Разходка до Дяволския мост над река Арда, край Ардино

  • 3 756
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 554
Дяволският мост над река АрдаВ България има няколко обекта, носещи името „Дяволският мост“. Но аз ще ви разкажа за този, намиращ се в близост до град Кърджали, в Източните Родопи, недалеч от град Ардино.

Местоположение
С автомобил не може да се стигне до самия мост или по-точно може, но трябва да се кара доста бавно или да сте с високопроходим автомобил, тъй като на места пътят е покрит с едри камъни и с доста неравни участъци След края на асфалтирания път, където има широко място за паркиране, продължава черен такъв (около 2-3 км), по лъкатушещ баир, където може да се насладим на красотата на природата. След около час разходка пред нас се разкрива красива гледка – гордо извисен над реката ни посреща Дяволският мост.
Ако пък искате да се насладите на природата по-дълго, до тази невероятна забележителност може да се стигне по екопътека Баните – Вишнево – Гълъбово – Дяволски мост. Тя следва течението на р. Арда.
В близост до моста има изграден кът, подходящ за отдих и пикник, където може да поседнем и да се насладим на красотата на това вековно творение.

История
Разположен над река Арда, край село Дядовци, още от началото на XVI век Дяволският мост удивлява с красотата си.
На днешното му местоположение някога е имало римски мост, част от  античен път, свързващ Бяло море и Тракия. По нареждане на султан Селим I през Средновековието мостът бил възстановен, за да продължат търговските връзки между двата географски района, от майсторът Уста Димитър, който вградил останките на стария римския мост в новата конструкция, използвайки само камъни от местността. Мостът бил известен с името „Шейтан кюприя“ (в превод от турски Дяволски мост). Едно от нещата, които удивлява и до днес е как тази конструкция е останала непокътната вече 500 години.
През 1984 г. Дяволският мост е обявен за паметник на културата.

Конструкция
Мостът е разположен в живописна местност – в пролом на река Арда, ограден от стръмни скали, достигащи до над 800 метра. Оформен е от 3 основни арки, с 4 по-малки арковидни отвора (служещи за оттичане на водата) между тях. Дължината му е над 50 м, широчината – 3,5 м, а централният му свод достига почти 12 м. височина.
Разходката по моста наподобява разходка по калдъръмен път.

Легенди за Дяволския мост
Една от най-разпространените легенди гласи, че майстор Димитър вградил в моста сянката на девойка, която му носела храна и вода и в която той се влюбил. Според фолклорните вярвания, за да бъде строежът здрав, в него се „вграждала” сянката на девойка, която отдавала душата си и после залинявала и умирала.

Друга легенда гласи, че на майстор Димитър се явил Сатаната и му разкрил тайната мостът да остане вечен. Дяволът, обаче, поставил условия – стоежът да бъде готов до 40 дни и в моста да бъде въплътен неговият образ и то така, че да бъде едновременно видим и невидим. Ако уста Димитър не успеел да изпълнел тези условия, Дяволът щял да вземе душата на майстора и на невестата му.
За изумление на всички, включително на Дявола, майсторът изпълнил всички условия и то в рамките на само 40 дни, но скоро след това се споминал и тайната му останала неразгадана. Факт е обаче, че Дяволският мост и до днес се извисява гордо над реката, а злокобният образ наистина съществува.

Образът на Дявола се вижда само в определен момент от деня – най-общо казано около 11 и 12 часа на обяд, когато позицията и силата на слънцето са такива, че мостът и отражението му във водната повърхност (сянката му), съвпаднат напълно. За да можете да си го представите по-лесно, направете снимка на тази архитектурна забележителност в този момент и я обърнете вертикално.

Вие посещавали ли сте Дяволският мост? А успяхте ли да видите лика на дявола?

#ПътувайИСподеляй #ДяволскиятМост #ИзточниРодопи

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 13:36 от Редактор*

# 1
  • София
  • Мнения: 13 124
Наскоро посетихме Дяволският мост. С обикновена кола се стига съвсем спокойно до моста. Имаше и други коли.  Разбира се, трябва да се кара бавно и внимателно, но определено не е само за високопроходими автомобили.

Ако пък искате да се насладите на природата по-дълго, до тази невероятна забележителност може да се стигне по екопътека Баните – Вишнево – Гълъбово – Дяволски мост. Тя следва течението на р. Арда.

Миналия август (2019г) братовчед ми направи грешката да тръгне по екопътеката Баните – Вишнево – Гълъбово – Дяволски мост. На практика такава не съществува. Никой не минава от там и пътеката се следва трудно. Едва беше стигнал до моста и то след като на няколко пъти се беше губил. За негов късмет е намерил добри хора, които да го върнат с кола до Баните. Иначе не знам как щеше да се върне.

А ето и пресен пример за загубили се туристи по еко-пътека Гълъбово–Дяволски мост - https://www.marica.bg/region/smolqn/tri-chasa-izdirvat-bashta-i- … ay-dqvolskiq-most

# 2
  • Мнения: 554
Понеже моето посещение там не е в близките 1-2 години, го написах като предупреждение, но все пак на място всеки си преценява. Радвам се, че вече е достъпно и с леки коли.
За ето пътеката не знаех. Научих за нея от местните.

Общи условия

Активация на акаунт