че ти куцат някакви познания по математика; значат кратко разсейване, може би техническа грешка или грознопис. Съответно това дете на първо класиране не влиза в нито една паралелка на СМГ! Е, записа се в Испанската и сега е щастливо. То на второ щеше да влезе, но нали разбирате нелепостта на ситуацията? Аз на негово място също не бих чакала.

# 554
  • варна

Във Варна МГ в паралелката с най-висок бал мин.бал е 493,5, колко да не е добро нивото
Тази година за първи път е толкова висок минималния бал за тази паралелка (дори по-висок от минималния бал за същата в СМГ - 491). И нямам как да е... от общо 48 броя по 100т от МАТ, 31 са за МГ... самите деца си вдигнаха летвата!
Ние сме от щастливците да сме точно над чертата Balloon

Общи условия

Активация на акаунт