СЕДМИ КЛАС 11.07.-17.07. Класиране, ела с добрата новина!

• 81 250
  • 1 086
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Параход, къде са 77 точки, къде са 40-50 примерно..Не може да става сравнение. Кофти късмет е детето ти да е момиче в София, иначе това са си супер резултати, а аз не говоря за такива.

Последна редакция: вт, 12 юли 2022, 13:53 от пенсионирана русалка

# 526
  • Майничка
Jiema, в общият случай "служебният път" е :"Колеги, кой живее в близост до ХХ училище или му е попътно, че да занесе бележките за записване?".
Ако училището е в друг град или село, ние също молим децата /родителите да ги занесат, като лична услуга. В най-краен случай се изпращат препоръчано, с обратна разписка - не толкова заради парите, колкото заради едномесечния срок за връчване.
Тъпо е, но все още не се приема тази информация да циркулира електронно.

Вече с обратната бележка за отписване са поизплискали легена, такава май вече не се изисква от набор 2003 насам.

# 527
Up!,
Варна тази година са по-силни по математика от София, доколкото помня. Затова и специално ги споменах като голямото изключение. Все пак бива да се отчете и фактът, че във Варна МГ има обучение от 5-и клас, както в СМГ, и децата с такива резултати са негови възпитаници.
В Ямбол и Велико Търново, например, такова няма.

# 528
  • София
Никой не визира МГ Варна Simple Smile Ей сега погледнах едно друго РУО - минимален бал в  ПМГ с  математика и немски 178, разликата с максималния бал е над 300 точки.

Последна редакция: вт, 12 юли 2022, 13:55 от пенсионирана русалка

# 529
МГ във Варна е друга бира, дет' се вика Simple Smile Въпреки че преди две години племенникът я завърши като  си откара, по негови думи, едни лежерни пет години там. През цялото време стипендия за успех взимаше, но хич не се беше преучил.

# 530
  • Sofia
Тъй като и ние се борихме за смг тази година, оставам с впечатлението, че там основно си остават децата, които са от 5-7 клас. Причината ми се струва в посредствената трудност на задачите, които на възпитаниците на смг им се струват елементарни, а децата от други училища трябва да ходят две години на уроци, за да ги настигнат. Самите матури не отсяват наистина най-добрите по мат. Не може братовчедът на сина ми , който е от пети клас в смг и синът ми, който се стегна последните три месеца, да имат по 100 точки. За мен това означава, че няма една задача, която наистина да отсее математиците.
Другият парадокс е, че за истниските математици - олимпийци оставането в смг зависи от българския. Не го одобрявам това. Още на първата родителска среща на братовчеда на синът им тази година им бяха казали - българският ще определи кой ще остане да учи тук. Това е нелепо.

Последна редакция: вт, 12 юли 2022, 18:51 от janin4eto_87

# 531
Ами не отсяват. Матурата по мат.е елементарна.
Пък при деца с 30т не знам за какво логическо мислене може да иде реч. Отиват в мг, защото балът им позволява, а не защото имат наченки на мат.мислене.

Дъщеря ми миналата година имаше 100 по мат и 97.5 по бел и въпреки това смятам, че СМГ не би й пасвало.

# 532
Важна роля играе преценката на родителите. Синът ми има много точки по мат. на матурата. Това обаче не означава, че има математическо мислене. Седна, назубри типовете задачи и се справи, но не е за МГ. То не е само да влезеш там.

# 533
  • София
Хайде да не се започва пак с трудността на матурата по МАТ или БЕЛ. За децата от профилираните математически училища до 7 клас са елементарни задачите, за тези от СУ-тата е средна работа. Моят син е с 60 т. и не твърдя, че е математик, но познавам и деца с много по-нисък резултат, а децата са умни и си имат откъдето и да го погледнеш мислене. По същата логика ако някой търси оправдание в това, че БЕЛ ще определи класиранията, ами дайте да кажем, че щом не влизат в СМГ , заради БЕЛ е дете с липса на общи правописни и литературни познания. Може би просто системата за прием в тези училища не е коректна и трябва да са с отделни допълнителни изпити по МАТ.

# 534
  • София
Ариа, ако постът ти е към мен - аз никъде не съм определяла матурата като проста, сложна, средна като трудност. За едни е лесна, за други - не. Изразявам мнението само, че дете с малко точки на нея не е за МГ. Не може с бал 178 да се очаква да се справиш с математиката  като профил в МГ, независимо на какво ниво се преподава тя.

