Велико Търново-тема 47

• 72 875
  • 764
  •   1
Отговори
# 420
  • При децата ми
Не препоръчвам Езиковата гимназия. Синът ми завърши там Английски д Испански. Испански не научиха изобщо, много калпава преподавателка, за която директорката знае, че е такава и въпреки това я държи. Английски първи език, една година ходи на школа, за да вземе сертификат. Извинявам се, но идеята на Езикова гимназия не е ли да се научат езици и да се вземат съответните документи за това? Директорката е пълен потрес, нямам думи...

За съжаление това го чувам от всеки познат/позната, които имат дете в това училище.
За ПМГ също... Нивото отдавна не е това, което беше във всички училища.

# 421
  • Някъде в Европа...
Ниво не коментирам, дори мисля, че абсурдно да се сравнява с "едно време" - изобщо, като цяло, образованието е на светлинни години, от това, което беше, в минус обаче.
Изразих мнение, че за мен е по-добре, да е профилирана гимназия, с оглед на промените, настъпили след 2017 г. в средното образование...

Последна редакция: ср, 10 май 2023, 19:39 от AIR

# 422
Здравейте. Знаете ли някъде в Търново  да се продават сръбските омекотители Duel?

# 423
  • Велико Търново
Ако някой чете темата внимателно, ще забележи, че 80%от жителите на града явно се лекуват, учат и съществуват в Търново, за да правят всичко това в Плевен. Стига с този център на вселената! Има добри лекари в града, има добри преподаватели, хубави школи и интелигентни хора. Всичко има две страни, както професионализма на лицето отсреща, така и нашето разбиране.
Duel съм виждала в магазини Лия (кв картала и ул. Ален мак).

# 424
  • София/Севлиево
Аз на лекар ходя в София, евентуално Плевен ми е другата опция,в Севлиево ми е само ЛЛ и педиатърката (според голяма част от севлиевките, които познавам в града няма читав педиатър,но аз не съм съгласна,нашата си е много в час).В Търново като живеех никога не съм ходила там на лекар,даже ЛЛ нямах, защото тогавашната ми ми беше леля и работеше в Плевен (даже в София живях две години без ЛЛ).
За училищата си мисля,че навсякъде има хубави с читави учители и има ли желание , където и да завърши човек все ще успее (пример ми е ММ, който е завършил ТМЕТ в Севлиево и после в ТУ Габрово и се реализира повече от добре).

# 425
  • Велико Търново
ralito89, благодаря. В магазинчето на Пето авеню проверих - зареждала само черни. В магазините за платове не съм. И двата ли са все по Мармарлийска (така се казва въпросната улица)?

# 426
В кв. "Бузлуджа" зад училище Вела Благоева има галантерия, имат всякакви ципове

# 427
  • Велико Търново
Благодаря, ще проверя и там.

# 428
  • Beyond the stars
Ако някой чете темата внимателно, ще забележи, че 80%от жителите на града явно се лекуват, учат и съществуват в Търново, за да правят всичко това в Плевен. Стига с този център на вселената! Има добри лекари в града, има добри преподаватели, хубави школи и интелигентни хора. Всичко има две страни, както професионализма на лицето отсреща, така и нашето разбиране.
Duel съм виждала в магазини Лия (кв картала и ул. Ален мак).

Като гледах класациите по оценки от матурите - Математическата в Плн беше доста след ЕГ и ПМГ. Езиковата в Ловеч по този критерий също е доста напред.

# 429
Дъщеря ми завършва тази година в Ем. Станев професионалната паралелка "Графичен дизайн", ами доста неща научи там, но тя работи и се старае. Тези, които не искат да учат, няма да учат където и да са, насила няма как да стане. Навсякъде има добри учители и такива, които не са за тази професия. То и децата са важен фактор в този двустранен процес.

# 430
Мнения за американския колеж?

# 431
Може да проверите за цип и в магазин "Мини Макси". Входа е на главната ул. Васил Левски, близо до Йетел.

# 432
  • Велико Търново/Latitude: 43 ° 32 '47 "North - Longitude: 6 ° 56' 17" East
Втори език в езикова, ако се чака само на часовете по учебен план (2 седмично), няма как да се научи. Дават се основите.
По-голям е проблемът при първия -  не се изучава нито един предмет на съответния език, децата нямат реален "сблъсък" с езика. Хайде - английският е навсякъде около тях, но ако изборът е френски, испански, руски...
В ПМГ - ВТ знам за следната ситуация  - паралелка  биология/ химия. Учителят по основния предмет излиза в по-дълъг болничен...децата имат свободни часове, понеже няма заместващ учител (в случая пресъздавам информация по линията "една жена (съсед) каза", но нямам основание да не вярвам).
Има ли желание за учене и развитие, детето ще се реализира, въпреки училището и учителите. Е, хубаво е да има симбиоза, ама...не винаги се получава.

# 433
Съгласна с последното изречение на pepi. Затова, по-правилно да се насочи към предмети, които са интересни на детето.

# 434
Разбира се, че като има желание детето ще се развива. Въпросът е с какво и колко българските училища допринасят изобщо да това. В крайна сметка избираш Езикова гимназия, за да научиш езици. В това е и смисълът на подобни профилирани училища. И не съм съгласна, че като е втори език трябва да се неглижира и да се кара като свободен час, щото видиш ли ако иска да го научи да ходи на уроци. Да си кръстят паралелките само английски тогава, защо са с два езика? Истината е, че се примиряваме с ниското ниво на обрязование в училищата ни и всеки е съгласен да сипе пари за частни уроци, само и само детето му да успява. В същото време родните учители в голямата си част гледат да мине часа и да си вземат заплатите, които между другото доста се вдигнаха на фона на други отрасли. А някой да се е регистрирал, че дава частни уроци и да плаща данъци за това не съм чувала. За това обаче никой не търси сметка, понеже нали децата ни да успеят...Няма практика в училищата ни да се изисква от учителите, освен разбира се в частните такива. Когато не дай си боже попиташ нещо на родителска среща се почват едни физиономии и фасони. Когато всички родители искаха да се вземат мерки относно определена учителка, която доказано не преподаване нищо, директорката ни отговори, че можем да имаме претенции в частно училище, където плащаме заплатите на учителите. Тук не плащаме нищо и нямаме право да сме недоволни от някого. Бях в потрес. Синът ми вече е студент и си върви по пътя, който е избрал, но горчивината от Езиковата гимназия винаги ще си остане в мен. Изключително ниско ниво на обучение и за съжаление не е само мое мнение, а и на много мои познати.

Общи условия

Активация на акаунт