Хърватия - Тема 3

• 47 018
  • 785
  •   1
Отговори
# 510
  • гр. София
Билетът е 5 евро/човек независимо за колко спирки сте

# 511
Да добавя, че на същата цена вървят и маршрутки, и тип таксита които си попълват празните места. Като сте на спирката на автобуса, хората си идват с офертата и бройките свободни места.

# 512
Аз имам спомен, че за градския транспорт, вътре в града взимаха по 4 евро шофьорите, но все пак.. това са единични билетчета, за туристи. Иначе местните си имат пластики и се цъкат с тях на влизане и им е много по-евтино.
Ползвах автобуси 4 (Crno) и 11 (Supernova) за хотела, които са веднъж на час или веднъж на 2 часа!

Supernova е голям мол, далече от центъра.

Ето линк с разписанията на автобусите
https://liburnija-zadar.hr/gradski-prijevoz/

Това, което не ми направи добро впечатление е, че на спирките няма електронни табла, които показват кой автобус след колко минути ще дойде (както беше едно време в България) и чакаш докато се стъмни, хахаха. Та затова е добре да се видят тези разписания,  а автобусите профучават, ако се помайваш или си гледаш телефона, трябва да дадеш знак, че искаш да спре и да се качиш. Чужденците се дзвереха в разлепените на спирките разписания със ситен шрифт и само на хърватски Wink Не всеки англичанин знае, че "радни дан" е работен ден. Или, че "зрачна лука" е летище, "аутобусни колодвор" е автогара, "о̀ток" е остров, "полуо̀ток" е полуостров и т.н.

Последна редакция: ср, 03 юли 2024, 11:38 от diziler

# 513
  • HH
Какво е "Земнук"? Няма летище с такова име. Иначе от летище Задар до града автобусът е един единствен и спира пред летището. Билет от шофьора.. колко струва, няма значение толкова, шофьорът ще Ви каже, няколко евро е. Цените се променят постоянно и да Ви напишем нещо тук, после може да се окаже невярно.  Първата спирка е при автогарата (autobusni kolodvor) и доста хора спират там, след това вече спира  в центъра (Poluótok, тоест полуостров).

Търсете в Гугъл Zračna luka Zadar и ще ви излезе сайтът на летището.

Не е вярно, че първата спирка е автогарата.
Първо спира на круизният терминал. След това на автогарата и накрая в старият град.

Билета е 5€, вече да го казали.
Ако някой не се ориентира къде е и къде трябва да слезе, може да си маркира желаното място за слизане в гугъл мапс и докато пътува да следи където точно про трасето се намира.

# 514
Добре, в автобуса, в който аз бях... след летището спряха първо на автогарата, явно не е имало желаещи за слизане на друго място.
Каква е цената.. никога не се знае. Някой може да е пътувал преди половин месец и да е 2 седмици и да е 5 евро, а сега от юли месец вече да е 6 например. Така че.. каквото каже шофьорът - това е.

И да, винаги като се кача на такъв автобус, си гледам в Google Maps или Maps.Me къде съм и къде искам да сляза.

# 515
Здравейте, предстои ми пътуване до Задар. Бихте ли ми препоръчали фирма за коли под наем от летището.

# 516
  • София
Здравейте! Ще бъдем 2-3дни в Загреб със самолет. Питам се дали можем да го съчетаем с море и къде най-близо бихме могли да отидем за ден с влак или автобус?

# 517
  • София
Това не е възможно, денят ще мине в път.

# 518
То и аз не бих седяла три дни в Загреб, но няма да стане както си го представяте. Най-близо е частта между Риека и Сень - два часа с кола. Наемате рент-а-кар и отивате, най-добре с преспиване. Може и до остров Крък, свързан е с мост.

Другото е - ако за пръв път отивате в Хърватия, не очаквайте който и да е плаж да ви хвърли във възторг. Ужасни ще ви се сторят Grinning

# 519
Хайде , някой посетил тези дни плитвичките езера от Задар да разказва, защото отиваме скоро . Наистина трябва ми инфо , особенно за връщането от езерата , на входната точка ли се връщаме за автобуса или от някъде излизаме и търсим автобуса ? Една ли е спорката на автобусите ? Много ми е объркано и неясно ? Исками се най лесния маршрут за езерата , но незнам кой е ? Преход с лодка ако може да няма , само пешеходен .

# 520
Когато отивате и слизате от автобуса, питайте къде да чакате за на връщане и ще ви кажат. Аз лично взех автобуса оттам, откъдето слязох на идване. Пред главния, първи вход.  А там има и разни будки на различните автобусни компании, където се продават автобусни билети, винаги може да питате, те ви посочват с пръст спирката, няма драма. Пред гишето на Кнежевич питах билетопродавачката и тя просто ми посочи спирката отсреща. А и ... като видите колко хора се струпват на една спирка след 18 ч... то е ясно, че и вие чакате там.
Здравейте! Ще бъдем 2-3дни в Загреб със самолет. Питам се дали можем да го съчетаем с море и къде най-близо бихме могли да отидем за ден с влак или автобус?
За мен, това е кауза пердута. Избирате или Загреб, или море.  То е все едно да сте хърватка и да имате 3 нощувки в София... ама и да искате да съчетаете с море. Няма смисъл. Или столицата, или море Wink

Аз също бях 3 или 4 нощувки в Загреб, не помня вече. Единият ден мина в Самобор, докъдето се стига за половин час с автобус. Или ако сте с кола.. още по-удобно. Друг цял ден мина в Плитвичките езера. С автобус е 2 часа и половина пътят на посока. Първият и последният ден само в Загреб, определено има какво да се види.
Морето си го оставете за отделно ходене.

# 521
Може ли някой да каже къде от Нин тръгва автобус за Задар, има ли автогара или ако си купя от Задар двупосочен билет къде е спирката за наобратно?

# 522
В Нин спира на пътя, не на автогара. Наобратно спирката е пък от другата страна на пътя

# 523
В Хърватия съм в момента, събота ще бъдем на езерата.Моля кажете това с точния час на влизане какво е, защото задръстванията са огромни .Опашката за Гърция ряпа да яде Stuck Out Tongue Winking Eye Ако билета е за 10 ч,а стигнем 10:15 какво? Пътувахме отсечка от 200 км за 5 часа,участъка около Загреб надолу до курортите.....Иначе Истрия е очарователна Heart Eyes

# 524
  • Пловдив
Няма проблем с часа...ние звъняхме да предупредим и питаме и бяха ок. Това преди 2г.

Общи условия

Активация на акаунт