# 535
Здравейте, нахлувам за малко в темата ви - помогнах на приятели да запиша детето в НГДЕК (не са от София). Връчиха ми служебна бележка, че е прието при тях, която искат да се занесе в старото у-ще и от там да дадат бележка, която да им се занесе, че е отписано. Мислех си, че с тези бележки вече се приключи и си знаят, че става по служебен път. Преди 3 г ми беше първият седмокласник и тогава тепърва се изясняваше тази сага. Сега се опитах да поспоря с учителите на място (местих тази година деца в София и всичко стана автоматично), но нали не е за моето дете, не посмях да прекалявам Simple Smile Зачудих се дали не настояват защото е от друг град. Виждам, че в темата и други са се записали - ra2, на Вас поискаха ли ви да се разхождате до старото училище за въпросната бележка?
Мислех, че този проблем е останал далеч в миналото, когато основно образование се завършваше в осми клас, а се кандидатстваше в седми и това налагаше разнасяне на подобни бележки и удостоверения за преместване.
Наредба 10 за организация на дейностите
Чл. 72а. (Нов - ДВ, бр. 82 от 2018 г.) След реализиране на държавния план-прием по чл. 142, ал. 3 от ЗПУО директорът на училището до 20 септември уведомява писмено директорите на училищата, в които са се обучавали записаните ученици. ( в цитирания текст от ЗПУО попадат и училищата по културата)
Евентуално можем да приемем, че връчената бележка играе ролята на въпросното писмено уведомяване, но няма текст, който да изисква втората бележка. Друг въпрос е, че при наличието на НЕИСПУО вестоносците са напълно излишни. Обикновено преди началото на учебната година се прави проверка в системата за дублирани ученици.

# 536
  • София
Ариа, ако постът ти е към мен - аз никъде не съм определяла матурата като проста, сложна, средна като трудност. За едни е лесна, за други - не. Изразявам мнението само, че дете с малко точки на нея не е за МГ. Не може с бал 178 да се очаква да се справиш с математиката  като профил в МГ, независимо на какво ниво се преподава тя.
А не, този път ти не ме разбра правилно, не беше в никакъв случай към теб Simple Smile Нещо с теб не се дочитаме явно Simple Smile Аз никога не бих насочила, натиснала или както и да се казва моето дете към математически профил, та дори и на късмет да беше изкарало 100 т. Той не е математик и не обича математиката. За мен е важно едно дете да е там, където 5 години би се чувствало на место и спокойно, а не да изживява нечии родителски амбиции или чужди мечти.
Синът ми каза, че не иска езикова гимназия, искаше си и се готвеше за нашето си 134 СУ . Тази година с това, че резултатите по МАТ бяха по-ниски за него се оказа положително, защото балът с паралелките с МАТ падна и се класира още на първо класиране. За деца пък дори и с високи резултатити по БЕЛ, но ниски по МАТ се оказва проблем за прием в паралелките.

# 537
  • Sofia
Хайде да не се започва пак с трудността на матурата по МАТ или БЕЛ. За децата от профилираните математически училища до 7 клас са елементарни задачите, за тези от СУ-тата е средна работа. Моят син е с 60 т. и не твърдя, че е математик, но познавам и деца с много по-нисък резултат, а децата са умни и си имат откъдето и да го погледнеш мислене. По същата логика ако някой търси оправдание в това, че БЕЛ ще определи класиранията, ами дайте да кажем, че щом не влизат в СМГ , заради БЕЛ е дете с липса на общи правописни и литературни познания. Може би просто системата за прием в тези училища не е коректна и трябва да са с отделни допълнителни изпити по МАТ.
Да, това мисля и аз. Отделни изпити както си беше. Съответно за там се готвят деца, които наистина искат да учат математика на всички нива. А не - изкарала момата 493 и се чуди между СМГ и испанската. Просто не го намирам за редно, особено спрямо децата, които учат там от пети клас, защото виждам с очите си на какво ниво са по математика.

# 538
Само че огромната разлика тук е, че в СМГ не влизат заради бел не защото имат 60т там, за да говорим за липса на знания по правопис, а за точки около 90 при да кажем 97 по мат.
Та сравнението не е хич коректно с 60те т по математика.

# 539
да, връчиха ни бележка -уверение, че е записана, където е записана и казаха да я занесем в досегашното училище, откъдето да дадат някаква друга бележка, която пък да им занесем обратно. Срокът бил до септември.
Ама и аз каква съм вдяваща, как съм го написала! Това съм разбрала, това съм написала. Те нали си знаят каква трябва да е....

Общи условия

Активация на акаунт