Хърватия - Тема 3

• 44 867
  • 783
  •   1
Отговори
# 105
Никой няма да ви връща в Куни. Толкова ли е важно? А ако някой ви върне в куни някаква драма ли ще стане? Още същия ден ще намерите начин как да си ги изхарчите на място и това е. Чак пък отделно запитване за такова нещо…
Хората питат какви ли не неща.

Специално за Хърватия: може да се плаща с карта до последната стотинка, с мнооого редки изключения. Това го казвам, защото примерно в също балканска Гърция искрено предпочитат кеша, и доскоро на по-забутани места беше невъзможно да платиш безкасово.

Последна редакция: пт, 07 окт 2022, 23:05 от Параход

# 106
За последно бях там през юли и слушах в новините като казаха, че до 15 януари ще може да се ползват и двете валути. След 15.01.2023 само евро

# 107
По повод плащането с карта - скоро бях в Загреб, попаднах в малка галерия в центъра на града. Оказа се, че тъкмо отваря и не разполага с пос. Наложи се, естествено, плащане в брой. Така, че нека не драматизираме излишно - все пак основната валута е куни. Форумът е за въпроси и отговори, а не за оценки с коментари на другите потребители. Прозира пасивна агресия, която е доста по-малоценна като информация.

# 108
  • СОФИЯ
На пазара в центъра на Загреб с пос и карта никой нищо няма как да купи. А има страхотен кашкавал и прясно сирене. Плодове и ядки също.

# 109
Предполагам, че преходният период към 1.01. също има значение (още от лятото всяка стока има етикет и в куни, и в евро) и не е такъв проблем да се купи и с новата валута. На сергии не съм пазарувала, възможно е там да може само с куни - но досегашният ми опит с всички страни от бивша Югославия говори друго.
А съществуват и банкомати принципно, от които също човек може да си изтегли малко куни, ако е на зор.

Последна редакция: пт, 07 окт 2022, 23:03 от Параход

# 110
  • Бургас
Здравейте,
от форума прочетох информация, че в Хърватия се приема плащания и с куни , и с евро.
Е, не е точно така. Да, цените са обявени и в двете валути, но плащане в евро е възможно на единични места ( при нас само за една вода за 2 евро в Ровини) На всякъде  другаде отказваха и даже имаше обекти с нарисувано и зачеркнато евро.
Добре, че момчето в Тавекс като сменях валутата, ме усети, че искам толкова евро, понеже си мисля, че мога да плащам с евро в Хърватия, влезе в спор с мен, че не мога да плащам кешово в евро Хърватия и аз го послушах.
Така че  - или с карта или куни.
Това е информация от миналата седмица.

# 111
Здравейте,
от форума прочетох информация, че в Хърватия се приема плащания и с куни , и с евро.
Е, не е точно така. Да, цените са обявени и в двете валути, но плащане в евро е възможно на единични места ( при нас само за една вода за 2 евро в Ровини) На всякъде  другаде отказваха и даже имаше обекти с нарисувано и зачеркнато евро.
Добре, че момчето в Тавекс като сменях валутата, ме усети, че искам толкова евро, понеже си мисля, че мога да плащам с евро в Хърватия, влезе в спор с мен, че не мога да плащам кешово в евро Хърватия и аз го послушах.
Така че  - или с карта или куни.
Това е информация от миналата седмица.

Точно така е. Бях преди месец в Загреб,много са малко местата,където може да се плаща кеш в евро. Дори за малко да не успея да се прибера от Самобор- билети за автобуса само от шофьора,автомат няма,каса няма. Поне в този час. А аз похарчих преди това малкото куни,които имах. Добре,че ми смениха евро в кафето на автогарата ,та си купих билет.

# 112
Явно на настроения работят ,братовчедите хървати Simple Smile
На няколко места поисках да платя с евро и навсякъде ги приеха.
Едната от покупките бяха точно два автобусни билета от шофьора в Загреб.
Другото беше сувенири от едно магазинче под Катедралата и останалите не помня точно какво беше ...

Последна редакция: вт, 11 окт 2022, 19:05 от Valleria

# 113
Разбира се. Хърватия влиза официално в Еврозоната от 1 януари 2023. Така че... карта и куни все още. Лятото като бях там, не видях изобщо някъде да има опции за евро. Може при разни туристически места, като купите сувенир да става с евро, но в магазин, супермаркет, билет за транспорт ... няма как. Затова .. ПОС Wink

Излезе и лятното разписание на Уизеър до края на октомври 2023, скоро ще излезе и това на Раянеър.  Освен Загреб и Задар... полетите от България до Хърватия с прекачване са:

РАЯНЕЪР
Дубровник (през Дъблин и Виена)
Пула (през Виена, Брюксел Шарлероа и Лондон Станстед)
Риека (през Брюксел Шарлероа и Лондон Станстед)
Сплит (през Дъблин)

УИЗЕЪР
Дубровник (през Виена, Рим Фиумичино, Варшава, Вроцлав, Лондон Лутън)
Сплит (през Рим Фиумичино, Лондон Лутън, Гданск, Катовице, Краков, Люблин, Познан, Варшава, Вроцлав)

*В скоби са посочени само градовете, до които има директни полети от България (в случая София и Бургас)

# 114
Здравейте, средата на декември ще ходим на коледен базар в Загреб за 2 дни. Може ли някакви препоръки ако има ходили. Какво да не пропусне, какво да опитаме... Всякаква информация ще ни бъде полезна.

# 115
2 дни нищо не е. Ами... поне целия център обходете, не знам какво друго да кажа. Нямате много време, а и с това ранно стъмване, денят свършва в 16 ч.

# 116
В Загреб хапнете щрукли, в La Struck например. Приятно изкарване, завиждам Ви  Relaxed

# 117
Само да предупредя, че щруклите не са за всеки вкус, аз например ги намирам супер гадни. Мъжът ми си ги изяде Simple Smile

# 118
2 дни нищо не е. Ами... поне целия център обходете, не знам какво друго да кажа. Нямате много време, а и с това ранно стъмване, денят свършва в 16 ч.

Има какво да се прави и в тъмната част от денонощието.😉
Може да се забавлявате в музея на махмурлука и в музея на канабиса, например. Преди това музея на шоколада и разбитите връзки, а преди тях музея Тесла /направо задължително за мен/.
За кафенета и изобщо за заведенията изобщо не трябва да е светло.
Въпрос на предпочитания, бюджет и организация.
Приятен престой!

# 119
Здравейте! И ние ще бъдем за кратко в Загреб и ми се иска едната вечер да посетим заведение, тип механа - с традиционни ястия и кратка програма с техните традиционни танци. Нямам идея дали там има такива места, моля ако има, да ми препоръчате. От много години танцувам народни танци и са ми интересни техните трацидии в тази област. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт